Bloggskolan del 1: Hur man bloggar sig fram

Jag får många mail med frågor om bloggande och hur man får sin blogg att växa. Så jag har sammanställt en högst subjektiv lista med erfarenheter från mitt egna bloggande.  Ta till dig det du vill och strunta i resten – det här är ingen lag utan bara mina personliga upplevelser.

– Bestäm ett eller flera teman på din blogg.

– Handlar det om inredning är det topp om det står med i namnet, Emmas hus och hem är ett bättre beskrivande namn än Emmas blogg. Lättare för folk att hitta när de googlar.

– Välj ett namn som sticker ut. Underbaraclara är ju rätt töntigt men just därför kommer folk ihåg det. Blondinbella är bra av precis samma anledning.

– Gör en layout som lämnar avtryck. Jag vet inte hur många fina bloggar jag tappat bort för att jag inte kan minnas deras namn eller hur de ser ut. En vit bakgrund med en neutral header är iofs inte fel – men den gör sig inte påmind i cyberspace.

– Vårda ditt språk. Ja alltså man kan ju svära hur mycket man vill, men försök stava rätt och skriv begripligt. En blogg med alltför många stavfel och med en konstig meningsuppbyggnad orkar ingen läsa.

– Använd mycket bilder! En bra bild hjälper upp ett halvdant inlägg. Det är helt otroligt vad fina bilder kan göra med besöksstatistiken.  Har man råd är en bra kamera en guldinvestering och kan man sedan lära sig några enkla handgrepp i photoshop blir det ännu bättre. Vikten av bra bilder går inte nog att understryka – det genererar alltid trafik! Har man tur lånar människor bilderna till sin egen blogg (och självklart tillhör det god bloggetikett att samtidigt länka tillbaks till dig)

– Blogga ofta. När jag hittar en ny blogg jag gillar går jag in på den kanske fyra dagar i rad. Har den ändå inte uppdaterats plockar jag bort den från mina bokmärken. Jag tror personligen att ett inlägg om dagen är absolut minimum om man vill få bloggen att växa sig större. Själv försöker jag en vanlig vecka skriva mellan 18-26 inlägg. Det kan låta mycket men så mycket skrev jag även innan jag fick betalt för det.

– Sprid ut inläggen under dagen. Många kollar bloggar både till frukost, lunch och på kvällen. Finns det något nytt att läsa återkommer man då man vill bli förströdd. Kolla så att det bloggverktyg du väljer har funktionen att tidsinställa inlägg i förväg.

– Skriv rubriker som man förstår vad de syftar på. Kan låta självklart men är värt att poängtera. Är rubriken onödigt kryptisk blir inlägget också det och avskräcker alla utom de trognaste fans.  Ställ gärna en fråga i rubriken eller skriv någonting som låter rafflande. En bra rubrik är som en bra löpsedel. Den säljer innehållet. Rubriker som genererat  många klick hos mig är bland annat “Bajsa inte din fanbase i ansiktet Blondinbella” och “Sverige kan ta sig i röven”. Ja fullt så raljanta rubriker behöver man förstås inte använda sig av – men ni förstår poängen.

– Var generös med länkar. Länka till bloggar du gillar och tipsa om läsvärda inlägg. Snålhet belönas bara med snålhet.

– Kommentera mycket! Men det är dålig bloggetikett att bara skriva ” Fin blogg, kolla in min blogg på…” Det betraktas närmast som spam i bloggvärlden. Däremot tycker jag att det är roligt om någon kommenterar och berättar att den nyligen skrivit om samma sak på sin blogg eller gjort ett liknande pyssel/recept osv. Man får tipsa! Men det ska tillföra något till den man tipsar och inte fungera som spam.

– Odla din särart. Vissa skriver poetiskt, andra skriver rättframt. Båda är ok såklart men tilltalar helt olika typer av läsare. En egen stil hittar man inte genom att sitta och pilla sig i naveln. Den växer fram i takt med att man bloggar och övar.

