Pysslandets tio budord

Jag brukar ibland höra folk säga att de gärna vill skapa något med händerna men inte vet vad. Det verkar som att många människor har uppdämd kreativitet som inte får komma till uttryck. Det är synd tycker jag. Därför kommer här några råd till den som vill ”lära sig pyssla”

1 Det är svårt att vara kreativ när man inte har någonting. Därför är det bra att ha material hemma när inspirationen kommer. Ja det är till och med själva förutsättningen för att inspirationen ska komma. Jag köper till exempel fina tygstuvar, tavelramar, prylaskar och snören på loppis trots att jag inte vet vad jag ska ha dem till.

2 Spara på skrot. Konservburkar, presentsnören, gamla sjalar, tidningsurklipp och trasiga broscher. Allt  går utmärkt att använda i nya pyssel.

3 Det är mycket lättare att utgå ifrån någonting som redan finns istället för att skapa nytt från grunden. Sy om en befintlig kjol istället för att sy en helt ny! Då lär man sig skapa steg för steg och ingenting blir orimligt svårt.

4 Låt pysselsakerna stå framme i den mån det är möjligt. När man ser en hög med tygstuvar på en hylla sätter fantasin igång. Och om symaskinen står redo är det lättare att sätta sig. Förkorta startsträckan!

5 Vet du inte vad du ska pyssla? Läs under kategorin Pyssel och DIY på min blogg, googla efter pysselbloggar eller låna böcker och tidningar på biblioteket. Sällan gör jag exakt det jag sett på bild – men tankeverksamheten sätts igång och då börjar det hända grejer.

6 Var inte så fixerad vid hur man ska göra. Jag har ingen aning om hur man “ska” sy en kudde eller måla om en stol. Jag testar och ser – det kan ju inte bli värre än fel. Om man följer instruktioner allt för strikt kan det hända att man blir så ängslig att man inte vågar göra någonting alls. Och då blir pysslandet ångestfyllt istället för avstressande.

7 Akta dig för hobbyaffärer.  Eller rättare sagt, gå dit och bli inspirerad – men köp inte allting därifrån. Det är ofta snordyrt. Ett dussin små tygblommor avsedda för scrapbooking kan kosta 50 spänn – men på loppis finns originellare alternativ för en femma.

8 Våga prova nya idéer! Testa att vända på en lampskärm och se vad som händer. Drapera ett roligt tyg på en stol du egentligen inte tänkt klä om. Stapla prylar på varandra och se om du hittar nya uttryck och användningsområden. Sätt saker där de inte vanligtvis sitter. Ställ dig på händer och ta en titt på ditt rum! Nya synvinklar ger nya infall.

9 Kreativitet är en muskel som växer när man tränar. Invänta inte snilleblixten som startskottet till att skapa. Inse att de bästa idéerna kommer när man redan är kreativ.

10 Jag har accepterat att inget blir som jag föreställt mig i mitt huvud. Det färdiga resultatet är inte sämre – bara annorlunda.

För att kunna pyssla och vara kreativ behöver man verktyg och material. Här följer en lista på sådant som jag tycker är bra att ha hemma. Det är en hel del saker – men man ska förstås inte köpa allt. Precis som med en garderob bygger man upp det successivt.

 

 

För papperspyssel

Papperssax, papperslim, tejp, tapetklister, limpistol, penslar i olika tjocklekar, tapetstuvar, scrappapper, urklipp från gamla tidningar samt bokmärken

För textilpyssel

Knappnålar, synålar, tygsax, tråd i de vanligaste färgerna, måttband, textillim, häftpistol (kraftigare modell som klarar trä, för att tex klä om en möbel, sänggavel mm) tygstuvar, roliga band, knappar (klipp loss från trasiga plagg som ska slängas). Resårband (till kjolar)

Övriga pysseltillbehör som är bra att ha.

Avbitartång, plattång, hammare, spikar i två storlekar, stjärnmejsel, spårmejsel, skruvar i två storlekar, tumstock, ståltråd i två tjocklekar  (för tex smycken, kransbindning) Allt detta brukar finnas för en billig penning på tex Clas Olsson

ILLUSTRATION: ANNA ILEBY

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Pysslandets tio budord”

 1. Åh, det här var nog det bästa blogginlägget jag läst på länge! Du och dina tio pyssel-budord gav mig just en hel massa inspiration, och “det kan ju inte bli värre än fel” är en sanning som jag behövde höra, så tack (:

 2. Men ååh, alltså fy på dig Clara, hihi, nu blev jag ju verkligen pysselsugen, och klockan är 1.22 , dags att sova typ, för jag somnar snart där jag sitter 🙂
  Du är toppen !

 3. När jag flyttar ifrån mitt kollektiv till ett eget ställe är ett pysselrum eller en pysselhörna nog det första projektet jag ska ta tag i. För precis sådär har jag tänkt, det ska helst alltid stå framme så att när lusten faller på att det bara att göra. 🙂 Jättebra tips, tack. Sparar bland favoriterna!

 4. Bra tips Clara! När jag väl är mammaledig tänker jag börja pyssla på allvar och sluta säga att jag är så dålig på det bara för att jag aldrig har provat.

