Frostrosor och tårar

picture-808.jpg

Det är riktigt kallt ute idag. Blir frostrosor på fönstrena. Men det är bara vackert. Vi har julstädat alla tre våningarna (jag har i ärlighetens namn inte städat precis överallt. Kammaren innanför mitt sovrum ser till exempel ut som en mordplats. Men jag har bestämt att man kan ha julstämning trots lite skit i hörnen) Dessutom har vi huggit några kubik ved och kärrat in. Jag har sparkat till affären och handlat. Jakob har lagat bilen som gick sönder. Och jag har strukit och vikt tvätt. Nu lägger sig julefriden i det Lidströmska residenset.

picture-790.jpg

Den här helgen för precis ett år sedan hittade vi huset. Då visste vi inte att ett år senare skulle vi bo här. Och ha det så jämrarns mysigt. Undrar vad som händer den här tiden nästa år? Imorgon skulle min mamma ha fyllt år om hon levde. Det är så sorgligt att tänka på. Om hon fanns kvar skulle hon sytt julgardiner till mig. Jag skulle få ett praktiskt och rekorderligt nattlinne i julklapp, och hon skulle besöka oss med några påsar nybakta lussekatter. Sitta i gungstolen och säga, vad fint ni har fått det. När jag skriver det här måste jag gråta. För att jag inte får fira jul med mamma. Tänker på alla er som också förlorat någon nära. Födelsedagar och jul är det extra tungt. Ta hand om er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 kommentarer på “Frostrosor och tårar”

 1. Min mormor gick bort vid jul för två år sedan. Jag saknar henne fortfarande precis lika mycket. Jag och mormor var de i familjen som mest helgade julen, så jag tänker alltid extra mycket på henne i juletid. Men jag vet att hon ler i sin himmel när jag bakar hennes lövtunna pepparkakor och håller hennes traditioner vid liv. Även om de vi förlorat inte längre finns kvar här hos oss på jorden så följer de alltid med oss. Kram på dig!

 2. Du påminner mig om att visa extra mycket kärlek till alla de människor jag är välsignad med att ha i närheten! Jag kan inte föreställa mig vilken stor sorg du bär på men jag kan i alla fall skicka tröstande kramar!

 3. Sorg är tungt och jobbigt att bära på. Jag skickar upp en stor värmande kram och en bön om att det snart snart ska kännas lättare.

 4. Åh, jag blir också ledsen när jag läser. Tredje julen utan min mamma, jag saknar henne mycket.

 5. Clara! Nu ska jag säga något konstigt men det brukar jag göra så bli inte orolig för mig. Men jag önskar ibland att jag var en liten katt som bodde hos er. Eller hund, men jag skulle ju inte drömma om att konkurrera med Melker så katt passar bättre. Men att vara en liten katt hos er, det måste ju vara drömmen. Leva i er trygga värld med er underbara människor, ihopsnurrad på er soffa i värmen. Förutom min mamma är du nog den person jag beundrar allra mest här i världen. Och jag önskar så att jag hade den trygghet du verkar ha i livet. Den lyckan du har. En liten familj att vara lycklig med. Just nu har jag ganska dåligt med trygghet och lycka i mitt liv, jag går mest runt och är stressad och nervös, men det ska jag inte tynga din bloggs kommentarsfält med. Jag ville ju bara berätta hur himla bra du är, och din blogg 🙂 Ja, det var väl bara det. Ha en underbar fjärde advents-helg nu, rara du. Kram /Cecilia

  CLARA: TACK finaste Cecilia. Jag läste ditt mail och blev så himla glad. DU är alltid så peppande och stöttande och världens bästa läsare helt enkelt. KRAMAR. Kom och kura katt hos oss när som helst

 6. Kjære Clara,
  jeg blir rørt av måten du skriver på. Din mamma er så levende i det du beskriver i tekst, at jeg kan skape meg et bilde av henne i gyngestolen din. Du skriver vakkert om din egen sorg. Takk for at du deler det med oss.Det setter livene våre i perspektiv.

  Varm hilsen fra meg
  PS: jeg fikk tidningen din i dag, og er så glad. Ga meg masse julestemning!

 7. Hej på dig, lill-Clara! Tror nog att din mamma ser dig där i sin himmel. Gråt och skratta och pyssla på du bara! Din jultidning är väldigt fin och tack för den, hälsar en som härdats i livets otaliga julstök. God Jul!

 8. Jag tänker på min älskade mormor jag.. Av henne fick jag alltid tjocksockar och vantar eller tjocktröja. Och till skillnad från så många andra barn älskade jag mjuka paket. Det är konstigt att vara utan henne och jag gråter också en skvätt. Men jag känner att hon finns hos mig, och jag tror din mamma är hos dig också.
  Frostrosorna är underbart vackra.