– Ju mer specifikt ämne desto mer kvalitativa läsare. Bra om du ska sälja in reklam. En liten blogg om flugfiske med några hundra engagerade läsare är en mer lockande samarbetspartner än Kissie för den annonsör som vill nå ut till just den särskilda målgruppen.

–  Vill du ha engagerade läsare? Skriv om sådant som engagerar men ändå är allmängiltigt tex trassliga kärleksrelationer och tonårsbetraktelser. Eller skriv om sådant som engagerar värdemässigt, tex politik religion och feminism. Men var beredd på elaka kommentarer.

– Tänk på den viktiga skillnaden mellan tidning och blogg. Bloggens bästa vapen är den personliga avsändaren! Man läser en blogg för att man vill ha en särskild persons specifika syn på saken. Att försöka vara objektiv (förutom typ i produktrecensioner) är alltså inget plus när man bloggar. Ingen vill att du ska vara det!

– Det som provocerar säljer. Men det är svårt att säga vad som kommer att provocera. Snälla Engla provocerar mer än Kissie konstigt nog. Folk älskar att reta upp sig på oförargliga personer.

– Vill du underlätta för bloggläsaren? Ha kategorier på din blogg och gör inte alltför många. Hellre sju tydliga kategorier som man fattar vad de syftar på; recept, inredning, mitt hem, favoritkläderna…än sjuttio kategorier med snarlika namn som kan betyda många saker, som tex smått och gott, saker jag gillar, fina grejer, detaljer. Gör det onödigt svårt för läsaren att hitta vad de söker.

– Hitta en lagom storlek på bilderna. Klicka runt på olika bloggar och kolla skillnaderna. För små bilder är tråkiga men gigantiska bilder som knappt ryms på skärmen är lika jobbigt för läsaren.

– Försök att svara på faktafrågor som läsare ställer. Det är hopplöst att hinna med när bloggen blir för stor – men att svara så gott man kan är alltid uppskattat. Folk vill gärna veta var tröjan är köpt och vad hårfärgen heter.

– Blogga om aktuella ämnen när de fortfarande är aktuella. Människor vill läsa dina åsikter om Idolfínalen samma kväll och inte månaden efter.

– Registrera dig på bloglovin, bloggportalen och bloggtoppen så att du går att hitta när någon söker på bloggar med samma tema som din.

Pinga alla dina inlägg.

– Ha fulla rss-flöden

– Ha en gillaknapp till FB under dina inlägg om du vill att läsare lätt ska kunna tipsa varandra. Sånt ger massor av bonustrafik.

Och nu kommer jag inte på något mer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

130 kommentarer på “Bloggskolan del 1: Hur man bloggar sig fram”

 1. mycket bra tips. jag håller med dig om att bilder och språk är jätteviktigt! har man inga purfärska kan man alltid göra inlägget i nostalgisk tappning och visa en bild på samma sak/ämne som är några år gammal.

 2. Tack, superbra tips. Jag håller på att försöka starta en blogg under WordPress som heter apieceofpai. Jag är en mamma/hemmafru som bor i Thailand och tänkte blogga om mitt liv här. Jag försöker starta upp en liten business som heter a Piece of Pai (byn vi bor i heter Pai) därav namnet. Men efter jag läst dina tips insåg jag att namnvalet kanske inte var det bästa… Har du tid och lust och några bra ideer skulle jag uppskatta om du kunde ge förslag på något namn? De verkar ju kunna sprutta ut dig ideer 🙂 Jag kollar in din blogg flera gånger om dagen 🙂 Ha det kolla gärna in min blogg på http://apieceofpai.wordpress.com/

 3. Wow, jättebra tips Clara!! Det där med att sprida ut sina blogginlägg borde jag bli lite bättre på 😉 Ibland har jag så mycket att blogga om, så jag skriver 5 inlägg på raken… och sådana kunde man ju bra tidsinställa istället 🙂 Det ska jag ta till mig! 🙂 Man borde ju utbilda sig till bloggcoach och ha kurser i hur man bloggar 🙂

