Bloggskolan del 2: Bilderna

Jag gillar att få handfasta tips och råd från kreativa personer.  Och då inte i diffusa termer som ” låt dig inspireras av naturen” utan mer konkreta saker som: ställ inte en soffa framför ett fönster för då hindras energiflödet och  rummet känns instängt. Önskar att det fanns någon som tipsat mig om allt som rörde bloggande när jag började. Oj vad det hade inspirerat! Att fler än mig verkar tänka samma sak förstod jag när jag publicerade guiden till hur man bloggar bättre och når fler. Så nu tar jag saken i egna händer och skriver ihop de guider jag själv velat läsa när jag började blogga. Först ut är ett inlägg med temat fota bättre till bloggen. Ja inte bara till bloggen, utan i största allmänhet. Tipsen utgår ifrån mig själv och det jag är mest van att fota, dvs inredning, outfits och mat – och är alltså på inget sätt heltäckande. Det kan tyckas förmätet att jag som inte ens är fotograf gör en guide. Men jag vill dela med mig av de kunskaper jag ändå har – kanske kan de vara till hjälp för någon som likt mig inte är ett proffs men ändå vill höja sin blogg med bilder. (Har ni önskemål på fler guider så lämna gärna en kommentar!)

Bloggskolan del 2: Bilderna

1 Bloggens bilder är viktigare än man kanske tror. För bloggande handlar om en tydlig avsändare. Man vill veta vem personen bakom bloggen är. Förut klippte modebloggare bort huvudet på sina outfitbilder men det är otänkbart idag. Vill man inte synas själv i bild kan man etablera en känsla för vem man är genom att fota sin omgivning.

2 En bra kamera är ett plus men inget måste. (Vad jag använder står här) Däremot kan man lära sig enkla grunder i Photoshop eller annat bildredigeringsprogram som är gratis. På så sätt kan man hjälpa upp en dålig kamera. Får man panik av tanken på bildredigering så strunta i det. Man kan fota fint ändå!

3 Använd bilderna smart. En kul bild hjälper upp ett halvkasst inlägg eller skapar intresse för en viktigt text. Påstår man något, typ att det är fint ute, så backa upp med bild annars bli läsaren frustrerad över att inte själv få se det. Jag skulle tippa att jag har bilder till fem av sex inlägg.

4 Försök hitta en lagom storlek på bilderna till bloggen. Kolla runt på andra bloggar och se vad du tycker funkar. För små bilder är hopplöst för då missar man detaljer och för stora bilder är jobbigt för att de knappt får plats på skärmen.

5 Använd naturligt ljus. Inte så lätt nu på vintern men ändå. Blixt använder jag i princip aldrig eftersom det tenderar att “döda” bilden om den används fel vilket är lätt hänt när man är en amatör.

Undvik att sommartid fotografera ute mitt på dagen i starkt solljus. Det ger skarpa skuggor och platta färger. Tidiga mornar och kvällar är bäst.

6 Släck lamporna när det är mörkt istället för att tända! Jag släcker så många lampor som går när jag ska fota. Ibland blir det lite grynigt men då fångar man i alla fall stämningen. Den är viktigast!  Mörker i kombination med många tända lampor gör en bild pissgul och dassig. Det kan man dock motverka i ett redigeringsprogram. Jag tycker personligen att pissgult är att föredra framför blixtblått.

7 Våga beskära motivet direkt i kameran. Ska man fota en krukväxt behöver inte hela rummet synas i bakgrunden – inte ens hela krukväxten behöver hamna på bild. Samma sak gäller när man fotar människor.

Fördelen med en blogg är att man kan lägga upp flera bilder på samma motiv om man känner att det behövs istället för att försöka täcka in allt i en enda bild.

8 Öva ögat på att hitta detaljer som blir fina stilleben. Gå runt i bostaden med kameran och leta motiv bland porslin, kläder och dammtussar. Återigen. Gå nära motivet. Fota en lampknapp på väggen, eller en knapp på klänningen istället för att bara fota hela klänningen. Och våga välja annorlunda motiv. En tom tallrik kan ge en lika bra känsla för en middag som en bild på den som sitter och äter.

