Dagens citat Frida

Dagens citat kommer från läsaren Frida apropå hela den här Lindex och Gina Tricotdebatten, om att ta sitt ansvar och använda modeller av alla tjocklekar.

“En mullig modell ska inte ses som okej, den skall ses ett dåligt föredöme. ”

Vad annat kan jag säga annat än att det här gör mig mörkrädd?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

54 kommentarer på “Dagens citat Frida”

 1. Jag blir så hemskt ledsen!
  Jag finner inga ord för hur otroligt vridet det är att en “mullig” modell skulle vara ett dåligt föredöme!
  Jag brukar dock se mig själv som något vaken när det kommer till detta men kom på mig själv med att tänka “hmm den där provdockan har ju putmage”. Säger tillräckligt många att bollen är blå tillräckligt många gånger så ser man inte längre att bollen är röd.

 2. Måste bara berätta om en (enligt mig) fantastisk sak som hände idag. Jag har haft problem med min självbild så länge jag kan minnas och har alltid tyckt att jag är tjock. Idag såg jag en före- och efter-bild på en vän som har gått ner många kilo i vikt. (Av hälsoskäl). Hon var så vacker på båda bilderna… Men hur som helst, då tänkte jag: “Gud vad häftigt det hade varit att uppnå något sådant själv. Jag vill också göra en sån bild.” Men när jag tittade närmare såg jag att jag ser likadan ut som hon gör på efter-bilden. Om jag försöker gå ner i vikt mer så kommer jag bli ett skelett! jag är ju jättesmal för fanken!
  Min poäng: Det är viktigt att vi bombas med bilder av modeller i ALLA storlekar. Då får man ett äkta perspektiv och ser att skönhet kommer i alla former och färger. Man blir lätt blind när man bara ser en pinne hela tiden.

 3. Att några av Åhlens provdockor inte lägger på sig några kilon tycker JAG INTE ÄR OKEJ. Det är fruktansvärt provocerande. Jag vill se hur strumpbyxorna skulle kunna se ut på mina ben och inte fyra par identiskt fettfria (plast?) ben. Det samma gäller kläderna på gina tricot och lindex.

 4. Jag kan hålla med om att fetma inte ska framställas som ett ideal. Men med tanke på hur icke-feta dessa “mulliga” modeller är så är det knappast en risk.

  Det vi idag kallar mulliga modeller är vanligtvis helt normalviktiga tjejer som mer än väl kan få stå som föredöme för andra.

 5. Jag delar din bedrövelse, Clara! Men misströsta inte, det finns tjejer därute som har synat bluffen. Länge, länge var jag ledsen för att kläderna i affärerna aldrig satt bra på mig. Även om jag köpte min storlek så såg det aldrig bra ut. Och så en dag slog det mig: “Det är så klart att kläder designade för size zero aldrig kan se bra ut på en storlek 42! Valkar och put är ju inte medräknade. Tröjan är ju egentligen bara en size zero med extra tyg.” Nu har jag börjat sy kläder själv. Det är fantastiskt roligt. Och jag vägrar att sträva efter att passa i size zero-designade kläder igen. Tänk om klädkedjorna kunde förstå att de flesta normala tjejer inte kan ha storlek 0?

 6. En överviktig modell ska inte ses som ett bra föredöme. Så inte heller en underviktig modell. Vad är en mullig människa? Det låter inte som någon med övervikt, i alla fall. Mullig nuförtiden verkar ju vara detsamma som en människa med former, ska vi istället höja det anorektiska idealet till skyarna?

 7. Det är skrämmande. Men det värmer att vi är många som tillsammans kämpar emot och speciellt att så många stora och inflytelserika bloggare gör det!

  Ett annat citat som är himlans tråkigt är (igen) från Karin Winther i förre veckans Hype.

  “Jag tycker att du verkar vara lite för intelligent för att vara religös?” Avseende att Filip Hammar, som hon sitter i intervju med, är katolik. Hur svarar man på det när man sitter i en tevesänd intervju och försöker vara trevlig?

