Köket

Och här kommer världens längsta inlägg med bilder från vårt i princip färdigrenoverade 30-50-talskök. Tack till Ilona och Sten-Åke som vi fick köket av!

Det är ett genuint gammalt kök som vi har byggt om för att passa måtten i vårat hus. Det har varit besvärligt men blivit väldigt tjusigt. Den gröna färgen satt på köket när vi köpte den och vi har bara bättrat på den. Bänkskivorna är dock nyköpta – men ändå en klassiker, Virrvarr av Sigvard Bernadotte.

Inuti var köksskåpen gula och det har vi också valt att behålla

Ovanför diskbänken har vi kaklat med typiskt 40-talskakel. Billigt och enkelt. I alla gamla kök är fogarna mörka så för att få det tidstypiskt använde vi också mörk fog. Diskstället hittade jag hos tant Märta och det passar precis till våra mått.Det är underbart att ha arbetbänken framför fönstret så att man kan se ut när man jobbar och vi byggde stort för att ha gott om arbetsytor. I luckan till höger om lådhurtsen har vi byggt in en diskmaskin som är dold. Bakom draperiet har vi sopsortering.Det här är vår ögonsten. Tack vara massor av hjälp från Jakobs pappa har vi installerat en vedspis. Både till värme och viss matlagning. Även här valde vi enkelt kakel – inspirerat av eldstaden hos mormor och morfar som är från fyrtiotalet. Under vedspisen har vi gjort ett utrymme för ved. Men det är tomt just nu. Till vänster skymtar en blå stol där jag sitter och eldar och läsa tidningen på morgonen.Ovanför vedspisen har vi en gammal köksfläkt. Ingen funktion bara en kul detalj som följde med när vi hämtade köket.Tapeter som jag älskar kommer från Sandbergs och heter Rut. Jag har valt att inreda i ljusa pasteller istället för vitt. Vitt känns inte är särskilt tidstypiskt och blir dessutom väldigt kallt i ett sådant här ljust kök. I ett av skåpen till vänster har vi byggt in en helintegrerad kyl, dold bakom dörren. Alla möbler på bilden är ärvda. Från Märta, mormor och mina föräldrar.

Bredvid kylen står en trappstol som kommer från min farmors hus. Jag skulle tippa att den är från 20-talet.Jag har klätt sitsen med en vinbärsmönstrad tygstuv jag hittade hos Märta.

Min gräddvita klocka kommer från Lagerhause.Och bredvid spisen står ett hopplock av köksredskap jag använder ofta. I en gammal Ikeakruka.Bredvid vedspisen hänger en stringhylla jag fått. Full av loppisburkar, kakor och maränger. Radion är från Kjell och Company, resten är ärvda saker eller fyndat på second hand.

Gamla kokböcker med fina pärmar.I fönstret står pelargoner och gardinerna är köpta på loppis för en femtiolapp. Jag kortade av dem och sydde en liten kappa av resten till det andra köksfönstret. Jag älskar att mönstermixa, prickar med rutor och ränder. Dock gillar jag att förnya mig så tröttnar jag på mixen är det enkelt att byta ut mönstrena till enfärgade gardiner och dukar som ger ett lugnare intryck.

Lampknapparna i äldre stil köpte vi från Claes Olsson.

Mina ledord har varit färgglatt men ljust. Pasteller som inte är vita men ger ett fräsch intryck. Dessutom ville jag ha rutiga tapeter, det känns köksaktigt och femtiotalsfint. Det mesta i köket är begagnat – till och med kaklet. Dels av miljöskäl, dels för ekonomin men framförallt för att det är genuinare. Jag vill inte ha ett toppmodernt kök i ett gammalt hus. Endast kyl, diskmaskin, bänkskiva, krokar, samt belysning över diskbänken är nyköp. Kyl och diskmaskin var båda trasiga så det kändes ok att byta ut dem till  energisnåla alternativ.  Särskilt nöjd är jag över att ha gömt dem i skåpen. Jag funderade ju på ett Smegkylskåp ursprungligen men blev besviken när jag såg dem i verkligheten, de är helt enkelt för klumpiga för att passa in i smäcker svensk femtiotalsinredning.

