lördagspyssel

 vimpel2.jpg

Vimplar är ju himla fint. Det piffar upp vilken vit vägg som helst. Det finns färdiga att köpa men roligast är ju förstås att sy själv. Ett perfekt sätt att ta tillvara på alla vackra tygstuvar som inte räcker till någonting annat.

 

Du behöver

Tygstuvar

Vliseline

A4 papper

Sax

Strykjärn

Nål och tråd eller symaskin

Tvättlina (eller annan grövre lina)

 

Gör så här

1 Ta ett papper och klipp ut en rektangulär mall med måtten 28×7 centimeter.

2 Nåla fast den på det tyg du vill använda. Och klipp ungefär en centimeter utanför mallens kanter. Klipp därefter till en likadan bit av liselintyget.

3 Lägg ihop vliselinet och tyget. Den glansiga sidan på vliselinet ska ligga mot avigsidan av tyget. Pressa sedan tyget med ett strykjärn så att vliselinet fastnar. Använd inte ånga!

4 Vik ihop rektangeln på mitten så att den blir dubbel. Klipp sedan längs kanterna för att få bort den extra centimetern du förut la till. Eftersom vliselinet klistrat fast i tyget kommer det inte fransa sig och du slipper fålla.

vimpel-3.jpg

5 Nu har du en rektangel som är öppen på ena kortsidan. Klipp ut en triangel på denna sida så att vimpelns spetsar bildas.

vimpel-4.jpg

6 Använd sedan symaskinen för att sy en raksöm över vimpelns andra kortsida. Kanalen ska sitta ungefär fem millimeter ner på tyget och vara bred nog för att rymma tvättlina.

vimpel-1.jpg

7 Trä därefter en tvättlina genom kanalen och fyll sedan på med fler vimplar. Knyt en knut och fäst den med en spik på lämpligt ställe. På väggen, i dörröppningen eller under taket.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “lördagspyssel”

 1. Hejhej,
  Jag har länge undrat hur man gör sådana där galgar som är klädda i tyg eller plast som man hade förr i tiden. Jag har ärvt några av min mormor och älskar dem men skulle vilja göra några själv. Är inte så värst pysslig själv egentligen men vill verkligen. Har frågat runt men ingen som vet, mitt hopp ligger därför hos dig. Vet du hur man gör? Och skulle du då i sådana fall kunna ha ett litet pysselinslag om det? Hoppas du har det bra på minisemestern!

 2. Vimplar är festligt och enligt feng shui kan man pryda sin entre med vimplar för att dra till sig energier, jag har för mig att det rör positiva energier överlag, men kanske nåt med pengar. Bara att kolla på amerikanska bolhandlare ju. 🙂

 3. Jag tycker om när du lägger upp sytips, med hela beskrivningar. Jag som verkligenm inte kan sy utan sådana uppskattar det jättemycket! 😀 (det vill jag med andra ord ha mer av! ;))

 4. Tack Clara. Jag som just suttit och klurat på hur jag på enklast möjliga sätt ska göra en vimpellina, utan att behöva sy så mycket. Jag är nämligen världskass på att sy. Så tack!

 5. hej : ) och HJÄÄÄÄÄLP
  jag är säkert totalt obildbar Clara – men jag fattade verkligen inte hur man skulle göra?? ändå syr jag lite sådär … inte helt nybörjare.
  vlieseline klistrar fast men? baksidan då?
  nä har läst 10 ggr!
  vill göra så hjälp mig!

 6. dra på trissor – NU fattade jag!!
  vimplen är ÖPPEN /dubbel i den klippta änden – eller hur?