Tack, jag skrattar hela vägen till banken

Åhåjaja nu var det dags igen. I Rapport ikväll (spola till 23.39) pratar Natalia Kazmierska återigen om hemmafrutrenden. Den här gången med mig som exempel.  Jättebra inslag förutom en sak – faktagranskningen. Jag är ju ingen hemmafru. Vad gör jag i det där reportaget? Har SVT och Kazmierska inte koll på det?

Jag är helt enig med Kazmierska. Kvinnlig frigörelse handlar om att kunna försörja sig själv. Bäst är förstås om man kan försörja sig på det man tycker är roligt. Så tur då att jag tjänar pengar så det sprutar om det!

Fast jag vet. Det ÄR otroligt omoraliskt att tjäna pengar på någonting som är roligt och totalt onyttigt som kvinna. Jag borde förstås jobba som läkare utan gränser eller busschaufför. För att ta mitt jämställdhetsansvar. Inte ska väl jag tjäna pengar på något som kvinnor traditionellt sätt gjort gratis? För då kan det ju hända att dessa sysslor uppvärderas och gör att andra kvinnor (ve och fasa)  också börjar tjäna pengar på samma sak!  Men tjänar de inga pengar är också det mitt ansvar som kvinna. Bara för att du kan bli rik på bullbak betyder inte det att andra kvinnor kan det.

Vilket bra resonemang. Går ju att applicera på så många sammanhang. Till exempel borde Zlatan sluta spela fotboll eftersom han är ett direkt hot mot jämställdheten. Han borde tänka på sin roll som förebild! Dels för att det är sjukt bakåtsträvande att killar spelar boll men också för de flesta faktiskt inte kan tjäna pengar på det. (Att bara göra något för njutningens skull är som ni förstår aldrig aktuellt)

Tack i alla fall för den ökade bloggtrafiken Kazmierska! Det klirrar skönt i kassan vill jag lova. Kul att vi feminister kan peppa och hjälpa fram varandra i våra olika karriärsval. Det är dumt att låta tråkiga gamla fördomar komma i vägen för kvinnans frigörelse. Det vore ju som att…jag vet inte…bajsa kvinnokampen i ansiktet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

115 kommentarer på “Tack, jag skrattar hela vägen till banken”

 1. Är det verkligen Natalia Kazmierska du ska tacka? Jag tänker snarare att det är reportern, som drev en tes, du ska tacka alternativt redigeraren som la dit klippbilder på omslaget!?! Hursomhaver hoppas jag att det ger dig klirr i kassan!

  1. Nej du har rätt. All credit ska hon förstås inte ha – men lite grann förtjänar hon också!

 2. När jag blir stor ska jag bli journalist och diktera vad folk ska tycka och tro. För tydligen är det det de gör, de där journalisterna, istället för att se saker ur flera perspektiv.

 3. Tack Clara för ännu ett fantastiskt inlägg! När jag såg trailern till Raport tänkte jag att jag skulle titta, men (som vanligt) tapapde jag intresset för nåt som visades o började pyssla med annat istället. Ska kolla på SVTplay, men det får bli imorgon.
  Jag känner så sorgligt väl igen mig i det du skriver att man väl inte ska kunna tjäna pengar på nåt man tycker är kul! Jag försöker försörja mig som konstnär och har 7 års studier med studielån bakom mig, men betalt får jag väldigt sällan. Jag “får ju möjligheten att visa upp mig o kanske kan få sälja nåt” så det ska jag vara nöjd med. Att tekniker, kassapersonal ja, t o m städare får betalt på muséet när de jobbar med det jag lagt med svett, möda och enormt med tid (men också njutning!) på att göra, det är liksom nåt helt annat det… Nej, jag skulle ta mig ett skitjobb som tar så mkt tid o kraft att jag inte orkar/hinner med mitt konstnärskap. Då skulle jag kunna leva drägligt, men jag skulle må som en vålnad i skugglandet, så kämpar därför vidare med det jag mår bra av. Om jag ändå kunde få in lite kulor på mitt bloggande skulle det underlätta enormt, så jag är så GLAD för din skull! Tänker att det vore helt annorlunda om den svenska attityden till våra medmänniskor vore mer stöttande och mindre avundsjuk. Mor o far kommer nyligen från Kina och berättar att där blir inte folk avundsjuka på dem som lyckats utan sporrar sig själva med tanken att dit ska de också nå. Kina är ju ändå ett kommunistiskt land, där många lever på fattigdomsgränsen, men ändå är tänkandet så framåt!
  /*

  1. Vad är ett “skitjobb”? Bara en liten fundering på hur man värderar olika jobb…

  2. Kassapersonalen, städarna osv får ju inte betalt för det du gjort utan för det de gör, dvs städar och sitter i kassan, vilket några måste göra om ett museum ska kunna drivas.

 4. Om du Clara hade varit man men gjort precis det du gör idag, undra hur reaktionerna hade varit då? Antagligen hade du varit ännu mer hyllad än du redan är med eget tv-program och allt. Och om Zlatan varit kvinna? Det hade ju varit mer okej då det är en mansdominerad bransch så då hade det bara varit positivt men en framgångsrik kvinnlig förebild för de unga svenska tjejerna.

  1. Hade Zlatan varit kvinna skulle hon fått så mycket skit. Spelar ingen roll hur bra hon varit på att lira boll. Kan ni bara tänka er vad hon skulle få utstå av media varenda gång hon brusade upp. Dessutom skulle hon bjudas in till tv där programledarna kommenterade hur hon såg ut och vad hon hade på sig hela tiden. Sen skulle hon bara tjäna en bråkdel av vad mannen Zlatan gör nu.

