Gårdshunden Melker

När man mest är trött och tjock är det fint att ha en hund som inte bryr sig. Som man kan pussa tills näsan blir alldeles knölig. Melker ligger mest hos mig på nätterna nu. Magen är så tung så den ligger på en kudde och på den kudden ligger även Melker. Han har underliga ljud för sig. Knöstar som valpar gör när de myser. Det låter som…knöst helt enkelt.

Jag älskar verkligen den här lilla hunden och har med mig honom överallt. Ja till och med på tidningsomslag! Jag har fått en del frågor om rasen så jag tänkte försöka besvara dem utifrån den lilla erfarenhet jag har. Dansk Svensk gårdshund är en stor hund i ett litet format och tillhör gruppen lantraser. Med det menas hundraser som är anpassade till sin levnadsmiljö och opåverkade av intensiv förädlingsavel.  Gårdshunden är alltså en del av ett svenskt kulturarv. Och just därför tycker jag han passar så bra på landet där han får vara i funktion och arbeta.

Det finns inget sätt att trötta ut en DSG. Melker är med när vi åker skidor, cyklar och tar långpromenader. På det sättet är han som en stor hund. Däremellan är han otroligt mysig och lugn. Hemma ligger han mest och gäspar och vill vara så nära som möjligt. Direkt man sätter sig i en stol hoppar han upp i knät och vill bli kliad. Så gör han även mot våra gäster. Jag som älskar katter men är allergisk tycker att DSG är den ultimata kompromissen. På många sätt är de nämligen otroligt kattlika. Melker är kelig, sällskapssjuk, spänstig och bra på att fånga råttor. Han ligger aldrig på golvet utan vill precis som katter gärna ligga högt och ha uppsikt. Han får sova i vår säng och där vill han helst ligga som ett gosedjur hos ett barn, alltså på min arm eller mot min bröstkorg med huvudet på samma kudde som mig. Eftersom han är korthårig och renlig luktar han inte illa och känns aldrig ofräsch. När vi kommer in från en promenad stoppar jag bara tassarna i handfatet och så vips är han ren igen.

En sak som jag reagerat på är hur otroligt kontaktsökande han är. Melker ser oss alltid i ögonen och när Jakob är ute med honom går han precis bakom honom och ser vad han gör. Det beror nog både på rasen och idogt tränande från vår sida.

Det som är roligast och samtidigt jobbigast är att han är så otroligt smart. Det är hopplöst att överlista honom. Medan Sixten enkelt gick att finta bort så kan Melker tänka i flera led. Han har till exempel lärt sig dra ut stolar för att klättra upp på bord och öppna dragkedjan till hundburen och släppa ut sig själv. Och ska man hålla någonting utom räckhåll för honom så måste man tänka till – han forcerar alla hinder och bryter sig in var som helst.

Melker är absolut ingen skällig hund. Däremot ger han upp ett kort skall om det kommer någon oväntat (men det tycker jag bara är bra). Dock har han en enorm energi så jag är glad att jag har hundvana sedan tidigare och känner mig trygg i att hantera honom. Många misstar DSG för Jack Russel-terriers och fysiskt är de ganska lika. I sättet är dock DSG (om man ska generalisera) mildare. Det finns inga raser som är garanterat bra familjehundar. Det beror nog mer på individen. Just Melker däremot älskar alla barn och människor och det är den erfarenhet jag har av andra hundar av samma ras.

Funderar man på att köpa hund ska man veta att det kostar mycket pengar. Melker har under sitt första år kostat 5000 i oväntade veterinärkostnader bara utöver det han kostat vid inköp (10 000)  vaccinering, försäkring osv. Ska man sedan gå en hundkurs, köpa till bur, koppel osv och förstås mat till hunden kommer man snabbt upp i ett antal tusenlappar. Det är ett jätteansvar att vara hundägare och det kan vara svårt att överblicka riktigt hur stort det är innan man fått sin hund. Men klarar man av det så blir man på riktigt en bättre människa. Jag fick min första egna hund Sixten när jag fyllde 18 och det har lärt mig jättemycket! Nu kan jag inte tänka mig att vara utan hund.

