Groddar och bovete – så odlar du själv i en form

Gröna skott från solrosfrön i en kakform med jord strävar mot ljuset från fönstret.Näringsrika skott odlas lätt året om. Under vintern är goda färska grönsaker en bristvara. Odlade i oljevärmda växthus eller fraktade från andra sidan jordklotet blir grönsakerna både bleka och smaklösa. Dessutom hutlöst dyra.

Men det finns faktiskt roliga alternativ. Jag trotsar grönsakstristessen med att odla själv hemma i köket. Favoriten är groddar av alla slag.

När man groddar lurar man frön att börja gro genom att tillföra fukt och mörker.

Dessa fiberrika frön är sprängfyllda med näringsämnen eftersom de innehåller allt som en planta behöver under de första veckorna. När man äter groddar får man alltså i sig stora mängder koncentrerad näring.

Jag gillar att grodda Alfa alfafrön som är otroligt näringsrika och mungbönor som innehåller mycket kalcium. Proteinrika sojabönor är bra för vegetarianer och nybörjare lyckas bäst med solrosfrö, bovete, kikärter och gröna linser. Hirs och linfrö brukar inte heller vara några problem.

 

Så här gör du:

1,  2-3  matskedar frön sköljs i vatten och läggs i en glasburk. Ett ett tunt tyg fästs på burken med ett gummiband.

2,  Glasburken fylls med fyra gånger så mycket vatten som frön och får sedan stå mörkt i mellan 8-15 timmar beroende på frönas storlek. Ju större frön desto längre tid.

3, Vätskan hälls därefter bort, men är bra som blomvatten eftersom den är näringsrik. Fröna sköljs noggrant och  frön som inte svällt rensas bort. Alfa alfa behöver dock inte rensas. När vattnet runnit undan ställs burken mörkt i 3-5 dagar. Groddarna sköljs 2 ggr per dag. När de är färdiga får de stå i ett fönster några timmar och bilda klorofyll. Groddar kan förvaras i kylen i upp till en vecka.

(På bilden syns fågelfrön som jag groddat. Det är är enkelt och tar bara några dagar att få ätligt grönt. Fyll en pajform eller en bricka med ett tunt lager jord eller bomull. Strö ut fröna och vattna rikligt. Låt stå ljust och på några dagar har du ätliga skott.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Groddar och bovete – så odlar du själv i en form”

 1. Jag har tänkt så många gånger att jag borde börja med groddar men det blir aldrig av. Men nu ska jag faktiskt ta mig en ordentlig titt på dina instruktioner och se om jag inte kan få tummen ur :p

 2. De ska väl sköljas 2 ggr per dag UNDER 3-5 dagar, inte EFTER 3-5 dagar? Annars torkar de nog ihop…

 3. Groddar är fantastiska. För att få annat grönt sent på året och utan frakt och förpackning satte jag spenat i en stor kruka i köksfönstret för någon månad sedan, och tänkte att det skulle gå ganska bra eftersom den sorten inte kräver mycket ljus. Dock hoppade katten upp i fönstersmygen och festade på de fina bladen… Vaknade en morgon, gick in i köket och hittade jord överallt och djupa tassavtryck i krukan och en väldigt skyldig min på katten (om man får antropomorfisera lite grand).

  Har blivit tipsad om den här bloggen flera gånger förut, men inte börjat läsa förrän några dagar sedan. Har läst bakåt till början av 2009, om jag inte missminner mig. Väldigt fint!

 4. Min mamma gör en gudomlig sallad på mungbönsgroddar med purjo, sesamfrön, sesamolja och lite salt.. Smaska och njut =)

  1. Tips om purjolök. När man bara har den lilla stumpen med rötterna kvar, och kanske någon centimeter av stjälken, sätter man den i ett glas med lite vatten så börjar den växa igen!

 5. Groddar är underbart! Jag vet inte om du är nybörjare/amatör eller om du helt enkelt bara glömde att skriva en viktig detalj om sojabönsgrodden, den måste förvällas innan man äter den!
  Ett annat tillägg om alf-alfagrodden (exempelvis) är att man när den är färdig gärna kan ställa den i fönstret (när det är ljust) så att bladen blir gröna och näringsvärdet höjs!

 6. Vad är fågelfrön? är det samma som solrosfrö? Och ska solrosfröna ha det tjocka skalet på sig som det har när man ger det till fåglarna? Eller ska de vara skalade?

 7. Jag är osäker på om fågelfröblandningar är så bra att grodda, har för mig att dom behandlas med nåt extra skit.
  Men jag har inga bevis att komma med…

 8. Ååh! Det där måste jag göra! I början av min gymnasietid fick vi groddar kanske en gång i veckan, det var SÅ GOTT. Men efter ett halvår eller så slutade vi få groddar till salladen. Jag blev lite leden då.

 9. åh. det här påminner mig om att jag har köpt ett paket med smultronfrön. jag bara undrar; när på året ska man odla dem? och hur? behöver lite små tips. det är antagligen helt fel säsong just nu; men bättre att fråga nu än aldrig.

  skulle vara så fint att ha en egen kruka med smultron i min lilla studentlya. 🙂
  tacksam för svar!

  1. Kul! Det är nog lite mörkt nu om du inte vill ha en växtlampa på. Sätt fröna i vår, typ slutet av februari, dock är jag inte säker på att du får smultron första året, jag tror att plantorna ger bär först det andra året. Men är inte säker!

 10. Blev så inspirerad av detta gamla att jag nu själv satt igång två groddisar; en på mungbönor och en på solrosfrön- väntan ger typ pirr i magen!
  KRAMAR och TACK