 8. Det är dom tankarna som gör att det är helt hopplöst att få jobb när man är i min storlek, XL, jag får komma till intervju men inte längre. Kan säga att jag inte hade samma problem när jag var smalare…

 9. Jag blir så vansinnigt frustrerad, både på frida och andra som bara lyckas missa poängen gång på gång. Det har väl aldrig under detta sekel varit ett problem med för tjocka modeller, så tjocka att tjejer skulle börja få fetma som ideal? Om vi någon gång fick titta på en snygg tjej i storlek xxl så skulle det knappast skada oss, även om jag skulle vara nog så glad för en modell i storlek m, eller s för den delen.

  Att fetma är ett problem beror knappast på att människor vill vara feta, det har mycket djupare orsaker än så.

 10. Det stora problemet är väl att det som i modevärlden ses som plus size egentligen är en normalstorlek… Mullig anses modeller vara om de inte är benrangel…

 11. Jag tycker Frida är en j-la dåligt föredöme. Bara för att hon tänder på tändstickor betyder det inte att resten av världen måste tycka att vackra mulliga flickor är ohälsosamma. Om det är något som är ohälsosamt så är det tändstickor och de som förespråkar tändstickor fast de inte kan bli en själv. Så håll snattran och låt oss mulliga få mysa i fred! FFS!

  Sen håller jag med malin. Det är skitkul att söka jobb när folk fortfarande sitter fast i det där jävla tänket. Det är som om de bara kan se fasaden och inte klarar av att kika bakom skalet. Om de bara tog sig lite tid och ställde en enkel fråga skulle de förstå varför. Det finns en anledning att jag valt att fortsätta vara mullig, och om de hade gått igenom samma skulle de också valt att bara få vara. För ska jag gå ner i vikt så är det för att jag vill det, när jag vill det, har byggt upp ork igen och inte för att inskränkta människor som Frida tycker jag är ful.

  /me

 12. Jag undrar vad som egentligen räknas som “mullig”. Är det om man har 19 i BMI? 22? 25? Är det om man väger två kilo mer än sin idealvikt? 10 kilo? För det verkar faktiskt som det inte finns något som heter “normalvikt”. Antingen är man anemiskt skelettliknande smal eller också sjukligt fet och överviktig med diabetes och hjärtsvikt. Vad hände med alla oss i mitten som rör oss, äter ekologiska grönsaker och fiberpasta, men som ÄNDÅ INTE väger 40 kilo och är 180 cm långa?! Jag blir så arg, så arg för att kvinnor går i sin egen utseendefälla. Höj inte ett ideal till skyarna som är helt OMÖJLIGT att uppnå! För let’s face it, om man inte är född för tidigt eller “råkar ha en grym ämnesomsättning” och föddes smal som en sticka, är det ett jävla jobb att försöka hålla kroppen i svältläge. Tro mig! Jag och en majoritet av alla kvinnor har försökt. Så SNÄLLA ni som tycker att “mulliga är ett dåligt föredöme”. TAKE A CHILLPILL. Och låt oss normalviktiga vara ifred.

 13. Hej Clara

  jag skulle vilja fråga dig om det är möjligt att ni kan skicka din jultidning till mig i Berlin? skickar ni utomlands med? Hur mycket skall jag sätta över för att få det gjort? 🙂

  kram
  Rebecka

 14. Jag skrev ett följdinlägg i min blogg om det här. Och den enda kommentaren jag fick gick ut på att man inte skulle klaga på smala modeller, för det finns människor av alla typer.Den sista meningen är dock “Sen mår ingen bra över att vara fet, och få fetma givetvis :-(“

 15. Tragiskt, jag tycker hon ska läsa mitt inlägg “Stackars Kate Moss” som jag skrev härom dan.

  Det glädjer mig att det finns såna som du Clara, du är en bra och stark förebild för unga tjejer (och äldre me för den delen), Något jag önskar att jag hade haft för 10 år sedan.

