Om sockerfastan

Det rasade ju in en himla massa kommentarer på inlägget om min socker-detox. Det var roligt att så många hade tips och åsikter. Jag känner att jag måste förtydliga lite hur jag tänker äta eftersom det var många som missförstod:

Jag äter ingen särskild diet. Jag bara undviker den mat som jag mår dåligt av. Dit hör hårt processade och raffinerade råvaror som vitt mjöl, polerat vitt ris, pasta och framförallt socker.  Där är jag mest rigid. Inget rent socker alls på sex veckor (sex veckor är den tid det tar att bryta en gammal vana).

Anledningen till att jag gör en detox är för att jag vid det här laget är så sockerberoende att jag måste bryta helt. Jag kan helt enkelt inte bara äta lite godis och kakor ibland. Jag måste införa en helt ny matregim. Jag har inga planer på att sluta äta socker, mjöl och ris för all framtid men däremot vill jag minska intaget rejält. Så att det normala för mig blir att äta sött och kolhydratrikt någon gång ibland istället för nästan jämt!

Däremot äter jag annat som innehåller kolhydrater men som inte är raffinerat. Typ som potatis, bönor, linser och olika frukter.  Men istället för att smälla i mig massor av mackor och pasta när jag är hungrig äter jag livsmedel som avocado, keso, nötter, frukt, ägg, mackrill och massor av nyttigt fett och försöker låta bli att bli hungrig överhuvudtaget. Jämnt blodsocker är målet. Dessutom drar jag ner lite på mjölken som jag annars gärna dricker en liter om dagen av (!). Jag äter mellanmål bestående av nötter, frukt och grönsaker. Och i min vanliga middagsmat sker inga större förändringar än att jag väljer bort pasta och ris. Jag har ju bra matvanor i grunden – men sockerfastan handlar om att bryta ett mönster! Ett mönster där jag kan äta hur mycket sött som helst för att en kvart senare vara lika sugen igen.  Oerhört obehagligt och inte ett dugg lagom eller normalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

104 kommentarer på “Om sockerfastan”

 1. Precis i den fasen befinner jag mig också. Usch och fy vad jobbigt det är att bryta dock! Jag börjar med en vecka, annars klarar inte psyket det hela. Bara tanken på sex veckor utan socker gör mig gråtfärdig, men en vecka det klarar jag. Och efter det klarar jag ytterligare en. Osv.

 2. Ett tips är att du öser på med fettet när du tar bort kolhydraterna, det är det som är tricket för att suget ska försvinna 😉 Smal och glad blir man!

   1. Jag måste fråga vad det innebär med att ösa på med fett. Vadå för fett?
    Jag vill verkligen byta min livsstil till en bättre, men det låter så konstigt med fett, är nog så hjärntvättad att; mycket fett = mycket extra kilon…?

    1. läs på kostdoktorn.se om du vill förstå hur kroppen fungerar i kombination med fett och kolhydrater!

     fett bränner fett, kroppen behöver fett. kroppen behöver inte socker. (nytt mantra)

     kolhydrater = socker. utan socker, inget blodsockerfall, inga behov, inga hungerskänslor. Ge det en vecka utan kolhydrater och socker och du kommer vara en ny människa. LOVAR!

     Skippa pasta, bröd, ris och potatis, vetemjöl osv. har inte haft blodsockerfall på fyra månader och mår huuur bra som helst!

     ösa på med fett innebär att man ska använda riktigt smör i matlagningen, undvika allt vad margarin och lätta heter. och sås, den ljuvliga såsen, med ost.mmm!!!!!

     1. Ja grejen är att man man istället för att käka mer kött fyller på med fett till man blir mätt. Goda grejer som smör, ost, grädde, creme fraiche, mayo osv.. Och ät när du är hungrig, himla enkelt!

     2. