Ta det lugnt, du är människa

Den vanligaste meningen just nu är väl “jag är så trött”. Sagd med en kvävd gäspning eller en missnöjd stämma. Ingen vill väl vara trött. Men om precis alla går omkring och är trötta kanske man inte ska motarbeta det. Kan vi inte bara inse att människoarten tydligen är en väldigt trött art? Precis som björnar som vill vila hela vintern, eller koalor som mest halvsover året runt. Mänskligheten är sömnig. Vi blir trötta under den mörka årstiden. Istället för att kämpa emot kanske vi ska omfamna?

 

Ta en tupplur. Gå och lägg dig tidigare. Dra ner på tempot.  Välkomna tröttheten. Ligg en hel kväll i soffan och jäs. Tänk på att du tillhör en art som blir sömnig. Det är inget onormalt eller svagt. Det är snarare extremt rastypiskt.

Ta det lugnt, du är människa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

55 kommentarer på “Ta det lugnt, du är människa”

 1. Clara, du är så klok! Följer alltid din blogg och får såväl inspiration som tröst och många leenden och skratt.

  I vårt samhälle finns ingen acceptans för trötthet och behov av att vila, trots att det är precis vad vi behöver så här års. Och som du skriver, varför ska vi kämpa emot om det är vila vi behöver? Bättre att passa på att mysa med tända ljus, mjuka filtar och varma drycker.

  Kram till dig.

 2. Men verkligen, jag gick och la mig igår och sa att “nu ska jag sova tills jag vaknar av mig själv”, och nio timmar senare e jag inte så trött längre. Nu kanske man inte alltid kan göra så, men man kan ju ta vara på de nätter då man kan.

 3. Gäsp. Nej, jag är ju faktiskt rätt pigg i dag. Men jag känner av tröttheten nu när det blir mörkare både morgon och kväll.
  En annan sak. Jag tycker att det är riktigt roligt med de olika språken man kan översätta din blogg till. Det kan bli så tokigt eftersom alla språk inte har samma ordföljd som svenskan. Lite synd att esperanto inte finns med. Jag håller just på att lära mig det. Ĝis revido!

 4. Vår tillvaro är väl inte uppbyggd för att passa årstiderna. Vi förväntas och förväntar av oss själva att köra på i samma fart hela tiden.
  Det tog mig 30 år Clara, att förstå och acceptera att vi påverkas och inte kan göra så mycket åt det. Jag proppar i mig mer vitaminer nu för att inte halka ner i ohanterbart mörker MEN resten av tröttheten den får vara välkommen nu. Det är en gåva att ha årstider.
  Kram.
  Ser fram emot din jultidning också, ett av ljusen i vintermörkret :o).

 5. Farsgubben min (som jag säger enbart för att min pappa sa så om sin pappa). Han sa något klokt häromdagen. Det är faktiskt inte många generationer bakåt som människorna gick på paus den här årstiden. Man hade jobbat som galningar hela sommaren och nu var det äntligen dags för vila. Veden var huggen, höet i ladan o potatisen uppe. Kanske hänger det lite kvar? Vore det så konstigt? gör det sådär hemskt mycket att man är lite seg en månad om året? Som du säger, är alla sega kan vi ju sluta skämmas o hålla god min för varandra. Det är ok att kolla på serier, äta glass o gå i något långsammare tempo än tidigare. Gött!

 6. Är det inte skillnad på Norrland och Skåne? Norrlänningar har väl att anpassa sig både till mörker och ljus? Norrland är väl dessutom högst representerat vad det gäller alla undersökningar man ser och hör i media.

 7. Idag gick jag och min pojkvän upp vid elva, trots att vi inte somnade så värst sent igår (eller ja, vid två, men det är rätt vanligt). Och då har jag ändå föreläsning i eftermiddag.

 8. Jag har verkligen tagit till mig detta och vaknade kl 8 men kände att jag var tvungen att sova lite till… Som tur var har min baby också stort sömnbehov så vi somnade båda om till kl 11 och nu sitter vi vid öppna spisen och myser. Softa, njut mer och inspireras till tusen det blir man sugen på när man läser din blogg så det är mitt nya motto. Och om man är sugen på att få barn kan jag bara varmt rekommendera det, det är det häftigaste och mest magiska! Kram F

 9. det här ska jag ta till mig. för fy sketan vad jag är trött idag… du är grym clara!

 10. Igår vaccinerade jag mig mot svininfluensan och var så sjukt trött imorse. Så gick jag upp och läste din blogg, insåg att jag får vara trött, gick och la mig i sängen igen och gick upp kl 1. Tack för det!

 11. Jag tog en 2 timmars tupplur idag, det behövdes. Men angående jultidningen ännu.. Om man vill beställa från Finland, hur gör man då?

 12. Åh det låter superbra! Om det inte var för alla äckliga prov som jag måste plugga till så skulle jag gå och lägga mig på en gång! Älskar din blogg btw!

 13. En av mitt vuxna livs besvikelser var när jag fick reda av en föreläsare att “flitig som en myra” är rent hittepå – myror sover och vilar större delen av sitt liv, har för mig att det var ca 1-2 timmar om dygnet som de var flitiga. Jag känner mig sviken av alla dagisfröknar som fostrat mig till en duktig arbetslav under falska premisser…

 14. JAG ANVÄNDER ALDRIG VÄCKARKLOCKA. ISTÄLLET GÅR JAG OCH LÄGGER MIG TIDIGARE OM JAG VET ATT JAG HAR ETT MÖTE ATT PASSA DAGEN EFTER. MIN KROPP VAKNAR AUTOMATISKT EFTER 8 TIMMARS SÖMN. PRAKTISKT.

