Den goda smaken kan ta sig i baken

Jag älskar rosor, prickar, pasteller, ränder och rutor. Ändå har jag varit lite rädd för hur mycket sådant man egentligen “får” inreda med. God svensk smak är ju stilren, vit, avskalad och enkel. Vackert förvisso men det passar inte mig. Så jag har bestämt mig för att strunta i det – är blommigt dålig smak – ja då har jag gladeligen det!

Allt på bilderna är loppis eller arvegods. Kopparna köpte jag för 30 kronor på Myrorna. Tekannan är från Kupan och även den kostade 30 kronor. Gardinerna likaså. Soffan har tillhört mormor och morfar och duken och bordet är från Märta precis som krukan i fönstret.

Jag älskar att kombinera färger och mönster och ändå få till någon slags harmonisk enhet. Tänk lite som i Leilas vackra kök! Det krävs ju förstås lite mod för att inreda så, men lyckas man blir resultatet otroligt fint.Jag gillar när det är ljust, glatt och färgstarkt. Lite som när jag klär mig.

Att pyssla och göra om hemma är verkligen bland det roligaste jag vet. Jag bara måste få utlopp för min pyssellust och kreativitet för att må bra! Roligast är att göra om genom att använda sådant jag redan har i ett helt nytt sammanhang. Den blåblommiga kudden på bilden till exempel, den sydde jag nu på morgonen av ett gammal påslakan. Kostade noll kronor.

I lådorna i köket ligger massor av färgglada handdukar. Också de är loppisfynd. Handvävda med broderade monogram. Som små konstverk!

För många år sedan när Ernst Kirchsteiger inte var särskilt känd hörde jag en föreläsning med honom. Han sa – Gillar du att svarva och snickra så låt svarven och snickarbänken stå i vardagsrummet. Varför gömma bort det du gillar och använder mest? Låt dessa saker ta plats. Ett befriande förhållningssätt till inredning! På samma sätt försöker jag tänka med mina rosor och prickar. Varför hålla tillbaka i rädsla för vad “god smak” föreskriver? Den goda smaken kan ta sig i baken. Det är min åsikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

62 kommentarer på “Den goda smaken kan ta sig i baken”

 1. Så rätt! Och du, du HAR god smak, trots att den är helt motsatt från min som inte skulle ta hem en blommig gardin om man så betalade mig för det. Men hos dig blir det så fint! Du kan det där med att kombinera. Där är din största styrka i inredningen.

 2. Jag kan inte annat än att hålla med. Att ge kreativiteten utlopp är det viktigaste, likaså att värna om det man tycker om.
  På tal om något helt annat så blev stringhyllan i ditt kök superfin med det pastellfärgade porslinet på. 🙂

 3. jag tror många tjejer gillar din stil. men känner din man aldrig att det blir för mycket rosa och blommigt?

  1. Varför skulle just min man känna det? Borde han föredra andra färger och mönster i egenskap av att vara man?

   1. Frågan är om det här med vad killar och tjejer gillar beror på kön eller på att de har uppfostrats i vad de “bör” tycka om. Men faktum kvartstår att ett stort antal av mina vänner gillar blommigt och pastelligt medan männen i deras liv vägrar denna inredning. Så frågan är ändå intressant tycker jag!

    1. Uppenbarligen har det med uppfostran att göra. Blommiga gardiner fanns ju inte på stenåldern så det kan ju inte härstamma från det 😉

     1. haha. intressant att blommigt skulle vara kvinligt..

      liksom att ALLA män vill ha rostfritt stål och platt-tvapparater överallt.. eller nåt sånt…

      my goooood…

      hej 2000-taLET = )

  2. En av mina bästa killkompisar hade just köpt ett påslakan med blåa rosor på, hoppas han inte känner att det blev lite för mycket nu när han fick välja själv och allt..

