Jag är sjukt peppad på att anlägga ett sparrisland – jag älskar sparris! Tyvärr är jag novis på det hela men jag är övertygad om att ni säkert har en massa tips på hur man ska gå tillväga bäst?! Så, hit me med vad ni vet! Jag är idel öra
Jag är sjukt peppad på att anlägga ett sparrisland – jag älskar sparris! Tyvärr är jag novis på det hela men jag är övertygad om att ni säkert har en massa tips på hur man ska gå tillväga bäst?! Så, hit me med vad ni vet! Jag är idel öra
Har du frågor kring din order eller något annat som berör min butik, vänligen hör av dig till:
Eller använd formuläret nedan.
52 svar
Det jag vet om sparris är att de är PH känsliga och att det tar ett par år att få en bra skörd, men om man lyckas kan den bli riklig!
Tålamod är ett av de första orden jag tänker på, för mig veterligen får man inte skörda första året (eller om det tom. är de två första åren). Jag har dock en känsla av att du har tålamod (i vissa avseenden iaf;)) så jag säger bara ”kör på” för visst är sparris sagolikt smarrigt! Ikväll äter vi lätt kokt sparris som vi doppar i löskokta ägg och saltar lite lätt. Det är en kvällsfika som passar en varm och solig dag i slutet av april!
Det ska visst vara lite pyssel med att anlägga ett sparrisland, men det är med all säkerhet värt besväret! Själv får jag plocka från mina föräldrars trädgård, tänkte skörda första gången imorgon faktiskt 🙂 och äta dem helt naturella, godast så tycker jag 🙂 Hoppas att du får många bra tips från någon som kan 🙂
Har samma längtan, men just nu är det inte läge för att anlägga en sparrissäng – har så mycket annat i lilla kolonilotten som jag måste få ordning på. Däremot gav jag och mina bröder min mamma 15 finfina sparrisplantor i födelsedagspresent. Dessa har nu inhämtats på Österlen Sparris och är nu i jorden (om man nu kan kalla det jord – typ sand) i mammas trädgård vid havet. Nu hoppas vi på goda sparrisskördar framöver!
Är du sparrissugen så kolla in http://www.sparris.se/ Här finns massor av braiga tips som en sparrisentusiast bör veta – lycka till!
vilken vacker bild!
låter spännande och löjligt gott 🙂 Lycka till
Här står allt du behöver veta 🙂 http://zetas.se/Bilder/SPARRIS.pdf
Lycka till!
sparris och rovor, det är två grödor som jag aldrig rört vid med mina knubbiga små bäbishänder.
Å jag älskar också sparris!! 🙂 Har inga tips dock..
älskar sparris och tror att det kan vara spännande att odla -när man väl får skörd.
Mina svärföräldrar som är mästerodlare beskrev i helgen att det kan ta upp till 5-6 år innan man kan skörda. Men att man sen skulle ha stadig skörd i många år framöver. Tror att det finns möjlighet att köpa ”gamla” plantor att plantera så att man inte måste vänta i alltför många år. lycka till!
Hej Clara!
Vi köpte våra sparris plantor på Österlen sparris. Då fick vi med en beskrivning hur man skulle göra, inte alls komplicerat! I dag tog vi våra första sparrisar och la på grillen, lycka eftersom man inte får skörda de första 2 åren! Nu har vi mkt sand i våran jord och det verkar som att de trivs i det, köpte 18 plantor som kom på posten helt otroligt! Lycka till!
Du tar så vackra bilder! Lycka till med sparrisodlandet 🙂
Som många redan sagt – vänta några år innan du skördar … och så luftig jord, mycket sand i.
Sen tycker jag att man inte ska glömma bort hur dekorativ den sparris man inte skördar kan vara. Den växer upp och blir ett midjehögt fjunigt fluff. Så plantera sparrisen där du får njuta av att den är vacker också!