Här kan man läsa mer om Dansk Svenska gårdshundar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

59 kommentarer på “Gårdshunden Melker”

  1. Härligt med hundkärlek och att våga tillstå att han sover gott i er säng! Tips på annan supergosig ras är lite oförväntat Staffar, Staffordhire bullterrier. De börjar bli riktigt populära bland barnfamiljer och snart försvinner förhoppningsvis ryktet om att de är pitbullfarliga. Det är okunskap eller olämpliga ägare som förstör. I Englsnd kallas rasen för nannydogs – härlig och tålig med barn, tillgiven, smart och oskällig. Framavlad att klara walesiska storfamiljer. Skall naturligtvis tränas men inga stora krav på långpromenader. Mer avstressad och gladlynt hundvän får man leta efter! Mycket lik Melkers personlighet!

 1. Melker virker som en veldig fin og snill hund 🙂 Jeg syns det er fint at du retter oppmerksomhet mot alt ansvaret det følger med å ha en hund. Jeg har inntrykk av at alt for mange ikke tenker lenger enn at “den var søt”, før de går til anskaffelse av hund..

 2. Hallå alla bloggläsare! Clara som är så klok har nog färdiga blogginlägg som läggs in vid jämna mellanrum och själv kan hon föda i lugn och ro. Mycket förståndigt, men vi får ju inte “vara med” i de sista omvälvande timmarna eller känna oron och glädjen som bara de närmaste känner. Clara, ha en lugn och harmonisk förlossning, man behöver inte skrika och väsnas, kroppen kan sin sak.

 3. Bra rutet igår! Och vilken kärleksfull beskrivning av Melker. Det är alltid intressant att titta in här och du inspirerar verkligen.

  Kram på dig!

 4. Vilken härlig beskrivning av Melker, nästan så att man blev sugen på just den hundrasen, är ju en kattmänniska och kattägare egentligen, men en sån hund skulle jag nog kunna bli kompis med.

  Bra att du tar upp alla kostnader och vilket ansvar det verkligen innebär med att ha husdjur, det är ju inte bara en gullig accessoar.

  Kram Elvira

 5. 1000Tack för en underbar blogg! Du ger mig inspiration! Ditt hem påminner om min barndom på 60-talet! Vi hade det bättre förr i mkt faktiskt. Fast det är häftigt med teknikens under och att världen har blivit mindre!

  Ha en fin dag! KRAM Anna

 6. Fin beskrivning och jättebra att du tar med ansvar och att det faktiskt också kostar pengar att ha hund. Lycka till nu med babisen, hoppas att den kommer snart!!

 7. Är i färd med att skaffa en egen hund, fast en jack russel. Har spanat lite på DSGar också och kan absolut tänka mig en sån. Jag älskar att både JR och DSG är stora hundar i små kroppar som du säger, och att de är så lättskötta (hygienmässigt) och glada och smarta. Melker låter väldigt smart! Skjuta ut stolar och dra upp dragkedjor… Vilket busfrö!

 8. Vilken fin kärleksförklaring. 🙂

  Jag har nu min tredje hund och är fortfarande lika glad att vara hundägare. Både vår första och andra hund fick ungefär 9 levnadsår (stora raser) vilket kändes alldeles för kort och vi pratar fortfarande om dem – min nuvarande snälla, lilla tuffing Elsa hoppas jag ska bli i alla fall 13 år. Hon är en Cairnterrier, fantastiskt pigg, glad, busig och sällskaplig – och tror OFTA hon är en katt (vi har en katt som helt klart påverkat henne).

  Hundar tar massor av pengar men fy sjuttsingen vad kul man kan ha med dem, och sällskapet är ovärderligt.

  Sedan kan jag berätta att min Flatcoated retriever jag hade för några år sedan var mycket rädd för vår öppna trappa (dvs att man såg igenom trappstegen). Hon gick inte upp på övervåningen någon gång frivilligt – men när jag plötsligt blev allvarligt sjuk och låg till sängs, DÅ kom hon. På darrande ben men alldeles frivilligt. Det är en otroligt stark lojalitet i relationen människa-hund. De känner när man verkligen behöver dem. 🙂

  Uj, vad långt det blev! 🙂

 9. Clara!
  Jag har kommit på att jag ÄLSKAR din blogg. Den gör mig helt varm inombords och jag myser så av att läsa den.

