Clara skriver brev

pk.gif

 

 

Kära Kropp och knopp

 

Jag är en tjej  på 23 jordsnurr som har ett problem:  Jag har inte gjort annat än bakat och pysslat i flera månader. Men så fort jag får en ledig stund sätter jag igång att baka och pyssla igen.

 Förra helgen sedan skulle jag och min kille Jakob göra något kul. Jag kokade knäck och Jakob städade pannrummet och eldade papper. Glad och sotig konstaterade han att det var det roligaste han gjort på flera veckor…och jag kände samma sak.

 

Många vuxna säger till oss att vi är för unga för att hålla på med det här. “Ni borde inte ha så bråttom. När man är ung vet man inte vad man vill. Saker kan så lätt gå till överdrift och bli skadligt” Jag försöker förklara säga vad jag tycker men ingen vuxen lyssnar ju! De säger bara “Vänta några år. När ni blir stora kommer ni att förstå att det finns en tid för att vara vuxen och en tid för att vara barn. Fall inte för grupptrycket”

 

 Och nu har till och med några kompisar börjat reta mig. Och jag vet inte vad jag ska göra.  Kan det vara skadligt att koka knäck? Att baka ofta? Ska man akta sig för saxar och papperspyssel när man är 23? Är jag normal som känner så här?

 

Ps, säg inte att jag ska prata med fröken eller kuratorn för det har jag redan gjort och det hjälpte inte. Ds

 

/ Hälsningar en frågvis tjej

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

48 kommentarer på “Clara skriver brev”

 1. Ojoj, så jag känner likadant! Jag har dock ingen man eller hus men jag pysslar, bakar o grejar och lever som en tant och jag ser så fram emot framtid me hus så jag kan pyssla ännu mer:). Man kan vara en ung människa me tantfasoner:). Go Clara!

 2. Vad menar de att ni ska göra som inte är så “vuxet”? Gå ut o supa skallen av er som alla andra?

 3. kära frågvis tjej
  de vuxna tjatar för att de själva är avundsjuka på att ni är unga och har tid att göra det ni trivs med bäst. efter barnafödande och annat vuxet finns det inte tid att spontanstäda några utrymmen och att koka knäck kommer man på att man borde gjort först på julafton och så får man intala sig själv “att det inte är så roligt ändå”. bli gäss och låt skämten rinna av er.

  lycka till!

 4. Clara, Clara, jag känner igen mig så väldigt väl i ditt fina brev. En del, inte bara vuxna i mitt fall utan även ungdomar i min ålder, tycker att jag är helknasig som hellre sitter hemma och skriver, läser eller pysslar än är ute och festar. De tycker att det är för vuxet, nästan tantigt, helt enkelt. Men jag tycker att det är tragiskt att man bara för att man är i 20-årsåldern MÅSTE tycka om att dricka, festa, rumla runt, backpacka, ja, allt sådant där som folk verkar tycka är mer “rätt” än att baka och påta i trädgården. Jag säger såhär; Du är normal för du är du. Det finns ingen annan som du, och därför måste du också stå upp för dig själv och låta dig vara dig själv! Du har dessutom tur som har en man som är som du. Jag har INTE det, och det är ibland ganska svårt att försvara att jag vill läsa istället för att festa, att jag inte dricker alkohol etc. Men jag tänker bara som så att jag vill baske mig vara lycklig. Så går det! Kram /Cecilia

 5. Avundsjuka, oförstående.. Ptja, listan kan egentligen göras ganska lång till varför folk skulle ifrågasätta ditt levande, men jag ser dig bara som en fin person som hittat det du trivs med. Fortsätt stå upp för dig själv och gör det du tycker om. Det är inte annat än rätt och fint.

 6. jag tycker man skall göra det som faller en in i livet.
  jag är 27 år, älskar att pyssla i hemmet, sitta och brodera en tavla en fredagkväll och baka och bara ha det mysigt. mina vänner festar och super huvet i bitar och går på krogen varje lördag. det är väl tur att alla är olika. och vem säger att allt har en ålder???
  sålänge du är lycklig!!!

