Dagens citat, ett svin

Alla som hört på nyheterna idag vet hur illa många svenska grisbönder behandlar sina djur. Grisarna saknar halm att böka i, har svåra kroppsskador och vadar i sin egen avföring.  Dagens citat kommer från Åke Robertsson,  VD för Svenska djurhälsovården, som inte vill kännas vid dessa brister. Han menar att den bild som målas upp inte är representativ. Och förklaringen lyder;

 

” Dessa foton är tagna en söndagkväll”

 

Jamen det förklarar ju allt – djurskyddslagen gäller inte på söndagar! Precis som mänskliga rättigheter bara gäller måndag – fredag mellan 10-18. Under övrig tid får man göra som man vill.

 

Vad skönt. Då kan vi andas ut.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Dagens citat, ett svin”

 1. Ja är bedrövligt. Framförallt störde jag mig på det sista uttalandet i ämnet där Åke Robertsson säger att man visst ska handla julskinka i år igen för att om en månad finns det friska grisar. Som att han varit döv minuterna innan när vi alla fått höra att inga rutinkontroller görs. Man kan gråta för mindre.

  Själv kommer jag i alla fall att äta vegetariskt på julafton precis som årets resterande dagar. Vegetarisk julskinka från AstridochAporna ska jag dock försöka haffa.

 2. Tänk alla tårar jag har fällt för de stackars djur som vi behandlar så jävla illa. Herr Robertsson borde få känna på sina egna söndagkvällar.

 3. Fruktansvärt. Man vill ju tro att svenska grisar iallafall har det rätt bra, men tydligen inte 🙁 Skriver upp “ekologisk grisbonde” på listan över saker jag ska göra när jag blir stor.

 4. Ännu bättre var ju svensk kötts presstalesman som, när hon tillfrågades om hon var orolig att händelserna skulle påverka köttmarknaden, svarade att hon inte trodde det. När hon ombedes förklara närmare lydde hennes motivering att “människor glömmer”. Man tackar och bockar att man dumförklaras av djurplågare.

 5. Hanna: Men folk glömmer faktiskt, jag vet inte om du kommer ihåg reportagen om djurtransporterna i slutet av 90-talet, då blev många vegetarianer, men efter ett tag så glömde dom, och började äta kött igen. Så illa är det – folk behöver påminnas hela tiden.

  Förresten – det är inte bara grisarna som har det så här illa, det är alla djur i djurindustrin, grisar, kor, kycklingar, höns… Det är inte ekonomiskt med en bra djurhållning, därför har djuren det dåligt. Bästa sättet att säga ifrån är att inte äta djuren!

 6. Det är så jävla sorgligt. Allt handlar om pengar. Kött är för billigt. Det var bättre förr, när bönderna hade råd att ha mindre uppfödningar, så de hade tid att ta hand om sina djur. Men det funkar inte idag för folk vill ha billigare och billigare kött.

  Ät vegetariskt, vilt och BRA uppfött kött istället, om man nu måste ha det. Om man äter vegetariskt de flesta dagarna i veckan är det inte dyrt att lägga ut lite extra på en bra köttbit.

 7. “Nu slutar jag äta gris” säger folk. Och visst, alltid är det ju något. Jag undrar dock; kommer dessa personer att fortsätta äta nötkött och fågel? Vem är så pass korkad att de tror att kossorna skulle ha det bättre?

 8. heja sveriges bönder!

  Ni gör ert bästa och självklart vill ni djuren väl.

  Alla som varit bönder, eller är bönder vet att innan man gjort fuse på kvällen eller på morgonen kan det verkligen se smutsigt och hemskt ut. grisar grisar faktiskt ner en hel del. men när man går därifrån är de mätta, belåtna och har fått nytt strö i kättarna.

  Problem kan alltid uppstå, t.ex. svansbitning, men då måste man försöka lösa dem.

  och slutligen kan jag bara påpeka att man borde vara försiktig med att kritisera sådant som man inte är så insatt i. Sveriges bönder är viktiga, och de behöver vårt stöd.

  P.S. man blir faktiskt inte bonde om man avskyr djur.

  CLARA TILL BONDJÄNTAN: Och vad har det med saken att göra? Det är väl ingen som kritiserat alla grisbönder. Visst finns det de som sköter sig, men förfärande många gör det inte. Och hur kan du säga att grisarna har det bra när det bevisligen INTE har det? Det är den här skygglapps-attityden som gör mig räddast av allt. Hur kan du bara förneka det?