  Inlägget om amning var outstanding. Av alla kommentarer att tyda så är det ju bara att inse faktum att amningsfrågan är något som berör och upprör. Varför? Att ge sitt barn mat, närhet och trygghet är bland det mest naturliga som finns.

  Som mamma är det inte alltid så enkelt att handskas med skrikande bebis, och sprängfyllda bröst. Prioritet ett är att mata/trösta sitt barn. Jag blir otroligt illa till mods av människor som är av åsikten att man ska skyla sig, alternativt mata med flaska eller gömma sig vid amning. Att amma är inget man gör i syfte att provocera.

 10. Så fint skrivet om Melker!
  Jag håller med dig om att det verkligen är underbart att ha hund. Har själv en JR-tik här hemma och hon är helt fantastisk, är så glad varje dag för att vi har henne här. Hon gör varje dag lite rikare och gladare. Tack vare att hon har enormt mycket energi så får vi långa promenader med mycket bus mest hela tiden och det behövs när man annars gärna hade stannat kvar i soffan med en bra bok. Visst kostar det mycket pengar, bara man är medveten om det innan man skaffar hund så är det verkligen värt vartenda öre. Dock är det bra att du tar upp det för har man inte haft hund tidigare så kanske man inte inser hur dyrt det är.
  Kram till dig och Melker

 11. Åååh det låter liksom precis som min DSG Nisse. Rasen är helt underbar och smart! Haha, känner igen mig i precis allt! Stor kram

 12. Va fint skrivet, själv har vi en Dvärgpinscher kille här hemma (som förövrigt är lite förälskad i en DSG-tik vid namn Nässla) Verkar som att de två raserna är rätt lika i tempramentet, Diezel, vår lilla DP-kille både älskar att vara ute på långa promenader och få arbete samtidigt som han älskar att ligga och lata sig i soffan!

  Det kostar en del med en hund men jag tycker pengarna är helt klart värt det, älskar att skämma bort Diezel genom att köpa tuggben, ett nytt halsband eller nått sånt. För oss som inte har nått barn är det verkligen som vårt lilla barn, vår ögonsten! Oavsett hur dålig dag man har haft så går det över när man kommer hem till en glad hund med viftande svans som vill ger en massa blöta kyssar 😉

 13. Åh, vad fin han är, din Melker! Jag har alltid gillat gårdshundar och hade planer på att skaffa en sådan när det var dax för “nästa hund”. Tycker de verkar så snälla och charmiga o lagom i storlek. Kan bara hålla med dig om att med en hund kan man slappna av och vara sig själv. De älskar en med hull och hår om man så går omkring i pyjamasen hemma 😉 Klappa Melker från mig!

 14. Min mamma har haft 2 stycken, varav jag fick “låna” en. Jag måste få säga att han var så häftig. Älskade att vara när,gosa men ändå väldigt aktiv och inte sen att hänga på oss på olika busigheter.Skulle mycket väl kunna tänka mig en egen, men bor kanske inte lägligt för just en DSG i mitt radhus.

 15. Han är verkligen fin, er Melker!
  Min familj hade en blandras under min uppväxt och hon var precis sådär. Hon skulle alltid vara nära, var alltid snäll mot alla, lagom uppfostrad och skulle alltid sova med en i sängen. Hon var helt fantastisk!

 16. om 2.5 vecka får vi hem en liten mopsvalp!!!!! 😀 😀 Jag är så lycklig.
  Vi har planerat och donat i nästan ett år innan. Djur måste man nästan ha tycker jag haha..för välbefinnandet. Men man ska självklart ha tid att ha dem också..mkt att tänka på innan..

 17. Låter som den ultimata jycken av din informativa beskrivning att döma. Jag diggar den där Melker. Sjukt söt. Fina bilder också, ser lite höstliga ut sådär!