 15. Bra sagt, jag tänkte faktiskt själv på detta idag när jag satt på bussen på väg hem och var så jäkla trött så jag höll på att somna. Tänkte SUCK, vi sk avara så jäkla duktiga och perfekta, som ROBOTAR hela tiden, vaarföör kan man inte få vara lite mänsklig, varför kan vi inte våga visa det!!??
  Så tänkte jag.
  Kram kram

 16. Så otroligt bra du skriver men det hoppas jag du redan vet.
  Tog och kopierade denna text till min blogg och länkade dej till dej. Om detta inte är ok är det bara att skriva en rad så tar jag bort det på engång.
  Kram i snöyran

 17. det är så många gånger jag tänkt kommentera här, men när jag bläddrat bland de tidigare kommentarerna tänker jag alltid “äsch dom har redan skrivit allt jag tänkte”. så då är det ingen idé. tänkte skriva: “ååh vad bra skrivet. du har så rätt” osv… haha.

 18. jag vaknade precis efter en timmes underbar sömn. nu ska jag nog gå och ta en timme till. tack;)

 19. För några år sedan var jag alltid “trött så in i döden”, det var värst under den mörka årstiden, men även under sommaren var det jobbigt. Jag gick och tyckte synd om mig som hade det så, kände att det bara var jag som aldrig var pigg.
  Men så tog jag tag i mig själv. Jag bestämde mig för att sova mer. Jag visste sedan gammalt att efter nio timmar per natt vaknar jag av mig själv. Så mitt mål var att sova ungefär den tiden. Det kräver ju att man försakar en del, ska man sova fler timmar per natt så blir man ju automatiskt vaken färre timmar per dygn. Jag skippar TVn på kvällen och går oftast och lägger mig kl 21 i stället. Jag unnar mig att läsa ett tag i sängen, sedan somnar jag som en stock.
  När väckarklockan ringer är jag inte alls pigg, men under dagen är jag inte alls så där trött som jag var förr.
  Mina nya sovvanor har faktiskt förändrat mitt liv. Det är underbart att inte alltid vara “dötrött”.
  Så till alla trötta: SOV, det gör susen.

 20. Åh, vad mycket bättre det kändes nu 🙂 Min pojkvän klagar hela tiden på att jag är så trött, men jag kan liksom inte hjälpa det. Och värst är det såklart vid denna årstid…

 21. Suveränt inlägg, Clara. Människor borde lära sig att vara i stunden istället för att ständigt stressa till nästa och oroa sig för oväsentligheter. Speciellt nu när mörkret ligger tätt. Lugna er och njut.

 22. Åh Clara, det finns inget enklare sätt att få din tidning annat än att behöva skicka ett kuvert med pengar? Man kan inte gå till vk-redaktionen eller något liknande? Tacksam för svar.

 23. Men precis så tycker ju jag, har alltid tyckt, förmodligen för att jag har haft ett större behov för återhämtning och vila än andra. Men när jag försöker tala om för mina vänner att vila är bra, att det är normalt, att det är ok att vara trött, då tittar dom bara på mig och skakar på huvudet och jag vet att de egentligen tycker jag är lat som ger vika för tröttheten.

  Jag ska skicka hit dom så de får läsa dina visa ord 😀
  Vila på!

 24. dagens sanning, istället för att faktiskt tänka “jag får vara trött,jag får vila” så klankar man ner på sig själv för att man är trött, hur galet är inte det egentligen…

 25. Jag vaccinerade mig också igår och känner mig lite extra trött. Men jag är ganska trött i vanliga fall också, får höra hur lat jag är hela tiden, lite jobbigt när man faktiskt är väldigt trött av sig. Jag älskar hösten och mörkret, men jag orkar inte pressen att man måste vara på topp fast man är trött och inte orkar åka till skolan 07.15 varje dag.

 26. Det här var det bästa jag läst på länge! Så enkelt och så klockrent. Ja, varför kämpa emot? Jag njuter av min dagliga tupplur efter maten när jag sover en stund med min minste lillkille som ska sova middag. Dricker thé på kvällen och kryper sen ner i sängen. Nice!

 27. Takk Clara:D dette gjorde meg glad! har aldri tenkt slik på det før. nå kan jeg sove og ta det med ro med god samvittighet i mørketiden:p

 28. Jag har aldrig tänkt på tröttheten ur den apsekten förut. Människokroppen (och hjärnan oxå för den delen) är fortfarande anpassad efter att sova när det är mörkt och vara vaken när det är ljust. Så är det bara.

 29. Underbart! Det är just så jag lever, älskar att bädda ner mig i soffan med en filt i höstmörkret. Men jag har aldrig sett det så innan, att det kan vara inte bara helt okej, utan normalt! Haha, tack Clara!

 30. jag blev så ledsen förra veckan. för jag såg att jag inte dög för den jag ville ha. han tog en annan. sånt blir man också trött av. och nu måste jag skriva en uppsats på minst 1000 ord… ush.

 31. Ord i rättan tid. Jag tror inte att det är sunt nånstans att vara minst lika produktiv som vanligt under årets mörkaste månader. Jag tror precis som du att den här känslan av att man helst av allt skulle vilja gå i vinteride är ett tecken på att man ska bejaka tröttheten.

 32. Åh, precis vad jag behövde läsa en trött och mörk vecka som denna. Jag har ingen ork och vill bara hem till min soffa och fleecefilt mest hela tiden. TAck fina du.