 9. Gläds åt min 15åriga dotters engagemang i djurfrågor. Nu vill hon hämta hem alla ledsna, vanskötta grisar och öppna ett grisparadis! Må ströet aldrig sina där i! Hurra för alla som verkar för det goda!

  / Isan

 10. Åh, nej och fy. Hur kan vi människor tro att vi står över alla andra varelser på denna jord? Så till den milda grad att vi får behandla dem på detta sätt? Jag får ont i hela kroppen av att läsa det här och jag SKÄMS så fruktansvärt, jag skäms för att det finns människor som kan behandla andra varelser så här. Min spontana tanke är att jag vill åka dit och rädda grisarna, starta ett grisbarnhem och ta hand om dem alla. Men det är ju ingen vettig lösning. En vettig lösning skulle ju kunna skapas om de som SKA ta sitt ansvar gjorde det. Och inte sade att det är okej att behandla grisar som ruttna äpplen på söndagskvällarna. FY, Clara, jag blir så beklämd. /Cecilia

 11. Emm: Hur smart är det att säga så då? Allt räknas och det är väl jättebra om folk (du menar i och för sig mig? haha) slutar äta gris efter att ha sett den där filmen? Jag tror att det är mycket större chans att den här aktionen lyckas om “vanliga köttätare” inte “blir av med” allt kött samtidigt. Det svenska folket skulle ha jävligt svårt att sluta äta kött helt, det måste du förstå? Men att under en tid, kollektivt, inte äta gris för att tvinga bönderna förbättra deras villkor, det är mycket mer realistiskt. Dessutom handlar det för mig mycket om djurens intellekt också, om deras förmåga att uppfatta omgivningen. Jag har förstått att grisar är väldigt smarta och därför lider på ett sätt som till exempel kycklingar inte gör.
  Jag tycker du motarbetar dig själv, faktiskt. Stötta istället! Du hjälper inte grisarna.

 12. Jag är så arg. men jag saknar alla ord.
  Idag ska jag samla ihop alla vänner jag har och göra något för djuren.

  Det här är oacceptabelt.

 13. JA clara. Vad bra att du tar upp det här!! Vidrig behandling av djur är aldrig försvarbart!

 14. Se filmen som djurrättsalliansen har gjort! Fruktansvärt! Jag la upp den på min blogg och hoppas att många ser den och skärper sig. Skärp er! Vi har fått ansvaret att ta hand om djuren, men det ger oss definitivt ingen rätt att bete sig som skithögar.

 15. Clara du är bäst som ksriver om detta!!Blev riktigt illamående av det jag såg på nyheterna när det gäller hur dessa varelser har det. Började nästan gråta och det gjorde så ont. Känner mig egoistisk som köttätare och kan inte försvara varför jag ska äta kött längre. Varför har man ätit kött?? Jo, av bekvämlighetsskäl och att det känns så krångligt att bli vegetarian. På grund av detta tänk har säkert massor av djur fått lida. Usch så hemskt det är! Och man är ju inte dum och tror att andra sorts kreatur har det bättre, det är säkert samma sak.
  Känns som man står vid ett vägskäl just nu, hur man ska göra i framtiden. Vet inte om jag klarar att äta kött nåt mer. Den glada grisen med en knorr var en stor lögn. Dessa grisar plågades och hade panik och var stressade. Sen så måste det ju krylla av bakterier när det är sådär. Usch och fy! Vad säger detta om oss som människor??
  Clara har du några råd hur man ska göra för att börja äta veggo? Kanske några härliga recept??

 16. Ja, det här tar långt långt in i själ och hjärta. En annan lysande förklaring var att det måste ha varit på sjukavdelningen. Jamenvisst – SJUKA grisar kan man ju behandla som kadaver.

 17. Det här med att djur i Sverige endast föds upp för att dödas och bli grillmaterial till sköna sommarkvällar för oss människor – det har jag varit vansinnigt arg på sedan barnsben. När jag som liten flicka skötte om hästar på gårdar där bönderna fullständigt sket blanka fan i hur grisar och nötkreatur hade det, kunde jag ligga och gråta mig till sömns. Hjälplös. Sa jag något skrockade bönderna gott åt mig.