  2. Per Morberg tjänar pengar på att laga mat,men det är tydligen ok, men om Clara tjänar pengar på att baka o visa receot i sin blogg o tidningen, då är hon plötsligt ” hemmafru ” .

   1. Så sant så sant!
    Det är ingen som pratar om att Per Morberg skulle vara en bakåtsträvare för att han gör så stereotypt råa, manliga grejer som att jaga, stycka och röka sitt eget kött. Och det är ju bra! Men varför slipper då inte Clara debatten? Jo, för att hon då plötsligt blir hemmafru. Det är vansinne!
    Och hur kan de ta med bilder på Clara från bloggen i klippet utan att ens fråga om en kommentar från hennes sida? Det är högst oproffsigt och nonchalant.
    Jeesus vad trött man blir på den här debatten…

 5. jag har så svårt att se hur Kazmierska fångar någon röd tråd i hennes resonemang. Det finns ingen hållbar analys i det hon lägger fram. Det är också väldigt dammigt att komma dragandes med en hemmafruförebild som existerade för 50-60 år sedan där det var en normsamhälle som sattes upp av männen. Idag existerar obalansen i jämställdheten i andra former och inte i hur förväntningarna är på kvinnan i förhållande till hushållet samt familj. Varför kan hon inte debattera om mäns delaktighet i ett ojämlikhet samhälle? Varför ligger fokus alltid på kvinnan när man pratar om jämställdhet?

  1. Håller helt med. Hörde henne i P3 Populär och hennes argument haltade, minst sagt.
   /Feminist som önskar att vi kunde hylla varandra ist för att håna

 6. Du har så rätt Clara! Jag såg inslaget lite i ögonvrån (blev trött efter fem sekunder) och tänkte att snacka om att inte kunna tänka ett steg längre. Och de ska vara utbildade journalister!

 7. Det här med att störa sig så förbannat/oroa sig för hur andra “presterar”/lever sina liv borde vi lägga ner helt och hållet tycker jag.

 8. Helt rätt, Clara! Nedvärdering av kvinnor kan avses upphört bara när en kvinna ska känna sig helt fri att göra det som hon tycker är gott att göra, även smycka sig eller bära höga klackar!

 9. Heja Clara!
  Vad man tjänar pengar på samt hur mycket pengar man tjänar i förhållande till andra yrken/sysselsättningar går att diskutera in absurdum… Men att just de traditionellt kvinnliga sysselsättningarna ifrågasätts så starkt men inte (som du själv nämner) t.ex. fotboll är bara patetiskt.

 10. Ja man blir ju helt trött av att alla är så rädda för att man ska tycka för mycket om att baka bröd och klä sig i kjol. SÅ rätt av dig att satsa på det du tycker är kul – det fungerar ju uppenbarligen!

  Heja heja och God Jul!

 11. Tack för ett bra inlägg!
  Jämställdhet innebär väl att varje människa skall få ägna sig och utveckla de intressen och gåvor den har. Problemet med “hemmafrunormen” eller vad man skall kalla den var väl att alla kvinnor förväntades visa upp perfekta hem vare sig man ville det inte. Att göra upp med det kan ju inte innebära att ingen skall få tycka det är roligt med traditionellt kvinnliga sysslor (om man inte är man för då är det ju ganska sexigt om man bakar bröd och stickar sin egen halsduk….;)
  Jag är mycket intresserad av handarbete och textilt hantverk, men inser ju att tidigare prat om “förspilld kvinnokraft” faktiskt har gjort att en del gamla tekniker håller på att försvinna, och med detta en pusselbit till vår historia.
  Keep up the good work! Bless!!!

 12. Jag följer vanligtvis inte din blogg men tycker att du skriver vettiga saker, fortsätt med det. Någon dag kanske du sitter i “Skavlan” och diskuterar “hemmafrueri” med Zlatan (plus hans partner) och Natalia Kazmierska, vore inte det något?

   1. Det skulle vara extra roligt med tanke på att Zlatans sambo Helena Seger inte heller är hemmafru – fast det är många som tror det för att det är så en “fotbollshustru” är.

 13. De flesta bloggar handlar om att baka små söta cupcakes & dagens outfit. När jag går igenom dom inkl. din, en gång varannan månad blir jag lika besviken varje gång. Jag tänker inte skita ner det du gör, eller att du tjänar pengar på det, men vi som avskyr rutiga förkläden och rosa glasyr och istället ger ett finger åt patriarkatet varje dag i det vi gör blir ganska störda på den här trenden!

  1. då tycker jag du ska läsa underbaraclaras blogg lite oftare, vet inte när jag såg en “söt cupcakes” sist faktiskt! Och om det stör det så mkt varför läsa alla dom bloggarna överhuvudtaget? Läs ngt du gillar istället.

   1. Jag läser vissa bloggar för att dom är intressanta, och jag läser vissa för att helt enkelt analysera dom.

    Med “Söt Cupcake” menar jag självklart hela den här livs-stilen, som bara verkar handla om hur man bakar en kaka och ser så söt/husmoderlig ut som möjligt samtidigt.

    1. Ah vad intressant. Hur ska man se ut när man bakar en kaka tycker du för att vara en feminist?

     1. Som att det var det viktiga här, kom igen Clara!

      Och hade du velat ha svaret på den frågan så kan jag inte se att baka en kaka som en “feministisk gärning”, som på något sett var hela poängen.

     2. Men finns det ett dåligt sätt och ett bra sätt att baka på? Eller är du emot all matlagning? Vilken typ av bak är du för? Och finns det enligt din mening ett antifeministiskt sätt att baka på? Jag är verkligen genuint intresserad av din åsikt!

   1. Jag kan väl helt enkelt bara se till mina förebilder, och dom har långt ifrån bakat cupcakes för att göra någon skillnad i det här samhället, tvärt om. Kanske att något gjort det hemma, men det är inte just den grejen som fick dom att göra någon skillnad i samhället.

    1. ..Eller så handlar inte precis allting man gör om att göra någon skillnad. VIssa saker gör man bara för att det är kul. Det kanske du också skulle testa nån gång? Måste vara ganska tråkigt att leva på det sättet, att allting man gör måste handla om kamepn för jämställdhet. Det är en viktig kamp, men glöm inte att ha lite kul ibland också.

  2. Lisa, förlåt men varför tar du dig rätten att bestämma vad det innebär att peka fingret åt patriarkatet varje dag? Jag stoppar fingret hårt upp i röven på patriarkatet varje dag genom att inte gå med på de normer för vad som är värdefullt arbete som patriarkatet har bestämt, karriär makt status jobbalivetursig. Jag vänder patriarkatet ryggen genom att skita i den verklighet som de dikterar, och att försöka skapa min egen i stället.

   Och hur kan rutiga förkläden och rosa glasyr vara nåt som är upprörande, om inte för att du väger dem mot typiskt “manliga” värderingar om bra och dåligt?

   Och inte minst, hur kan du missa alla feministiska ställningstaganden som görs om och om och om igen här?

   Nä, jag blev faktiskt riktigt ledsen av din kommentar.

   1. Jag förstår inte varför man ska bli så ledsen av ett “debatt-inlägg”. Står man för någonting så får man ju förstå att folk har olika åsikter och “att ta sig rätten” har väl alla rätt att göra??!!

    Jag struntar i vad patriarkatet har bestämt skulle vara normen för ett värdefullt yrke, men mitt jobb är mans-dominerat och jag kan inte se på det som du gör eller vända ryggen åt det, även om jag ändå samtidigt ignorerar det.

    Jag utgår från mig själv och mina förbilder och det är att jag hellre väljer ett givande yrke än att städa upp efter dom andra i mitt hem. Jag är väldigt glad över att Kathleen Hanna var fan-bäraren i Riot grrl eran när jag växte upp istället för ett gäng brudar i förkläden som bakar kakor och skriver om det på sina bloggar.

    Ärligt talat, jag gillar inte rosa glasyr men jag gillar inte hockey eller jakt heller, som jag anar att du då menar är manligt. Du frågar hur jag kan tycka att det är upprörande att en bred massa vill att vi ska tråna efter att bli “hemma-fruar” och ja jag vet, dom försörjer sig själva men för mig är det ett rejält kliv bakåt.

    1. Men vem är du att definiera “ett givande yrke”?! Vad som är givande är ju högst personligt och det är väl den allra viktigaste poängen i kampen för ett jämlikt samhälle? Jag har läst till civilingenjör och får ständigt höra hur såväl män som kvinnor tycker att matematik och fysik är jättetråkigt – innebär detta att mitt yrke inte är givande? Att gradera vissa yrken som absolut givande och andra som motsatsen är ju dessutom otroligt destruktivt eftersom många saker måste uträttas, vare sig du kan räkna dem som givande eller inte, och då har du därmed dömt många människor till ett meningslöst arbetsliv. Eller tycker du att det är ok så länge som dessa bara inte är uteslutande kvinnor?

     Om inte feminismen ställer sig bakom alla människors rätt att göra det de vill med sina liv oberoende av kön så vill i alla fall jag aktivt motarbeta feminismen för jag tycker faktiskt att min rätt att få baka, virka och bära kjol är precis lika viktig som min rätt att få lösa ekvationssystem, snickra hyllor och bära byxor.

     Att dina förebilder har andra intressen har inget med jämställdhetskampen att göra – det har bara med dina egna preferenser att göra.

    2. sak har i stor sett sagt vad jag menade. varför jag blir ledsen: för att du i din kommentar nedvärderade och dömde ut mitt sätt att agera för patriarkatets avskaffande (iom att du dömde ut Clara). varför sparka mot de som vill samma sak bara att de inte gör på samma sätt som dig? jag hejar dig till 100%, att fortsätta ta mark inom mansdominerade områden är lika nödvändigt som att få världen att förstå att det arbete som läggs i hemmet 1. faktiskt är ett arbete 2. inte är nåt som är mer naturligt för kvinnor än för än 3. är typ en förutsättning för vår överlevnad, utan mat kärlek och omsorg dör vi, simple as that. (läs Nina Björks bok “Fria Själar” om du inte gjort det)

     men allra mest ledsen blir jag nog eftersom det jag håller som viktigast är solidariteten och systerskapet. utan det har jag svårt att föreställa mig att patriarkatet skulle raseras.

 14. Hej Klara!

  Tycker du har rätt i sak, och när jag ibland blir lite provocerad av din blogg så beror det i ärlighetens namn nog på att jag inte pallar vara så duktig som du på att tycka att det räcker att duga i sina egna ögon utan istället stressar upp mig över att jag BÅDE vill ha ett perfekt hem, leva eko, laga och baka, handarbeta och pyssla, backa upp mina systrar, OCH göra en yrkeskarriär vilken ger kredd bland de som “betyder något” (o jag vet, vem är det egentligen som “betyder något”, det är väl bara att erkänna att jag inte lyckas stå emot samhällsidealen…).

  /Amanda

  Ps. Att du skriver “tur då att jag tjänar pengar så det sprutar om det!” förvirrar mig lite? Har för mig att du för inte så länge sen skrivit (om det inte var här i bloggen så har jag läst det i något “hemma-hos-reportage”) att ni inte har tillräckligt med kosing för att renovera huset som ni vill och att ni oroade er över ekonomin i samband med den kommande barnledigheten… det gör man väl knappast om man tjänar så att det “sprutar om det!”? (eller det kanske man gör, mycket vill ha mer).

  1. du kanske vet detta redan, men det är rätt dyrt att renovera hus… det är ju skillnad på att känna tillräckligt för att kunna leva gott varje månad och på att tjäna pengar till att direkt kunna börja renovera huset. du har ju ingen aning, Clara kanske lägger undan pengar varje månad för att tillslut ha råd med en renovering…

 15. Hej fina du,
  Jag har nyligen hittat din blogg och brukar titta in då och då. Tack för inspirationen, den kan jag behöva i vintermörkret. För min del får du baka och pyssla hur mycket du vill, börjar jag att känna mig provocerad av dina bakverk så kanske jag sätter mig och läser en bok istället 😛
  Ser framemot mer inspiration!
  /Emma

 16. Hahaha, Clara du är så skön!
  Jag förstod inte riktigt grejen med hennes uttalande, vart ville hon egentligen komma?
  Herregud, låt folk göra som de vill bara!
  Du är bäst.

 17. Faktagranskningen är under all kritik många gånger – kan det vara en effekt av et turbotempo som råder i och med de sociala mediernas övertag gentemot sedvanlig tv, radio och press?

  Hur som helst, Clara – väl skrivet! Mitt i prick av dig.

 18. Jag gör det jag gillar, tom älskar! Men jag tjänar inte alls de som jag borde med tanke på hur mycket tid/kraft o pengar jag lägger ner. Men man måste ge det en chans! Min butik är mitt barn, som jag vill skall växa och vars namn skall finnas på allas läppar! Men för min del tar de tid, precis som för Zlatan som börja lira boll när han var liten.
  Jag håller med dig Clara – gör de du är bra på, tjänar du pengar på de dest då bättre! Men som någon annan nämnde, du skriver oro för ekonomin ena stunden o pengar som flödar mer än niagarafallen i nästa. Var du ironisk? Så här på morgonen kopplar inte alla celler..
  Tycker om din blogg, du inspirerar och du är givmild!
  Mvh Martina @ Formoteket ecohome

  P.s någon nämde skitjobb, vad är ett skitjobb då? Min mor är servitris – kan ses som ett jobb alla klarar av och lite sumpigt- men har ingen annan i min närhet med den arbetsmoral, den styrka och den kraft som min mor har. Och utan de som städar sjukhus, serverar maten på restaurangen, kör bussen osv skulle inte samhället fungera!!

 19. Jag slutade läsa din blogg för ett tag sedan, pga det religiösa. Nu trillade jag in på det här inlägget av en slump – du har så himla rätt, Clara. Väl talat!

  Allt gott till dig.

 20. Har väldigt svårt att förstå Natalias resonemang den här gången, även om jag tycker hon är en bra skribent. Jag älskar att läsa Claras blogg för att den är mysig, har fina tips och ger mig också en tankeställare ibland. Det är den blandningen som gör att det är den enda bloggen jag läser regelbundet. Personligen älskar jag att baka men gillar tex. inte att pyssla. Däremot är det förstås inget fel med att pyssla om man vill och det har inget att göra med om man är feminist eller inte. Jag tror inte att någon av oss som läser Claras blogg har lust att bli hemmafru – jag skulle bli uttråkad på två dagar. Jag läser bloggen för att den innehåller en ovanlig blandning av saker som jag är intresserad av och en estetik jag gillar och har gillat även innan bloggen. Sedan är jag också feminist och det gör inte bloggen sämre direkt.

 21. Du är la för go Clara! Jag hejjar på dig! Du är så bright och vis, de inlägg du gör i din blogg känns (oftast) 😉 så väl genomtänkta med väl valda ord, du pladdrar liksom inte bara på (och om du gör det ibland är det bara roligt!) Keep on och ha en riktigt välsignad jul med massa mys!

 22. Hej!

  Kollade på jobbet en snabbis i NSD här i veckan och där fanns en krönika skriven (minns dock inte av vem, minns bara att det var en kvinna) och där var det också skrivet något om kvinnor och jämställdhet, med en infälld bild på dig där.

  Kanske var samma person som skrivit den (fast tror hon hette något annat). Den verkade inte finnas på Internet, kanske kan leta upp den åt dig om du vill? Isf kan du maila mig.

 23. Intressant fråga det här. Jag har visserligen inte sett teveinslaget, och har ingen större lust att göra det heller. Men jag tycker att det är himla intressant hur man värderar arbete. Vad som är okej att tjäna sina pengar på och bli respekterad för det och vad som anses vara skitjobb eller helt enkelt inte ett riktigt jobb alls fast man uppenbarligen tjänar pengar på det. Vem har rätten att ta sig rätten att bedömma värdet på utfört arbete?
  Det är också intressant att rektionerna blir så starka så fort någon kliver minsta lilla utanför de gängse ramarna. Själv veckopendlar jag till mitt arbete och och ve och fasa; hur kan en kvinna med man och barn (visserligen tonårsbarn, men ändå) göra så. Första frågan är alltid “Hur går det med familjen? För du har väl familj?” Den frågan skulle inte en man få. Inte lika självklar i alla fall.

 24. Nu är jag inte personen som skrev kommentaren om att ta ett skitjobb, men jag kände ändå att jag vill svara.

  Skitjobb: ett jobb man av olika skäl inte VILL ta (på grund av låg lön, ideologi, andra etiska betänksamheter, två timmars pendeltid, slitningar med arbetsgivare och kollegor etc.), men är därtill nödd och tvungen för att man faktiskt måste försörja sig. Yrken har ingenting med det att göra. Inte för mig i alla fall. Min vän sa precis upp sig från ett skitjobb; hon var redaktör på ett etablerat marknadsföringsföretag.

