Färgerna

 glommers-1175.JPG

 

Jag älskar färg. Både på inredning och kläder. Och det mest fantastiska är när man kombinerar färg med färg (och inte med svart och vitt som är vanligast) För det är då det blir magi!

 

glommers-1170.JPG

 

Hemma i min farmors gamla hus fullkomligt exploderar bostaden i färger, att vara där är som en vitamininjektion, ungefär.  När vi renoverar hemma hos oss står farmors hus förebild. Det var mindre ängsligt förr. Tro’t eller ej. Inga Simon och Tomas kom hem och utsåg ens hem till landets fulaste. Och inredningstidningar fanns inte. Då fick man inreda efter eget huvud istället för andras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Färgerna”

 1. Åh så jag håller med! Jag skulle ha målat om på fläcken i min lägenhet om jag fick…Istället får jag tänka ut hur jag ska göra tills jag får!;)
  Din farmors hus är helt underbart, liksom ditt och Jakobs. Så himla fint med alla blåa, vita, röda, viola, rosa, gröna och gula nyanser!
  Man blir helt varm inombords.

 2. Det är verkligen fint med färg, håller med! Jag är inte så mycket för svart och vitt i mitt hem. Men då jag älskar mönster håller jag en bas av vitt och beige för att sedan kunna ha massa mönsterdetaljer överallt.

 3. Jag älskar gamla lantliga hem, det är lite som om tiden står still i dem. Att öppna dörren är som att färdas bakåt i tiden. Åh. Jag kan knappt vänta tills jag besöker min mormors ägor.

 4. Jag älskar också att ha färgfyllda rum. Mitt sovrum hemma hos mamma har blommig mångfärgad fondvägg, gula tapeter, röd byrå, orange sängbord, grön fåtölj, aprikos gul dörr och lampfot. Det är helt underbart att komma in där.

  Och nu längtar jag hem

 5. Såna här hem är jättemysiga även om jag är en sucker för svart och vitt 😉 Tricket är att blanda gammalt och nytt men det vet du ju redan. Men jag funderar på det där du sa om att man inte var lika ängslig förut och vet inte riktigt om jag tror det var sant. Jag menar moden och trender har ju alltid funnits och ibland skulle man inreda gustavianskt eller med pressat glas eller med teak eller med plast. Men det är klart, trenderna kanske inte ändrades lika fort som idag med alla nya kommunikationsmedel? Och hos allmogen dröjde det säkert längre, precis som låginkomsttagare idag så är kanske inte inredning prio ett. Men nog var man trendmedvetna! För detta vet man om människan – hon tycker om att ha fint omkring sig och hon är ett flockdjur. Tada! Inredningstrender uppstår! Eller vad tror ni, Clara och ni andra läsare? Inredde man verkligen efter eget huvud förut? Skulle vara intressant att höra vad ni tror.

  Älskar förövrigt din blogg Clara! Kram

 6. Rebecca- Jo jag tror också som du. Vi tänker att det var bättre förr, det ligger ju lite i vår natur. Jag tror det är både och… vår kultur blir rikare ju mer den utvecklas. Idag är det fantastiskt enkelt att få tillgång till andras hem över hela världen genom nätet och inspireras av. Plus att man har tillgång till alla olika inredningsmagasin och företag som erbjuder produkter i alla prisklasser dessutom. Vi har alltså alla möjligheter att få det som vi vill, med liten plånbok men med flinka händer!
  Baksidan blir att det är billigare att köpa nytt. Mycket av det som är nyproducerat håller osannolikt usel kvalitet. Det är bara att jämföra en 50 år gammal byrå med en från idag. Fattas det en pyttedel av lampan, så köper vi en ny istället för att fixa den gamla. Vi är oslagbara på att fixa och trixa och inreda våra hem, men det skadar inte att bli bättre på att ta hand om sina saker så de håller- laga eller ändra. Arbeta med händerna! // skräddaren

 7. Jag håller fullkomligt med dig… just färgkombinationen i hallen är fantastiskt, vem har sagt att gult, grön, rött och grått inte är en magisk färgkombination? Jag brukar stå och sälja linoljefärg om dagarna, och då vill folk ha vitt, grått, vitt, vitt, grått, och vitt…. Zzzz.