  Jag har ingenting emot att äta kött. Men massproduktionen av kött får mig att söka upp mindre bondgårdar med egen försäljning där jag med egna ögon kan se att djuren får leva ett fullvärdigt liv. Jag tror, och hoppas att sådan försäljning kommer öka. Massproduktionen behövs dessutom inte, vi människor behöver inte äta så mycket kött, det finns andra utomordentliga substitut för kött.

  För att inte tala om ägg. Hur svårt är det att välja kartongen där det står “ägg från höns med tillgång till utomhusvistelse” framför de andra kartongerna? Jag är student, och t o m jag har råd med det.

 18. Va, är det sant?! Hur kan man kläcka ur sig nåt så dumt?? Som att det skulle vara ok att vanvårda grisar på helgdagar… ´
  Jag kommer inte sluta äta fläskkött för det här men det känns oerhört skönt att vi i vår familj köpt en “halv gris” från en lokal gårdsbutik. Ägarens kommentar när mamma “bokat” grisen var “i år får vi hoppas att vi hittar grisarna, förra året hade dom rymt när det var dags för slakt”. Grisarna bor alltså ute eller inne, kan gå som dom vill och har massa utrymme. Det tycker jag känns skönt o veta!!

 19. Det här är verkligheten, vi vet det, men folk äter fortfarande gris! varför? ni som tycker det är hemskt hur djuren plågas – SLUTA ÄT KÖTT!

 20. Att säga att “många svenska grisbönder” behandlar sina djur illa, är fel. Tyvärr gör några få det, och tråkigt nog överskuggar det resten av oss bönder som faktiskt bryr sig om våra djur och kämpar för att de ska ha det bra. Något jag tycker är väldigt viktigt att komma ihåg i det här sammanhanget är att det som vi i sveriga ser som djurplågeri och förfasas över, snarare är norm ute i europa. I dagsläget går våra svenska gris- och mjölkproducenter på knäna, och väldigt många får låna stora summor pengar för att kunna fortsätta med lantbruket. Sker ingen förändring snart som kommer det svenska lantbruket att dö ut. Utan ett svenskt lantbruk kommer vi inte längre kunna påverka (genom lagstiftning, djuromsorgsprogram, besiktningar mm.) under vilka förhållanden djuren föds upp, utan istället få tillförlita oss på import från andra länder. Det är något du borde skriva om Clara, istället för att låta en idiots uttalande stå för hur många sköter sina djur.

  CLARA TILL HANNA: På hundra testade gårdar var det 94 stycken som hade brister i sin djurskötsel. Det ÄR många. Och jag tänker absolut skriva om det. Visst vet jag att det är tufft för bönder, det finns småbrukare i min släkt, och jag vet precis hur svårt dom har det. Någonting grundläggande fattas i systemet. Men de har väl Ingenting med det här att göra. Det är ju två olika diskussioner. Jag tycker att mjölk och kött borde vara dyrare så att man handlar mindre kött och samtidigt betalar vad det faktiskt kostar. Då kunde man ha mindre djurbestånd. Det skulle ge ökad livskvalitét för djuren och bättre förtjänst för alla bönder. Jag vet att det finns småbrukare som bryr sig om sina djur, men det hindrar ju inte mig ifrån att skriva om det som är dåligt. Sedan förstår jag absolut inte vad det är för tröst att bönder i andra länder är “värre”? Det gör ju inte det här beteendet mindre problematiskt. Snarare tvärtom.

 21. Exakt vad jag med reagerade på när jag lyssnade på radion!!! vilken idiotisk kommentar! Bönder jobbar vad jag vet 24/7 och borde då ha koll så att sådant inte inträffar…eller?!

 22. Vad klurigt det blir med ett mattetal som spamskydd! Nåväl, det jag tänkte säga var att du har så mycket vettiga inlägg. Jag blir så glad då folk bryr sig, säger ifrån och rör om! Heja Clara! Heja, heja!

 23. Det ÄR riktigt hemskt, men sen är det svårt att skylla på vissa bönder. Några av mina släktingar är bönder, och jag tycker de kan fixa bättre levnadsmiljö för deras grisar. Men, de skulle jättegärna göra det, men de får för lite pengar. Om griskött var dyrare och människor skulle tänka sig betala mer för sitt griskött skulle det göra skillnad. Det är vi konsumenter som är medbrottslingar också tyvärr, medvetet eller ej.

  CLARA TILL EMELIE: AMEN på det. Det är klart att det är svårt att ha bra djurhållning när folk inte är villiga att betala för det.