 7. Svar på tal: Det du känner är alldeles normalt. Att falla för grupptrycket i detta läge är att göra som de andra säger. Lyssna till vad hjärtat säger så kan inget gå fel.

 8. Kära frågvis,

  Det du känner är alldeles normalt, lyssna inte på vad människor säger. Det är väl en konstig idé att man ska gå och vänta på något som man vet att man vill? Och skulle du tröttna på att koka knäck i framtiden kan du väl resa till Indien då.

  Koka på!

 9. Nu har jag varken hus eller man och jag bakar inte lika mycket som du, men jag känner ändå igen mig. Alla säger alltid att man måste ut och “vara ung” medan man har tid. Men jag vill inte göra alla de där sakerna som andra unga människor gör. Visst kan jag gå ut och dansa någon gång ibland men inte ofta. Aldrig dricka eller så. Varför tar folk för givet att man måste vara ansvarlös och utsvävande bara för att man är ung och barnlös?

 10. Du är så mysig.
  Jag känner mig ofta som du tror jag. Jag är hemma och bakar, pysslar, målar och myser medan andra är ute och festar eller hittar på annat. Det är inte så att ajg inte vill vara med dem, utan hel enkelt så att jag vill vara med dem så där lagom ofta så att jag blir varm varje gång jag ser de mina och sedan så att ajg trivs så väldans bra i mitt eget sällskap.
  Men jag känner ingen i min närmaste krets som du och jag.
  Fast jag vet att dem finns. Ganksa många tror jag =)
  Du är så himla bra Clara!

 11. Har samma dilemma som du, bor tillsammans med min sambo ute på landet och odlar hellre grönskar och letar närproducerade ägg än “lever” som en 25-åring. Sedan när blev det legitimt att kalla 20-30 åringar för barn. Vet ibland inte vad jag ska svara, men får göra som någon föreslog man får förvandlas till en gås!

  Jeanette

 12. Haha! Vad bra skrivet! Hög igenkänningsfaktor. Mitt svar: Var bara som du är, det som känns rätt i kroppen är det som oftast är rätt för en själv. De som masar på er är bara avundsjuka på att ni vågar göra det som känns bra. Så tror jag i allafall 🙂

 13. Fullständigt normalt. Så länge man gör det man känner för att göra så är det normalt. Börjar man göra saker som andra vill att man ska göra då blir allt onormalt! 🙂

 14. Jag är 15 och redan tant! Faktiskt för det mesta skitnöjd, jag kan väl “leva livet” när jag är 60 om jag tröttnat på att baka kakor då. Varför göra allt på det “vanliga” sättet? 😀

 15. Hahaha!! Roligt skrivet!
  Pyssla på du, gör det du blir glad av, då mår både du och världen bäst. När/om du tröttnat får du väl hitta på något annat…

 16. Hihi jag är själv en onormal (?) 23 åring, fru sen snart 5 år tillbaka och hemmamysfixlover. Jag har en vän som tycker att det är så spännande att jag gör allt “baklänges”. Samtidigt kan jag inte låta bli att förundras över hennes liv. Man är olika helt enkelt. Vad som är bäst för mig är inte bäst för henne. Men spännande är det.

 17. Vad vill du ha för svar Clara?
  Att det är helt okej att vara den du är och att du ska fortsätta baka knäck för att du ju faktiskt mår bra av det! 🙂 Sedan undrar jag vad de där som klagar vill att ni ska göra istället? Det kanske du borde fråga dem – om förslagen är riktigt bra kanske du blir av med ditt problem..

  Du är bra Clara, Guds välsignelser till dig.

 18. Av alla komentarer känner man ju sig nästan “konstig” som pluggar och festar och bor i stockholm, och inte kan koka knäck.