 4. Jag gillar din stil! Man ska omge sig med det som man tycker om, inte följa trenderna till punkt och pricka. Det blir mer personligt och mysigt när man blandar litegrann. Jag tycker om att ha det ljust och gärna lite avskalat runt mig, men lagom är bäst, så är det ju bara…
  Har du lust att tipsa om bra loppisar i närheten av Umeå? Jag ÄLSKAR att strosa runt och titta på gamla saker… Så jag skulle bli jätteglad om du ville med dig, men respekterar även om du vill “hålla” smultronställena för dig själv!
  Ha en fin dag!
  Kram Elin

   1. Åh, tack! Jag uttryckte mig klantigt… Jag menar i Umeå med omnejd, så tack snälla Du! Nu ska jag ut på jakt 😉

 5. Ditt hem är ju hur underbart som helst!!! Helt i min (dåliga?) smak. Jag sitter här och blir grön av avund för att ditt kök är så fint. Men istället för att älta det ska jag försöka se till att mitt blir det också…:) PS. Du är baddare på att göra second hand fynd!

 6. jag håller med du.
  jag skulle aldrig, banga i inredningen för att det är emot normer och regler. snarare tvärtom. när vi målade matsalsgolvet rosa, gjorde jag det, kanske också lite, för att MAN INTE KAN HA ROSA MATSALSGOLV. = )

  kram
  Lovisa

  föresten så älskar jag ernst! har gjort en liten kärleksförklaring till honom… eller en önskan om att han (eller nånsomhan,,,,,eller nån…) va min pappa..kanske lite sentimentalt, men ändå. det var nåt som sommaren gjorde med mig…

  http://itsallvintage.webblogg.se/2010/july/om-ernst-kirchsteiger.html

 7. Hei og godt nytt år!

  Jeg har startet det nye året med å dele ut en liten oppmerksomhet til tre blogger som jeg synes er inspirerende – og en av de tre er deg!
  Oppmerksomheten (som er deilig og rosa) ligger på bloggen min. Om du vil ha den, ta den! Ü

  Gode ønsker for det nye året!
  Hilsen fra Frk.Fjong

 8. Hej Clara. Supersnyggt kök har du! Jag har också ett 50-tals kök som inte är så välbevarat tyvärr. Vissa av mina lådbottnar sitter inte ordentligt, dom stannar kvar i möblen när man drar ut lådan, om du förstår vad jag menar. Innehållet i lådan ramlar ner på golvet. Har du (eller någon annan) något tips hur man kan laga dom?

 9. Jag tycker du har fräsigare än fräsigast. Själv önskar jag mig ett pippihus, där jag kan blanda färg och form, fritt ur hjärtat och sinnet.

 10. Åh önskar att jag också kunde hitta en fin tekanna! Jag håller med dig. Massa färg ska det vara. När jag skaffar hus ska jag också ha ett 50-talskök 😉

 11. jag älskar ditt sätt att inreda! Varje gång jag tappar lusten av alla moderna kök och så vidare, då tänker jag på hur du har det, och då får jag tillbaka inspirationen igen! Moderna kök och inredningar är fint, men tråkigt… Jag vill ha en blandning av alla årtionden ungefär, men blir ibland osäker på om det är “rätt”, tycker andra att det är snyggt? tänker man. Återigen tänker jag på dina underbara idéer och tips. Och du har så rätt!

 12. Vad härligt!

  Jag skulle verkligen gilla att ha min vävstol i vardagsrummet, om jag bodde själv. Men nu har jag ett vävrum istället. Jättehärligt.

 13. Åh, den kudden du sydde imorse – jag hade exakt det tyget på mina påslakan när jag var liten!
  Så himla fin, önskar jag hade haft det kvar nu!

 14. Tycker du har rätt i det du skriver. Ens eget hem ska spegla sin egen personlighet o stil. Fortsätt att vara Du!
  You go girl!

 15. Hej! Fast man kan väl inte kalla det du gillar dålig smak. Din stil och liknande verkar ju verkligen var godkänd av allmänheten och smakdomarna med. Det finns ju knappt en inredningstidning som inte visar minst ett repotage med liknande i varje nummer. Folk gillar ju detta! Få människor är helt unika i sin smak. Det kommer ju någonstans ifrån på något märkligt vis och sedan blir det allmängods. Jag tycker du har jättefint hemma. Även om det är många andra som har det så också. Sedan har man ju sin egen knorr med minnen, arvegods mm såklart. Där är man ju hyfsat unik.
  hej svejs!

 16. TJIHOOO! Det säger ju sig självt att sånt man tycker är spralligt och glatt och fint är roligare än det som är återhållsamt, slätt och trist.