 4. Hej Clara. Har följt din blogg sen ett braaa tag tillbaka och jag bara älskar den. Den är som ett litet beroende för mej, MÅSTE varje dag gå in och kolla om du uppdaterat.
  Jag har en liten fråga till dej. Eftersom jag tycker att du verkar vara en himlans underbar och härlig tjej som bara skriver om fina saker, får du någonsin elaka kommentarer i kommentarfälten?
  Jag har sen en tid tillbaka börjat blogga, och skriver inte om nåt ont, men jag har fått en människa som slaviskt följer mej och skriver elaka personliga åsikter till mej….sånt sårar men försöker inte att bry mej.
  Kramar

  1. du! Om personen bara är ute efter tjafs så föreslår jag att du helt enkelt blockerar personen från att kommentera (det går på blogg.se) eller att du alltid – utan att svara – raderar personens trams. Ge denne ingen energi så tröttnar hon nog snart. Jag har ett par sådana där tramsfior. Tänk på att hon antagligen är ganska missnöjd med sig själv och sitt liv. Det är då man får ett behov av att hacka på andra.

  2. Ja det får jag och skynda dig att RADERA! Elaka kommentarer är lite som graffiti, tillslut tröttnar man om man bara blir bortsuddad. Du har ingen skyldighet att godkänna kommentarer från någon.

   1. Vad skönt att veta att även ni gulliga människor också blir utsatta för sådant. Jag försöker att inte bry mej om kommentarerna jag får (av en och samma person) men det jobbiga är att det verkar som om personen i fråga har väldigt starka personliga åsikter om mig och åsikter som bara en människa som känner mej kan ha…det är det som skrämmer mej, att det faktiskt kan vara någon väldigt nära i min omgivning, och av IPnumret att dömma så bor vi även i samma stad.
    Men jag tycker synd om sånna människor, dem måste må så dåligt att dem känner att behovet att trycka ner en annan människa är så starkt.
    Hur stänger man av någon från sin blogg? jag har blogg.se ! kan inte hitta en sådan fuktion. Eller skall man mejla någon.

    Ha en uuuuuuuunderbar dag. Kramis

 5. Hej. Oj vilket långt inlägg 😉 Ovanligt i din blogg tror jag bestämt. Jag är inte ute efter någon gigantblogg så jag läste inte hela inlägget jag är idag här av helt annan orsak.

  Idag vill jag tacka för tipset om enkla servettringar. På julafton är det jag som står för dukningen så det kom alldeles lagom. Jag gjorde dock lite mer än bara ett papper… Jag drog lite band runt och satte en lapp som jag stämplat god jul på. Blev ganska fina om jag får säga det själv 🙂 Så tusen tack för tipset.

 6. Minimum ett inlägg om dagen?! Själv har jag alltid tänkt MAX ett inlägg om dagen. Minns när jag började läsa bloggar att jag tyckte det var jobbigt med de som uppdaterade för ofta. Jag orkade inte hänga med i allt de skrev, speciellt inte om de skrev lite längre och/eller seriösa inlägg. Korta och lättsamma inlägg kan man beta av ett antal på raken utan att lägga alltför mycket tid och energi på. Men det är ju lite olika vad man vill nå ut med.

  Annars kan jag hålla med om punkten blogga ofta: Statistiken går helt klart ner om det dröjer någon/några dagar mellan inläggen.

  1. Apologies in advance for replying in English. I can read and understand Swedish, I’m just not confident writing publicly.

   I’ve been reading many of these blog guides lately and to me, there seems to be an obvious point missing: quality over quantity. I sincerely respect the blogger who makes just one meaningful post a week as opposed to the blogger who has nothing much to say but nevertheless makes a post. I’m certainly not implying this is you Clara, I’m just putting it out there. I am also a strong believer that one superb photograph carries far more weight than a page of average photographs on the same subject.

   As much as I enjoy reading blogs I am feeling a bit alienated lately with all of the superfluous drivel.

 7. Hej Clara. Jag har precis startat en blogg och registrerat den på bloggportalen. Hur gör jag för att få bildlänken dit på min blogg? Ser att du har den på din sida. Hoppas på svar!

 8. skitbra tips! Jag har tipsat om ungefär samma saker ett par gånger. Jag brukar oftast ge dessa tips:

  1. Var intressant. Det går inte att komma undan. Man bör ha en personlighet som intresserar folk.

  2. Var passionerad om det du skriver om. Skriv om sånt som engagerar och berör. Människor vill bli upprörda, provocerade, arga, glada, inspirerade. Väck känslor.

  Jag har lyckats få ihop en del läsare genom att vara provokativ men inspirerande. Att provocera för sakens skull blir bara löjligt, däremot så provocerar jag gärna för att väcka debatt och diskussion. Och diskussioner blir det! Mitt kommentarsfält är nog mer dynamiskt än inläggen! Mer utvecklande och mer intressanta. Folk blir så engagerade och jag ser det givetvis som min plikt att själv vara så aktiv jag kan. Det hinner man. Kanske inte att svara på varenda liten fråga eller uppmärksamma varje kommentar, men att visa att “hej, jag läser det ni skriver och jag deltar i diskussioner”.

 9. Hej! Vilken härlig blogg! Jag har tittat runt i december månads inlägg och bilderna fyller mig med en känsla av harmoni. Bloggen är nu bokmärkt 🙂 Önskar dig en God Jul!

 10. Får jag tillägga ett tips som jag själv kom på att gynnar mitt bloggande?! Sätt till din blogg som prenumeration… man ser sin blogg på ett annat sätt då, och kanske märker man om man vill ändra på sitt skrivande på något sätt (jag säger inte att man ska ändra sitt skrivande), det kan vara nyttigt. Och också att man har en bra beskrivning på sin blogg på sidan om, så att man fort kan få en uppfattning om bloggen.

 11. Oj så många bra tips! Tack så mycket 🙂 Nu ska jag bara försöka förstå det där med rss-flöden. Och en gilla-knapp till FB tror jag bara finns om man har egen hemsideadress…?

  1. Det är sant att det är stora skillnader på WordPress programvara (på egen domän, som jag tror att Underbaraclara har) och webhostade wordpress.com som du och jag har.
   I wordpress.com har jag ändå hittat nånting under Inställningar – Delning där man kan välja om och genom vilka media dina inlägg kan delas av läsare. Där finns facebook bl a.

 12. Jättebra tips!! Att sprida ut sina blogginlägg ska jag bli lite bättre på, precis som någon annan skrev så skriver jag ibland massa inlägg på raken… Jag har följt din blogg nästan ett ar nu och jag bara älskar den.

 13. Toppen tips! Jag som precis har börjat blogga tycker att dessa är guld värda. Som nämnt tidigare så skulle du kanske jobba som bloggcoach :-). Hur lång tid tog det för dig att få en lite större läsarkrets?

 14. Härliga tips Clara!
  Men jag undrar, liksom fler hur man får till den där gillaknappen till fejjan under varje inlägg..?

  1. Jag vet faktiskt inte. Jag fick hjälp av de som byggde min blogg så själv har jag ingen aning

   1. kolla under Facebook-boxen här på Claras blogg – där finns en text “Facebooks sociala insticksprogram” – klicka et voila 🙂

    1. Jag hade också problem att förstå mig på wordpress ibörjan, tills jag förstog att WordPress (programvara från wordpress.org) och wordpress.com är skilda saker med rejält olika förutsättningar.

 15. du är värd all uppmärksamhet. Själv har jag testat olika varianter, men är nog sabla ointressant för jag får inte upp läsarantalet 🙂

  Kram från ett kyligt skåne.

  1. Hej!
   Där är jag oxå…vet inte riktigt hur o vad jag ska göra. Ser ju att min blogg är tråkigare än andras. Den handlar om vardagen, livet, hemmet…ja lite sånt. De andras blogaar går mkt på mat, kläder, interiör…sånt som intresserar i dagens samhälle. Ska man då bli som andra eller köra sitt race.?!
   gillar o blogga, på norska eftersom jag bor i Norge, o blir o fortsätta med det!!