9 Tänk på kompositionen. Den intressantaste bilden behöver inte vara den där det tänkta motivet är i fokus. Ibland gör det ingenting att personer blir suddiga och skärpan hamnar fel. Ofta fotar jag utan att ens titta i sökaren. Det kan bli hur bra som helst!

10 Våga sålla. Visst är det bra att bloggar har plats för många bilder. Men ingen orkar se på alla bilder. Fotar jag en dagens outfit brukar jag ha 1-2 bilder och absolut max 3 ifall det blev något särskilt bra och intressant. Då är oftast någon en detaljbild på klädseln. Bara för att jag själv blev snygg på tio bilder betyder inte det att det är intressant för andra att se. Tvärtom gör det bloggen tung eftersom man måste skrolla så långt till nästa inlägg.

11 De flesta blir nervösa när en kamera kommer fram. Vill man fota andra människor så låt kameran ligga framme jämt och ständigt. Fota massor – tillslut glömmer folk av sig och slappnar av och då kan man knäppa fantastiska bilder. Niotillfem är bra på det!

12 Om man fotar ett rum, tex till en inredningsblogg, så våga varva detaljbilder med vyer. Att fota en bra bild över ett helt rum är ganska svårt. Inte ens i inredningstidningar görs det särskilt ofta. Välj en del av ett rum istället.

Eller kanske bara en liten detalj. Och beskriv noga i bildtexten vad som syns, annars får man ägna tid åt att besvara det i kommentarfältet.

13 Man behöver inte städa när man ska fota. Tvärtom kan lite stök på bild vara roligt. En mästare på att snyggt fota stök i hemmet är Sammy Rose.

14 Jag tar nästan alla bilder till min blogg. Även bilder på mig själv – då använder jag stativ och fjärrkontroll och det är en billig investering som underlättar om man fotar mycket. Förut använde jag självutlösare och pallade upp kameran på en byrå eller liknande. Jobbigt men det går.

15 Att fota sig själv kan kännas fånigt. Strunta i det och ta massor av bilder – snart vänjer man sig och blir bekväm nog att leka loss framför kameran. Var inte rädd för att verka dramatisk eller pretentiös. Självdistans ger alltid utdelning!

16 Fotar man sig själv till en dagens outfit eller dylikt kan man tänka på att placera kameran ungefär i maghöjd på sig själv och sedan sätta fokuspunkten på ansiktet. På det sättet blir man fotad rakt framifrån och slipper osmickrande grod- eller fågelperspektiv.

17 Fotar man en ansiktsbild, tex för att visa en sminkning, så vänd ansiktet snett upp mot ljuset och sätt kameran framför ansiktet (utan att få skuggan i fejan). Det gör underverk med hyn och man slipper mörka ögonhålor under ögonbryn.

18 Våga fota på konstiga ställen. Själv har jag fotat både på vinden och inmosad i en garderob. Eller som här, balanserande på en pall.

Orkar man fota sig när man gör något annat samtidigt; spelar gitarr,bakar, krattar, putsar fönster eller på annat sätt är i ett sammanhang är det såklart ett plus!

19 En vit vägg är bra att fota mot men ännu bättre är en vägg i en svag färg. Rosa, grått eller grönt lyfter de flesta bilder. Jag är ständigt på jakt efter fina husfasader!

20 Att fota mat är en svår konst. Lyckade matbilder stimulerar smaklökarna. Maten glänser, ryker, verkar pepprig, söt eller saftig. Det uppnås bäst med naturligt ljus. Ställ maten i fönstret nu på vintern så räcker ljuset till.

21 En mustig lammgryta kan se ut som avföring om blixt används. Ibland är det bättre att inte vara så detaljerad utan fokusera på sammanhanget. Hur det ryker ur grytan istället för en närbild på lamm i krossade tomater.

22 Det gör inget att man inte hinner fota maten orörd. En tårtbit med utblåsta ljus är intressantare än en stel bild på en perfekt tårta.

23 Det är viktigt med liv i bilderna. Fota händelser istället för enbart statiska stilleben, vattning istället för bara vattenkanna. Och knäpp en bild när någon går igenom ett rum – då uppstår rörelse och närvaro.