 8. Åh vad fint!! Nu har jag dock precis insett att jag vill ha vitt. Det blir liksom lugnare i hemmet då och ser mer städat ut inbillar jag mig (har fyra barn + dagbarn som stökar ner :-))Men det här är faktiskt vackrare! Tänker att det krävs lite mindre att få till det med vitt. Att få till det med färgkombinationer kräver lite mer kunskap och känsla för att det ska bli bra tror jag. Eller vad tror ni? Tack för en inspirerande blogg! Igår fick jag tummer ur och målade ett litet sidobord och bakade lite (halvmisslyckat) bröd efter att ha läst gamla inlägg här. Och jag tipsade en uttråkad väninna att koka egen sylt haha! 🙂

 9. Jag har inte riktigt fattat den här trenden när allt, verkligen allt ska vara vitt. Väggar, soffor, skåp. Och så för att vara lite trendig och få en lantlig känsla så köper man en gammal pinnastol – och målar den vit. Helt galet

 10. Åh så vackert. Har också barndomens minnen från ljusa sommarnätter i lapplands byar i minnet när jag inreder mitt hus. Tänker på alla man hälsat på. Alla minnen blommiga täcken och randiga påslakan ger. Det grova mörka trät i kontrast mot spetsgardiner. Blanda hårt och mjukt. Blanda mönster och former.

  Men blanda färg med färg är något jag måste testa.

 11. Åh, vad fint det ser ut! Kan du inte lägga upp fler bilder från din farmors underbara hus?

 12. Oj, vad fint hon har! Vad bra att du nämnde Simon och Tomas, jag är så himla trött på dem. Brukar använda mig utav ditt uttryck; de våldtar hus efter hus…

 13. Och framför allt att man fick ta vad man hade att tillgå! Man kunde inte åka till IKEA och köpa nytt en gång i halvåret, det fanns inget slit-och-släng. Det var bevara, vårda och rusta upp som gällde. Och det är något jag verkligen tycker om och vill ska genomsyra mitt hem. Man behöver inte köpa nytt som matchar perfekt hela tiden. Man kan plocka ihop ett vackert hem, i olika färger och stilar, och skapa förändring genom små detaljer och ommöbleringar. Det är ju då det blir så charmigt! /Cecilia

 14. Är så glad att jag hittat till din blogg. Du är en frisk fläkt och motgift i dagens likriktade värld. Ingen ska tänka själv utan alla göra lika. Varför är det inte fler som inser hur sjukt det är? Vi har alla hjärnor men vägrar att använda dem. Om jag gör som jag VILL får jag inte vara med i gemenskapen. Jag måste vilja vad alla andra vill för att duga. Färg är sååå vackert. Hur länge kommer alla dessa människor orka sitta i sina vita miljöer och besöka sina vänner i vita miljöer? Det är nåt sjukt i alla dessa vita hem. Det är ngt behov som behöver fyllas. Kanske tanken om frid och ro? Det är min teori. Gud välsigne dig!

 15. Åh, vad jag älskar gamla bondehus. När jag ärver gården och lilla sommarstugan på gården tror jag att den ska få bli renoverad att se ut som gammal 🙂

 16. Åhh! mina morfäräldrar i Långsele har precis samma hallgolv, får mig att sakna Norrland!

 17. Precis vad jag alltid har försökt säga! Färg gör dig glad och pigg och behöver inte betyda mörkt och murrigt! Så det är bara att doppa hemmet i en färgburk. Särskilt det här med att måla listerna i en matchande färg. Supersmart 🙂