   Kram!

   1. Egentligen så tror jag inte att din blogg är tråkigare än någon annans. Jag menar varken kenzas eller blondinbella eller gamla gretas blogg är inte så överdrivet intressanta. Jag tror mer att man måste blanda en del inlägg till man har fått upp ett par läsare och sedan inrikta sig på sådant man verkligen gillar.. Om du förstår hur jag menar?

    //JOSEPHINE

   2. Skriv om ditt eget unika liv! är ett litet tips ifrån mig! Läser man alltför många shopping och inredningsbloggar som är lite stöpta i samma form uppskattar man stort att även läsa om en egen person som berättar något unikt om sig själv o sitt liv!

 16. Hej Clara,
  Angela heter jag och hittade din blogg för ett tag sedan, jag gillar den, och kikar in minst en gång per dag. Läser med stort intresse alla dina knep och erfarenheter från bloggvärlden och självklart alla dina idéer och tips. Har själv ganska nyligen startat en blogg med inrikting på pyssel, inredning, mat och smycken.
  Tack för bra tips, toppen!
  Vänligen Angela

 17. tack för tipsen! Men jag har några frågor. Vad är rss-flöden och hur pingar man? tacksam för svar. Puss och kram!

 18. hej! jättebra tips att tänka på, en del saker som jag inte alls tänkt på själv. hoppas allt går bra med ditt barn! kram
  /lovisa

 19. Ha ha! Tji fick de som tycker att framgångsrika bloggare är självupptagna och egoistiska! Jag älskar att få rätt 🙂 Kul att du delar med dig, Clara.

 20. Jättebra inlägg!!

  Sedan jag skaffade domän så hade jag bestämt mig för ett namn som var lätt att komma ihåg. Viktigt! Liksom att vara sig själv, bjuda på sig både i ärlighet och tokerier. Uppdatera ofta… Tips då är att man kan ha förinställda inlägg för de som har den funktionen. Bilder brukar jag säga att det säger mer än tusen ord.. Själv brukar jag leka med bilder oxå, klippa och klistra för att göra något festligt av det hela 🙂

  Ser att en del undrar över FB “gilla” knappen, har man WP så finns det att ladda hem som ett plugin där man kan bestämma sig för om den skall visas under eller ovanför varje inlägg.

 21. Tack för jättebra tips! Jag är nog ingen riktig “bloggar-själ” för jag undrar hur man ska hinna sitta och skriva en massa blogginlägg hela tiden och hur man ska få ihop till intressanta ämnen om man bara sitter vid datorn. Det är väl det som definierar en duktig bloggare/bloggerska. Din blogg tycker jag är supermysig och kul att titta in hos! Gillar verkligen utformningen på den och dina inlägg. 🙂

 22. Jättebra lista Clara! Jag fastnade direkt för FB-knappen men den var inte lätt att få dit. Men om man har blogspot så hittade jag en bra sida med enkel förklaring hur man lägger in knappen. Hos mig finns länken! (Hoppas detta inte räknas som spamming nu? :S

 23. Hej Clara! Jag har länge följt med din blogg och man kan ju inte annat än gilla den!
  Jag har nyligen skapat en blogg, så dina tips kom väl till pass! Tack också för tipsen om dukning till julen och om att använda blockchoklad, istället för smält socker, till pepparkakshus, det kommer testas! God jul!

 24. hej Clara.
  jätte bra tips och jag ska försöka följa så många som jag kan. Jag älskar att blogga, känner att jag kan få dela med mig till andra om vad jag gör på dagarna för då behöver jag inte hålla det för mig själv utan dela med mig. Det är ju såklart kul att visa folk bilder och det gör jag mycket! Spelar ingen roll om jag är få som besöker min blogg, själva skrivandet gör mig glad, men såklart blir man ju lite extra rörd när man får många som läser/ ställer frågor/ kommenterar eller vad som(ej elaka saker)
  tack för inläggen, det här hjälper mig nog vidar! 😀

 25. Hej Clara!
  Tack för massa bra tips,
  jag har precis börjat blogga efter en låååång paus
  så ditt inlägg kommer väldigt lägligt.