 18. Vad fint du skriver om Melker. Jag har själv två gårdshundar Titus och Elliot. Precis som du är jag kattälskare men min man är allergisk. Gårdshunden har verkligen stora likheter med en katt: kelig, vill sitta i knä, vill ligga högt, vill ligga i värmen under skrivbordslampan, vill ligga under täcket mm. Ja verkligen en optimal hund. Lagom storlek, går jättefint att flyga med (i en väska inne i kabinen). Den anpassar sig i regel jättefint till olika miljöer. Våra fungerar lika bra ute på landet där vi bor i Luleå som att promenera med på Hamngatan i Stockholm och till och med vandra runt på NK!

 19. Åh, det låter som en underbar hund! Om de inte behövde så himla mycket motion hade jag gärna haft en själv.

 20. Fine Melker! Han høres ut som en perfekt venn. Jeg liker at han er så smart og kvikk, og at han planlegger ting. Det blir spennende å se hva han sier når ungen kommer og han ikke kan få ligge på puta og kose med deg så ofte mer.

  Du har hund som ligner katt – jeg har katt som ligner hund! Pims og Balthus er av rasen ragdoll, og de er som hunder på den måten at de aller helst vil være sammen med folkene sine – også når de ikke er sultne eller vil kløs bak ørene. Balthus er i all fall sånn. Han lusker etter meg og følger med på alt, og når jeg setter meg for å skrive, så legger han seg ned i nærheten. Pims er litt mer som en huskatt i oppførselen, du vet, suveren og elegant og ufeilbarlig. Bortsett fra hvis jeg skulle finne på å være lei meg. Da kommer hun styrtende til og trøster og er akkurat som en liten hund som bekymrer seg for eieren sin. Det ble mange barseltårer å tørke for henne 🙂

 21. Vi har också en DSG, 8 år gammal. Hon är världens kelis och älskar all värme. Påminner mkt om Melker, dock är hon nog mycket mer typisk terrier och lite vassare/skarpare i humöret än honom. Han låter godmodig och vänlig, nästan jämt. Vår hund blir väldigt tjurig och trotsig och “hämnas” om hon inte får vara med och hon är väldig ögontjänare… Men det är ju ett rätt kul karaktärsdrag också. Men gud nåde om hon måste stanna i köket när det ringer på dörren t.ex. och hon vill skälla och kanske hoppa på gästerna (vet att det är en uppfostransgrej:)… Vet inte om det är typiskt tik-beteende, pipigheten och vissa PMS- tendenser vid löptiden. Det slipper ni ju med en hanhund…. Men för övrigt är det världens goaste lilla behändiga dam, men absolut ingen förstagångshund och verkligen ingen typisk “barnhund” i min mening, har hört flera som säger det om rasen. Ni har nog haft tur med Melkers personlighet, han verkar lugn och snäll. Vår hund är en sneaky fox som man inte lämnar med kidsen, vår egen son går det bra med, men andra barn får man passa på hela tiden… Hon kan morra och tidigare har hon snappat efter barn. Inte så kul, en tack o lov accepterar hon sin “egen” familj och flock.

  Lycka till med barnafödande! Jag väntar min 2:a den 4:e februari, får se om vi får samtidigt, haha!

 22. Men Gud, vad komiskt, och härligt, att se! Jag har själv en gårdshund här hemma i Skåne – en åtta månaders gammal Kalle, som till punkt och pricka stämmer in på din beskrivning av Melker!

  Dock går inte Kalle och tassar bakom oss på promenaderna – ännu. Men hopp finns än! Jag, som alltid haft katt förut, kunde inte trivas bättre än med denna mysiga lilla varelse. Inte en sekund har jag ångrat att vi köpte honom.

  Vad glad jag blev av att läsa det här om din Melker. Ännu en dag fick ljus av din blogg.

  Lycka till med allt!
  Matilda

 23. Vad jag önskar att jag kunde ha en hund vid min sida! Men dessvärre är min pojkvän döallergisk mot pälsdjur. Det är ju synd!

 24. Åh, fina hund! Jag blir så lycklig av att läsa om andra människors husdjur. Det ger mig hopp! Melker verkar underbar!

  Själv vill jag också ha hund, en stor en, fast det får vänta tills katten går bort och tills pengarna finns… Elvis är nämligen 16 år gammal och väldigt kinkig…

 25. Vi passade en DSG från och till i långa (ibland flera månader) perioder när jag gick i mellanstadie och högstadie. Fantastiskt rolig hund det var, Bonzo. Han charmade alla, t.om. min pappa! Så när ägaren återigen hade tid för hunden skaffade vi oss en egen lågställd jack russel, Zappa. Han är precis lika rolig som Bonzo, ska alltid sitta på egen stol vid middagsbordet eller på soffkanten när vi ser på tv. Stor hund i litet format. 🙂

  1. Haha, får Zappa sin hundmat vid middagsbordet också?? (Inget illa menat alltså), tyckte bara det var så roligt skrivet, kunde se det framför mig. :o)

 26. bra beskrivning av dansk/svensk gårdshund, passar in på vår Mika perfekt! Vilka härliga hundar vi har:)

 27. Hade också gårdshund. Det är en väldigt älskavärd ras som verkligen är en blandning mellan katt och hund. Avis på er Melker, kanske blir det en till gårdshund när barnen blivit lite större. 🙂

 28. Jag (min familj) har en DSG, han är verkligen världens underbaraste hund. Sover med en i sängen, under täcket till och med sen gör han även sådana där knöst ljud. Han är helt underbart mysig hund och heter Noppe 🙂 Ha det bra, kram! 😀

 29. Oj va mycket du bloggar nu, jättekul! det bara regnar ju nya inlägg hela tiden. roligt att läsa som alltid! Funderar bara lite om det är taktik…. jobba intensivt nu för att ha ro att blogga lite när bäbisen kommer eller om det bara är kreativiteten och arbetslusten som flödar just nu. Lycka till med allt nu kram kram

  1. Tack 🙂 Det är ren uttråkning som spökar så jag sysselsätter mig med bloggen i väntans tider !

 30. Vi har en 7 månaders gammal Melker här hemma (också dsg) och för tillfället är det träning, träning och träning som gäller. För tillfället är han lite rymmningsbenägen och springer gärna iväg så fort han får syn på en katt eller en annan hund, det händer rätt ofta att jag svär lite och undslipper kommentaren “Allt jag ville ha var en pudel, en lättskött och snäll liten pudel”. Men han är helt fantastisk och så gosig att det inte är klokt!
  Jag älskar att han vill vara med oss hela tiden och kan somna i ens knä utan problem. Och ja, han sover i vår säng med, det ska tydligen vara lite speciellt för den här rasen att de mår som bäst då. 😉

  1. Åh, du är rolig! Du låter som mig fast jag har två katter. “Allt jag ville ha var vanliga bondkatter, inte sån här j*dra raskattsmojs”.

 31. Mor och far föder upp DSG så mysiga, men precis som du säger det är ingen nybörjarhund och kräver en hel del motion. Än så länge har inte livspuzzlet tillåtit mig att skaffa hund, men nu efter en tid och omprioriteringar och förändring av arbetssituation ska vi äntligen köpa en labbe, Känns så kanon saknar verkligen hundar.

 32. Jag tycker verkligen att innan man köper en hund från en kennel, bör man kontakta ett djurhem och kolla med dem. Vill man inte ha en vuxen hund så har de ofta små valpar som man kan ta hand om. Det kostar ingenting och istället för att uppmuntra “hundproduktion”, kan man ge liv till och ta hand om någon som annars skulle mist livet.

 33. En fråga: Med tanke på att du är allergisk mot både katt och häst…Klarar du av alla hundraser, eller finns det även någon ras där som du är mer känslig mot?