 19. ÅH, det finns fler tanter här i landet! Själv bakar jag inte och städa är inte heller min grej. Men jag är i princip alltid hemma och läser kopiösa mängder böcker, och mina favoritprogram är Antikrundan, Design: Simon och Tomas och Morden i Midsumer. Sen ska jag ju antagligen bli bildterapeut också, så tantigare kan man väl knappt bli!

 20. Haha, jaa du när jag var 23 var jag gift och hade fött min första son. Och jag bakade och pysslade massor. Och inte har jag fått”lida” för det sen. Alla måste få göra sitt liv i den ordning som passar dem bäst.

 21. Hej igen Clara. Ett litet önskemål: Jag skulle tycka det var väldigt intressant om du kollade på ett avsnitt av Ett fall för Louise på svt och sen skrev vad du tyckte om det på bloggen. om du tyckte att det var ett bra koncept, att låta barn och ungdomar tala ut i tv om familjeproblem, eller om du tkr det är.. inte alls så bra? Jag är väldigt intresserad av din åsikt! Tack.

  CLARA TILL LOA: Jag har inte sett själva programmet men spontant är jag väldigt kritisk till när barn och unga hängs ut. Hade inte blivit förvånad ifall det var på trean, men när det är public service blir man förskräckt!

 22. Hej frågvisa tjej! Oavsett vad man gör kan folk ha åsikter och använda exakt samma argument. En 23-åring som festar varje helg, en ung mamma, någon som reser jorden runt eller börjar jobba direkt efter gymnasiet. Alla kan de höra att de gör saker i fel ordning. Börjar i fel ände eller missar något. Vad är rätt och vad är fel? Vem bestämmer reglerna för en 23 -årings liv? Kanske kommer du ångra den frånvarande stadspulsen, men vem vet?
  Man vet aldrig vad man missar, men om den som står utanför och ser in tror ofta att hon förstår vad andra missar. De kallas besserwissrar…

 23. Hej gumman!

  jag har mailat dig och behöver svar snarast! Förstår om du är ledig i dag men svara mig så fort du kan!

  kram anna

 24. Vi lever som vi lär eller hur jag nu må uttrycka mig. Sverige ser ju så som många andra länder lite annorlunda ut än för 50 år sedan och vi har ju en betydligt större valfrihet än vad människor i vår ålder hade då. Vi har alla chanser i livet att leva precis som vi vill. Typ bli kända, resa runt jorden, läsa på universitet, eller bara bo i en stuga på landet.
  Jag tycker du låter som en jordnära och sund tjej Clara, jag ser upp till dig trots att vi inte på långa vägar lever likadant. Men det är väl det som är charmigt i livet? Men jag tycker dina vänner borde acceptera ert sätt att leva på.
  Så det så. Ursäkta ett jättelångt inlägg!

 25. Hihi KP, vilka tider det var! Nästan allt jag visste om livet när jag var 11 hade jag nog lärt mig i KP. Numera känner jag mig oftast antingen som om jag vore 10 år igen, eller redan 60.

 26. Hej “En frågvis tjej”
  Nej, det är inte skdaligt att koka knäck och Du borde absolut inte akta dig för saxar för utan saxar kan du ju knappast pyssla. Vuxna kan vara som gamla mullvadar ibland och gräva ner sig i jorden och helt enkelt inte lyssna mer. Så strunta i vad alla andra säger och lyssna på vad du själv vill. För det är ju faktiskt så att du ska leva med dig själv resten av livet, och då känns det ju mindre roligt om du har svikit dig själv och dina egna drömmar för att någon ANNAN säger det till Dig. Så: Klipp och klistra, baka, städa, sy, dikta och va kär av alla hjärtans lust för det är väl inte ett dugg vuxet att pyssla egentligen? Du har minsann barnasinnet kvar och det är viktigt att komma ihåg att det, det är något av det mest värdefulla vi får vid vår födsel.

  // Frielius – en vilsen Närking i Skåne

 27. Clara, du är grym och du har så rätt! Vem fan ska lägga sig i hur du lever ditt liv egentligen!? ^^
  Och det obligatoriska, tack för en toppenblogg som inspirerar och engagerar!