Jag skulle tippa att denna grundliga köksrenovering – då vi verkligen bytt ut allt i hela köket – bytt innerväggar samt slipat golv och tagit fram trätak – sammanlagt gått på ca 45 000 kronor, vitvaror inräknade Men då har jag inte räknat med installationen av vedspisen. Det var krångligare än väntat och fast vi fick själva spisen av några grannar kostade det ändå kring 15 000 kronor. Ett liknande kök från tex Kvänum går loss på mellan 100 000-200 000 kronor plus hantverkskostnader. Det är helt orimliga summor för oss – det är ju lika mycket som själva huset kostade! Så med massa knep och finurlighet fick vi till det ändå. Och tack vare hjälp från från pappa och svärfar behövde vi bara ta hit en elektriker och en kakelsättare – inga andra hantverkare. På så sätt kom vi billigare undan.

Har ni frågor om köksrenovering eller annat  – ställ dem här så ska jag försöka svara så gott jag kan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

177 kommentarer på “Köket”

 1. så härliga färger, så stort och fint kök! kul att ni har satsat så mycket på återanvändning!! himla inspirerande inlägg, tack fina Clara!
  trappstolen är jag allt lite avundfrisk på..:) har aldrig sett något liknande den. skall hålla ögonen öppna efter nåt sånt, trappstol är bra till mycket!

 2. Jistanes vad fint. Verkligen! Hemtrevligt så det förslår. Jag gillar att det är så ljust och rymligt men ändå ombonat.

 3. Det är verkligen ett otroligt vackert kök! Längtar efter att flytta hemifrån så att jag också kan få inreda mitt hem precis som jag vill ha det.

 4. Det här inlägget har jag väntat på 🙂 Och oh, sicket tjusigt kök! Det ser verkligen ut att vara en plats att trivas på. Härligt med all färg! Ska se om jag lyckas övertala min man att ha ett så färgglatt kök när vi någon gång köper hus.

  Nu väntar jag bara på resten av huset 😉

 5. Va fint det blev, nog har man väntat på bilderna men det var ju såklart värt det som vanligt! Gillar den mörka fogen mellan plattorna, och den härliga gröna färgen på skåpluckorna. Men hur går det till när man bättrar på sådana egentligen? Och till sist, jag har frågat förr , men måste göra det igen (varning för att vara jobbig) vad använder man och hur svärtar man spisen?
  Måste avsluta med att säga Åh va ni har vart duktiga!

  1. Hej Paula!

   Jag vet inte hur Clara gör, men när jag svärtar min vedspis köper jag vanlig ugnssvärta på Ica och gnuggar på spisen med en svamp. Innan jag gör detta brukar jag rengöra spisen med en ugnsborste. Sen låter jag svärtan torka och polerar ytan blank med en bomullstrasa. Super enkelt!

   Jeanette

   1. Men så himla enkelt det lät och att svärtan fanns så nära som på ica är ju helt fantastiskt! Tack för tipset, ska se till att inhandla! 😀

   2. Tips: om man vill ha spisen vackert grafitsvart ska man köpa spissvärta på Biltema. Alla svärtor gör ju fint, men deras gav det finaste resultatet av alla jag använt hittills. Tänk dig ett heltäckande lager blyerts. Ungefär.

 6. Urfint! Gillar särskilt att du undvikit att inreda i vitt och vågat blanda olika mönster. Det här känns verkligen som ett kök där man kan sitta i timmar och umgås över baljor med te:) En extra eloge för att ni lyckats renovera för en så rimlig penning!

 7. Åh, det här måste jag visa min sambo! Så himla härligt att se lite renoveringsresultat, som inspiration och som pepp för att orka med allt grovarbete vi har kvar i vårt hus innan vi kan få det så fint som ni 🙂 Helt underbart iallafall, och återbrukstanken är ju så förträfflig på alla sätt; snygg, billig OCH tidsenlig.