24 Alltså: På bloggar (mer än kanske någon annan stans) är liv, rörelse och personlig avsändare centrala värden.  Närvaro är mycket viktigare än perfekt kamerautrustning och proffsig retusch. Så det så!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

93 kommentarer på “Bloggskolan del 2: Bilderna”

 1. Hej underbara clara (ja för det verkar du så väldigt vara 🙂 ). Tack föra dina tips. Jag tar åt mig dom och förhoppningsvis så utvecklar jag mitt fotande. Jag har en hyfsat ny blogg och vill med den ha fokus på bilder. Men det är som sagt inte alltid så himla lätt att hitta de där magiska ögonblicken och fånga dem med kameran.
  Du är såå välkommen in på min blogg och studera bilderna och lämna en liten kommentar :).

 2. Vilka otroligt bra tips du ger och så himla fina bilder, det ger motivation till att bli bättre med bilder och fotograferandet.

  //Elvira

 3. Åh vad bra med en blogguide!! Massa bra fototips, på en del nickade jag instämmande (“så gör jag redan”), på andra tänkte jag “aha, så kan man göra…”. Tack!

  Kram Birgit
  (samma som mittlillaknytte.wordpress.com)

 4. Toppenbra idé med en guide för foto. Undrar bara vad för sorts fjärrutlösare du har? Eller om du vet nåt bra ställe där man kan köpa dessa, tex på nätet?

  kram Maria T.

 5. Du är verkligen guld värd! Så bra tips.
  Jag fotograferar alltid med blixt, kanske borde sluta med det nu då ;-). Håller med dig om att bra bilder gör en blogg så mycket bättre. Jag är en knarkare av vackra, personliga bilder, bloggar med sådana faller verkligen mig i smaken.

 6. Hej!

  Bra tips! Har du funderat på att låta länkade sidor öppnas i en ny flik? Det är så frustrerande att klicka på en länk och mitt i ett inlägg hamna på en annan sida.

  1. ja jag försökte åtgärda det senast igår men fick inte till det av någon anledning

 7. jag tycker mycket om dina bilder, och tackar för alla inspirerande tips! vilken fjärrutlösare använder du? jag har en, men den verkar inte fungera tillsammans med min kamera vilket grämer mig.

 8. Åh, vilka fina tips! Jag bloggar i minimal skala men har ‘nyligen’ köpt systemkamera så försöker suga i mig alla tips jag kan hitta på fotografering 🙂 Får ta och beställa hem lite roliga objektiv och stativ nu innan våren börjar spraka här. Är så tråkigt att bo i en liten lägenhet utan husdjur, finns inte så mycket hemma att fota, och näromgivningen har man ganska snart fotat genom. Men det här med detaljer och vinklar är något jag ska ta med mig till framtida fotande!

 9. Vad duktig du är, jag blir såå inspirerad av dina bilder! Har alltid gillat att fota och tänkt många gånger att jag borde gå nån kurs eller något, det är ju så kul. Och man blir ju ännu mer sugen när man ser dina härliga bilder 🙂
  Kram på dig!

 10. Superbra tipps Clara! Jag gillar verkligen att du inte är ” jag tänker inte dela med mig av vad jag vet som är bra”. Jag gillar din givmildhet

 11. fantastiskt inlägg med bra tips och underbara bilder! du ger sådan inspiration att jag nästan blir sugen på att starta en egen blogg! 🙂 kramar från Gotland

 12. Det spelar ingen roll ifall man redan har koll på allt det där, man blir inspirerad ändå. Jag börjar hitta tillbaka till mitt nyfikna och kreativa fotande igen så jag tackar för allt som triggar igång mig ytterligare 🙂 Tack för att du tar dig tid åt sådana här inlägg!

 13. Hei Clara! Tusen takk for flotte tips! Jeg er ny blogger i bloggverdenen, så dette er supernyttig for meg!! Nå skal jeg inn på siden din og se om jeg finner bloggskolen del 1 😉

 14. Vansinnigt bra tips av duktiga du!

  Lycka till med förlossningen! Lyckliga bebisen som får flytta in i det underbara solgula fantastiskt härliga rummet ni fixat.