 26. Hej Clara!

  Fick hem köksalmanackan idag och jag måste tyvärr säga att jag blev besviken. Jag trodde den skulle se ut som en vanlig köksalmanacka i lite styvare och blankare papper.
  Istället har jag fått betala för en almanacka tryckt på tidningspapper. Gjorde verkligen att alla bilder kändes trista och gråa jämfört med här på bloggen. Jag förstår att det är av miljömässiga skäl, men det kändes ändå lite tråkigt då tanken var att den skulle ges bort i julklapp. Och nu känns det lite som att ge bort nåt man fått på köpet med Expressen…

  Jag vill absolut inte klanka ner på dig och det du gjort. Du gör ett superjobb i allt du gör och jag läser din blogg dagligen! Men ville bara få det sagt eftersom jag faktiskt blev besviken på kvaliteten.

  Hoppas du får en riktigt god jul och lycka till med bebisen i magen!

  1. Vad tråkigt att du känner så. Vi valde att trycka på samma typ av papper som vi gjort mina tidningar på. Faktiskt för att jag gillar kvalitén som påminner om damtidningar från 50-talet. Det är en del av konceptet.

   God jul!

 27. Youtubeklipp fungerar alltid om man inte vet vad man ska skriva, och bloggtorkan har satt igång. Älskar’t. Försöker också spara inlägg i utkast som man kan använda senare, ifall att man har helt tomt på idéer någon dag.

 28. Åh, du skulle bara veta vilken underart fin köksalmanacka som har trillat ner i min brevlåda idag! Perfekt julklapp till storasyster 🙂 Tack!

 29. sjukt bra att veta! jag skulle tycka det vore jättekul om fler läste min blogg så dessa tips kom bra till lags. vissa saker är ganska självklara (men inte för alla) så det är bra att du är tydlig. du är himla rar!

 30. Tack Clara för bra tips! De kom mycket lägligt då jag just startat en egen blogg. Ännu en inredningsblogg är kanske inte vad världen behöver som mest, men jag gör det för att det är roligt och för att jag vill ha något att göra under mammaledigheten (annat än lek, blöjbyten, snortorkning och matning). Mitt mål är inte så många följare som möjligt, tvärtom är jag nästan rädd för att folk är inne och tittar, men det är nog bara så här i början, klart man vill att någon uppskattar det man gör.

 31. Har precis börjat blogga och snubblade av en slump över det här inlägget. Jag vill bara säga tack för den inspiration och vägledning det gett mig! (Oj, det där lät lite smörigt… Jag ber om ursäkt för det.) I alla fall, tack för ditt inlägg och för alla andra bra saker du skriver! ^^

 32. Kikar här igen… mest fundersam på din gilla-blogvin-knapp, hjärtat alltså, hur får man en sådan in på sin blogg ?

     1. Men du, det enda jag kan se är att detta finns endast till blogspot, eller har jag helt fel ? Hmm!

 33. Tack för väldigt bra & konkreta tips för ett proffsigare bloggande. Jag instämmer om mycket det du skriver. Ja vill bara bli bättre & bättre bloggare, behöver alla tips jag kan få. Fram för allt kommentarer, så man håller skrivandet vid liv!

  Din blogg har länge funnits på mina favoriter, tycker om din blogg & din fantasi
  Kram

 34. Bra tips och lite roligt skrivet till skillnad från många andra som mest rabblar det vanliga och säger att “såhär är det (enligt vad Kenza sade för ett år sedan..)”. 🙂

 35. Tack Clara! Har precis börjat blogga och behöver alla tips som jag kan få. Även om antalet personer som läser bloggen (eller snarare, ser på bilderna) så är det alltid kul med kommentarer och konstruktiv kritik. God jul på dig!