 8. Åh, det var verkligen superfint! Här kommer en fråga: hur har ni lärt er om renovering? Har ni provat er fram eller har ni någon bra lärare? Och hur fick ni tag på begagnat kakel?

 9. Vilket härligt & vackert kök! Alla detaljer är verkligen pricken över I:et.
  Nästan precis så där ser mitt drömkök ut, Gamgårn (mina farföräldrars hus) har nämligen ett sådant kök, i mintgrönt & vedspis, och det har alltid varit min dröm att rusta upp det huset*
  Kram

 10. Superfint. Tapen är juh bara för härlig. Nu blev jag sugen på att sätta igång att tapetsera våra målade väggar i köket 🙂 Kram!

 11. Ni måste vara galet nöjda, bra jobbat! Menar du att ert hus kostade 100 000-200 000 kr? Får ju mig att ännu mer vilja flytta till inlandet. Hade hela huset i stora renoveringsbehov då? Finfint Clara!

 12. Oh, så fint! Du får faktiskt mig att längta till mitt barndoms (sommar)kronotorp utanför Vindeln, fast jag älskar stan. Ett underbart trevligt hus ni bor i!

 13. Fy bubblan vad roligt, äntligen är köket klart! Vedspisen kan jag verkligen gratulera till, vilket fynd ändå, trots att det kostade en del att installera. Min föräldrar har en vedspis hemma i köket som de älskar att laga mat i på vintrarna. Och kul att se att ni satsade på andra färger än vitt! Jag tänkte på det, du sa någon gång i våras (tror jag) om ljusa färger, fast inte vitt. Så innan idag var jag och köpte en väldigt ljus, lite pastellig rosa att måla om en gammal sekretär med. Hoppas det blir lika fint, och passar ihop med mina andra möbler, som färgerna i ert kök gör!

 14. Grattis till ett jättefint kök!
  Så roligt att någon vill ha gamla köksskåp, istället för att riva ut och sätta in nytt som de flesta gör. Det är inte många som bryr sig om att bevara/återanvända gamla kök. Snart finns inga så´na kvar. Synd på så rara ärtor.

 15. Vilket piggpiller till kök! Ett sånt man vill tillbringa mycket tid i… Härligt!
  Lite “Före-efter” bilder vore kul att se också, som jämförelse. Snälla?

 16. åh, så fint det blev! det är ett sånt där kök som man känner sig trygg och bekväm i på en gång! när jag blir stor och skaffar villa ska jag absolut ha en kökssoffa. och trägolv. älskar färgen på köksluckorna!

 17. oj det ser ut som det gjorde hemma hos mormor. Fast lite gulligare och nyare.
  Själv har jag ett totalt ofixat 80-talskök. Lite skönt faktiskt. Jag har bestämt att livet är för kort för heminredning:-)

 18. Åh, jag fick min önskan uppfylld – fler bilder på köket! Så himla härlig den är, den där lindblomsgröna på skåpluckorna. Jag bor i Stockholmstrakten och nästan alla jag känner här i trakten renoverar sina kök och lägenheter utan att det egentligen behövs, och så skaffar de den opersonliga, högblanka hotellstilen som mest ser ut som ett uppslag ur en dyr möbelkatalog. Jag tycker att det är underbart att se det här återanvända, hemtrevliga istället. Det är mycket mera jag. Men eftersom jag ännu inte har ett hus så är du faktiskt mycket mera jag än jag själv är 🙂

 19. Vilket underbart kök! Nu vet jag vart jag ska finna inspiration till vårt nya kök 🙂

 20. HERREGUD så fint! Du är otrol duktig och påhittig! Tänk att frysa om tårna och komma in i ett sånt kök! Synd att vi inte bor närmare, då kunde Emil fixat elen så hade det räckt med bllar som betalning. Men sen någongång, då hoppas jag vi blir grannar!

 21. Men åååhhh.. Det är så fint så jag nästan dör. Helt underbart! Förstår att du måste trivas där när du saftar och syltar.