 17. härligt att du skrev det där! jag å min sambo föredrar att han har sin dator bredvid soffan på ett litet bord bredvid soffbordet, så han kan sitta bredvid mig o kolla tv samtidigt som han spelar eller surfar runt.. har ibland tänkt att den här inredningen kanske är “ful” och “fel” .. men mysigt är det 🙂 och varför tvinga in honom i ett annat rum för att det är fult med en datahörna i vardagsrummet ?

 18. Åh Clara… Ditt hem är verkligen underbart. Jag håller med dig om att man ska skita i vad som anses vara god smak. Själv köper jag nästan all min inredning på second hand eller loppis och det gör ju mitt hem helt unikt. Jag tycker att ett hem ska säga något om vem man är och inte bara vara anonymt, vitt och avskalat. Mer påslakansörngott åt folket!

  Tack för en toppenbra blogg!

  Kram

 19. Precis. Som någon skrev. Detta ÄR god smak. Folk gillart! Man behöver inte ens skrocka att man har dålig smak längre för det är så “accepterat”. Eller så. Som personen skrev, det finns nästan inte en enda inredningtidning som inte har ett tokigt och “smaklöst” reportage i varje nummer. Jättekul och bra att folk öppnar upp, men lite synd kan jag ändå tycka att det är. Ingenting blir unikt. Och som du själv skrev för längesedan, alla är ute efter samma udda saker, och betalar dessutom överpriser i många fall. Men, jaja. Fint är det ju och jag älskar själv att inreda “smaklöst” och stolligt 🙂 Kör på.

 20. Inredning är och ska vara personligt, det är ju det som är hela poängen. Att få komma hem till folk och känna att här bor någon som verkligen tycker om blommor, vitt eller färgstarkt, klassikt eller modernt, är för mig mycket mer intressant och givande än att komma hem till någon som styrs av hur något ska vara som trender tex.
  Även om mitt hem ser helt annorlunda ut än ditt så tycker jag dina vackra stilleben, inredningar och färgkombinationer är mycket inspirerande. Kopparna på första bilden gillar jag starkt, de skulle passa bra hemma hos mig.
  God fortsättning på det nya året!

 21. Kitsch (rätt kitsch då…inte det som jag nämner nedan antar jag) är ju inte längre dålig smak. Det har ju varit god smak sedan flera år. Även det här loppismyset, lantromantiken, shabby chic etc. men dålig smak är väl i de flesta läger fortfarande new age-attiraljer typ små feer och vättar i porslin, hårdrocksattiraljer typ jack Danielsloggor printade på speglar. Smäck upp det så blir man nog ensam i bloggosfären med just detta! Tjoho!

  1. Jag är helt på din analys. Det hade också varit kul att se någon blogga om sin åttiotalsinredning, en annan väldigt, i de flesta läger, helt oacceptabel inredningssmak 🙂

   1. va bra! Eller vad sägs om 90-talet? Mmm jag minns en orange papperskorg formad som en måne som jag ägde en gång. Den gillade jag! Då. Det där rymdinspirerade i inredningen, när får man se det igen? Inte i tidningen lantliv i alla fall…

 22. Jag älskar din stil och får ångest av alla vitmålade väggar! Fortsätt som du gör och fortsätt att inspirera….

 23. Det kan aldrig bli för mycket, Clara! Så länge man gillar det man ser så kan man kräma på ända ifrån tårna!

  Åh, ditt kök är så ljuvligt för mina ögon. Med alla nya rosor så tror jag att jag dör litet.

  Själv har jag ganska nyligen gjort en STOR utrensning av onödiga prylar och ska snart lägga upp ett inlägg om mitt egen lilla kyffe och dess inredning, håll gärna utkik!

 24. Du har en underbar stil och en otroligt inspirerande blogg!!! Många färger och mycket mönster är helt underbart men jag har inte modet!!!!m

 25. Åh Clara var har du fyndat det underbara lapptäcket, hoppas du svarar jag skulle så gärna vilja köpa ett sådant till min dotters rum! Ditt kök är alldeles underbart!

