Sniffa

Jag har köpt en alldeles ljuvlig krydda till mitt lilla kryddland. Ananas-salvia!Den luktar så gott att jag bli snurrig. Kan inte sluta sniffa på den, så jag sitter här och inhalerar som vore det thinner. (Minus risken för hjärnskador men ändå beroendeframkallande). Ännu får den stå inne ett tag men snart ska den planteras ut och sedan ska jag börja skörda. Kan tänka mig att den är grymt god i efterrätter, typ som sorbet, eller till en härlig matvetesallad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Sniffa”

 1. Det trista är att den inte är vinterhärdig, så passa på att njuta! Perfekt som garnityr på t ex cheesecake eller egentligen vad som helst som trivs ihop med ananas och mynta!

 2. Hoppas att skrivkrampen löste upp sig, så orden bara flödade fram.
  Jag tror inte att jag tycker om kryddan, men det finns andra i hushållet som tackar för tipset. Han hälsar och tackar.
  Varför inte jag gillar det. Kolla på min utomordentliga blogg så får du se.

 3. åh jag var så himla himla nära på att köpa ananas-salvia när jag sist var ute på österlenkryddor (ja som självklart ligger ute på österlen 🙂 ). Men det bidde inte den kryddan. Det bidde istället choklad-mynta. Det doftar också heeeelt ljuvligt!!

 4. Åh! Den måste jag leta efter så fort jag får chansen! Låter häftigt! En favorit, när det kommer till något man kan äta, är amerikanska blåbär som man får på buske. Ger jättemycket bär och är lättskött. Tyvärr fick jag inte min att överleva vintern men den va underbar att ha under sommaren.

 5. Min granne förärades en äpplemynta inköpt för en tjuga alldeles utanför porten på Möllevångstorget i Malmö. Den luktade varmt, grönt, knastrande äpple blandat med mint och kola. What a combo!

  Jag ba´: när den är större och du kokar ihop något med den. Låt mig smaka! Grannen sa, jomenvisst. Bra deal, tycker jag. Det gäller att vara listig.

  ..och just ja. Samma granne (som förutom att vara en hejare på att baka också är en fena på växter) tipsade om att just nu är det perfekt tid att odla och så frön. Något med månen (eller var det solen?). Hursom: enligt honom – odla nu! Slut på tipset.

 6. Har för mig att de använde ananas-salvia till grillad fisk i svts valborgs-program igår.

 7. Okej okej okej, jag har värsta grejen till dig: chokladmynta! Luktar och smakar typ after eight! Har aldrig varken sett eller hört talas om tills jag fick smaka på ett blad nu i påsk. Jag storknade.

  1. Det lät spännande. Har varken sett eller hört talas om chokladmynta jag heller. Får man kanske ta och leta efter 🙂

 8. Du skrev en gång ett inlägg om att många säger “jag inreder med naturliga färger” och så är det bara beige, brunt, mörkgrönt, vitt och svart.
  Jag upptäckte precis det här häftiga trädet – Rainbow Eucalyptus – och hur naturligt är inte det!? 🙂
  Googla och kolla in bilder på detta superfina träd!

  1. Wow! Det måste vara det mest fantastiska jag nånsin sett! Tack för att du delade med dig av det!

 9. Jag ville bara skriva något som inte handlar om ananas-salvia egentligen nämligen hur fantastiskt och hoppingivnade jag tycker att det är att varje blogginlägg du skriver inte handlar om barn fast du precis har fått ett. Har läst ett antal andra bloggar vars innehavare har fått barn och plötsligt handlar allt allt allt om barnet, det finns inte ett inlägg där inte den lille figurerar direkt eller indirekt. Jag är själv en sådan där person som inte känner allt för mycket pockande modersinstinker (snarare tvärtom) och jag blir mindre skräckslagen av tanken på att det plötsligt inte finns något eget längre efter att man fått barn, att det inte längre förkommer något i livet som inte är direkt relaterat till den nya lilla människan. Kalla mig gärna självisk men den tanken står jag inte ut med. Jag förstår givetvis att din lille son är det viktigaste för deg men jag tycker det är så skönt att se att du lägger energi på andra mer eller mindre viktiga saker också. Du ger mig hopp. tack tack tack för det. Jag läste ett inlägg för ett tag sedan där du fått kritik av någon som “inte var imponerad” av deg för att du tydligen ve och fasa efter att ha fått en son fann andra glädjeämnen och intressen i livet förutom honom som om det gjorde din kärlek till honom mindre. Det gjorde mig bara arg och ledsen att läsa, jag tror du blir en fantastisk mor till din son bara för att du kommer att ha så mycket mer att ge honom genom att hålla dina egna intressen och din egen passion vid liv. Du kommer helt säkert att inspirera honom (och andra) till att göra precis vad dom vill. Så än en gång tack för att du ger mig hopp!

  1. Håller med!
   Visst är man förälskad i sina barn, men ibland blir man ju galen på dem. Skulle man inte ha något annat i livet än barnen skulle i alla fall jag känna mig helt låst. Har man inga andra intressen innan man får barn, är det nog klokt att skaffa sig.

 10. Det är ett tecken! Andra gången för första gången jag läser om det den här gången!

  Måste nog köpa en planta jag med 🙂

 11. Grattis till den växten. Finns i ett växthus vid den skola jag arbetar på. Och de röda blommorna som kommer senare är helt bedårande. En självlysande röd vippa, som mest luktar ananas. I växthuset är den minst 2 m hög. Det får bli ditt nästa projekt, ett växthus intill hus eller någon ladugård med djur i så du kan få lite spillvärme.

 12. Man kanske kan använda den så sim man gör pelargonkaka? Jag brukar följa Bergabackens pelargonmuseums recept:
  Ingredienser

  125 g smör och rapsolja
  1,75 dl socker
  1 ägg
  10 mixade pelargonblad (Dr. Vesterlunds blomma)
  2,5 dl vetemjöl

  Vispa fett och socker pösigt.
  Blanda ner ägget och därefter pelargonbladen.
  Rör i mjölet och häll smeten i en
  smord och bröad form, gäärna med löstagbara kanter.
  Grädda mitt iugnen i 175 gr i 20-25 minuter.
  Låt kakan svalna.

  Glasyr
  1 dl florsocker
  3-5 mixade pelargonblad
  lite vatten
  rivet citronskal från ½ citron
  Blanda ingredienserna till glasyren och bred på kakan
  när den svalnat.

 13. Jag vill bara tipsa dig om en annan sak som också luktar otroligt gott, nämligen Coca-cola pelargon. Den är också beroendeframkallande. Tror den skulle vara något för dig eftersom du verkar gilla pelargoner i vanliga fall 🙂

 14. Stod och sniffade på en sådan härom dagen i handelsträdgården. Nu inser jag att jag var lite dumsnål när jag inte köpte den.

 15. Vilket roligt namn! Bara därför känns det som ett måste, jag flyttar snart till ny lya och där kommer jag kunna ha en liten täppa (med betoning på just liten) så jag ska spana efter den här spännande växten bland kryddörterna.
  Tack för tipset och lycka till med din trädgård Clara 🙂

 16. Jagbrukar ha ananas salvia på min balkong och det är gott i efterrätter, smaksätta vatten med och när man lagar t.ex. kassler eller annat kött som passar med ananas till!

 17. Håller med tidigare kommentarer TESTA Chokladmynta!! lägg några blad i en kopp och fyll på med hett vatten…..mmmmm och vill man ha det lite sötare så släng med ett blad stevia (ohyggligt sött, 400g sötare än socker men utan kalorier och helt naturligt :)) båda finns att köpa i kruka 🙂