 22. Underbart vacker kök Clara :). Måste bara berätta en liten rolig sak. Tyckte att jag kände igen bänkskivan lite för väl så efter att jag googlat på den visade det sig att det var “perstorpsplattan”. Det roliga är att jag bor i Perstorp och att det mönstret finns på det mesta här, skolbänkar, köksbänkar, bord, väggar i duschar, i princip allt. Mina föräldrar träffades till och med på Perstorp AB (där dem fina bänkskivorna tillverkas) och hela min familj har jobbat där. Samma företag gör även Perstorps ättika som du säkert har i skafferiet. Ville bara berätta detta då jag blev otroligt stolt över att du har valt något tillverkat på min lilla lilla ort med knappa 6000 invånare. Du gjorde min dag Clara.

 23. Åh vad fint! Jag blir jättesugen på att se (ännu) mer. Fler rundturer och gärna även bilder av ditt hus från utsidan, skulle jag vilja se. Jättefint!

 24. Har längtat efter de här bilderna!
  Blir himla sugen själv på att göra om hemma, tyvärr en omöjlighet eftersom jag inte äger. Men visst kan man hitta billiga tyger och tillbehör secong hand. Fortsätt så! <3

 25. Åh så underbart fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiint <3
  I vårat gamla sekelskifteshus har vi en gammal inmurad spis i källaren. Den drömmer jag om att ta upp och ha som du gjort i köket. Ska visa bilden för min man så han också får se hur fint det är och mysigt framförallt. Dock har vi redan en öppen spis och en kakelugan, men eldstäder kan man aldrig få för mycket av! Älskar att bo i ett gammalt hus och ta tillvara på all historia som finns.
  Tack för en mycket fin och inspirerande blogg Clara. Ha det fint hälsningar Karolina.

 26. Åh, så vackert och fint det blev! Verkligen ett kök att umgås och trivas i 🙂 Blir så inspirerad av din blogg och din/er inredningsstil. Jag vill också köpa ett hus och bygga om och fixa i, ska föreslå det till min pojkvän 😉

 27. Så FINT!!!!

  Jeg har samme grønnfarge på en gammel hylle og et nattbord fra 30-tallet, fordi det var akkurat den fargen som kom fram da jeg fjernet den tråkige gråfargen noen hadde malt dem i senere. Men nå er de tilbake i sin fine mintgrønne tone igjen!

 28. Vilket underbart vackert kök .. älskar din blogg och är inne på besök minst 5ggr om dagen, ibland kan jag läsa inläggen om och om igen.
  Du är en sådan inspiration i ditt sätt att leva, tänka, utrycka och inreda.
  Önskar dig och din Jakob all lycka med lilla pyret i magen.
  Stor Kram

 29. så fint! hela köket påminner mig om min barndoms sommarstugas kök, åh, det är nostalgi! Flott värre! Underbart att få se fina bilder 🙂

 30. Vad trevligt att du skrev i kostnaden! Det är ju faktiskt en intressant del som tyvärr många utelämnar! Otroligt fint blev det! Själv är jag så feg när det gäller färger på bestående ting, som väggar och liknande. Vill kunna ha alla färger och mönster i ett rum, och är rädd att jag utesluter många möjligheter om jag väljer “fel”.

  Minns inte om jag kommenterat tidigare, men jag hittade till din blogg för några månader sedan, och lusläste ALLT på bara ett par tre dagar! Du är en otrolig människa och förebild! Och jag vill ta tillfället i akt att även gratulera till er bäbis!

 31. Jag är så tokglad och avundsjuk på dig på samma gång! Vill renovera om köket här hemma, bor i en liten villa på 70 kvm i Stockholm. Vill själv ha ett pastellkök men kanske mer med en 50-tals känsla än ett genuint 50-tals kök. Har tänkt mig schackrutigt golv, pistaschluckor och pärlemorkakel!

  Jag undrar dock vad färgen från luckorna heter? Om du har något nummer som jag kan få sno, vill att det ska vara fin färg!

  Grattis igen, både till barnet och till köket!

