Summan av kardemumman

Någon dag sent sådär kommer en summering av året som gått. Bättre sent än aldrig!

Gjorde du något 2010 som du aldrig gjort förut?
Ja jag blev på tjocken vilket såklart var mäktigast. Och så planterade jag träd. Det har jag aldrig gjort tidigare men jag tror att alla människor ska plantera träd innan de dör. Basta!

Höll du några av dina nyårslöften?
Jag tror inte att jag lovade något

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja ett par stycken. Och jag gosade med många tjockisar till barn.

Dog någon som stod dig nära?
Nej däremot fick några motta tråkiga cancerbesked.

Vilka länder besökte du?
I år har jag hållit mig i Sverige och inte ens rört särskilt mycket på mig här vilket har att göra med alldeles för mycket jobb i kombination med foglossningar.

Är det något du saknar år 2010 som du vill ha år 2011?
Ett barn. Ett fungerande värmesystem. Ett badrum. Ett växthus lika fint som Minnas.

Vilket datum från år 2010 kommer du alltid att minnas?
Ja nu minns jag ju inte ens vilket datum det var men den dag jag minns är när vi gjorde graviditetstestet och det var positivt. Vilken skräckblandad glädje!

Vad var din största framgång 2010?
Jag är glad över många saker som har att göra med mitt jobb. Jag är superglad över Norrmejerierstipendiet, över att få göra Husmorsskolan i P1, att bloggen växer och att jag har så många spännande (ännu lite hemliga) projekt för 2011. Men min största framgång kanske ändå är att jag spenderat ytterligare ett år med Jakob och blivit ännu mer fast i övertygelsen om att vi är perfekta för varandra och att jag inte vill ha någon annan. Och att vi nu snart ska få ett barn tillsammans!

Största misstaget?
Att jag delvis kört över mina egna behov för att tillfredsställa andras.

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Två ruskiga förkylningar, en i somras när jag precis var nygravid och en nu under jul. Plus massa dryga graviditetssymptom. I övrigt har jag mått prima.

Bästa köpet?

Jag minns inget specifikt köp sådär men jag är så otroligt glad över att vi investerade i en köksrenovering. Det är jag tacksam för varje dag. Speciellt eftersom det blev både billigt, eko och skitbra! I somras var jag glad över min loppisfyndade hammock som jag slöade otaliga timmar i.

Vad spenderade du mest pengar på?
Köket kostade en del. Dessutom köpte jag träd och plantor till trädgården för åtskilliga tusenlappar. I övrigt har jag haft en sparsam höst. Knappt köpt ett klädesplagg till mig själv. Inte för att jag inte haft lust men jag har helt enkelt inte orkat ta mig till stan.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Förutom självklara saker blev jag glad över att maj var så solig och varm och våren kom så tidigt. Vi tog kvällsdopp i mitten av maj och jag skördade rädisor bara någon vecka senare. Det var underbart att arbeta i trädgården! Sedan blev jag glad över att snön och kylan kom på en gång så att vi slapp höstslasket. Glädjande var förstås också att Jakob fick så bra resultat på högskoleprovet och kom in på den utbildning han vill gå.

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2010?

Introt till Sopranos. Vet inte ens vad den heter men jag knarkade Sopranos i somras när jag mådde för illa för att göra någonting annat.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Det beror på vilka år man jämför med. Jag var trött och ledsen en hel del men tycker ändå att livet på det stora hela bara blir bättre och bättre.

Vad önskar du att du gjort mer?
Träffat vänner. Tid och ork har saknats och det har nu i efterhand resulterat i att jag känt mig lite vilsen och framförallt utsvulten på roliga samtal med mina intelligenta väninnor. Nästa år får bli bättring.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Sagt ja till tråkiga saker. Låtit bli att säga ifrån när någon behandlat mig illa. Glömt bort att vända mig till Gud för beskydd och styrka.

Hur tillbringade du julen?
Hos mormor och morfar på landet utanför Jokkmokk.

Blev du kär i år?

Nej jag fortsatte att vara kär i min man. Fast kärleken blev djupare och jag blev förevigad på hans arm. Roligt och knasigt att vissa tyckte det var större och mer chockerande än att vi ska ha barn tillsammans.

Favoritprogram på TV?
Jag har ju ingen tv så jag säger i radio istället. Då är Studio ett i P1 en favorit, liksom mitt eget program Pikant i P4 såklart!

Bästa boken du läste i år?

Jag kan inte säga en specifik men fy vad många otäcka böcker jag läste och mådde kasst utav. Däribland American Psycho och Boven i mitt drama kallas kärlek av Unni Drougge.

Största musikaliska upptäckten?

Att återupptäcka Jewel är alltid lika magiskt.

Något du önskade dig och fick?
En riktigt kall och fin höst!

Något du önskade dig men inte fick?
Ja, många saker men sådant minns jag sällan. Tenderar att förtränga motgångar.

Vad gjorde du på din födelsedag 2010?

