Smör och margarin

 smor.jpg

Jag har visat den här bilden förut men nu visar jag den igen! Det här är anledningen till att jag äter smör istället för margarin. Och självklart väljer jag ekologiskt. Både Bregott och vanligt Smör finns nu i ekologisk variant och det diffar bara någon krona. Det är det värt för att korna ska få ha det lite bättre! Och för att man själv ska bli friskare. Och till varje pris ska man undvika fuskprodukter som Becel och Lätt och lagom.

 

 Så här framställer man margarin (källa aktavara.org)

•Fett utvinns ur exempelvis rapsoljefröer med hjälp av extraktionsbensin.
•Fettet syrabehandlas med fosforsyra och sedan används lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
•Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen. Lukt och lösningsmedelsrester tvättas bort, så kallad deodorisering.
•Om fettet ska härdas, d v s få en fastare form används vätgas och nickel.
•Om man använt palmolja nedkyls den och filtreras ibland tillsammans med lösningsmedel för att kunna dela upp i fraktioner med olika smältpunkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

62 kommentarer på “Smör och margarin”

 1. Clara du som i övrigt så bra resonemang och i mitt tycke så kloka insikter – finns det inte två problem
  med bilden till vänster, för det första mår kor i mjökproduktionen inte alls bra, och ser inte så lyckliga och välmående ut, för det andra så saknas kons kalv? Vad får den äta om den får leva? Köper man margarin slipper man leva med vetskapen om att en kalv och en ko skiljdes från varandra, bara på grund av att du konsumerade “äkta smör”?

  CLARA: Det finns många mjölkbönder som har god hand om sina kor och de mår jättebra! Men för att vara ännu säkrare ska man köpa ekologiskt smör! För då får kalven gå med mamman mycket längre. J

 2. Hej!
  Nu när du ändå är inne på det; Vad tycker du om quorn? Jag har varit inne och sökt lite på det, och det är väldigt delade meningar om varan.
  Skulle vilja höra din åsikt..
  Kram!

 3. clara, så jäkla bra att du finns. tex för att du informerar om sånt här. du påverkar så många människor till det bättre. mig bland annat! har inte köpt margarin på flera år, sen jag fick den hemliga kocken i min hand.

 4. Som bonus blir allting mycket bättre när man använder smör istället för margarin, oavsett om man steker pannkakor eller bakar wienerbröd!

 5. Jagmåste faktiskt hålla med Karin i den här frågan. Jag är vegeterian men kommer nog aldrig att kunna bli vegan. Däremot försöker jag byta ut produkter som exempelvis smör mot mjölkfritt margarin. Min önskedröm att världens konsumtion av kött och andra animaliskaprodukter ska minska så mycket att produktionen kan bli human och naturlig igen. Som det är nu behandlas tyvärr korna som mjölk- och kalvmaskiner, hur mycket krav-kor de än är.

  Min före detta pojkväns pappa var mjölkbonde så jag har varit rätt mycket på en mjölkgård. Har man en gång sätt en nyfödd kalv och kon som fött den få syn på varandra utan att kunna få vara tillsammans så glömmer man det aldrig. Kons förtvivlade råmande ringer fortfarande i mina öron.

  CLARA: Jag förstår vad du menar! Hade han ekologiskt jordbruk? Det är väldigt olika mellan olika bönder. Min mans mormor är bonde och hemma på hennes gård var djurhållningen exemplarisk. Ca 20 kor som fick gå lösa för det mesta på marker som aldrig besprutats. Det finns så många olika sätt att hålla djur på och ofta är det väldigt inhumant. Skulle jag välja bort smör skulle jag däremot aldrig äta margarin då det är väldigt dåligt för miljön, (vilket överdriven mejerikonsumtion också kan vara)

 6. Tack Clara! Den här bilden och förklaringen har jag letat efter länge! Pappa hade en hemma när jag var barn men den vet ingen vart den tagit vägen. Tack igen.

 7. allt blir ju så mycket godare med smör. Margarin är verkligen rena skiten, inte miljövänligt och inget man heller vill ha i kroppen.

 8. Hej Clara!
  Finns den där bilden att få tag på någonstans? Jag skulle vilja ha ett sån bild på mitt kylskåp!

  CLARA: Det vet jag faktiskt inte!

 9. LisaMarie, menar du att man tar kalven ifrån kossan bums meddetsamma? Har jag aldrig hört talas om!

 10. Nej han hade inte krav-gård. Och självklart är det olika mellan gårdar, det är klart att det finns små gårdar där korna har det jättebra som den du nämner! Problemet för mig är bara att om man inte råkar bo vid en sån gård och får köpa produkter direkt från den gården (vilket jag inte ens vet om det över huvud taget är möjligt längre) så har jag man ju inga garantier. KRAV-märkning är ju visserligen en garanti, men tyvärr inte en tillräckligt bra sådan. Så vitt jag vet är skillnaden vad det gäller kalvar att de får vara ugnefär en vecka längre med sin mamma. Alltid något, men knappast tillräckligt. Min före detta påstod dessutom att det bara gjorde skilsmässan mellan kon och kalven svårare. Och även om krav-märkning finns så ger det inte (åtminstone inte vad jag vet)någon garanti för att korna slipper föda typ en kalv vartannat år tills den är utsliten och går på slakt :/ Sen har du säkert jätterätt om margarin, det är väl bara en fråga om vad man prioriterar i det här sammanhanget.

 11. Håller helt med dig!
  Man blir helt rädd när man inser vad man stoppar i sig och sina barn. Min mamma har gått steget längre och gär även eget”bregott”. Man rör då smör med rapsolja, vet inte om det är ngn skillnad men så gör man på landet.
  Tack för att du säger ifrån!

 12. Lena: Om jag minns rätt tog dom kalvarna efter ett dygn eller så. På KRAV:s hemsida läste jag nyss att kalvarna får vara med sina mammor och dia under hela råmjölksperioden vilket är minst 3 dygn.

  1. Ja du, där har du en svår nöt. för visst är det fint ock vettigt att ko och kalv ska få vara tillsammans, men på tre dagar har anknytningen verkligen tagit kraft rejält och uppbrottet blir än mer smärtsamt. jag gillar att på många krav-gårdar (alla?) får kalven bo hos en diko tillsammans med kanske 2 andra små-kalvar, istället för som hos de flesta andra mjölkbönder då kalvarna står för sig själva och äter ur en hink.

 13. TACK fina Clara!
  Jag har länge försökt att övertyga min sambo om att köpa smör, och inte margarin som han alltid släpar hem. Han har inte velat lyssna på mina argument om att smör är nyttigare osv. Han stirrar sig blind på att smör är mycket dyrare än margarin… Detta tills idag!! Jag mailade honom länken till din blogg och nyss kom svaret: “Okej älskling, från och med nu köper vi bara smör!” Tack tack tack Clara för din (omedvetna) hjälp!! Kram Emma, en trogen läsare som verkligen uppskattar din blogg och dina fina bilder 🙂

 14. För att undvika den vänstra rutan med negativa effekter på både miljö och hälsa är det nog bäst att inte äta någon form av färdiglagad mat, snabbmat eller färdiga bakverk. Blir glad att du nämner ekologiskt smör för situationen för dagens kor är inte alltid så romantiskt enkel.

 15. På flere gårder tas kalven fra moren for så å bli satt hos en ammeku som har to-tre kalver (ofte er en av dem hennes egen kalv). Dermed blir det ikke så traumatisk, kalven får fostermor og moren glemmer kalven like fort som hvis den ble tatt av rovdyr i naturen (det skjer jo).

 16. Mm, det här med att korna och kalven får vara tillsammans “längre” skulle också kunna förstås så här:
  “Inom ekologisk produktion får kalven tas ifrån mamman först efter råmjölksperioden, eller minst tre dagar.(11) Detta gör att kalv och ko hinner utveckla ett band och det gör separationen svårare för dem båda två.(12) Även om kons närvaro under kalvens första dagar är viktigt för kalvens hälsa och välmående, så kan det alltså vara jobbigare känslomässigt för dem båda att de får vara tillsammans några dagar än att kalven tas direkt.1 En studie har visat att det räcker att kon får chans att lära känna kalven i fem minuter för att hon ska reagera på att den tas ifrån henne, genom att ropa och röra sig oroligt ett helt dygn efteråt.” http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/faktabas/djur_i_livsmedelsindustrin/hantering_av_mjolkkalvar

 17. Några av er har undrat över hur länge kalven får gå kvar hos kom efter kalvning, oftast får kalven vara kvar hos mamma ett tag(lite beroende på när på dygnet den föds) för att dia och får sen vara en en ensambox under råmjölksperioden, för att sen oftast få gå i en stor box med andra kalvar. Hos ekologiska kor går den med kon under de första tre dygnen, för att sen skiljas åt. Jag har arbetat på både eko och vanliga mjölkgårdar men tyckte det var väldigt jobbigt att jobba med ekokor, just för att kalvarna skriker fruktasvärt mkt efter sin mamma då de har gått tillsammans i 3 dagar. När man skiljer de direkt så är det inte samma problem då de inte har samma band till varandra. Man kom tycka vad man vill om ekologiskt och konventionell uppfödning, men personligen tyckte jag att de var hemskt att höra ko och kalv så och skrika efter varandra, så därför bytte jag jobb.

 18. Jag måste bara fråga på vilket sätt Becel är fusk? Menar du att det är för att det inte finns mjölk i eller syftar du på något annat?

 19. Blir så fruktansvärt irriterad på att folk som inte vet någonting bara antar att ekologiska kor har det bättre. Jag är själv uppväxt på en bondgård som inte är ekologisk. Och jag vet att min pappas kor har haft det väldigt bra. Jag har besökt ekologiska gårdar och sett med egna ögon att våra kor har det minst lika bra. Det kanske inte gäller alla gårdar, men jag talar av egen erfarenhet.
  Jag slår bakut och köper ALDRIG ekologiskt. Folk fattar inte att om alla köper ekologiskt kommer snart de övriga svenska bönderna gå under, de ekologiska varorna kommer inte räcka till och vi får importera från Polen istället. Det är ju definitivt inte en bra lösning. Och säg inte “det är bara att göra om produktionen till ekologiskt”. Nej. 1: Det är på tok för dyrt. 2: Skillnaden är skrämmande minimal.
  / en mjölkbondes dotter

 20. Jag är allergisk mot mjölkprotein och kan då inte äta riktigt smör, men jag avskyr att jag måste köpa konstgjort margarin till bullarna. Vet du eller någon annan om det är möjligt att göra eget margarin?! På något sätt borde det kanske gå…

  CLARA: Testa att köpa/göra Ghee. Finns i “invandrarbutiker” och recept finns på internet. Det brukar mjölkallergiker tåla

 21. wow! det visste jag inte. och jag som trodde att äckliga lätt och lagom var bättre. hah, och bregott är ju tusen gånger goare också! fy va bra

 22. nu vet jag inte om någon redan skrivit om det här men som mjölkallergiker känns det inte som att man har något val. det är mjölkfritt margarin eller ingenting… tyvärr!

  CLARA: Testa Ghee, funkar utmärkt, finns i invandrarbutiker och är helt enkelt “smörolja” som allergiker tål. Man kan också göra eget Ghee, läs på internet!

 23. Mjölken tillhör kalven. dessutom är smör knappast någon miljövänlig vara heller, med tanke på all soja och palmolja från Brasilien som kon inte sällan har utfodrats med. Lägg till ett antal metanhaltiga pruttar och rapar och smöret är inte längre så klimatsmart.

 24. Hejsan. Synd att du i margarin vs smördebatten glömmer diskussioner som; för stor mängd mättat fett i förhållande till fleromättat leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar samt att kossornas stora utsläpp av metangas faktiskt är ett stort miljöproblem, oavsett om det är ekologiskt eller inte.
  Vi kan inte jämföra med hur det var förr när det kommer till kosten eftersom vår fysiska aktivitet har misnkat. Rapsolja är en naturlig råvara som finns på våra svenska marker, förstår inte varför denna finns med i den högra spalten. Dessutom är det, som någon redan nämnt, (tyvärr) inte så stor skillnad i miljöutsläpp mellan många ekologiska produkter och “vanliga”. Det bästa är att äta säsongsbetonat och lokalproducerat, då spelar det inte så stor roll om det är ekologiskt eller inte.
  Jag blir rädd när människor med stort inflytande publicerar “sanningar”. En bild med Sverkers tunna borde av principskäl inte användas i upplysningssyfte.

 25. I denna frågan om mättat fett farligt, så bör man kolla upp Vem och Vilka det är som säger detta, det finns en STOR härva av livsmedelverket och andra auktoritära enheter, läkemedelsbranschen osv. som har gaddat ihop sig och säger att mättat fett är farligt, köp mer margarin ( de vinner på detta, de är sponsrade av varandra osv.folk blir sjuka när de äter kemisk framställd mat, läkemedelsindsustrin tjänar på att folket äter fel mat, då de får sälja mer mediciner.osv.) jag har inte riktigt lärt allt om detta ännu,så jag kan inte garantera att jag har helt rätt, men jag önskar att fler blev upplysta om detta, det finns massor att läsa på nätet säkert, och ifrågasätta!!!!!!!!

 26. Till er som är laktosintoleranta: laktosen i riktigt smör är bortjäst, så det går utmärkt att använda. Jag har flera vänner som har kastat det mjölkfria margarinet och bytt till smör, och det fungerar jättebra. Tyvärr funkar det inte för mjölkproteinallergiker. För övrigt tycker jag att det bara är bra att informationen sprids om hur margarintillverkning går till, och att professorer hos Livsmedelsverket samtidigt har fått lön från margarinindustrin.
  Och om nu mättat fett skulle vara livsfarligt, hur kan det då komma sig att modersmjölken är full av mättat fett?

 27. Återbefolka landsbygden! Låt djurhållning vara småskalig och lär dig namnet på kon, och kalven om ni kanske inte kan kompromissa om mjölken. Helt orealistiskt för nästan alla men väl värt att sträva efter. Det finns inga enkla alternativ men man kan bry sig och vilja förändra. Ekologiskt smör är med största sannolikhet bästa valet hitintills men det betyder inte att det är problemfritt. Det finns mycket kvar i djurhantering och de stora ekonomiska frågorna.

 28. Ser att det diskuteras hur kalvar föds upp. Vi har konventionell produktion och låter kalven gå fyra dygn med mamman och sedan bor kalven i ensambox tills den är ca 2 månader, sen går den i en grupp med andra kalvar. När kalven går med mamman äter den förhoppningsvis från henne annars får den i flaska. När den bor i ensambox får kalven fil gjord på råmjölk (den mjölk som kon ger de första fyra dygnen) och annan mjölk som inte kan skickas till mejeriet men ändå är fullt drickbar (t ex mjölk från kor som håller på att sinläggas). Den mjölk som dagens kor producerar räcker gått och väl till både kalv och människa, vår “bästa” ko mjölkar nästan 30 kg på morgonen och sedan lika mycket på kvällen igen.

  Visst blir kalven och mamman ofta lite olyckliga när de skiljs, men det är väldigt individuellt (en del blir inte ledsna alls, andra har väldigt svårt att släppa det) och jag tycker att det är mycket bättre att de får vara en tid tillsammans än ingen tid alls.

 29. Hade lite mer på hjärtat så nu fortsätter jag.

  Bäst hade förstås varit om kalv och mamma hade kunnat vara tillsammans längre men det skulle kräva mer utrymme och en hel del ombyggnationer och för att finansiera det krävs att mjölkproduktion är aningen lönsammare. Är man bonde så sätter man självklart sina djurs välbefinnande högst, men allt måste sättas i ett ekonomiskt perspektiv för om man inte är lönsam så finns det ingen framtid vare för djuren eller en själv.

  Någon skrev något om hur ofta kon kalvar. Det normala är en kalv per år, precis som de skulle ha fått i naturen.

  Till sist vill jag bara säga att våra djur har det bra och är pigga och glada. Är någon dålig sköter vi om den och försöker ta reda på vad som är felet. Misstänker att de skulle bli väldigt stötta om de visste att det finns folk som tror att de inte mår bra. Kan förstås inte lova att det gäller på alla gårdar.

 30. Att låta djur slava för att vi ska få goda bullar förstår jag inte alls hur man kan försvara. Vad det gäller miljön så tycker jag att man borde prioritera att människor och djur som lever idag har det bra. Massa år av lidande för många eller några år av lycka för alla?

 31. Jag köper så mycket ekologiskt och “äkta” varor jag hittar när jag handlar. Faktiskt för jag tycker allt smakar så himla mycket godare. Margarin smakar ju skit faktiskt. Lättprodukter smakar urk. Färdigrätter med massor med tillsatser smakar papperskorg. Något som jag dock gillar är smågodis i grälla färger och supersega gelatingojs. Ja,man är väl inte perfekt. Din blogg är fantastisk förresten. Kram maria

 32. Håller med dig om nästan allt. Jag äter smör och väljer gärna ekologiskt, men här kostar ekologiskt smör dubbelt så mycket som vanligt. Jag och min sambo köper alltid ekologisk fil och mjölk. Det är ju i alla fall ett steg åt rätt håll.

 33. Trist att Annica Dahlqvist tas upp som referens. Har man lyssnat på henne (och har kunskaper inom ämnet) vet man att hon baserar sina råd på egna erfarenheter. Dessa kan vara direkt farliga för vissa individer samt patientgrupper. Jag anser också att det är viktig att vara källkritisk men då ska man absolut börja med att syna Annica Dahlqvists “råd och sanningar” i sömmarna…

 34. smör är ju för fanken 100 gånger godare än margarin.

  och jag blev så arg på livsmedelverket som säger att gravida som mej ska äta lättmargarin (alltså det mest onaturliga du kan tänka äta dej) blir lite sur på människor som sväljer det livsmedelverket säger med hull och hår och äter precis det dom säger när man är gravid. nej, tack vetja sunt förnuft.

  hurra för bregott!

 35. Älskar din blogg, och föredrar också smör och bregott. Men att ekologiskt bregott skulle kosta bara någon krona mer är ju inte riktigt riktigt. väldigt många kronor mer kostar det, därför köper jag det inte. Tycker det är jäkligt trist att vissa tillverkare sätter överpriser på ekologiska produkter för att sko sig på de som vill värna om miljön.

 36. Ja, det finns säkert jättemycket som är livsfarligt för vissa individer och patientgrupper, och självklart skall man se till sin egen del. Jag är mest nyfiken, det är intressant att se när t.ex Dr. Dahlqvist tas upp så baxnar nästan alla, nej henne kan man ju inte lyssna på, men lika gärna som att man går på livsmedelsverkets livsfarliga rekommendationer så kan man ju gå på andra rekommendationer. Vem är det t.ex som säger emot Annika och menar att det är direkt livsfarligt? har de några bevis på detta? en mycket intressant diskussion tycker jag!

 37. Svar till Mazen. Du har helt rätt, jag är dietist och jag FÖLJER med i debatter och utvecklingar. TYVÄRR verkar INTE DU göra det. Jag menar inte hjärt-kärlpatienter utan diabetiker, njursjuka, barn etc etc…

 38. Frida jag har inte nämt hjärt-kärlpatienter utan mättat fett, Du säger att mättat fett är farligt för sockersjuka och barn,varför innehåller bröstmjölken mättat fett om det är farligt och för sockersjuka är fett bara bra om man tar bort sockret. Jag antar att din studielitteratur kom från Rössner&Co och margarin+sockerindustrinmen den läran är ett mörkt kapitel. Nämn några moderna studier som stöder att mättat fett är farlig, det får du nog svårt med

 39. Jättebra bild!!! får man fråga vad du har fått den ifrån? är själv mjölkbonde och tycker det är jättebra när såna som du trycker lite på äkta mjölkråvara! Tack för att jag får läsa din blogg//Sara

 40. Icke att förglömma: Rapsoljan transporteras ofta i gamla oljetankrar. Självklart är de rengjorda, men vi vet alla hur svårt det är att göra rent något oljigt…

  Smör ftw!

 41. Snälla Mazen, det är INTE jag som nämnt att mättat fett är farligt. Det är du. Det jag menar är att Annica Dahlqvists råd om LCHF kan vara skadligt för de av mig nämnda patientgrupper. Tyvärr blir det på det här sättet när man försöker förklara för folk som vägrar lyssna. Jag hoppas bara att du själv inte predikar sånt du inte vet ngt om. Fråga Annica vilka långtidsstudier som visar på positiva effekter av att följa LCHF. Sist jag hörde henne prata kunde hon inte nämna en enda… Sen undrar jag om du vet vilka effekter en ketogendiet ger på kroppen? Läs på innan du börjar diskutera, annars blir det bara pinsamt för dig.

 42. Frida är det någon annan som skrivit nedstående, om det är du kan du visa MODERNA studier sm säger att mättat fett är farligt eller är det dina åsikter som gäller

  “Frida Hejsan. Synd att du i margarin vs smördebatten glömmer diskussioner som; för stor mängd mättat fett i förhållande till fleromättat leder till ÖKAD RISK för hjärt-kärlsjukdomar#

  När det gäller Annica Dahlkvist så har ju dietister anmält henne till SoS för behandling av sockersjuka Annica friades och Lchf är en godkänd metod för behandling av sockersjuka.
  Dietister råder ju sockersjuka attäta 40-60E& socker, det är som att bota en alkolist med brännvin

 43. Palmolja är dessutom det absolut sämsta för hela jordens klimat. Palmoljeplantagen kräver att man hugger ner regnskogar, vad det gör för miljön vet väl alla redan. Men vad man inte vet är att för att få bort orangutangerna från regnskogarna så skjuts dom oftast, även mammor med bebisar. Palmoljeplantagen är det största hotet mot orangutangernas överlevnad. Källa: “En orangutangs dagbok”

 44. Mazen: ang det mättade fettet är det ju det jag skrivit hela tiden. Är du inte riktigt riktig? Ang LCHF och diabetes (eller sockersjuka som vi kallade det på stenåldern) VISA mig vart det står att det är en godkänd behandlingsmetod. Av vem? Ge dig och återkom när du har en utbildning där du lärt dig att kritiskt granska vetenskapliga artiklar. Och du, du har fortfarande inte svarat på vilka vetenskapliga artiklar Dahlqvist baserar sina råd på… Kanske för att det faktiskt inte finns några…

 45. Jag börjar tycka att det här vegantjatet är himla enerverande. Mjölkkor mår dåligt, mjölkkor plågas osv osv. Om man vill välja mellan att äta lättmargarin och smör, vilket är vänligast för världen? Jag skulle tro att det är smöret faktiskt. Producerat i Sverige av “äkta” produkter, det går att både steka i det, baka av det och ha det på mackan. Då behöver man inte köpa 3 olika produkter utan baran en enda.
  Att bönderna plågar sina djur, det tror jag inte ett dugg på (men jag vet att det finns rötägg).
  I morgon ska jag till min bonde och köpa mjölk, 5,6 % fett från en glad ko.

 46. Ja, visst är det otäckt med allt konstgjort och alla kemikalier i margarin och dylikt. Måste bero på att folk är dåligt upplysta som gör att de fortsätter att köpa detta “gift”!!

 47. Men Bregott innehåller också rapsolja som OCKSÅ utvinns i fabriker. förstår inte hur det då kan vara bättre..? Kan inte bara alla få äta vad de vill?