 32. Vilket fint jobb ni har gjort, underbart med pasteller och 50-tal! Jag önskar verkligen att jag kommer att ha ett lika fint kök i framtiden då jag älskar att laga mat. Vill ha stort, mycket arbetsytor och ljust! Fin inspiration det där!

 33. Jättevackert Clara. Jag försökte också behålla så mkt orginaldetaljer som möjligt när vi renoverade vårt funkiskök.. som redan var fint från början iofs.
  Gillar all omtanke ni lagt ned på detaljer.. sånt e viktigt!

 34. Underbart! Känner mig hemma direkt. Påminner nämligen väldigt mycket om mina föräldrars kök. Nu har jag tagit över det huset och ska renovera. Vi har pratat om att bygga nytt, fast i gammal stil, men nu lutar det åt att återanvända det gamla. När jag ser ditt kök så tycker jag att vi tog rätt beslut.

 35. Vilket fantastiskt kök! Färgerna, stilen, detaljerna, allt är helt ljuvligt! Grattis till att köket är klart, och grattis till att magen är rund!

 36. Hej Clara!
  Vilket underbart kök, en riktigt dröm!
  Jag undrar om du vet var de gröna glasen på fot kommer ifrån? Jag fick ärva likadana från min mormor och morfar och jag älskar dem verkligen. Ingen vet dock var de kommer ifrån.
  Tack för en inspirerande blogg!
  /Ika

 37. Vad kul att så många gillar ditt kök! Då kanske fler äldre kök (av de få som finns kvar) kommer att bevaras i framtiden. Det är så oerhört synd att en så´n kulturskatt som orginalkök från olika epoker bara rivs och slits ut, det är som att riva ut hjärtat och själen från husen. Ungefär som på den tiden varenda kakelugn skulle rivas. Det önskar vi ju skulle vara ogjort. Detsamma blir nog med de tidsenliga köken, vi kommer att ångra oss…….

 38. Vad fint ni har det! Jag tror att det är du som är största boven i min plötsliga norrlandslägtan som har brutit ut på sista tiden. Väldigt oläglig, eftersom jag inte kommit så långt på mitt långa program i lund. Men det gör inget! Norrland är bra.

 39. Och nu till mina frågor:
  Hur stort är ert kök?
  Vet ni hur det såg ut i orginalskick?
  Fick ni byta plats för avloppet eller kunde ni ha kvar diskbänken på det ursprungliga stället?
  Har ni någon spisfläkt gömd i skåpet över spisen? I så fall, hur har ni dragit fläktröret? Eller fanns det redan när ni flyttade in?
  Har ni något kallskafferi? Eller var den möjligheten borttagen i och med tidigare ägares renovering?
  I vilka väderstreck är era köksfönster?
  Tack för att vi fick ställa frågor! 🙂

 40. Vilket fantastiskt kök! Mysigt och hemtrevligt som bara den! Många fina 30-50talskök rivs ut till förmån för nya, “flashigare” och det gamla köket med patina och historia är inte längre värt något. Jag hoppas och tror verkligen att ditt kök kan inspirera andra till att återanvända i större utsträckning än vad som görs. För dina vackra bilder är sannerligen bevis på att man kan få till ett underbart kök (som är vackrare och mer äkta än en historisk pastish från Kvänum), utan att lägga ner en förmögenhet. Jag blir så inspirerad!

 41. Hej!

  Jättefint kök ni har. Vackra färger, fina detaljer… Gôrfint helt enkelt! 🙂

  Nu till min fråga… Jag står i valet och kvalet att köpa mitt barndomshem, ett gammal hus på landet från mitten av 1800-talet. Det är i mycket dåligt skick och kräver en hel del renovering för pengar jag inte har, bla. isolering, ny brunn och avlopp samt en massa “kosmetik”. Min tanke var att trots detta köpa huset, bo där och försöka renovera undan för undan. Eftersom huset är väldigt dåligt isolerat så har min morbror (som bott där de sista åren) eldat en hel del i vedspisen i köket, vilket i alla fall värmer upp nedervåningen. Problemet är att det ryker in och luktar apa. Är man där på besök så är man helt inpyrd i den här äckliga doften. För att inte tala om hur det skulle vara om man bor där. Jag tror att det skulle krävas en renovering av “utsuget” (eller vad man kallar det) för att det ska gå att bo där. Har du någon aning om hur ni gjorde med detta och vad det ev. kan kosta (det är kanske det som kostade 15000:-). Jag inser att det kan bero på hur långt det är ut etc. etc…
  Cecilia