 24. Sen kommunen tog över djurskyddskontrollerna har antalet djurskyddsinspektörer kraftigt minskat. Som resultat av detta sker nu främst kontroller när de får in anmälningar om missförhållanden. Därför är statistiken som du tar upp (“På hundra testade gårdar var det 94 stycken som hade brister i sin djurskötsel”) inte representativ för hur det faktiskt ser ut på gårdarna. Under 2009 har 94 grisgårdar blivit anmälda för vanvård (vilket är alldeles för mycket!), av totalt ca 2380 (siffror från jordbruksstatisktisk årsbok, scb) grisproducenter, vilket innebär att ca 4% av de svenska grisbönderna inte sköter sin djurhållning, INTE 94 %. För mig som bonde möts jag ofta med fördomen att jag “plågar mina djur” och börjar nu tröttna på den bild media målar upp av svenskt lantbruk. Tyvärr finns det fel inom lantbruket, som inom alla brancher, och jag tycker att det är bra att de upptäcks så “felen” kan rättas till, men jag tycker att det är fel att hela branschen ska drabbas av det.

  Hanna: Jag förstår att det är frustrerande för dig som sköter sina djur på ett bra sätt. Den här statistiken kom från de gårdar som besöktes i smyg av djurrättsalliansen, och det som skrämde mig så mycket var att talesmännen för grisuppfödningen bara ryckte på axlarna och nonchalerade det. Det ger ju dåligt rykte till hela näringen

 25. usch! jag grät när jag hörde nyheterna, finns det nåt jag inte klarar av här i världen så är det djurplågeri. du borde skriva om kvinnans citat också (samma inslag, glömt hennes namn), hon som sa ungefär “det här har svenska folket snart glömt” på frågan om nyheten kommer att påverka inköpen av julskinkor. så sorgligt! jag kommer då inte glömma i första taget!

 26. Malin: du har rätt på båda punkter. Jag vet att folk glömmer. Tragiskt, men sant (och fruktansvärt upprörande). Det du säger om djurindustrin stämmer också. Också tragiskt, men sant. Det kan vara därför jag är vegan sedan 10 år tillbaka 😉

 27. Jag begriper ärligt talat inte hur man har samvete nog att fortsätta vara grisbonde om man inte kan ge djuren en värdig tillvaro. När man får för lite pengar och inte kan ge grisarna det de behöver borde man väll fundera på att avveckla sin verksamhet? Sedan får man gå till högre substanser. Så känner i varje fall jag, jag skaffar mig inte en annan individ som är beroende av mig om jag inte vet med mig att jag kan ta hand om den.

  @bondjäntan: Jo, precis, vi såg ju på filmen hos Djurättsalliansen hur bönderna “gör någonting åt” svansbitning och skavsår efter att grisarna vistats på betonggolv utan strö. Tejpa benen så är problemet löst. Eller?

 28. Om 2 veckor är detta glömt och svenska folket fortsätter att glufsa i sig griskött som aldrig förr. Till Jul är det glömt att dessa djurs
  existens endast går ut på att bli mat till oss människor.

  Jag känner att jag inte har rätten att blir riktigt upprörd då jag inte är vegetarian. För tillsammans med alla andra köttätare är jag medskyldig till detta djurplågeri.

 29. SARA: vart har du hört att bönder skulle jobba 24/7? klart de sover som alla andra människor…

  och suck på alla som gör så stor grej av detta när våra äldre i många fall lider mer! man ska inte plåga nån men börja i rätt ände! Sverige har europas hårdaste djurskyddslag, så fortsätt för allt i världen att köpa svenskt kött! jag har väldigt svårt att tro att det skulle vara riktigt allvarliga brister som de 94 med anmärkningar hade. och löstyckta citat från utalanden är oftast gangska intetsägande och väldigt sällan rättvisande när de saxas ohejdat.

  Vet du Clara, ja gillar din blogg, men här håller ja inte med.

  CLARA TILL ERICA: Fast sådär säger man ju om jämställdhet också. “Klaga inte, i Afghanistan har kvinnorna det värre” och det är en livsfarlig inställning. Det spelar ingen roll hur hårda våra regler är, det enda som spelar roll är om djuren mår bra eller inte. Och lagen i Sverige är alldeles för vek. Därför borde man inte äta kött alls. Inte försvara det med att andra grisar har det ännu värre.