  1. Jag är så glad för din skull att du åtminstånde kan ha hund!! Jag är själv hundgalen och skulle inte klara mig utan mina lurviga bestar! 🙂

 34. Oh vilket fint inlägg om käeleken till sin hund. Vi har en Rhodesian Ridgeback valp på 7 månader och hon är underbar på alla sätt. Ni hundägare, och du Clara. HUr har nilärt er hund att gå jämsides med er? Vår lilla Nala är stark som fantomen och ofta könns det som om jag flyger bakom henne. Tips någon?

  1. Åh Rhodesians! Ljuvliga!
   Melker går lös bakom och det ligger mycket träning i det. Framförallt kontaktträning. Han ska bara se oss när han är ute och vi ska vara roligast. Vi är mycket sparsmakade med att låta honom träffa och leka med andra människor och hundar när vi är ute och går. Det har vi lärt oss sedan vi hade Sixten som var en extremt hundarg kille. Det bästa är att gå en hundkurs tycker jag. Gick två med min första hund och det är jättebra! Lycka till

   1. Tack Clara! Vi går på hundkurser här borta, men det känns inte riktigt som om det ger något. Hundkurserna vi varit på känns mer som om de är till för att socialisera hundarna. Jag tror, om jag ska ska generalisera, att hundkurser i Sverige är riktigt riktigt bra. Hundar i Svergie har ofta en fin familjeroll och här nere i södern är det vanligare med utomhus hundar som vaktar.

    Tack för tipsen, Ska plugga kontaktövningar nu! (och förlåt för kass stavning på första inlägget)

    Kram!

  2. Linnea: Försök med en sele – dog harness – det finns olika som gör så att hunden inte kan dra och det blir heller inget slitande i hundens hals.

 35. Åhh, jag älskar Dansk Svenska Gårdshundar. En kompis och arbetskamrat till mig har en sån och jag har passat henne lite, det är en så himla mysig ras! Om jag någon gång skulle få för mig att skaffa hund ligger rasen mycket högt upp på listan 🙂

 36. Hej!
  Vilket gulligt inlägg om din dansk svenska vovvsing! Vi har också en liten d/s tös här hemma och jag känner igen mycket av det du skriver. Jag älskar rasen för att den är så oförstörd av avel och att de kan vara så olika i utseende från hund till hund, ingen är den andra lik! Vår lilla Silla är också väldigt svår att trötta ut, hon hänger ofta med ut i löparspåret och även på cykelturer.
  Ha de!

 37. Min favoritdoft är sovvarm hund! Jag har en welsh springer spaniel som inte luktar hund så där tydligt som många hundar gör. När hon sover i vår säng är det så härligt att buffa in näsan mot hennes ansikte och känna den goa varma doften av hund, sovvarm hund. härligt!

 38. Kommer han överrens med katter den där lilla Melker? Den dagen då vi flyttar till hus hoppas jag att vi ska kunna ha en hund.

 39. Åh, jag har två rag doll-katter nu men älskar både katter och hundar väldigt mycket. Tidigare har jag haft bondkatter. Tyvärr arbetar jag för mycket och har inte ett sådant liv som skulle passa en hund, det är självklart att den ska ta stor plats i ens liv, anser jag. Folk som inte förstår att djur behövs ta hand om och behandlas som familjemedlemmar ska inte ha djur. Någon gång när mina katter kanske har gått bort, usch vad hemskt och säga så- men i alla fall. Då skulle jag gärna vilja ha en hund. SDG verkar vara en ras för mig eftersom jag gillar “mellanstorlek” på hundar och det verkar som om en SDG och jag skulle gilla varann. Tack för tipset!
  Kram!

 40. Jag läser ofta din härliga blogg, flera gånger i veckan. Jag måste bara berätta att jag har en Dvärgschnauzer, Chagalle, som är lika mysig som Melker. Han sover också på min kudde och är så gosig, funkar bra med våran norska skogskatt också. Tack för en trevlig blogg och lycka till med bebisen när det nu blir.

 41. Vi har själva en DSG i familjen. Personligen föredrar jag katter över hundar och kanske är det därför jag inte tänkt på hur kattlika DSGar kan vara?
  Vid flera tillfällen har vår hund härmat våra katter, som bland annat att sova på deras favoritplatser. Som tur är kommer alla djuren mycket bra överens.