 42. Åhh, det ser så himla mycket ut som huset i Hälsingland där min mormor växte upp. Huset där jag spenderade varenda sommar när jag var liten. Det köket såg likadant ut, fast med blå luckor. Det fanns en nästan likadan vedspis, rutiga tapeter, en hård kökssoffa, en röd trappstol, men den var hopfällbar och man var tvungen att vara försiktig så att man inte klämde sig när man fällde upp den. Det fanns dock ingen diskmaskin där, eller varmvatten för den delen, det fick man elda fram utomhus. Men så otroligt fint var det, och det är verkligen ditt nya kök också.

 43. åå, vilket härligt kök! och underbara färger! gillar hur ni kombinerat retro med lantligt. me like!

 44. Jag började längta efter min farmor och farfar när jag tittade in i ert nya kök. Ett gott betyg vill jag säga, hos dem är det alltid trivsamt och inredningen är i samma stil som den de hade när jag var barn.

 45. Så gudomligt gulligt och vackert 🙂 I det där köket förstår jag att ni trivs!!!!Jättebra jobbat och tack för att du delade med dig!

 46. Det kan ha varit det vackraste köket jag någonsin sett!
  Jag känner hur avundsjuke trollen börjar hoppa fram.
  Vill ha, vill ha! 😉

 47. åå vilket fint kök!!
  undrar vart ni köpte er virrvarrskiva. rustade ett kök för några år sedan o ville verkligen ha sån men hittade inte=(
  men snart ska vi köpa hus å då är det DEN jag vill ha!!

 48. Verkligen jätte fint kök. Du har just fått mig som är helt inkörd på 70 tal att börja vända mig lite mot pasteller… Jag som nyss fått hela sommarstugan inredd i modernt 70 tal. Väldigt fint har ni gjort.

 49. Åh, det är helt underbart! Bra jobbat! Väldigt roligt att se och läsa om tankarna runt det, inspirerande! Tack!

 50. Fantastiskt härligt kök, som en smällkaramell 🙂

  Får man vara nyfiken och fråga om vitvarorna som var integrerade?
  Vart är dom från? Köpte ni dom inför renoveringen eller hade ni dom redan?

 51. Oj! Vad helgalet. Vårt gamla kök (som vi kastade ut fortast möjligt efter inflytt) är nästan en kopia av ditt nya!
  Smaken är som baken 😉

 52. Åh jag gillar det nåt så alldeles kolossalt! Där skulle man trivas. Känns inbjudande både till bullbak i april, saftkalas i juli och glöggkok i december. Förträffligt hemtrevligt och vackert! Utsikten genom fönstret är ju inte sämre den. Vilket litet paradis.
  Att det sen gick för en så billig peng och att allt gjordes med miljön i baktankarna gör mig alldeles lycklig i magen. Bravo!

 53. Vad FINT Clara! Vilket jobb. Älskar vinbärstyget på stolen. Tänk om det fanns att köpa!

 54. oj, här räcker orden inte till. detta var ett av de finaste köken jag sett, och när man vet hur ni verkligen tänkt till och försökt göra det så miljövänligt och billigt som möjligt så blir det ännu finare! FENOMENALT BRA CLARA!

 55. Jag blir tårögd så fint är det! Herregud! Det är det finaste köket jag någonsin har sett!! Vilket bra jobb ni har gjort. Och tack för städinspirationen! Nu fick jag energi till att städa och piffa i min tråkiga 80-talslägenhet. Puss!