Fick som vanligt tårta på sängen av Jakob och sedan bjöd jag hem närmsta familjen på middag

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Att Sverigedemokraterna inte kommit in i riksdagen.Vad fick dig att må bra?

Sura svenska äpplen. Att jag börjar lära känna mig själv och inse min potential men också mina begränsningar. Att sova tio timmar per natt är en konkret grej som höjt livskvalitén med hundra procent.

Vilken kändis var du mest sugen på?

Mia Skäringer får gärna flytta hem till oss och vila upp sig från sin utbrändhet.

Vem saknade du?
Mamma, fruktansvärt mycket nu när jag själv ska ha barn.

De bästa nya människorna du träffade?
Så himla många men jag måste säga att jag är extra glad över Ekonördarna på lyckobacken.

Mest stolt över?

Då säger jag nog att det är min märkvärdiga kropp som kan bära ett barn. Absolut ingenting som jag har tagit för självklart! Och att jag instiftade Underbaraclara-stipendiet som pepp för driftiga unga tjejer.

Högsta önskan just nu?

Att morfar ska bli frisk och få se sitt barnbarnsbarn, att jag ska bli frisk så att jag orkar föda fram detta barn och att barnet ska vara friskt och att förlossningen ska gå bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “Summan av kardemumman”

 1. Tack för att att du delar med dig av dig och ditt och att jag fått följa dig ännu ett år. Ser så mycket fram emot kommande år och att få läsa om UnderbaraClara som mamma, och att själv bli mamma (såklart). Gott nytt år!

 2. Detta kanske låter lite märkligt med tanke på att förlossningar är en rätt så smärtsam upplevelse men jag är faktiskt avundsjuk att du har din första förlossning framför dig, det är trots allt det kassa oerhört underbart. Och sekunden det blågrå, slemmiga och varma lilla knyttet läggs på ditt bröst är allt annat borta. Ojoj. Och gott nytt år!

 3. Oj jag säger då det! Du, är det du själv som skrivit frågorna? Är det isåfall okej att låna dem eller ska jag fråga den som eventuellt har skrivit dem? 🙂

  1. Listan cirkulerar överallt på nätet just nu så det är bara att sno åt dig 🙂

 4. Jag önskar dig all lycka i detta nya år och i framtiden! Nu när jag upptäckt din blogg har jag den som startsida :o). Jag blir så glad varje gång jag ser den, Jewel är en stor favorit hos mig, om du lyssnar på hennes album (guldigt omslag), kommer inte ihåg vad titeln var, men det var nog det andra albumet hon gjorde, efter det sista spåret ligger det ett extra spår gömt, (typ vaggsång om en fågel) hon sjunger den a capella m. sin mamma, Nedra Caroll. Oerhört vackert, ska leta fram titeln på albumet… har också läst American Psycho, många ggr. Boken är fruktansvärd på sitt sätt men jag kan inte låta bli att tycka att Bret E. Ellis är en intressant författare och helheten säger en hel del. Filmen med Christian Bale i huvudrollen rekommenderar jag verkligen. Den blev faktiskt väldigt bra på film, eftersom man det äckliga skildras mer mentalt än fysiskt. Väldigt duktig regissör. Sen är ju inte Bale fel att titta på, även om hans prestation är mer minnesvärd än hans utseende i denna film.

  Vet inte om du läser allas kommentarer men hoppas du läser mina iaf.
  // Sara

  P.S All välgång till er och babyn! D.S

  1. Tack du 🙂 JA den låten är fantastisk, hela den skivan är bra. Får nog ta och kolla upp filmen också så att jag avdramatiserar lite 🙂 TACK För dina otroligt fina ord.Kram

 5. Jag tycker det är så mysigt att läsa sådana här sammanställningar (eller vad man nu ska kalla dem). Blir alltid glad när jag ser dem – och ändå skriver jag inga själv. Konstigt! 😀

  Får kanske bli ändring på det i år… 🙂

 6. Oj jag sitter med tårar i ögonen, ingen aning om varför egentligen men så fint och ärligt och naket skrivet!

  Jag blev dock mer chockad över att du inte har tv än att Jacob tatuerade in ditt namn på sin arm 😉

  Lycka lycka lycka till och även jag hoppas på att du snart blir frisk och får ditt lilla knytte. Hur konstigt det än låter så kommer du inte ens komma ihåg alla krämpor så fort du har bäsebusen på magen!

  Stor kram!

 7. Vilken härlig årskrönika du delar med dig av. Jag fick veta mycket på liten tid 🙂 Mycket trevlig läsning. God fortsättning på det nya spännande året!

 8. Åt min frukost, läste sakta och njöt. Tog en klunk kaffe läste lite till. Du har verkligen förgyllt min morgon med detta inlägg! Clara sluta aldrig blogga! Jag är inne här varje dag och det ger mig så mycket glädje och lugn. Du är kanon!

 9. Hej!

  Så fint, all lycka inför det kommande omvälvande året! Jag måste fråga var du har köpt den fantastiskt fina klänningen som är på första bilden i inlägget? Den svarta med spetsliv? Otroligt vacker!!!