 36. Hej och tack för tipsen. Du skriver ofta om rss-flöden. Vad är det och vad menar du med tipset: “Ha fulla rss-flöden”?

  Tacksam för svar, har varit ovetande länge nog nu (c:

  //stina

 37. Bra tips! Hade missat flera. Själv tycker jag att det ibland är svårt att ha så mycket att säga, flera gånger om dagen. Eller, kanske snarare tid att lägga ned på det. Skulle också vilja kunna leva på bloggen, eller i alla fall till viss del. Jag frilansar åt VK och annat, men din personliga mix av olika jobb, verkar helt perfekt. Kan jag få det i julklapp snälla tomten?

 38. Tack för dina toppentips! Har läst en massa tips på flera ställen tidigare, men det här var mycket bättre och mer konkret. Tack 🙂 Hoppas nu att du får en alldeles underbar jul. Massor av kramar på dig!

 39. Hej, alltid lika intressant med tips på hur man bloggar bra!
  Jag har bloggat i lite mer än 1 ½ år och läsar-skaran har sakta men säkert vuxit, men samtidigt som det är kul med många läsare tycker jag det är minst lika viktigt att ha en bra kontakt med läsarna. Jag försöker avsluta varje inlägg med en fråga och svara på deras kommentarer, har du några fler bra tips på hur man bygger upp en bra relation med sina läsare?
  Besök gärna min blogg och berätta om vad du tycker är bra respektive dåligt, allt är välkommet! Att min innehålls-lista är lång är jag allt för medveten om, vet dock inte hur jag ska göra den mindre…

  Stort tack!
  God jul och gott nytt år, kram Karin

 40. mycket bra tips! jag har suttit och tänkt de åren som jag har bloggat…när man läser gamla inlägg…haha man skäms ju ihjäl! Har en ny blogg nu eftersom man känner att man har vuxit ifrån den gamla.

 41. Thanks for such helpful hints and tips!
  I’m no master of the blogisphere and have had a couple of failed blogs in the past that were only read by a couple of people and with no idea how to expand my readers, I gave up. I missed it too much though and I’ve started my new blog today hoorah! Thanks for inspiring me to carry on! 😀
  If you fancy checking it out it’s here
  http://lionstigersbearsart.wordpress.com/
  xx

 42. Men det är ju lite utav en cirkel för mig det där att blogga ofta, jag har en tendens att spotta ut massor av inlägg på samma gång och för sällan. Men om jag visste att många läste och kollade på min blogg kanske jag skulle vara mera vårdande. Nu är det nog mest några vänner, mamma och sådär som skriver något. De är ganska så förlåtande när det gäller glesbloggning. 🙂

 43. Håller med de ovan, väldigt nyttiga tips du skrivit! Det verkar som de har gett framgång för dig, kul. Har precis startat upp en blogg och jag har min personliga “nisch” på den som jag hoppas ska locka läsare med tiden. Jag tycker iallafall det är superkul att skriva om! Vore himla kul om du ville kika in en sväng, och kanske till och med säga vad du tycker om den. Alla andra tatuerings intresserade är också hjärtligt välkomna. God jul!

 44. Tack för jättebra tips! Fick en hel del att tänka på!

  Jag undrar också om det där du skrev om “fulla RSS-flöden”? Vad innebär det? 🙂

 45. Vilka supertips! Nu tänker jag likadant gällande de flesta punkter du skrev – men bra! Och intressant. Kom hit via Lady Thirty. Kul. 🙂

 46. Jättebra tips! Ska kolla in wordpress också tror jag, praktiskt att kunna skriva inlägg i förväg så bloggen hålls uppdaterad!

 47. Pingback: L A S K A S K
 48. Du har så fina bilder och så upplyftande atmosfär på din blogg, jag gillar den verkligen! Tack för att man får låna dina bilder, det uppskattas verkligen (har inte gjort det än då jag just upptäckt din blog) och tack för dina tips.
  Jag ska sprida ut mina inlägg mer, men faktum är att när det är storhelger och sommar och semester så bloggar jag inte alls men det kommer nästan lika många ändå. Antagligen pga av sökningar på nätet men också att folk kanske läser äldre inlägg som de inte hunnit med.
  Önskar dig och din man och den lilla själ som har anlänt till er allt gott. Tillycke!