  Jag tog ett skitjobb en gång, trodde jag. Sedan var kollegorna underbara, jobbet kul och jag kom över att jag behövde köra bil i en timme varje morgon för att komma dit.

  Alla yrken fyller en funktion, annars skulle de inte finnas, inga yrken ska man spotta på.

  På en annan punkt, jag kämpar kanske inte lika mycket som vissa andra kvinnor (och män) för att samhället ska bli helt jämställt, men jag gör lite. Jag pratar om det och lyfter frågan i samtal med folk omkring mig, någonstans måste man ju börja. I min framtida yrkesroll kan jag göra mer, men jag måste nå dit först! Jag älskar även att baka, jag virkar och jag är intresserad av kläder. Raserar jag det som jämställdshetsrörelsen byggt upp? Det är ju en hobby, en sidosyssla, något jag gör för att ha roligt.

  Jag står alltså mellan två åsikter; en grupp som tycker jag är jobbig som envisas med att prata om patriarkat och faktiska jämställdhetsproblem, och en grupp som stör sig på att jag tycker om att pyssla hemma och baka mitt eget bröd. Hela mitt jag blir alltså ifrågasatt, och dessutom till hälften av människor som borde veta bättre än att skuldbelägga kvinnor för att de väljer att göra något de tycker är roligt. Är det så konstigt att jag då väljer att läsa dessa “hemmafru”-bloggar (felaktigt namn dessutom, ingen av dessa skribenter är faktiskt hemmafru)? Där får jag vila i det jag tycker är kul, utan pekpinnar och glåpord. Många är, liksom Clara, uttalade kämpar för jämställdhet.

  Det är uppenbarligen inte bara individer som kan syssla med härskartekniker, utan även samhället, på ett mer omedvetet sätt och från två olika håll. Men det blir ju så det blir, damn you if you do, and damn you if you don’t!

  Jag blir bara så TRÖTT!

  (det här var inte vänt mot någon kommentar här, utan bara mot allt det jag möter i min verklighet. Internet är svårt på det sättet, det är så lätt att stöta sig med folk)

  1. Mycket bra beskrivning av skitjobb! Ett jobb där man av olika anledningar inte trivs…

   Vi verkar i Sverige idag tro att det är en mänsklig rättighet att köpa färdiga produkter och inte göra något själva. Jag bakar hellre själv, tillverkar hellre egna köttbullar och slipper helst alla äckliga halvfabrikat. Det har inget med hemmafruideal eller jämställdhet att göra. Min kille bryr sig inte så han är inte med i att göra saker på det sättet, men om jag vill och kan så gör jag det. Vi borde hylla personer som orkar och klarar av att leva som t ex Clara gör, det är beundransvärt. Om alla åt lokalproducerad, ekologisk mat och fixade saker hemma skulle vi antagligen ha en bättre värld där ute.

 25. Bra skrivet! Jag tycker det är otroligt sorgligt när vissa element inom feminismen är så otroligt intoleranta mot andra kvinnor. Jämställdhet är INTE att kvinnor ska se ut och prata som män, eller jobba inom mansdominerade yrken. Jämställdhet är att alla människor, män som kvinnor, får vara hur de vill och behandlas likvärdigt.

 26. Hej Clara!
  Jag har då aldrig sett dig som en “hemmafru” och jag har läst din blogg rätt så länge nu. En hemmafru för mig är en kvinna som blir försörjd av sin arbetande make, men hos er så drar ju både du och Jakob in pengarna. Jag ser inte heller något fel i om man som kvinna, eller man väljer att vara hemma med barn och ta rollen som hemmafru/man. Alla gör ett val, vare sig det gäller att göra karriär, följa sina drömmar eller ta ett skitjobb (för att citera några andra kommentarer) för att överleva. Ingen har rätt att kritisera andra människors val. Jag har inte mitt drömjobb just nu men jag har stor förhoppning om att en vacker dag har jag det.
  Tusen tack Clara för en underbar blogg, vare sig du bakar, ger städtips eller livsinspiration så fortstätt vara den du är. Visa demonerna fingret :=)

 27. det hon sysslar med är precis samma sak som man gjorde på den “riktiga” hemmafrutiden, bara att hon gjort en kovändning och säger att kvinnan nu inte får vara i hemmet.
  Det låter som att hon är avundsjuk på dem som faktiskt bestämmer över sitt eget liv och vågar trotsa jantelagen, och att hon har fått det här med feminism om bakfoten.

  1. Helt rätt! Vi drabbas nu bara av andra förtryck och mest av allt från andra kvinnor; inte särkskilt konstruktivt.

 28. Så himla idiotiskt att dra in dig i den här debatten, du har ju inget där att göra! Åhh så korkat. Jag blir så arg. Du är ju, precis som du säger, ingen hemmafru! Hur kan de medverkande i det här rapportinslaget vara så urbota dumma att de låter dig symbolisera den bakåtsträvande hemmafrun? Om jag var du så hade jag ringt och skällt ut dem. Så fruktansvärt nedvärderande att man som kvinna inte ska få ägna sig åt bakning, matlagning, eko-tänk, inredning och stil, utan att bli anklagad för att vara anti-feministisk. Du är för sjutton min favorit-feminist.
  Jag förstår mig inte på den här debatten alls, jag undrar så var alla de här tjejerna är som drömmer om att vara hemmafruar? Jag känner då ingen. Däremot känner jag många, däribland mig själv, som på sistone väckt ett intresse för matlagning, brödbakning, pyssel, och att ta hand om hus och hem. Men det har inget, absolut inget, att göra med en hemmafru-trend. Jag vill inte bli hemmafru. Jag ser snarare det här intresset som en motreaktion mot dagens konsumerande snabbmats-samhälle. Som något nyttigt, sund och bra.
  Du är en stor förebild. Heja Clara!