  1. PÅ Ohlsons tyger på Mariedahl, minns inte vilket märke det är dock och ingen etikett sitter på 🙁

   1. Tack Clara du är en ängel! Då vet jag var jag ska leta! ett litet tips (jag är själv ganska nybliven förälder) anmäl dig på Libero/Pampers hemsidor de har “klubbar” som är kostnadfria och det dimper ner många välbehövliga rabattkuponger på blöjor(som bekant inte är gratis)

 26. Word! 🙂 Förr tänkte jag väldigt mycket att “de sakerna kan man ju inte ha tillsammans”, numera tänker jag att om jag tycker att saker är fina så blir de fina tillsammans också. Oavsett vad andra tycker.

 27. Jag tycker personlig inredning är roligast och bäst smak. När man kan vem, vilka som bor där. Ens intressen skall synas. Varför gömma vem man är?!
  Jag var hem till en jobbarkompis en gång. Han hade halva sin bil, nermonterad i molikyler, i sin lilla lilla tvåa. En del låg i sovrummet, under loftsängen och en del saker låg i badkaret 😉 Han duschade på jobbet innan han började, eller innan han gick hem. Älskade att se det. Hela hans vardagsrum vad till bredden fyllt mer böcker. BOkhyllorna gjorde nästan en labyrint in till den lilla kokvrån. Hans intressen var bilar och böcker och han levde själv… varför INTE då fylla sitt hem med det man älskar?!

 28. Själv tillhör jag dem som trivs med avskalad neutral inredning, men det får aldrig bli ett självändamål eller ett hinder i vardagen/livet/kreativiteten. Och så måste jag tillägga att jag älskar älskar älskar att kika på bilderna från ditt mysiga mönstrade och pastelliga hem. Är jättefint! Go fortsättning!

 29. Jag tycker att du har en helt fantstisk stil! Dina bilder och pysseltips ger mig modet att försöka göra mitt hem mer personligt. Det är JAG som bor där och ingen annan, jo min älskade sambo förstås, men inga andra som ska komma och tycka! Det krävs mod och uppmuntran för att våga sticka ut och inreda som man vill och du ger mig det modet! Stort tack till dig! Jag har börjat med modet, i somras målade jag köket ljust turkost….. 😉

 30. Man skall inreda sitt hem i de färger och material man känner sig bekväm och harmonisk i och kring. Om det så innebär svarta, vita eller knallrosa väggar 🙂

 31. Jag fullkomligt ääälskar prickigt, pasteller, färgglatt och fina “Leila-grejer”. Mitt trick är att blanda in dessa mönster och färger i vårt nyrenoverade 50talshus som ändå har en modern svartvit bas. Inredningen blir stilfull och lekfull på samma gång. Sen har vi ett barn och ett till på väg så i barnrummen kan man ju fullkomligt leva ut alla ideér utan att det blir för mycket.
  Mitt favoritmärke på inredning är för tillfället Rice, deras ugnsformar, små melaminprylar och slickepottar finns i mitt kök. Har förresten börjat säljas på Popshop i Umeå:)

  Tack för en fin och inspirerande blogg, jag hittar ofta små tips hos dig!

 32. Det är SÅ mycket roligare att vara hemma hos nån som har färgglatt och mönstrigt hemma hos sig! De som bara har vitt hemma tycker jag inte vågar satsa på nån stil, jag tycker det är hemskt tråkigt. Kram cissi

 33. Vilket klockrent inlägg! Mitt motto är “När det gäller inredning kan du inte göra fel så länge du själv trivs”, det är ju trots allt ens eget hem man ska trivas i. Tycker du har det riktigt fint hemma!

  Min inredningsstil är avskalad och minimalistisk. En stil som tyvärr många i allmänhet klankar ner på och kallar anonymt eller tråkigt. Jag inreder så för att det är så jag trivs och trots att det är få saker framme så inredningen personlig ändå. Jag förstår inte varför det (ofta, inte alltid tack och lov) ska smutskastas bara för att man har olika inredningsstilar? Då tycker jag det är roligare med mångfald, för tänk vad tråkigt om alla inredde på samma sätt.

 34. Men, det är ju helt rätt om man ser på vilka färger som förutsagts vara 2011 – pasteller och mycket rosa! Blev lite förvånad när jag fick hem en postorderkatalog där det mesta gick i… sand och grått. De måste ha missat modeprognosen 😉