Lingongirland

Jag har börjat vinterpynta hemma. Inte julpynta riktigt, tomtar och sånt där får gott vänta till 1a advent. Men vintrigt pynt åker fram redan nu. Min fina järnkrona ser vackert gammaldags ut ovanför vedspisen, speciellt klädd i lingongirlander. Det är tämligen enkelt att göra, jag hittade på det precis.

Det är lite klurigt att förklara hur man gör, men jag testar: Ta en kvist lingonris och vira fast tunn ståltråd kring denna. Lägg sedan en ny lingonkvist lite längre ner på den första kvisten, så att kvistarna liksom går omlott och överlappar varandra. Vira ståltråden glest längs varje kvist så att den ger stadga åt hela girlanden. Fortsätt att bygga på med lingonkvistar tills girlanden nått önskad längd.

Då ser det ut ungefär så här. Girlanden är nu tack vare ståltråden, formbar. Och kan viras kring gardinstänger, ljuskronor, dörrposter osv. När lingonriset torkar blir det lite skört men om man inte är där och pillar så brukar löven ändå sitta kvar utan problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarer på “Lingongirland”

 1. Åh, tänk att det är så kort tid till jul. Jag längtar verkligen! Dock känns det lite trist då man lider brist på pengar, men Gud förser så det löser sig nog 🙂

 2. Efter alldeles för många luciatåg i södra Sverige tror jag att jag har utvecklat en allergi mot att pilla ihop lingonris till något överhuvudtaget… 🙂

  Luciakransarna lägger man i en plastpåse, sprejar vatten över med blomsprutan och lägger ut dem på balkongen (eller i kylskåpet) när de inte används. Då håller de länge, men det verkar mycket jobbigt att göra så med ljuskronan. Då är det nog bättre att inte röra så mycket i den.

  Tack för trevlig läsning!

 3. Tack underbara Clara för alla fina pysseltips! Men jag tycker att vi börjar julpynta för tidigt! Man hinner bli less på alltihop. Vi tar fram ljusstakar, adventstjärnor julgardiner och röda textilier till 1:a advent, alla änglar till 2:a advent och tomtarna
  “bjuder” jag in till Lucia. Söndagen före julafton tar vi in granen och klär den. Och vi har underbara jular tillsammans med barn, barnbarn och barnbarnsbarn! Kram till dig Clara! Mormor.

  1. Jag ledsnar inte! Jag ledsnar bara på att vänta på att få börja julpynta 😀

 4. Lingonristiden är alldeles ljuvlig! Advent hemma hos oss betyder vårkänsla och sprudlande grönt av hyacint, lingonris och mossa. När jag är färdig med november ska jag också…. Mmm!

 5. Åh vad vackert! Underbart tips! Gillar att det ser lite gammeldags ut som du beskrev det med lingonriset slingrandes intill järnkronan=)

 6. Tror du inte man kan spreja med typ hårsprej eller dylikt för att få löven att sitta bättre.. eller det kanske var en konstig fundering.

  Min dotter på sju år satt och njöt av dina pysselbilder häromdagen. Hon funderar på att göra vimplar till julgranen och flaggor till sitt rum. Jag som aldrig pysslar såg ett pysseltips med spetsdukar och hur man kan göra dessa till skålar och håll i hatten, jag provade så nu står det två skålar framme. En med mandariner i och en tom, bara för att den är så fin. Ett underbart sätt att använda min mormors hemvirkade spetsdukar på, hon ler nog från himlen.

 7. Urtjusigt!
  Jag tror som Åsa på hårspraystipset, det var nämligen vad jag fick lära mig av tanterna när jag som mellanstadiebarn ägnade mig åt att göra arrangemang av torkade blommor…
  Ha en finfin vecka!

 8. Hej Clara! Tack för att jag varje dag får komma hit och titta på din fina blogg. Det är sann vardagsglädje för mig. Jag undrar var du har hittat/köpt din ljuskrona? Jag är på jakt efter något liknande nämligen.. Allt gott!

  1. Tack – vad kul att få höra 🙂
   Ljuskronan är köpt på en liten butik för flera år sedan och är tyvärr inte av något speciellt märke som jag kan hänvisa till

 9. Jag kan hålla med mormor om att det blir lite intensivt om man ska börja redan tidigt i november. Jag kör adventsstjärna, ljusstakar och julgardiner/dukar från 1:a advent, tomtar och julgran kommer först dagen innan julafton… Fast vinterpynt, det var ju faktiskt både kul och vackert.
  För övrigt – måste inredningstidningarna köra sina julnummer i OKTOBER? Känns väldigt konstigt tycker jag…

 10. Åh, vad fint! Jag kanske kan göra något liknande på min kökslampa.
  Jag har liksom du fått ett julpysselrus! Jag har pysslat hela höstlovet och idag snöade det så då ska jag sätta upp massa lyktor i vårt äppelträd, bli en fin överaskning till förbipasserande!
  ( Jag trodde nästan att du fött ditt barn när du inte bloggade Lördag-Söndag 😀 )

 11. Oh vilket bra tips! Ska försöka hitta lite lingonris och linda in en ljusstake jag har hemma. Tog granris förra året, men det höll ju inte så länge och uj vad det barrade… 🙂

 12. Hej Clara!
  Jag gillade det här inlägget jättemycket! Jag har klätt in mina ljuslyktor i ljung och olika band. Har länkat till det här inlägget för att visa hur man kan göra på andra sätt en vad jag gjorde. Gå in och kolla om du vill! 🙂 Ps: Du inspirerar mig på så många sätt så jag vet inte vad! Du är grym!