Linoljesåpa

Man behöver inga hemska kemikalier och dyra rengöringsmedel när man städar. Vi använder såpa, ättika, bikarbonat och en snutt diskmedel och det räcker till allt. ( Vi kommer förresten sända ett helt program om miljövänlig städning i Husmorsskolan senare i vår) Men en sak jag absolut inte vill vara utan är linoljesåpa. Det är en helt magisk produkt. Fetare än vanlig såpa och otroligt användbar!

Ursprungligen köpte vi den till vårt sovrumsgolv som vi ville såpskura på traditionellt sätt. Men nu används den till allt möjligt. Ibland tvättar vi sängkläder och lakan i linoljesåpa och då luktar de sommaräng. En klänning jag impulsköpt på loppis visade sig ha gula fläckar under armarna som inte gick bort i vanlig tvätt. Jag gned in ärmhålen med såpa och lät det verka några timmar sedan var klänningen helt perfekt. Smutsiga hundar och målarpenslar blir rena av såpan, rostiga beslag och nycklar blir fina efter ett par dagar i såpvatten och lite såpa istället för flytande tvål på toaletten är skönt för händerna då det återfuktar. Jag vet människor som till och med tvättar håret med linoljesåpa!

Här skrubbar jag sockerlådor med linoljesåpa och gör dem samtidigt mindre stickiga eftersom fettet i såpan får träet att sluta sig. Jag beställer min svensktillverkade såpa från Gysinge byggnadsvård, men det finns fler fabrikanter. Det man ska tänka på är att såpan ska vara kallpressad. Linoljesåpa är lite dyrare än vanlig såpa – men samtidigt otroligt dryg. Och miljövänlig såklart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

67 kommentarer på “Linoljesåpa”

 1. Vad tvättar du kläder i då? Och gulsåpa och grönsåpa man kan köpa på Ica, hur bra är det? Jag är nyfiken på hur man kan göra vardagen miljövänligare!

  1. I miljövänligt tvättmedel eller linoljesåpa! Gul och grönsåpa är också himla bra produkter. Och gott luktar det!

   1. På tisdag flyttar jag in i min nya lya, då ska jag köpa gulsåpa och skura golven med. Den lukten påminner om mamma och pappa och deras hus i Hälsingland, så varför skulle inte det få följa med mig till Stockholm? Ska kolla upp det där med såpa och tvätt oxå! 🙂

 2. Blir lika besviken varje gång ett nytt inlägg dyker upp som inte innehåller “nu har jag fått barn” eller liknande. När kommer ungen liksom? Det borde väl bli väldigt snart.

  Smart med linoljesåpa i alla fall.

   1. Åh, den kommer när den är färdig! Härligt svar va? 🙂
    Jag har gått över med alla mina (men färre dagar för varje bebis), och jag känner med dig där du går och längtar. Herregud vad mysigt det är att få barn. Jag måste nog ha en till 😉

 3. Tack för tipset! Det där ska jag sannerligen lägga på minnet 😀
  Vi kör mycket med gulsåpa här hemma, men får nog ta och testa linoljesåpa nu 🙂

 4. hej kära clara, måste först börja med att säga att jag verkligen imponeras av dig och din blogg. Jag har en fråga, du har många gånger i bloggen visat upp bilder på möbler och andra saker från märta, jag skulle jättegärna vilja se vilka saker du har fått därifrån och kanske en liten textrad om vem denna märta var. kanske är det lite mycket begärt men skulle vara kul om du skrev ett litet inlägg om märta 🙂 kramar!

 5. En fråga bara, luktar det inte illa? Kallpressad linolja luktar ju inte mumma direkt så linoljesåpa låter spontant ickie, men det kanske inte alls luktar illa?
  Låter ju väldigt användbart iaf, gillar naturliga saker som man kan använda till mycket. 🙂

  1. åh nej det luktar jättegott, inte alls som linfröoljan man köper och dricker !

 6. Det där ska jag pröva på! Jag är också lite känslig mot starkare produkter och satsar på att använda så lite kemikalier som möjligt i hemmet. Eftersom den här såpan är fetare lär den ju funka bättre mot bladlöss också!

 7. Jag kan bara instämma! Vi köpte en burk i somras och min man brukar säga att jag är kär i linoljesåpan (vilket nästan är sant)! Och jag tycker doften är fantastisk!