Ja OJ, vilken fantastisk bild! Som gör mig kamerasugen….
Sparris är så vansinnigt gott, men här i Frankrike fick vi igår berättat för oss att skörden snart är slut för sommaren. Det fick mig att vilja åka hem till Sverige där man kan fortsätta att äta sparris ända till midsommar. Men å andra sidan blommar rosorna här och poolen ska snart rensas.
Åh, måste få tipsa om en sida – inte bara när du behöver tips om sparris utan när du behöver få råd/tips gällande typ vad som helst som har med odling, växter, ekologiskt, djur, naturbruk att göra!! Klicka dig in på http://www.alternativ.nu
Världens mest aktiva forum där du kan få svar på allt. Där hänger en massa människor som ”nördat in” (menar det positivt!) på allt möjligt som har med ekologiskt lantliv att göra. Jag har blivit hjälpt många gånger!
Lycka till med sparrisen! Har precis knaprat i mig några pinfärska… mumsigt!
Vet ingenting om sparris, däremot vet jag att man lär sig mer av att misslyckad ibland än att lyckas med allt! 🙂
Jag har odlat sparris, med skiftande resultat.
Jag köpte små sparrisplantor i utplanteringskruka, och satte dem på min kolonilott. Det tar ju minst ett par år innan man kan skörda för första gången eftersom det tar tid för dem att växa till sig, sen får man inte heller ta alla små skott på en planta, de måste ju få in lite solenergi för att bygga upp sig själva av.
Men om du frågar på plantskolan så komemr de kunna ge alla råd du behöver.
Sätt igång bara, det är inte alls så komplicerat med sparrisodling, bara tålamodskrävande.
Stor kram, och allt gott!
Jag vet bara att jag älskar att äta sparris ! 🙂
SPARRIS! Jag måste också testa att odla sparris! Hade nästan glömt att de fanns.
Jag har ett väldigt bra tips till dig, detta gäller all odling för självhushåll. ”Handbok för Köksträdgården” av Lena Israelsson. Vill man göra det enkelt för sig och få välfungerande tips direkt så är det husguden du bör uppsöka. Lycka till!
Hej! Ett tips är att läsa Åke Truedssons bok ”grönsakslandet”, den ska visst vara väldigt bra, både vad gäller sparris och annat 🙂 Lycka till!
den har jag också hört att den ska vara lika bra som Israelssons bok 🙂
Efter hus som vi byggde vårt på en gammal äng så växer det sparris lite här och där. Förra året försökte jag gräva upp sparrisen (det är ju lite opraktiskt att ha dem växande mitt i gräsmattan) och flytta dem till ett land istället. Men jag upptäckte att rötterna går låååångt ner i marken och är grova som bara den så jag slet väl av en och annan. Tyvärr har det inte börjat växa på det nya stället och det ska bli intressant att se om de kommer upp där de en gång stod. För jag har också hört att det tar flera flera år att få fart på sparrisodling. Så plantera i år så kan du och lilleman plocka sparris tillsammans om ett par år :).
KRAM
// Inredningsfrun
Jag har inga odlingtips för sparris men ett enkelt och otroligt gott sätt att tillaga den på är att helt enkelt gnida in sparrisen i lite olivolja, färskpressad citron, salt och peppar. Grilla dem snabbt, de ska fortfarande vara spänstiga och njut!
Far min han odlar sparris och de växer så de knakar just nu. Finns verkligen ingen bättre än att knalla ut i landet och plocka en knippe att äta till kvällsmat. Som tidigare nämnts här så måste man ju vänta några år efter plantering innan man får börja skörda och de trivs bäst i ganska sandrik jord. Ska kolla om far min har fler bra tips att ge, i sådana fall lovar jag att återkomma. Lycka till!
Sparris är som att odla endiver fast svårare!
Börja med rädisor och jobba dig uppåt!
Åh nu blev jag hungrig! Sparris kan vara så himlans gott
Vi odlar sparris på vår baksida! 😀 det blir fett gott, fast det tar flera år för plantorna att bli bra så man kan skörda mkt. Det är lite läskigt för jag tror vi börja odla dom när jag var kanske 17 o då tänkte jag att ”va roligt, kanske får jag äta en egenodlad sparris när jag fyller 18. Och gud va kul, när jag e 20 (det är ju om hundra år!) då kommer jag kunna äta massor!” Och nu e jag 20!! Och ska äta jättemkt sparris så fort dom växt till sig och det tog inte hundra år. Men min far har nog massa bra tips, det är han som har gröna fingrar i familjen, ska se om han säger nått. Lycka till iaf! 😀
har du köpt en ny kamera? eller börjat redigera på annat vis? det är en helt ny lyster i bilderna!
Åh jag skulle också vilja odla egen sparris!
Jag kan inte nått om sparris men måste säga att dina bilder är så vackra!
//Henrietta
Oh så kul! Inga tips när det gäller sparris tyvärr.
O vilken fantastiskt fin primörbild!
/Evelina – Evelinas Ekologiska Hudvård
Jag kan berätta att om man inte har annat än blå snören hemma, som man sedan binder ihop sparrisen med och kokar. Då får man äckelblå sparris, säkert lagom giftiga också.
Däremot vet min husse hur man transporterar det stora Sverkerpriset till Frankrike!
Hihi, jeg liker det svenske ordet sparris. På norsk heter det asparges. Har dessverre ingen tips, men jeg er sikker på at du får det til. Det må jo være helt fantastisk å kunne høste sine egne asparges!
hej!
Helt galet… jag drömde att du ringde mig i natt och bjöd in mig på klädbytardag. Det lät så trevligt tyckte jag. Tyvärr var jag tvungen att tänka på saken då jag väntar barn om 2 dagar ( i verkligheten) och ville inte sitta i ett hus utanför stan om värkarna skulle börja. Ja! Man drömmer konstigt som höggravid:)
Ha en fin torsdag! Kram
Skånskan har faktiskt en artikel på just hur man odlar sparris – bara att läsa på och studera in sig!
http://www.skanskan.se/article/20110427/BOSTAD/110429772/1007/-/sa-odlar-du-egen-sparris
Åh, tänk att kunna anlägga en sparrisäng! Själv har jag en liiiten radhusträdgård, med en ännu mindre (1kvm) odlingsbädd. Å andra sidan har jag inte så värst gröna fingrar, bara en smyglängtan efter självhushåll som jag nog egentligen är för lat för att göra något av. 🙂
Vi planterade vår sparris i fjol, men kunde då inte skörda den, detsamma gäller iår, men visst kan man ta några smakprov. Sparrisen trivs bäst i sandrik jord, det kan även lönas att kalka jorden. Man skördar innan midsommar sedan låter man plantorna vila. Sparrisen klarar sig under vintern utan att man täcker över den. Vill man ha en riktigt tidig skörd löns det att en duk över den, det finns olika sorter med olika skördetider.
Lycka till Clara! // Anna
http://www.skanskan.se/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20110427%2FBOSTAD%2F110429772%2F1007%2F-%2Fsa-odlar-du-egen-sparris
jag hade en lärare på gymnasiumet (i umeå) som anla ett. han sa något om att det var väldigt viktigt att gräva ut ordentligt och sen flytta på med utbrunnen koskit (eller om de var häst) då jag gick ut 3 an (2004) så hade vi avslutning hos honom, och då var landet på 2 sässongen eller något sånt. så visst fungerar det här uppe också.=)
Inte en susning…men jag har förstått att det tar flera år att få upp något ätbart. Jag såg på trädgårdsfredag för något år sedan där dom visade hur man gör. Det verkade inte så svårt så jag tror att bara du hittar en beskrivning och en plätt att odla på så kommer du få njuta av dom härliga primörerna om några år.