  Kram!

 15. Bra där! Ikea är ganska bra på att ha människor som rör sig i sina bilder har jag tänkt på. När jag fotar mat som inte ser så god ut så fixar jag det lätt i iPhoto genom att dra lite i den blåa och i den gröna färgen. Plufs så ser det gott ut!

 16. Otroligt bra tips, Clara! Jag håller med dig helt, och brukar tänka exakt så när jag tar mina bilder. Men du har gjort en fantastisk sammanställning av knep och tips! Tyckte väldigt mycket om din förra guide också (tack!) och ser fram emot nästa “avsnitt”!

  Med vänliga hälsningar,
  Antonia

  PS. Jag älskar den bilden där du målar huset, hade aldrig trott att du har tagit den själv!

 17. Tack för tipsen 🙂 du tar verkligen härliga bilder.
  Men jag kan inte själv bestämma hur stora bilderna ska bli i bloggen,
  jag tycker de oftast är för små, men då kan läsaren klicka på dem,
  men jag kan inte göra så att de visas större automatiskt, om du förstår hur jag menar.

 18. Tack för dina fantastiska tips! Jag skulle vilja veta lite hur man gör om man vill använda sig av andra bilder man hittar på nätet t.ex. hos mäklare eller inredningstidningar. Måste man få godkänt av dessa innan användning, eller är det okej så länge man länkar tillbaka till sidan?
  Kram Victoria

  1. Det är lite olika hur grinig man är. De flesta blir dock glad för reklam och uppmärksamhet så länkar man tydligt och skriver något snällt brukar det alltid gå bra! Man kan fråga före eller efteråt men ibland är de långsamma på att svara så då kan man ev fråga när man publicerar inlägget och skicka med en länk till det färdiga resultatet. Brukar egentligen inte vara ett problem. Internet går ju ut på att dela 🙂

 19. Hej Clara!
  Superfina bilder och bra tips!

  Alla som fotar mycket svär över blixt men hur bär du dig då åt att ta kort inomhus då mörka kvällar – är det stativ och slut/bländare som behövs?

  Å lycka till med bebben, det är mycket roligare än vad jag någonsin kunde ana!
  Jenny

 20. Tack! Tack! tack! ett superinspirerande inlägg. Det var många aha-upplevelser. Så kul att du delar med dig av din kunskap.
  Lycka till med allt du tar dig för
  /Helena

 21. Vilka toppentips! Och vilken trigger. Jag blir sugen på att fota och du ger mig mod att våga visa mer också. För vad är en blogg utan en personlig vinkel och ett personligt perspektiv egentligen.

  Jag lovar att vara mindre feg. Eller åtminstone försöka mitt allra bästa.

 22. Vilken Otroligt vacker samling av bilder! Du är ingen fotograf säger du… jag skulle nog vilja bestrida dig i det! Du är en foto-konstnär!!!

  Kram
  Mika

 23. Kanonbra guide! Som så många andra här, så inspirerade den verkligen. Känner att jag måste skaffa nytt objektiv. Ett litet tillägg kanske som är bra att ta upp är det självklara att bara lägga upp bilder på ens blogg på folk man vet vill vara med på bild. Nog så viktigt att tänka på i dessa tider med bloggar/facebook/etc. Trevlig helg!

 24. Väldigt bra tips! Vill bara säga att blixt behöver inte vara något dåligt, OM man har en blixt som inte är permanent fast i kameran och OM man kan använda den. En blixt är en fantastiskt investering för en som fotar med en systemkamera, den går att rikta åt olika håll och via det får man till stånd hur fint ljus som helst. Det som kallas pop-up flash är en big no no och överlag allt som riktas rakt på. Men blixtarna som går att vända än hit än dit är verkliga lifesavers under den mörka vintern och så fantastiskt fina att ha.
  Plus en sak till kom jag på, vitbalansen blir viktig speciellt nu under vintern då det är skumt inne och ute. Till exempel de gula bilderna är ett tecken på fel vitbalans (fast såklart är det fråga om ett rent gult ljus i vissa bilder, men de flesta inomhusbilder blir gula pga fel vitbalans). Då man lär sig ställa den rätt, eller rätta till det i efterhand på datorn, så blir många bilder så mycket bättre.
  Tack för en härlig blogg, du har inspirerat mig att börja kasta av mig all min extra börda i form av generisk medel-svensson-inredning som man bara får angst av och börja om från nästan noll med loppis-fynd etc, :).

