Och här kommer världens längsta inlägg med bilder från vårt i princip färdigrenoverade 30-50-talskök. Tack till Ilona och Sten-Åke som vi fick köket av!

Det är ett genuint gammalt kök som vi har byggt om för att passa måtten i vårat hus. Det har varit besvärligt men blivit väldigt tjusigt. Den gröna färgen satt på köket när vi köpte den och vi har bara bättrat på den. Bänkskivorna är dock nyköpta – men ändå en klassiker, Virrvarr av Sigvard Bernadotte.

Inuti var köksskåpen gula och det har vi också valt att behålla

Ovanför diskbänken har vi kaklat med typiskt 40-talskakel. Billigt och enkelt. I alla gamla kök är fogarna mörka så för att få det tidstypiskt använde vi också mörk fog. Diskstället hittade jag hos tant Märta och det passar precis till våra mått.Det är underbart att ha arbetbänken framför fönstret så att man kan se ut när man jobbar och vi byggde stort för att ha gott om arbetsytor. I luckan till höger om lådhurtsen har vi byggt in en diskmaskin som är dold. Bakom draperiet har vi sopsortering.Det här är vår ögonsten. Tack vara massor av hjälp från Jakobs pappa har vi installerat en vedspis. Både till värme och viss matlagning. Även här valde vi enkelt kakel – inspirerat av eldstaden hos mormor och morfar som är från fyrtiotalet. Under vedspisen har vi gjort ett utrymme för ved. Men det är tomt just nu. Till vänster skymtar en blå stol där jag sitter och eldar och läsa tidningen på morgonen.Ovanför vedspisen har vi en gammal köksfläkt. Ingen funktion bara en kul detalj som följde med när vi hämtade köket.Tapeter som jag älskar kommer från Sandbergs och heter Rut. Jag har valt att inreda i ljusa pasteller istället för vitt. Vitt känns inte är särskilt tidstypiskt och blir dessutom väldigt kallt i ett sådant här ljust kök. I ett av skåpen till vänster har vi byggt in en helintegrerad kyl, dold bakom dörren. Alla möbler på bilden är ärvda. Från Märta, mormor och mina föräldrar.

Bredvid kylen står en trappstol som kommer från min farmors hus. Jag skulle tippa att den är från 20-talet.Jag har klätt sitsen med en vinbärsmönstrad tygstuv jag hittade hos Märta.

Min gräddvita klocka kommer från Lagerhause.Och bredvid spisen står ett hopplock av köksredskap jag använder ofta. I en gammal Ikeakruka.Bredvid vedspisen hänger en stringhylla jag fått. Full av loppisburkar, kakor och maränger. Radion är från Kjell och Company, resten är ärvda saker eller fyndat på second hand.

Gamla kokböcker med fina pärmar.I fönstret står pelargoner och gardinerna är köpta på loppis för en femtiolapp. Jag kortade av dem och sydde en liten kappa av resten till det andra köksfönstret. Jag älskar att mönstermixa, prickar med rutor och ränder. Dock gillar jag att förnya mig så tröttnar jag på mixen är det enkelt att byta ut mönstrena till enfärgade gardiner och dukar som ger ett lugnare intryck.

Lampknapparna i äldre stil köpte vi från Claes Olsson.

Mina ledord har varit färgglatt men ljust. Pasteller som inte är vita men ger ett fräsch intryck. Dessutom ville jag ha rutiga tapeter, det känns köksaktigt och femtiotalsfint. Det mesta i köket är begagnat – till och med kaklet. Dels av miljöskäl, dels för ekonomin men framförallt för att det är genuinare. Jag vill inte ha ett toppmodernt kök i ett gammalt hus. Endast kyl, diskmaskin, bänkskiva, krokar, samt belysning över diskbänken är nyköp. Kyl och diskmaskin var båda trasiga så det kändes ok att byta ut dem till  energisnåla alternativ.  Särskilt nöjd är jag över att ha gömt dem i skåpen. Jag funderade ju på ett Smegkylskåp ursprungligen men blev besviken när jag såg dem i verkligheten, de är helt enkelt för klumpiga för att passa in i smäcker svensk femtiotalsinredning.

Jag skulle tippa att denna grundliga köksrenovering – då vi verkligen bytt ut allt i hela köket – bytt innerväggar samt slipat golv och tagit fram trätak – sammanlagt gått på ca 45 000 kronor, vitvaror inräknade Men då har jag inte räknat med installationen av vedspisen. Det var krångligare än väntat och fast vi fick själva spisen av några grannar kostade det ändå kring 15 000 kronor. Ett liknande kök från tex Kvänum går loss på mellan 100 000-200 000 kronor plus hantverkskostnader. Det är helt orimliga summor för oss – det är ju lika mycket som själva huset kostade! Så med massa knep och finurlighet fick vi till det ändå. Och tack vare hjälp från från pappa och svärfar behövde vi bara ta hit en elektriker och en kakelsättare – inga andra hantverkare. På så sätt kom vi billigare undan.

Har ni frågor om köksrenovering eller annat  – ställ dem här så ska jag försöka svara så gott jag kan.