 16. Man blir alldeles bedrövad. Själv tycker jag att det är de så kallade “mulliga” modellerna som är de goda föredömena på modellfronten, eftersom de lyckas se ut som riktiga människor. Sen används ju termen “mullig” ofta på modeller som inte alls är mulliga, och sådant utövar ju knappast bra inflytande på unga tjejers självbild och kroppsuppfattning.
  Sorgligt…

 17. Det finns så mycket jag skulle vilja säga om det här. För det första håller jag med om att det där med normalvikt inte verkar finnas i den här debatten. Sanningen är ju den att det finns ett ganska stort spektra av människor, större och mindre, som är just normalviktiga. Om vi rent ska prata om kroppsform måste väl deras former anses vara det hälsosammaste idealet. Men om vi lämnar vikten så är väl rent allmänt feta/överviktiga personer inte sämre förebilder än andra. Stilmässigt borde de ju inte heller vara det. En vacker, modemedveten, trendig kvinna borde kunna väga vad som helst. Det är ju ändå kläder affärerna säljer, inte hälsa. Förövrigt tror jag ni (du Frida) lurar er själva när ni antar att en smal person automatiskt har bättre hälsa än en med några kilo för mycket. Det finns ju tusen andra faktorer med.

 18. Frågan är ju vad man kan göra för att förändra (mer än att skriva om problemet). För det är ju så dubbelt, så paradoxalt, så svårt. Jag köper exempelvis Elle och älskar att kolla på modesidorna, där endast minismala modeller huserar. Samtidigt drömmer jag om det där andra, att vi ska få vara nöjda med oss själva precis som vi är… Så himla svårt, men tack Clara för att du tar upp problemet på ett fantastiskt bra sätt!

 19. Men herregud… De verkar likställa mullig med överviktig och tjock, vilket ju inte är fallet! Mullig tolkar iaf jag som att man bara helt enkelt inte är jättesmal utan har lite extra kurvor, vilket är naturligt och vakert på en sund kropp.

 20. Jag blir alldeles gråtfärdig. Visst, det finns (ett fåtal) tjejer som är supersmala naturligt, och det är väl fint. Man är född som man är född, inget fel i det.
  Men att likställa mullighet med att vara en dålig förebild… nej fy.
  Alla är formade olika, och vackra på olika sätt. Reklam och mode borde omfamna alla storlekar som vackra.

  Man skall vara stolt över sin kropp!

 21. En gång i mitt 18åriga liv har jag sett en mullig skyltdocka! Både jag och min kompis stannade på gatan och glodde in i skyltfönstret och pekade. Det borde vara tvärt om, man borde få stanna och peka av förvåning när man ser en smal skyltdocka.

  Att säga att en mullig modell borde ses som dåligt föredöme är helt sjukt. Jag hittar inte orden för att beskriva vad jag känner när jag ser citatet, men hur kan man ens tänka tanken att mullighet är dåligt föredöme?!

 22. Vill bara tillägga att jag vill gråta när jag ser 10 åriga flickor med tusen lager mascara och foundation prata och peka på sig själva och säga “men den där tröjan sitter inte alls bra på mig jag är för tjock”…

  Tanken “jag vill inte ha barn när jag blir stor” har slagit mig, jag vill inte att det här ska vara den värld de ska få växa upp i.

 23. Va?! Men herregud, skrev hon så?!! Hrm.. vill nog läsa hela hennes kommentar för att förstå hur hon menar o tänker

 24. Jag som smal kan samtidigt bli besviken på att det är smala tjejer som visar upp underkläderna, men att underkläderna sedan inte passar smala personer. Jag har själv 60-65 i bh-omkrets men skulle gärna vilja ha 75 eftersom det är där storlekarna börjar på de flesta butikskedjor. Därför får man hålla tillgodo med trista och svindyra varianter från change. Lika osjysst med smala modell-tjejer som med för stora underkläder tycker jag.

 25. Cecilia: Hohoho. BH-sortimentet på alla kedjor utom typ Change och möjligtvis Twilfit är överhuvudtaget ett skämt. De underkläder som erbjud på HM är ju nästan bara för folk som inte vet vilken storlek de har eller hur en BH fungerar.

  Och Frida: Eh. Jag är för tjock för att vara mullig modell, men har ett normalt BMI, är i rätt ok form och har samtliga värden, tryck och andra mätbarheter precis där de ska vara. På vilket sätt är folk i min viktklass (och rejält mycket lättare, för den delen) ett dåligt föredöme?