  1. Fast varför måste det automatiskt vara bakåtsträvande att vara hemmaman/-fru? Om en familj väljer att en partner jobbar och en annan tar hand om hus och hem (och för all del kanske gör något annat vid sidan av som inte inbringar nån lön), måste det per definition vara fel? Om jag kunde försörja mig och min man så vet jag att han har en massa konstprojekt som han gärna skulle ägna sig åt och åt andra hållet så har jag en massa idéer till ideella program som jag gärna skulle ägna tiden åt om min man hade möjligheten att försörja oss båda. Varför måste det vara bättre att vi båda fokuserar på att dra in pengar till vår gemensamma familj? Pengar är i min värld bara viktiga att man har så mycket av som man själv vill ha. Och alla givande sysselsättningar kan man inte försörja sig på.

 29. Men jag tycker väl att problemet är, som också framkom i inslaget, att vissa kvinnor framställer “hemmafrulivet” som normbrytande. Att de bloggar om hur de pysslar hemma och bakar och stökar och försöker få det att se revolutionerande ut. När det i själva verket är just det som är normen. Att kvinnor ska pyssla och taomhand och stöka och TYCKA OM det.
  Varför just du var indragen, Clara, det vet jag inte riktigt. Men det hjälper ju inte att säga “jag är inte hemmafru – jag jobbar” för det var väl inte riktigt det det handlade om, mest idealet om att ett välskött hem med alla tillbehör är det viktigaste, och att det är kvinnans uppgift och att hon ska njuta av det. Jag menar inte här att man som kvinna inte får göra de här sakerna, jag menar bara att det inte alls är normbrytande!
  Normbrytande, däremot, är att säga att du gillar att tjäna pengar och skrattar hela vägen till banken.

  1. Jag älskar Claras blogg och hur fint hon har det hemma. Själv har jag det mest ostädat och är inte alls någon fena på att inreda och hatar att hålla ordning. Men det är ju jag det. Jag kan hålla ordning på vad som är Claras liv och vad som är mitt. Och jag är lika mycket kvinna och lika bra som Clara fast jag har det stökigt. Det beror på ens egna glasögon hur man tolkar bloggen. Jag tycker den är trevlig att läsa och att Clara är smart.

 30. Clara, tack för att du står på dig och det är så härligt att ha en klarsynt och välformulerad blogg att lysa upp vardagen med. Du ger inspiration i mängder ska du veta. (Och provocerar uppenbarligen en hel del på vägen dessutom, men stå på dig för du är grymt bra!)

 31. Det är ju som du skrev för några veckor sen, att det är förspilld arbetskraft om folk ska jobba med nåt de inte trivs med.
  Du trivs med ditt jobb,och jag är glad för din skull.
  Jag slutade ett jobb som gjorde mig trött, för att satsa på att skriva istället, och då får jag minsann elaka kommentarer i bloggen om det, man måste liksom jobba heltid idag,och studera samtidigt , gör man mindre än det så är man lat och dum, det är det budskap som samhället skickar ut.
  Vi som vågar ta chansen och jobba med det vi brinner för, vi är inte kloka, och vi är lata och snåla och slösaktiga samtidigt.

  Det är tur man kan skratta åt alla fåniga kommentarer 🙂

 32. Jag tror att Natalia Kazmierska blandar ihop vissa kvinnors intresse för bakning och pynt med en påtvingad kvinnoroll. Och efter att ha läst hennes inlägg och sett Rapport är jag övertygad om att debattinlägget handlar mer om Kazmierskas egen ångest angående “kvinnorollen” än att ett gäng cupcakebakande kvinnor skulle vara bakåtsträvande.

 33. Skulle inte du kunna länka till radioklippet där du var med? Har lyssnat massor på musikhjälpen, men missade tyvärr när du var med!

 34. Heja Heja Clara! Väldigt bra replik på den dåliga journalistiken. Att de använder dig som exempel på någon som motsträvar jämställdhet är verkligen skrattretande. De kan ju inte ha läst din blogg överhuvudtaget! You go girl! /Moa

 35. Tycker det är otroligt pinsamt att en journalist sitter och uttalar sig i Rapport utan att ha kollat ens två gånger på din blogg. Bara för att du bakar och inreder tar hon för givet att du inte får betalt utan tvingas gå på bidrag. Att vara hemmafru och arbeta hemifrån är två skilda saker. Kan inte låta bli att undra om hon säger detsamma om män som sitter hemma och jobbar. Knappast. Och hon kallar sig feminist. Jag blir så arg. Skamligt!

 36. Jah, du har rett. Som om det skulle være et motsetningsforhold mellom å synes at menn og kvinner skal være likestilte og ha samme rettigheter og muligheter og å bake boller. Det er intet mindre enn supert at du kan tjene penger på å gjøre det du synes er gøy!

 37. Hej Clara! Härligt rutet!. Trillade in på din blogg förra vintern när du va med i morgonpasset. O jag måste säga att jag har aldrig känt mig tvingad till nåt hemmafruliv genom din blogg. Jag följer den för att du tar vackra fotografier o för att du går din egen väg! Om Natalia ska ge sig på eller oja sig över någon som spär på en förlegad o skruvad kvinnosyn så kan hon välja vilken modebloggare eller plutande fjortisblogg som helst. Denna blogg visar ju tjejer att de kan göra precis vad de vill, att man kan tjäna pengar på nåt man älskar. Tror säkert den gett mod till tjejer att säga upp sig från sina “skitjobb” o följa sina drömmar. Det är väl det jämställdhet/feminism o frigörelse handlar om? Att vi tjejer kan göra precis som VI vill utan att behöva anpassa oss efter några män på vägen!?