 25. Verkligen bra tips, så jag la inn en länk til innlegget i min blogg. Jag gillar verkligen hur du tar dig tid at hjälpa andra på väg 🙂

 26. Tack för tips. Att skapa en bra blogg är verkligen svårare än man tror och tar mycket tid. Du inspirerar. Jag har precis startat en blogg om min resa för att få mitt manus utgivet och samtidigt dela med mig av tips och erfarenheter till andra med författardrömmar.

  Är därför väldigt glad åt bloggskolan. Jag tycker något av det svåraste är att nå ut och hitta sina nischade läsare. Kanske har du några tips där också?

  Tack för en superblogg och för att du är den du är!

 27. pissgul färg på inomhusbilder ej tagna med blixt går också att motverka direkt i kameran genom att ställa in vitbalansen på glödlampesymbolen (tungsten)

 28. Har prövat att ställa in vitbalansen i kameran, men det vill aldrig bli riktigt bra, bilderna blir för gröna eller blå. Jag vill inte ens ha perfekt vitbalans i innebilder – helt pissgula ska de inte vara men lite gulhet brukar jag lämna kvar. Brukar fixa färgerna i Levels genom att ändra det gröna och blåa.

 29. Hej Clara!

  Du är fantastiskt duktig! Men vart har du fått tag på den underbara vita spetsklänningen som du har på dig på sista bilden?

  Ska gifta mig i vår och tänker mig PRECIS en sån!

  Tack för all din inspiration!

  / Josefin!

 30. Tack Clara för fortsättning i bloggskolan! Kul och inspirerande 🙂 Bilder gör verkligen mycket för att lätta upp en blogg, inte minst för “halvkassa inlägg” som du säger. Sen är jag själv en lat bloggare också. Bilderna ger första intrycket – inte texten.

 31. Hej Clara!
  Sicken fin blå blommig klänning! Var har du köpt den? den är helt perfekt!!
  (den är på bilden i mitten)

 32. Fantastiska tips hurru! För övrigt tycker jag mycket om den där bilden på dej då du är blond och står bakom de gula blommorna. Har alltid gillat den! Så himlarns fin tycker jag!

 33. Tack för alla bra tips Clara! Min blogg är ganska nystartad och tidigare har jag inte alls varit intresserad av foto, men intresset växer! Det slog mig idag att du hade gjort en fotoskola någon gång tidigare, men då var jag inte alls brydd om fotografering. Tur att man kan ändra sig!
  Jag sa till mig själv i början av sommaren att om jag fortfarande gillade att fota i augusti skulle jag köpa en systemkamera, så nu letar jag efter vilken jag ska köpa 🙂 Det känns lite som ett tecken när jag läste att du använder samma kamera som jag troligtvis kommer att köpa!

 34. Finaste Clara!
  Jag bloggar på blodspot.com men funderar på egen domän. Bara det att jag inte förstår. Något. Alls faktiskt.
  .se? .nu? .com?
  Webbhotell???
  Design?
  En liten guide om detta kanske:)?
  Kram.

 35. Gillar idén med en bloggskola skriven av en kvinna som så uppenbart vet vad hon talar om. Jag vill dela med mig av ett tips som rör bildbehandling. Det finns ett gratisprogram som heter GIMP. I det är det lätt att ställa om färger, vitbalans, förvandla bilder till retrofoton och andra intressanta funktioner som kostar pengar om man använder Photoshop. Som alla program så krävs det att man tränar lite, men det är så kul att jag kan förlora mig i det en hel kväll. Allt gott!!!

 36. Hej!
  Du har en fantastisk blogg, läser varje dag 🙂 (eller om jag missar någon dag så läser jag ikapp)
  Jag tänkte bara höra vad det är för fjärrkontroll du använder, vilket märke och modell? Tänkte nämligen köpa en själv och har ingen aning om hur man skall tänka!?
  Tacksam för svar.