Jag brukar ibland höra folk säga att de gärna vill skapa något med händerna men inte vet vad. Det verkar som att många människor har uppdämd kreativitet som inte får komma till uttryck. Det är synd tycker jag. Därför kommer här några råd till den som vill ”lära sig pyssla”

1 Det är svårt att vara kreativ när man inte har någonting. Därför är det bra att ha material hemma när inspirationen kommer. Ja det är till och med själva förutsättningen för att inspirationen ska komma. Jag köper till exempel fina tygstuvar, tavelramar, prylaskar och snören på loppis trots att jag inte vet vad jag ska ha dem till.

2 Spara på skrot. Konservburkar, presentsnören, gamla sjalar, tidningsurklipp och trasiga broscher. Allt  går utmärkt att använda i nya pyssel.

3 Det är mycket lättare att utgå ifrån någonting som redan finns istället för att skapa nytt från grunden. Sy om en befintlig kjol istället för att sy en helt ny! Då lär man sig skapa steg för steg och ingenting blir orimligt svårt.

4 Låt pysselsakerna stå framme i den mån det är möjligt. När man ser en hög med tygstuvar på en hylla sätter fantasin igång. Och om symaskinen står redo är det lättare att sätta sig. Förkorta startsträckan!

5 Vet du inte vad du ska pyssla? Läs under kategorin Pyssel och DIY på min blogg, googla efter pysselbloggar eller låna böcker och tidningar på biblioteket. Sällan gör jag exakt det jag sett på bild – men tankeverksamheten sätts igång och då börjar det hända grejer.

6 Var inte så fixerad vid hur man ska göra. Jag har ingen aning om hur man “ska” sy en kudde eller måla om en stol. Jag testar och ser – det kan ju inte bli värre än fel. Om man följer instruktioner allt för strikt kan det hända att man blir så ängslig att man inte vågar göra någonting alls. Och då blir pysslandet ångestfyllt istället för avstressande.

7 Akta dig för hobbyaffärer.  Eller rättare sagt, gå dit och bli inspirerad – men köp inte allting därifrån. Det är ofta snordyrt. Ett dussin små tygblommor avsedda för scrapbooking kan kosta 50 spänn – men på loppis finns originellare alternativ för en femma.

8 Våga prova nya idéer! Testa att vända på en lampskärm och se vad som händer. Drapera ett roligt tyg på en stol du egentligen inte tänkt klä om. Stapla prylar på varandra och se om du hittar nya uttryck och användningsområden. Sätt saker där de inte vanligtvis sitter. Ställ dig på händer och ta en titt på ditt rum! Nya synvinklar ger nya infall.

9 Kreativitet är en muskel som växer när man tränar. Invänta inte snilleblixten som startskottet till att skapa. Inse att de bästa idéerna kommer när man redan är kreativ.

10 Jag har accepterat att inget blir som jag föreställt mig i mitt huvud. Det färdiga resultatet är inte sämre – bara annorlunda.

För att kunna pyssla och vara kreativ behöver man verktyg och material. Här följer en lista på sådant som jag tycker är bra att ha hemma. Det är en hel del saker – men man ska förstås inte köpa allt. Precis som med en garderob bygger man upp det successivt.

 

 

För papperspyssel

Papperssax, papperslim, tejp, tapetklister, limpistol, penslar i olika tjocklekar, tapetstuvar, scrappapper, urklipp från gamla tidningar samt bokmärken

För textilpyssel

Knappnålar, synålar, tygsax, tråd i de vanligaste färgerna, måttband, textillim, häftpistol (kraftigare modell som klarar trä, för att tex klä om en möbel, sänggavel mm) tygstuvar, roliga band, knappar (klipp loss från trasiga plagg som ska slängas). Resårband (till kjolar)

Övriga pysseltillbehör som är bra att ha.

Avbitartång, plattång, hammare, spikar i två storlekar, stjärnmejsel, spårmejsel, skruvar i två storlekar, tumstock, ståltråd i två tjocklekar  (för tex smycken, kransbindning) Allt detta brukar finnas för en billig penning på tex Clas Olsson

ILLUSTRATION: ANNA ILEBY