 9. Tack för att du delar med dej av ord och tankar! Varma tankar och allt gott önskar jag dej. Imorgon för precis 1 år sedan dog min pappa, och jag saknar honom så. Jag tror din mamma är oerhört stolt över dej och kramar dej från den plats hon befinner sej på nu. Ta hand om dej!

 10. “Också när man skrattar kan hjärtat värka,
  och glädjen kan sluta i sorg”
  Ords 14:13

  Man får tänka på alla fina minnen som man har från sina nära och kära.
  Frostrosor är förresten väldigt vackert.
  Kram

 11. Det här blir första julen utan min pappa. Första julen som vi knappt kommer fira jul, för jag och mamma åker utomlands på måndag. Vi orkar helt enkelt inte vara kvar här. Allting känns fortfarande fel men jag börjar sakta men säkert få tillbaka känseln i själen och njuter av vintern och livet.

 12. Om det kan göra dig lite lyckligare så vill jag bara säga att jag,så fort jag fick “Claras jul” i min hand, var såld. Underbart! SLuta aldrig med det du gör! Skickar en varm(ca minus 15) kram från västmanland.

 13. Ingen kommentar men en fråga.Kan man fortfarande köpa din jultidning?

  CLARA: Det kan man men det är inte säkert att du får den innan jul!

 14. Blir den 7:unde julen utan min mamma känns fortfarande sorgligt att fira julen utan henne. Men man får tänka på de fina stunder man har haft tillsammans. God jul till er alla.

 15. Clara, din blogg och alla dina fina tips är helt fantastiska!!! Hoppas du får en fin jul och att du får vila upp dig och äta massa gott.
  Stor kram!

 16. det går inte en dag utan att jag tänker på min pappa, trots att han dog för 26 år sedan. så är det nog, känslan försvinner aldrig. men jag gråter numera ganska sällan, brukar tänka på honom med värme. utan honom hade jag inte funnits på denna jorden.

  kram på dig clara.

 17. Det blir kanske min sista jul med pappa. Vi vet inte ett skvatt, men med tron och hoppet kommer man ganska långt och jag ber o hoppas på fler jular tillsammans! Tänker på dig med
  Kram

 18. Dette blir min første jul uten Mormor. Selv om hun ikke betydde like mye for meg som en mamma, er det litt tomt uten henne. Vi minnes henne i stillhet og prøver å ikke være lei oss.

 19. men tänk på det här gamla härliga ordspråket: hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete! ha en toppen jul och tack för en finfin jultidning(och blogg självklart!!) puss xxx

 20. Bamse-styrke-kram till dig Clara! Förlorade min evigt älskade farmor i år så den här julen kommer bli tuff. Farmor själv är nog helnöjd, julkalas med Jesus kan ju inte vara dumt 🙂 Kramkram

 21. Tack för att du sätter ord på sorgen att förlora en förälder. Ta hand om din pappa och syster i jul! Kram

 22. Så fina ord du skriver. Både så man blir glad och sorgsen. I år är det sjätte julen utan min far. Ska upp till Umeå i mellandagarna, han kom från Umeå, där har jag många fina minnen av honom. Fina Umeå och fina du!

 23. Å Clara. jag måste också gråta av din text. Vi undrar också hur nästa år blir. tack för ditt mail.

  kram från skåne

 24. Gråter en skvätt med dig. Förövrigt har jag en förnimande känsla av att jag drömt om dig i natt, vad vet jag inte och inte ens helt säker på att de va så men kanske.. =)

 25. Hej Clara!
  Jag gråter en skätt när jag läser detta. Inte för att jag mist min mamma utan tanken på att göra det. Det måste vara svårt tidvis. Jag önskar dej en fröjdefull jul! Kram!

 26. Jag gråter med dig Clara, och med alla människor som förlorat någon man älskar. Min mamma dog för fem och ett halvt år sedan, och jag gråter varje dag. Igår var min storebror hos mig och mitt i julbaket började vi gråta och dela alla fina minnen vi har av vår mamma. Det var så fantastiskt fint, att kunna minnas tillsammans och gråta ut tillsammans. “Tiden läker alla sår” är ett uttryck jag inte klarar av. Mycket blir bättre, men sorgen finns alltid kvar. Hela livet.

 27. Hittade hit via omvägar ikväll. Blir glad och ledsen i samma andetag när jag läser ditt inlägg. Jag förlorade min pappa för en månad sen och du vet liksom jag att vi nästan går sönder emellanåt av saknad. Tack för att du uppmärksammar sorg och vad den gör med oss vid högtider.

  Gott nytt år!