 38. Jag såg inslaget igår men förstod inte alls varför Kazmierska höll på och bläddrade runt på din blogg. Blev lite sur faktiskt. Jobbigt när folk missuppfattar hela grejen liksom. Du är ju ashäftigt ju! Du gör vad du tycker är kul samtidigt som du tjänar pengar på det. Du är otroligt inspirerande. Men, ja, “all publicity is good publicity” lajk dej säj in England och kul med klirr i kassan så här i juletider! 🙂 Kram!

 39. Du är så klok och förnuftig, kära Clara! Strunta i vad andra (journalister och tyckare) tycker, de är helt passé i sina resonemang, som precis som någon kommentator skrev, lägger fokus på kvinnor i diskussion om ojämlikhet. Och är inte jämställdhet att få välja, oavsett VAD man väljer?
  kram!

 40. Jag håller inte med alla dina debattinlägg och det är väl så det ska vara antar jag…
  Men OJ OJ OJ, här har du så rätt och är så bäst!
  Skratta på du, det förtjänar du!

 41. Klockrent och väl valda ord som vanligt. Jag förstår inte överhuvudtaget varför Kazmierska blandande in din blogg i det hon uttalade sig om hemmafruar.

 42. tack för en jättebra blogg i allmänhet och detta superbra inlägg i synnerhet. Din tunga är vass och snabb. jag älskar att du inte ger efter för all skit som yttras..

 43. Mycket bra skrivet clara!
  Jag är så irreterad på de kvinnor som stör sig på att andra kvinnor gör hushållsarbete, bakar, m.m. Jag förstår att de bli arga på situationer där kvinnan är tvingad till det. Men vi som tycker om att baka då? eller tillochmed älskar att baka, får vi inte göra det för att det inte skulle va feministiskt? Jag älskar att baka och gör det enbart för min egen skull. FÖr mig är det terapi att baka, göra någonting kladdigt, mysigt med händerna som sedan dessutom blir gott att äta. Men n-, det verkar som man är bakåtsträvande om man gör det! Tack så jävla mycket, ni “feminister” som säger sånt. Låt kvinnor, liksom män, göra det de tycker är kul. För jag ser inte feminismen bakom att inte låta en kvinna göra det som förr ansågs vara kvinnogöra, även om hon gör det för hon tycker det är kul. Nu låter det kanske som det här handlar om bakning, men den saken var mest ett exempel. Finns ju flera andra saker en kvinna tydligen inte får göra för att det inte är feministiskt. Snacka om att låsa in kvinnor!

 44. Hej Clara!
  Din blogg är fantastiskt bra, och du är otroligt stark, duktig och kreativ. Är själv feminist och tycker att det du och många andra unga kvinnor som verkar i den sk “husmorsandan” är otroligt intressant ur ett feministiskt perspektiv. Länge har svensk feminism präglats av tanken att jämställdhet ska uppnås genom att kvinnor tar sig in i mansdominerade branscher, och män i kvinnodominerade – någonting som så klart är jättebra, och som lett till ökad jämställdhet. Tyvärr tror jag att baksidan är, precis som du själv pekar på i din blogg, att traditionella kvinnosysslor, som faktiskt också har byggt samhällen i såväl Sverige som resten av världen, nedvärderas dubbelt; i den patriarkala värld vi lever i ska matlagning och omsorg om andra människor vara gratis, och i feministiska queerkretsar är det bakåtsträvande att baka som kvinna, och så vidare. Vad du och andra unga kvinnor börjat göra är att också uppvärdera traditionellt kvinnoarbete, och det tror jag är en viktig väg att gå – att dels luckra upp könsrollerna, dels uppvärdera den könsroll – kvinnans – som alltid spottas på och anses vara sämre än den manliga könsrollen. Man bör ju uppvärdera åtminstone de delar av den kvinnliga könsrollen som kvinnor själva anser vara värdefulla och bra, de delar som vi vill behålla på våra egna villkor, och som också män ska kunna ta del av och verka i – att behålla bilden av kvinnan som ett objekt som är till för män sexuellt och som arbetskraft är knappast värt att bevara t ex. Vad många unga kvinnor själva värdesätter är uppenbarligen “tanten”, och de talar om det, utan att behöva be någon misogyn man i ett kontor i storstaden om tillstånd (internet är fantastiskt i det här avseendet). Mormor är förebilden, vilket är så långt ifrån Baywatch och andra patriarkala fantasier om kvinnan som man kan komma, och det märks inte minst på att husmorsbloggarna är så välbesökta och populära.

  Jag tycker som sagt att det du gör, Clara, är både viktigt och väldigt intressant. Värt att påpeka är att du och många andra också verkar i en historisk linje från 1880-talets stora kvinnokampskvinnor som Ellen Key och Frida Steenhof, som kämpade för att införa vad som metaforiskt kallats för ett “moderskapssamhälle” för både kvinnor och män. Den sistnämnda var faktiskt den som lanserade begreppet feminist i Sverige år 1903 i ett tal till fabriksarbeterskor i Sundsvall. I pjäser som “Den smala vägen” kritiserade hon de dåvarande lagarna i Sverige, som bland annat innebar att kvinnan var omyndig och att det fanns någonting sådant som “oäkta” barn, utifrån de erfarenheter som hon samlat på sig genom att leva som kvinna och uppfostras till kvinna i Sverige. Har man själv tagit hand om ett barn blir ju t ex tanken på att några barn skulle vara oäkta helt absurd, och idag har vi helt andra lagar i Sverige. Det ska bli spännande att se vilka samhällsförändringar som vi kvinnor och jämställda män kan införa i Sverige och världen idag, som är i Frida Steenhofs anda! Sex timmars arbetsdag, individualiserad föräldraförsäkring och tuffare miljölagar?