 8. Det låter superbra! Jag ska absolut prova!!!!
  Jag ser fram emot mer tips av detta slaget… jag kan tipsa om citronsyra (finns i kryddhyllan på mataffären) det är kanonbra när man städar på toaletten till exempel. Lös upp det i lite, lite vatten och strö det där kalkavlagringar kommit. Fräser bort det på nolltid. Funkar även på vasken i köket…

 9. Jag är också såp-anhängare. Tyckte förr att min mamma var så gammalmodig när hon envisades med att ha en stor klick fast gulsåpa i en burk med vatten så att såpan löstes upp och användes som diskmedel.
  Själv gick jag helt över till gulsåpa efter att ha skurat ur en lägenhet där skåpdörrarna inte hade rengjorts på flera år. Prövade med allt, Ajax, Vim, Svinto – hände nästan ingenting med det närapå härdade fettlagret. Men såpan, ja, den löste upp allt!
  Hemma i mitt eget 70-talshus finns inga gamla ( eller nya) trägolv, förutom ekparketten. Efter att under ett års tid endast använt såpa i skurvattnet så började golven bli klibbiga. Satte det inte i samband med såpan, men skurade oftare och oftare eftersom den klibbiga ytan gjorde att smutsen fastnade lättare.
  Under sommaren blev det nästan outhärdligt det klibbade under fotsulorna.
  Började leta på internet om det fanns en förklaring. Problemet fanns endast i det 50 kvadratmeter stora köket, där golvet är en plastmatta från början av 90-talet. Äldre golv i andra rum var inte klibbiga.
  På en sida med instruktioner om rengöring av Svenska Kyrkans lokaler fanns en tydlig varning “Använd aldrig såpa på plastgolv. Såpan frigör mjukgörare i plastgolvets yta, vilket gör golven klibbiga”
  Forskade vidare, och jovisst. Allt stämde till punkt och pricka. Dessutom påpekades hur svår den klibbiga ytan kunde vara att få bort. Knäskura med lacknafta var ett tips… Givetvis hade jag förvärrat det hela genom att desperat försöka hålla golvet rent och därmed skurat nästan dagligen.
  Nåväl, hösten kom med torrare och kallare väder, då avtog klibbigheten, och nu under vintern märks det inte alls. Hade inte planerat att byta ut golvet riktigt ännu, så jag hoppas att det håller sig hårt och torrt en sommar till.
  Vem kunde tro att det miljövänliga

  1. Hej Annika,
   “Såpan frigör mjukgörare i plastgolvets yta, vilket gör golven klibbiga”
   Dessa mjukgörare är väll inte det som heter Bisfenol A och är östrogenliknande? Hoppas inte, men om ja, kanske man bör nästan överväga om det är klokt att ha kvar plastmattan ??

 10. Oj, slutet kom inte med.
  Vem kunde tro att det milda, naturliga och miljövänliga alternativet kunde orsaka problem?

 11. Hej och tack för ett intressant första avsnitt av Husmorsskolan! Jag blev så inspirerad att jag var tvungen att tapetsera min byrå med tidningspapper, det blev jättesnyggt. Jag ser fram emot vilka andra tips du har på lager.

 12. Är det inte sån som kan börja brinna, eller är jag helt ute och cyklar ?
  Har läst nåt om nån som oljat in nåt och lämnat trasorna i en hinkloch sen började det brinna, men det kanske var en annan olja ?

  1. Jo, det är linolja du tänker på. Den ska man vara försiktig med. Men linoljesåpa är det ingen fara med.

 13. Kul att läsa att såpan drar ihop träet. Det riktigt ilar ända ner i fötterna när man tänker på hur det är att dra handen över stickigt trä. Nu känns det mjukt i stället! Modernt värre med känselblogg! 😀

 14. Åh, vad jag känner igen mig! Här används det oxå till allt möjligt. Skurgolvet i köket blir hur rent och fint som helst- nyskurat doftar det ju underbart! Och mannen tvättar hela sig i linoljesåpan 🙂 Användningsområdena är oändliga. Gillas.

 15. Hej Clara! Tack för alla fantastiska tips du kommer med!
  Skulle gärna önska ett peppinlägg från dig. Vad gör man när arbetslusten tryter (över en lång period), hur tacklar man motstånd och kritik utan att gå ner sig totalt (nu menar jag inte korkade kommentarer från bloggläsare, utan t ex (i ditt fall) arbetsgivare du frilansat för)? Hur får man in i skallen att det man gör faktiskt är jäkligt bra?
  /En annan egen företagare

 16. När du tvättar kläder i linoljesåpa gör du det då för hand eller kan man använda det i maskin också?häller man det i så fall i tvattmedelsfacket eller direkt i maskinen?

  1. Jag häller det i tvättmedelsfacket i maskin. Men man kan provtesta med lite först för såpan bubblar rätt friskt 🙂

 17. Att städa med grejer ur skafferiet ska verkligen bli min grej när jag flyttar hemifrån, men försöker influera familjen nu när jag fortfarande bor hemma. En sak jag undrat när jag tittat på ättika, är att jag har hittat en svagare och en starkare variant. En, om jag minns rätt, heter något med absolut ren ättika och den andra heter ättiksprit och den har mycket högre procent. Vet du vilken som är bäst eller om det är sak samma? Eller helt olika saker?

