Man behöver inga hemska kemikalier och dyra rengöringsmedel när man städar. Vi använder såpa, ättika, bikarbonat och en snutt diskmedel och det räcker till det mesta. ( Vi kommer förresten sända ett helt program om miljövänlig städning i Husmorsskolan senare i vår) Men en sak jag absolut inte vill vara utan är linoljesåpa. Det är en helt magisk produkt. Fetare än vanlig såpa och otroligt användbar!

Ursprungligen köpte vi den till vårt sovrumsgolv som vi ville såpskura på traditionellt sätt. Men nu används den till allt möjligt. Ibland tvättar vi sängkläder och lakan i linoljesåpa och då luktar de sommaräng. En klänning jag impulsköpt på loppis visade sig ha gula fläckar under armarna som inte gick bort i vanlig tvätt. Jag gned in ärmhålen med såpa och lät det verka några timmar sedan var klänningen helt perfekt. Smutsiga hundar och målarpenslar blir rena av såpan, rostiga beslag och nycklar blir fina efter ett par dagar i såpvatten och lite såpa istället för flytande tvål på toaletten är skönt för händerna då det återfuktar. Jag vet människor som till och med tvättar håret med linoljesåpa!

Här skrubbar jag sockerlådor med linoljesåpa och gör dem samtidigt mindre stickiga eftersom fettet i såpan får träet att sluta sig. Jag beställer min svensktillverkade såpa från Gysinge byggnadsvård, men det finns fler fabrikanter. Det man ska tänka på är att såpan ska vara kallpressad. Linoljesåpa är lite dyrare än vanlig såpa – men samtidigt otroligt dryg. Och miljövänlig såklart!