 45. Jeg kan ikke bake (kanelbullar uten socker, og tre kilo morotstårta (heja morötter), anyone?) og min drøm var å jobbe for Läkare utan gränser. Men Clara. Du har gode poenger og ordet i din makt, og selv om jeg icke vil at noen skal lyssna til den jeg var da jeg var på din alder (jeg er nå snart 31 nå), så synes jeg alle unge flickor burde lese din blogg som obligatorisk skolpensum. Som en viktig, uunnværlig del av den allmenne utbildning. Tack for at du er du!

 46. Hej Clara,

  jag läser gärna din blogg – jag tycker den är härligt avslappnande och mycket vacker och jag tycker att du gestaltar den mycket skickligt. Men jag måste faktiskt säga att jag visst tycker att du är en del i hemmafrutrenden – om man nu ska kalla den så. Även om du är en yrkeskvinna är det ju inte det din blogg handlar om. Den handlar om att ha tid att skapa harmoni. Den handlar bla. om att renovera fint, laga knäck och pyssla – och inte om hur du löneförhandlar med Your life och P1 eller planerar upplägget i ditt radioprogramm eller diskuterar teknik. Inte heller får vi se dig stresshandla på Ica eller bråka med din man. Det du presenterar i din blogg fungerar lite som en Hollywoodfilm – det är mer en drömbild som du antagligen lever lika lite som skådespelarna i en film. Men nu tror inte jag att sådana drömmar är särskilt skadliga – majoriteten av dina läsare kommer knappast att sluta jobba för att också ha tid att laga knäck. Jag förvandlas ju inte heller till ett osjälvständigt våp bara för att jag gillar Jane Austens romaner. Sen tycker jag inte att det är en större skillnad mellan din blogg och vilket kvinnomagasin som helst – de är också fulla av drömmar som jag knappast har tid med.

  1. Jag håller med om detta. UnderbaraClara-bloggen handar om den fiktiva/litterära karraktären Clara, inte den verkliga Clara och hennes verkliga liv.

   Jag tycker inte att “hemmafrutrenden” är problemet, jag tycker problemet ligger i den ilussion av det perfekta livet som vi målar upp för varandra i bloggvärlden (och det gäller lång ifrån endast “husmorsbloggarna”). Jag undrar vilka effekter det får i det stora perspektivet även om det är roligt förströelse för stunden.

   Det handlar inte om att ta ställning för eller emot, att något alltid är precis rätt eller fel. Men jag tror vi har mycket att tjäna på att synliggöra och problematisera ämnet istället för att bara slå ifrån oss det.

   Och då menar jag inte i pengar.

 47. Väl talat! Gillar ditt sätt att skriva, ironiskt och vasst. Tror en “kaxig” inställning behövs, något som jag själv är alldeles för dålig på. Du är inspirerad och inspirerande!

 48. Du har så sjukt rätt! Har inte själv sett inslaget, men jag håller med dig i det du skriver. Varför skulle det vara ett hot mot jämställdheten att baka? Jämställdheten handlar väl snarare om att såväl kvinnor som män ska baka, inte att kvinnor inte FÅR baka….

 49. Som någon annan skrev så tror jag också att Natalia Kazmierska har blandat ihop vissa kvinnors intresse för typiskt “kvinnliga” sysslor med en påtvingad könsroll. Och det känns som hon använder bloggvärlden och livsstilsmagasin som en representant för hela samhället. Däremot kan jag hålla med om att det inte är direkt normbrytande att vara hemmafru och att hemmafrurollen glamouriseras på tv (Men herregud, det är tv, en fantasivärld)

  Jag tycker att jämställdhetskampen är jättebra, men jösses vad det kan överanalyseras ibland. Det känns som jag måste BLI min håriga, macho, industriluktande man för att det ska vara okay.

  Jag bakar inte en cheesecake för att vara plikttroget kvinnlig och mysig, jag gör det för att jag vill mumsa i mig skiten sen. Det är gott. Jag är den som städar mest här hemma, för att jag helt enkelt har mycket mer fritid än min man just nu. Och jag lägger mig inte i hur andra kvinnor väljer att leva sitt liv, så länge jag känner att jag har det jämställt i min tillvaro.

 50. Jag blir helt matt av sånt där. Alltså att klanka ner på hemmafrugrejen. Nu är ju du en arbetande kvinna, men jag vill också säga att det är väl inget fel på att vara hemmafru om man vill det? Jag var “hemmafru” med sonen i hans tre första år och det ångrar jag aldrig!
  Jag tycker du är helt och hållet fantastisk kvinna. Jag älskar dig för den postitiva bild av kvinnan som du sprider. Så mycket värme och klokhet i i så ung tjej som dig. FANTASTISKT. Sluta aldrig vara ärlig mot dig själv!

  KRAM

 51. Jag vet att det här inlägget är lite gammalt men kan inte låta bli att undra vad signaturen “Lisa”s problem är egentligen?? “… Man kan inte peka finger åt patriarkatet samtidigt som man bakar bullar med strössel i rutigt förkläde..” Jag blir så trött, när ska folk fatta att ta hand om sitt/ett hem faktiskt kan vara ett arbete, att uppfostra barn när man är föräldraledig exempelvis ser jag som ett arbete. De som tror att det är lätt att vara ensam tvåbarnsmamma/pappa eller ha ännu fler barn, och försöka jobba så mycket som man kan samtidigt som man ska ta hand om barnen kan ju dra något gammalt över sig! Hmpf. Jag tror att Lisa borde skaffa sig lite mer livserfarenhet eller slappna av lite mer…