  1. Ättika är ättika, 24 procent. Anledningen till att det finns utspädd ättika, dvs ättikssprit i handeln är att det kan vara säkrare för ex barnfamiljer att inte ha den starka ättikan lätt tillgänglig hemma. Men förvara barnsäkert och undvik att vatten körs omkring i lastbil i onödan! Då kan du också göra världens bästa pressgurka: skiva en gurka ner i en skål. Salta lätt mellan lagren (saltet gör att gurkan saftar sig). Häll på 2-3 msk socker, på sockret 1 msk ättika. Rör om, låt stå en halvtimma, kanske med en tyngd överst. Exempelvis en assiett med en mortel på. Ta bort tyngden, rör om och klipp lite persilja över. Voilá, mormorsmors gurka! Går till och med att frysa!

   1. Använd inte morteln ihop med ättika om morteln är gjord i marmor. Då blir den förstörd, eftersom marmor inte tål ättika.

 18. Med tanke på att det tog bort svettfläckar måste jag ju fråga om det även tar bort svettlukt? Eller har du något annat husmorstips på något som tar bort lukten från kläder som luktar svett så fort man använder dem, hur mycket man än har tvättat?

  1. åh, det skulle jag också vilja få tips på! just lukt är ett problem med att ofta ha 60-talsklänningar i polyester. det går liksom inte helt bort när jag handtvättar, och jag vill gärna inte köra dem i maskin :/

   1. Ättika fungerar toppen när det gäller att ta bort lukt på allt från gamla gympaskor (späd med 1 del ättika 2 delar vatten och spraya med en vanlig spayflaska) till svettlukt på klänningar och illaluktande disktrasor! 🙂

  2. Vet att ättiksprit (24%) och bakpulver effektivt tar bort lukt av fotsvett i mina våtdräktsskor. Det fick stå och dra någon timme. Det borde fungera på viss annan svettlukt med.

 19. Vill tipsa alla om TVÄTTNÖTTER! Sök på nätet, själv köper jag mina från tvåleriet. Nötterna är komposterbara, lätta att hantera, så miljövänliga som bara den! Och, tekniskt sett är de inte nötter utan frukter, så nötallergiker kanlugnt använda dem. På samma ställe köper jag en underbar tvätt-tvål, som fixar ingrodd smuts, vinfläckar och tillochmed kåda!

 20. Hej Jag undrar om du vet ifall man kan använda linoljesåpa att rengöra skinnmöbler med. Mvh Marie

 21. När jag började läsa och såg fotot på Gysinges såpa tänkte jag att jag måste tipsa om Klassiska byggvarors som är betydligt billigare men sen såg jag ju att du redan hittat den! Linoljesåpa är fantastiskt. Vi har inga andra rengöringsmedel hemma längre (förutom ättika) Det är så skönt att slippa fundera över vad rengöringsmedlen innehåller och de konstgjorda “dofterna” är verkligen inte trevliga. Det luktar så rent med linoljesåpa.

 22. Åh vilket supertips!
  Jag använder grönsåpa till mycket, men nu ska jag köpa hem linoljesåpa! Jag bor så nära vackra Gysinge och åker ofta dit och fikar och fotar!
  Har du varit där någon gång?

 23. Hej!
  Ja visst är linoljesåpan underbar! Använder den till allt.
  Men för att det ska bli rätt..den är inte svensktillverkad utan kommer från Belgien.
  Det vet jag med säkerhet för vi, (jobbar på Ovolin i örebro) säljer den också men med
  citrusdoft, medan Gysinge säljer exakt samma, men med mandeldoft.
  Kan vara bra att veta..! och välkommen in om du har vägarna förbi.
  Vänliga hälsningar Carin/ovolin

 24. Hej hej 🙂
  Jag undrar om du vet något sätt att få ut svettlukt ur sägen?

  Både täcket, kuddarna o madrassen, men inte örngotten osv som då tvättas 🙂
  Skaffade nyligen nya kuddar o sängen är bara ca 3 år gammal men min säng började lukta så här mer de senaste månaderna även om jag haft pojkvän i snart 2 år :p
  Kramar Emelie

 25. Hej Clara! Försöker ta reda på hur man ska dosera såpan vid tvätt av kläder. Har du kommit fram till något? Jag får väl experimentera… Den är i alla fall väldigt dryg, som du säger.

 26. Hej Clara! Tack för en jättehärlig och inspirerande blogg. Jag har en liten fråga angående linoljesåpa och sockerlådor som du skrev om i inlägget. Jag har också en massa fina gamla trälådor som jag använder inomhus men vill behandla på nåt sätt, skurar du dina endast med linoljesåpa eller oljar du in dem något efteråt också och i så fall med vad? Rena djungeln tycker jag att hitta ett bra, billigt och enkelt sätt olja in saker som ska vara inomhus tycker jag. Man vill ju gärna att det ska skydda men även vara så lite gifter som möjligt och vara enkelt att göra osv. Tack på förhand, vänliga hälsningar Linda

 27. Pingback: Skurgolv
 28. Ska man alltid tvätta med kallt vatten när man använder linoljesåpa eller är det bara när man skurar skurgolv?