 56. Vilket vackert kök! Vad härligt det är att med folk som inte är rädda att följa sin egen stil och smak.Särskilt fina tycker jag att de mörka fogarna var, ljusa fogar blir ju så skitiga och gråa jämt.

 57. Ni tänker helt rätt som återanvänder och anpassar på detta sätt och det handlar inte bara om ekonomi utan också om resurshantering, varför ska man nyproducera inredning när man med enkla medel kan åstadkomma något som detta? 🙂

  Vi håller också på att renovera köket, när jag rev ur sparade jag allt som gick, det ska återanvändas i övervåningens kök så småningom. På undervåningen ska vi beställa ett anpassat kök helt i trä, som för oss och framtida ägare inte behöver bytas pga slitage, utan kan renoveras som ni gjort med detta!

  Jag gillar din trappstol måste jag säga, vi har en likadan som jag hittade på loppis, tom samma färg 🙂

 58. Nämen, vilket underbart kök. Man bara känner hemtrevnaden, där skulle jag vilja stå o baka bullar o blicka ut över landskapen. Så coolt med olika stolar vid matbordet, det vill jag också ha sen när jag har ett hus. Njut av ditt kök Clara 🙂

 59. Herregud vilket drömkök ni har fixat! Måste vara underbart med så stora ytor. Själv bor jag i en gammal brukslänga där allt är minilitet och det har ju såklart sin charm, men större kök hade inte skadat =)

 60. Åh det var något av det finaste kök jag sett! Så underbart vackert. Ni har verkligen lyckats med varenda liten detalj!

 61. Vilket fantastiskt fint kök! Alla detaljer verkar så genomtänkta och jag gillar skarpt att ni använt ett gammalt kök, gillar äldre kök bättre än moderna. Det ska märkas att någon använt det och bott i det förut tycker jag 🙂

  Nya hemsidan är också jättefin!

 62. ÅÅÅÅÅÅÅÅH!!!!!!!!! Jag blir helt knäpp när jag ser dessa bilder! Jag vill bo i ditt hus! Helt underbart otroligt fint! Det kan inte bli finare! Jag är helt kär! Längtar så fruktansvärt mycket till den dagen jag själv kan köpa hus. Just nu bor jag i en pytteliten etta, som den student jag är. En fråga: VAR bor du? På landet, men var? Småland? Hehe 🙂 Åååh hur hittar man såna här hus…? JAG ÄR SÅ AVUNDSJUK!

 63. Så himla kul att de här gamla köken kommer tillbaka. När jag ärvde mitt hus för 10 år sedan sa alla åt mig att riva ut mitt gamla 50-talskök (som för övrigt har precis samma färg som erat!) men jag älskade det från dag ett och idag tycker alla att det är så himla fint och de ojar sig över att ha rivit ut sina gamla fina kök. Vi har liksom er renoverat varsamt, gömt diskmaskinen bakom en nygammal 50-talslucka, lagt in rutigt golv och som tur är var köket redan från börjat välsignat med virrvarr-bänkar så vi köpte bara en för att komplettera arbetsytorna.
  Kul att du valt gammal stil också som sagt! Ha det fint nu i Norrlandshösten! /Annika

 64. Gudomligt fint kök! 😀
  gud vad underbart att gå upp en morgon och bara sa sig ett glas apelsinjuice och se allt det där underbara.

 65. Men gudars skymning och herrejesus vad fint ni fått!!
  Jag finner icke ord. Lånar bilderna till ett avundsjuke/inspirationsinlägg under helgen istället.

  Väldans så fin ny blogg du fixat också!

 66. Hej Clara,
  bra jobbat med köket, jättefint! Jag sitter själv på ett 60-talskök och har länge letat efter en fin köksklocka och gillar verkligen den du har från Lagerhaus. Jag är däremot allergisk mot saker som tickar och undrar därför om du kan tipsa mig om den tickar eller inte? När man inte är bortskämd med hus utan bara en liten lägenhet så hörs det ju ända in i sovrummet. Kram!