 28. Haha! oj vilken fråga, helt klockrent 🙂

  Tror inte du behöver känna oro, är precis likadan! 😀 Bakar, pysslar, fixar och donar! Inget fel med det!

 29. Ta det lugnt kära vän! Du är ej ensam, är en tjej på 22 vårar och har precis gjort mitt livs köp med min sambo, en stor lägenhet mitt i centrala Halmstad där ja och min sambo ska fortsätta vår livsaga=)
  Många tycker det är för tidigt men vi är säkra på varandra. Vem ska bestämma ditt liv? Det är er saga, det är ni som är författarna. Baka hur mycket du vill! Det är väl mycket mer viktigt att ni är lyckliga och gör det som roar er, då får sagan ett lyckligt “slut” med=)
  Ps har du kakor i överflöd får du gärna skicka hit några, finns massor av kakmonster som kan äta upp dom med glädje=) Ds.

 30. Förstår inte varför folk tycker det är kosntigt. Jag älskar också att baka och pyssla och greja och jag blir tjugo till helgen. Jag längtar tills jag kan flytta ihop med min pojkvän så man kan husla sig ännu mer!
  Spelar väl ingen roll om man gör sånt här tidigt i livet, så länge man känner det är rätt. Förr gifte man ju sig och skaffade hushåll långt innan man var 23! Ifall nu detta inte skulle vara rätt för nån ändå, så kan man ju ha sin supa/intevetanånting/nyapojkvännervarjevecka period när man är sådär fyrtiosju.
  I alla fall, du inspirerar iallfall mig väldigt mycket i husmorsandan och fortsätt som du gör! Din blogg är bäst 🙂

 31. Vem säger att man måste beete sig som ett barn nu och som en vuxen när man är äldre? man kan väl öva på att vara vuxen nu och sen vara barnslig när man är gammal? Det finns inga regler! Kör på!

 32. *Ha ha* Förlåt, tycker du skriver så roligt!

  Vem säger att man måste vara barn till en viss ålder och att man sedan måste bli vuxen? När man var liten lekte man “mamma, pappa, barn”, nu är jag mamma och jag är mer barn nu är när jag var 16!
  Alla säger att man ska vara den man är och stå för det! Trots det finns det folk som stör sig för att man man ibland inte råkar vara den som endel vill att man ska vara…

 33. Underbart underbaraclara! Nej, koka knäck, baka bullar, sy, sticka och inspirera oss vidare! Många adventskramar //fia

 34. Var inte orolig, många i din ålder känner antagligen likadant som du utan att de berättar. Jag slår vad om att dina kompisar som retar dig själva pysslar och bakar när ingen ser. Så du är normal, men om du inte kan förlika dig med situationen föreslår jag att du vänder dig till närmaste ungdomsmottagning för vidare utredning.
  Kram!

 35. sitter och kollar i arkiven här, och vilket bra inlägg!

  känner samma sak själv, får nästan panik när nån frågar om jag “ska med ut på krogen” och tycker att det är ledsamt att jag faktiskt förlorat en och annan vän bara genom att sluta gå på krogen/dricka onödigt mycket alkohol… ibland tänker jag att “jo men jag MÅSTE gå ut, jag är bara 21 och fyller snart 22, snart är det för sent och jag kommer känna att jag inte har levt mitt liv fullt ut!! jag kommer försöka ta igen det här när jag är 30 och då kommer jag vara en gamling bland ett gäng ungdomar!”…

  men sen brukar jag lugna ner mig och fråga mig vad det är jag missar. kvav luft, hög musik som gör så man inte kan prata, fulla killar som försöka stöta, intriger och bråk, sena spårvagnar hem då man är rädd att nån förföljer en, och såklart även en och annan trevlig stund, men mätt i % är nog det otrevliga mer otrevligt än det trevliga är trevligt.