 26. Håller helt med dig Clara! Först nu i helgen insåg jag att jag faktiskt är smal (i mina ögon). Jag har lidit av fetma (170 cm, 100 kg) och har därför av hälsoskäl gått ner 25 kg, vilket innebär att jag fortfarande räknas som överviktig (!!) med 26 i BMI. Därför har jag haft svårt att se mig själv som jag ser ut nu och har istället sett mitt 100 kgs själv i spegeln. Först nu, 23 år gammal, har jag lyckats inse att jag är grymt snygg som jag är och alla modelldockor kan slänga sig i väggen för jag föredrar mina former! Jag skulle gärna ställa upp som en “naturligt fet” människa och tror att jag skulle vara en utmärkt förebild trots mina “valkar”. Kram

 27. Men hjälp, får man verkligen tycka och tänka hur som helst? Alla är fina, på sitt eget sätt. Inte tusan spelar det någon roll om man är tjock eller smal, mullig eller “pinnig” (jag hittade på det ordet själv), gammal eller ung. Finhet kommer inifrån. Usch, vad less jag blir på sånt där dumsnack!!

 28. det er jo bare litt variasjon som skal til. jeg vil ikke at alle modeller skal være strl 38 heller. det beste hadde vært noen magre, noen litt tykke, en hel del normale. og helst et par med rar nese;)

 29. Menade hon verkligen på det sättet som du framställde det? Om hon nu menade det i en anda av att det är så företag resonerar och inte är en personlig åsikt är det inte speciellt lämpat att skriva det, utan lämpar sig i bättre i tal..Men om det nu är hennes personliga åsikt så tycker jag synd om henne, vem vill vara så trångsynt?

  Clara till cc: Jag har ingen aning hur hon menade. Hon skrev sådär i alla fall.

 30. cecilia: Det har inte att göra med konjunkturen, det är under 15 års tid – jag har varit allt mellan stl M och XL, och jobb är 100 ggr lättare att få när man är smalare. I mångas ögon är man omedelbart en sämre människa när man är större, man har sämre karaktär, är sjuk oftare, och så ser man förstås inte lika bra ut.

 31. De bästa är att vara sig själv. För i slutändan kanske du bara har dig själv kvar. Är inte du nöjd med dig själv kanske de är dags att reparera de som inte är bra. Här är alla storlekar välkomna. Från XXL till XXS, att jag, en 13 åring har förstått detta men att en del vuxna människor inte har tillräckligt med vett i huvvet för att fatta. De är tur att vissa av oss har vettet kvar.
  Som du!

 32. Ibland skämms man över hur obota korkade en del människor är
  Personligen så blir jag bara glad när jag ser en annons som visar en kvinna eller man som ser ut som en normal människa.
  Detta sjuka ideal som råder på alla stans billboards gör en ju bara deprimerad.

 33. Varför inte bara en jävla normalbyggd människa!? Det är inte hälsosamt att vara underviktig och det är inte hälsosamt att vara överviktig. Så varför ska vi ha mulliga/feta modeller för? Samma skit som när vi har massa anorektiska skelett som modeller? NORMALBYGGD!

 34. Clara jag tror du har missförstått Frida. Läser man hela hennes kommentar verkar citatet du har tagit med mer vara ett konstaterande över samhällets krav, inte nödvändigtvis hennes egen åsikt.

  Clara till A: Det tycker jag absolut inte.

 35. Jag tycker också du kan vara lite väl snabb på att döma ut folk. Publicera hela citatet istället. Tänk om jag skulle ta lösrykta citat ur bibeln, som t.ex:

  ”Och liksom kyrkan underordnar sig Kristus, så skall också kvinnorna i allt underordna sig sina män”

  ”Kvinnan säger lagen är underlägsen mannen i allt. Må hon därför vara undergiven, inte för att hon skall förödmjukas, utan för att hon ska bli vägledd, ty mannens auktoritet har givits honom av Gud.”

  Vad säger du som feminist om det?

  Clara till A: Jasså det tycker du? Jag har läst alla Fridas ca tio kommentarer och skulle jag publicera alla dem skulle ingen orka läsa. Jag har förstått mycket bra vad Frida menar. Annars borde hon ha uttryckt sig annorlunda.

 36. Det absolut, absolut värsta är att folk behandlar mig bättre nu när jag har stl M i kläder, än då jag hade XL.
  Utseenderasism, någon?

 37. Någon annan som läst senaste ELLE? Jag blev SÅ glad när jag fick ELLE-numret och fick se en icke-fövrängd Agnes som stoltserade med sina übersnygga kurvor! Äntligen fick man se en “riktig” tjej i tidningen som man kan se upp till!