 5. åh vilka bra tips! jag pysslar jättemycket. nu är det mest tovning. jag har även börjat lära mig sy, fast jag aldrig någonsin har sytt innan. det går att lära sig helt nya saker, det behöver inte vara så svårt!
  jag vill också tacka för morotsbrödreceptet på din gamla blogg, jättegott bröd!

 6. åh jag önskar att jag hade tid att pyssla mer! Och mer plats för att ha sakerna framme. För bor man inte en tvåa så måste man ju stuva in saker i klädkammare och lådor…och då blir det ett väldigt jobb varje gång man får ett infall!

 7. Det är så kul att det blivit så mycket pyssel på din blogg på sistone! Bra lista, man måste verkligen bunkra upp med material för att komma igång, ungefär halva min lägenhet är fylld med pysselgrejer så jag rymmer tyvärr inget större lager. Också fint att du vågar varna för “pysselaffärer” för de är verkligen dyra, om än inspirerande. Jag gillar att handla på loppis men också på billighetsaffärer som Dollar Store och ÖB som ofta har jättebra pysselgrejer. En annan grej är att handla saker som marknadsförs till barn. T.ex. hittade jag på samma affär två olika set med papper (tjockare, färgat papper) och båda innehöll samma urval av färger. Det ena innehöll ett lite mindre antal ark och var märkt “card making” med sirliga bokstäver, det andra innehöll mer och hade en rolig drake och kritor på framsidan och var typ hälften så dyrt.

 8. vilken kanonlista! när jag flyttade till min lägenhet så bestämde jag först var min pysselhörna skulle vara, sen utgick jag från den för resten av möbleringen 🙂
  jag gör precis som du, köper saker utan att ha en aning vad de ska vara till och sparar knasiga saker på rutin. dock aldrig mer än att de får plats i min pysselhörna, vill ha inspiration inte röra 🙂

 9. Hej Clara ! Superduper fin och mysig blogg, går inte en dag utan att jag måste gå in och kicka ! Jag har en liten fråga. Har du någon “jultidning” i år som du hade förra året ? Vart kan man i så fall få tag på den ? Kramar

  1. Tack snälla 🙂 I år kommer ingen jultidning tyvärr och förra årets är slutsåld 🙁

 10. SIcken fin bild du ;)!
  Jag har pysslat hela morgonen, målat pinnstolar! Det var dock långt ifrån avkopplande, pinnstolar har nämligen väldigt mycket….pinnar! Och jävla färg som inte täcker och allt det där, men NU är de målade, om än en smula hatade.
  Men fint blev det, efter 59 tusen lager färg och viss jävlaranamma!

  1. hahaha,ja jag känner igen det där. Fy vad jag svor när jag målade min korgstol :O

 11. Härligt att du peppar folk till kreativitet, jag förstår att det måste vara så frustrerande när man känner att man vill skapa något men inte vet vad. Det är verkligen så att en sak leder till en annan när det gäller detta, har man lyckats bemästra en sak/ett pyssel så känner man sig modigare nästa gång – och det gör ju inget om det går åt skogen heller. Jag har förstört en hel del material i mina dagar, men jag lärde mig något varje gång. 🙂

 12. Jätte bra inlägg, riktigt bra tips! “Uppdämd” nytt ord för mig men men..
  Här kommer ett litet HETT TIPS, en GRYM R&B artist som heter Paul M. Kolla in hans nya video “Baybe” på hans hemsida: http://www.paulm.se
  /Sarah

 13. Jag som längtar så till ett litet pysseluppehåll här! Saknar när du Clara “ryter ifrån”, eller bara kommenterar nyheter…

 14. Jag älskar din teori om att kreativiteten är en muskel som växer när man tränar! Det stämmer ju. Att vänta på att Den Stora Inspirationen skall ramla över en är sååå överskattat. 😉

 15. Ja ha, är det därför min mkt pysselintresserade 6-årige son sparar på alla pappersbitar, tygbitar, skruvar, spikar, klistermärken, snören, you name it… Och jag som emellanåt rensar hans rum och ryggsäck från sådant som i mina ögon är “skräp”. Får väl kanske hädanefter låta bli det med andra ord.

 16. Hej!
  Hittade precis hit till din blogg genom en annan. Åh va mycket kul pyssel och ideer du hade här. Har suttit och kollat runt länge nu! Älskar själv att pyssla! 🙂

  Gillar dina tio budord…perfekta! 🙂

 17. hmm. lite knepigt dock att du skriver “budord” till någonting som är just kreativt, spontant, individuellt och skapande. lite motsägelsefullt?

  förövrigt, grym blogg! ;D

 18. Eftersom jag har som jobb att inspirera andra att hålla på med handgjort skapande så vill jag gärna tipsa om den blogg som jag och två kollegor i Sverige gör tillsammans. Där du får ett slöjdtips om dagen. Titta in på http://www.365slojd.se och få idéer att sätta igång, idag!. Länka gärna till oss! Ett annat kul tips är zickermans.se där vi samlar det mesta kring DIY

  Å du Clara, som bor i samma län som jag, kanske ska vi göra nå´t ihop framöver kring det här med DIY osv, vi verkar ha mycket gemensamt, gammalt hus, handgjort skapande, släkt från Glommersträsk… /Anneli