  1. Vad kul! Den har ju ingen sekundvisare så den tickar i så fall bara en gång i minuten – men jag tror inte ens att den tickar då. Tror att den liksom gliiiider fram över siffrorna, men det kan jag inte ta gift på. Fast hade den låtit borde jag märkt det – så tyst som vårt hus är.

 67. Hittade hit via Maria Soxbo och Husligheter, och måste bara säga att jag blir så oändligt glad av att se dina bilder. Vilket fantastiskt jobb ni gjort och vilken skön och sammahållen känsla ni skapat. Wilma like! 😉

 68. Jag älskar Sandbergtapeten! Den lyfter verkligen fram alla fina detaljer som Stringhyllan och de målade snickerierna. Tack för att jag fått låna dina fina bilder! /Jenny – jennyscabinet.blogspot.com

 69. Jättefint! Underbara färger och befriande att se ett kök som ert. Ska just börja fixa vårt gamla kök. Fick lite idéer!

 70. Vilket jättefint kök! Inspirerande för mig som just planerar uppfräschning av ett kök tidigt 60-tal. I stilen liknar det ditt väldigt mycket. Där är handtagen tyvärr borta och några av de ursprungliga luckorna också, men jag hoppas kunna återställa detta. Och anpassa lite mer till mina egna moderna vanor, ex. diskmaskin (integrerad). En sak som jag vill göra är att sätta in nya skenor på kökslådorna så att de blir fullutdragbara och glider lätt, har du någon erfarenhet av detta? Och har du några tips på ställen där jag kan få mer inspiration när det gäller 50-60-talskök?

 71. Jag var ute o surfade för att hitta en ljusblå/turkos färg till vårt kök på landet, men när jag såg den pastellgröna färgen i ditt kök så blev jag såld, så jag undrar om du har NSC-nummer på den eller något namn. Hela interiören är så läcker.

 72. Du har ett fantastiskt fint kök som inspirerar oss nu när vi ska renovera vårt 60-talskök. Vi har letat efter exakt den gröna färgen du har på dina luckor. Vet du vad den har för färgnummer och tillverkare?

  /Lisa

 73. Vilket oerhört vackert kök, jag blev helt kär! Är också nyfiken (som flera andra här) om ni möjligtvis råkar ha färgnumret för köksluckorna…?

 74. Superfint kök! Vi har planer på ett 50-tals kök och vill ha precis en sån grönfärg. Tänkte höra vilket färgnummer det är ?

  Med vänlig hälsning Eva

 75. Hej, Verkligen ett härligt kök. Vad heter färgen på luckorna? Har du NCS numret? Med vänlig hälsning Erik

 76. Hej,
  Hittade den här sidan när jag googlade på gröna kök, det här är precis den färg som jag vill ha på köksluckorna i mitt torp 🙂 Jag har försökt att leta igenom kommentarerna och se om det fanns nedskrivet NCS-numret någonstans, men kan inte hitta det. Snälla, finns det så vill jag gärna ha det, tack!

 77. Hej! Detta var ju länge sedan ni gjorde, men jag letade reda på inlägget eftersom vi ska fixa till vårt kök som är liknade. Jag har två frågor. Var har ni er frys? Kändes det värt att höja bänkhöjden? Jag tycker det känns lite tråkigt att bänkskivan går över vårt fönster lite i så fall…superfint och inspirande i alla fall? Har ni någon gång lessnat på gröna luckor? Vi velar mellan grå eller gröna…

  Elin

 78. Så vacket kök och fina färger, särskilt den där pigga mintgöna! Gillar den där stilen och har själv, trots stambyte för några år sedan, inte renoverat köket på ytan utan har kvar blandningen av stilar (20-60-tal) sedan huset byggdes 1918.

  Men nu till det jag blev fundersam kring. Du känner väl till den nya lagen från och med 1 juli 2018 som gäller vedspisar? Kolla upp detaljerna, vet ej exakt vad som numera är olagligt och lagligt men ett nytt förbud mot vedspisar finns faktiskt. Är väldigt negativt inställd till det själv men lagen är lagen!