(Jag skulle hålla dom gröna om jag var som du…mycket nyttigare!)
Kram
mika
Jag har bott i Tyskland i ett par år, och där lärt mig att ÄLSKA vit sparris. I maj brukar jag äta flera kilo.
Så här gör jag:
Skala sparrisen. Efter ett tag lär man sig känna skillnad på sparrisens struktur när den är tillräckligt skalad. Allt som är liksom ”blankt” ska bort, man ska se att man kommit in till fruktköttet.
Bind ihop sparrisen i buntar (ibland struntar jag i det). Koka buntarna i vatten som du haft i både salt och socker. Känn med en knivspets när sparrisen är klar.
Antingen äter du sparrisen på en gång med kokt potatis, salt och smör. Eller (min favorit) låter du den svalna i en dressing gjord på olivolja och balsamvinäger. Precis innan du ska servera river du över en massa färsk basilika. Till härligheten serverar du kokt potatis och eventuellt tunna skivor av någon god skinka alt. kalkonkött. MUMS!
shit, NU fattar jag att det inte handlade om TILAGNING utan om ODLING. sorry för slarv-läsning.
Jag odlar sparris (såklart…vad odlar jag inte?) och har fått upp massor av fina tjocka skott som jag försöker hålla mig från att äta opp (de är satta förra våren). Köpte plantorna på en vanlig Plantagen-butik, de hade från två olika leverantörer tillochmed. Sparris rockar!
a la plancha y aliñadas con aceite de oliva. MMMMM!!!!!!!!!!!!!
Hej alla
Odla sparris är superenkelt. Köp en planta, bestäm var den ska stå i trädgården för den går i stort sett inte att flytta (långa rötter). Vänta tre till fyra år med att skörda (den blir fin i buketter så klipp den gröna som kommer upp, det gör inget bara du lämnar det mesta kvar). År fyra kan du ta några stycken (typ två) innan du låter den vara för året och sedan är det bara att skörda järnet fram till midsommar. Därefter ska du låta den vara, då får den kraft till nästa år.
Jag har odlat i Täby i fullkomligt usel jord och den växer utan problem. Är inne på år nio nu och på mina tre plantor kan jag skörda mellan 15 – 20 sparris per år. Föredrar mina gröna men föregående läsare har beskrivit vita så jag tror jag ska prova i år – tack för tipset!
Hej!
I Skåne har vi en fantastisk sparrisgård på Österlen som har en utmärkt hemsida där vägledning, tips, försäljning mm finns. Jag ska dit och köpa i vår (www.sparris.se)
för att sätta i pallkragar. Eftersom man ska låta dem växa ett par år innan man skördar + alltid ska låta dem gå upp i blom efter ett tag när man har skördat- blir det ett ganska stort men skirt ”buskage” som faktiskt kan vara lite rumsavdelare i trädgården. Lycka till!
Vilken fin bild!
Sparrissäsongen har kommit här nere i Berlin och det serveras överallt! Jag äter helst min sallad med rivet citronskal, färsk parmesan och lite olivolja. Till det en bit ugnsbakad lax eller lufttorkad skianka. Enkelt och ruskigt gott.
Hej! Bor i Värmland och har hört att det bara går att odla sparris i Skåne..men det stämmer alltså inte. Vi har en buske på södersidan och det växer så det knakar, hinner knappt plocka dem innan de blir för grova. Vi vattnar bara lite extra på våren, ingen extra näring behövs. Se till när du köper att du får sparris som är avsett för vår klimatzon i Sverige. Plantagen säljer växter frn Italien som inte är härdiga här i vårt land- lite dumt kan tyckas! Sen tror jag att det tar något år, kanske två, innnan man får första skörden. Lycka till!
ah vilket fantastiskt foto!!
får man fråga fröken vad hon har för kamera nuförtiden och vilket objektiv?..
kram Lovisa