 49. Hej Clara! Skickar här en kommentar i ett väldans längesen inlägg men det är för att det är ett ämne som jag just söker; hur komma igång med bloggen. STORT TACK!
  Hört ditt namn på håll tidigare men inte sett bloggen förrens nu och det faktiskt på inrådan från min svärfar som gillar dig! Gulligt.
  Ett av tipsen: hitta eget ämne, det har jag! Jag skriver om allt som hör julen till. Mest pyssel och inredning. Mat gör så många andra bättre än jag… Har insett att det kan jag skriva om hela året utan att tröttna och hoppas att det kan vara till inspiration för andra när julen närmar sig. Får se om några hittar dit. Just nu är jag väldigt sugen på att få allt att fungera och din tips är till stor hjälp. God Jul!

 50. Tack Clara för tipsen, endast de som är trygga i det de gör vågar dela med sig, orädda för att bli plagierade!
  Mitt nästa inlägg kommer att vara ett första försök att följa dina tips!
  /rektorinnan

 51. Det här är bra tips. När jag startade min blogg var tanken att det skulle vara en träningsblogg. Men det gick inte, rent automatiskt, sakta men säkert så gick det över att bli en vardagsblogg och jag började märka att jag kunde vara rolig, eller ah, få inte för stora förhoppningar nu, jag tycker jag är rolig. Därför har jag idag en blogg fylld med vardagsbetraktelser och lite träningsinlägg här och där. De bloggar jag fastnar mest för är de där jag kan känna igen mig själv.

 52. Hej fina du!

  Vad betyder “ha fulla RSS flöden” och pingar man varje inlägg eller bara hela bloggen varje gång man gör ett nytt inlägg? Och vad gör man när man gör det?

  OCH vadå blev dina stämband förstörda?? det är ju hemskt. blev ett blogginlägg om det när insåg att om det är så kan det ju hända Beyonce nu när hon fött sin lilla Blu Ivy.

  well, love och Guds välsignelse fina människa

 53. Åh jisses, du underbara människa! Vilket engagemang, vilken inspirerande framtoning du har!!! 🙂 Jag blev genast på tå efter dina värdefulla tips, tack så MYCKET för att du tar dig tid att skriva (de bästa jag läst) tips till oss!

  Kramen
  Emma

 54. Tack för braiga tips! Jag är i uppstartsfasen av min blogg, får se om jag ska fortsätta “på riktigt”. Stort tack!

 55. Clara,
  Jag funderar på det här med att starta en blogg, men jag har några funderingar. För det första undrar jag hur man vet vad man vill begränsa sig till? Hur gjorde du? Själv vill jag blogga för att jag vill lära mig att uppskatta mitt eget liv, och att blogga tror jag gör att man ser på livet med andra ögon. Det kanske låter konstigt men jag tänker att ser man på vardagen med ögonen “det här är faktiskt intressant för någon att läsa om” så känns det intressant för mig också. Och så får man ju skriva också vilket alltid får det att klia i fingrarna på mig!

  Min andra fråga är gällande uppstarten av en blogg. Det känns så larvigt med de första inläggen, samtidigt som jag ju förstår att alla måste börja någonstans. Men just “första inlägget” eller att någon efter några veckor skulle komma in och fastna för bloggen men sen se att den är helt ny och då skrämmas iväg tar emot. Vad har du för tankar kring detta?

  Tack för en härligt inspirerande blogg som hjälper mig att andas i storstadsvardagen!

 56. Men frågan är hur man ska göra när man redan har följt alla dessa tips och håller en hög kvalitativ nivå på sin blogg – och ändå inte når ut? Hur ska man bli hittad? I havet av oändligt många bloggar………!!

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg