smor.jpg

Jag har visat den här bilden förut men nu visar jag den igen! Det här är anledningen till att jag äter smör istället för margarin. Och självklart väljer jag ekologiskt. Både Bregott och vanligt Smör finns nu i ekologisk variant och det diffar bara någon krona. Det är det värt för att korna ska få ha det lite bättre! Och för att man själv ska bli friskare. Och till varje pris ska man undvika fuskprodukter som Becel och Lätt och lagom.

 

 Så här framställer man margarin (källa aktavara.org)

•Fett utvinns ur exempelvis rapsoljefröer med hjälp av extraktionsbensin.
•Fettet syrabehandlas med fosforsyra och sedan används lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
•Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen. Lukt och lösningsmedelsrester tvättas bort, så kallad deodorisering.
•Om fettet ska härdas, d v s få en fastare form används vätgas och nickel.
•Om man använt palmolja nedkyls den och filtreras ibland tillsammans med lösningsmedel för att kunna dela upp i fraktioner med olika smältpunkt.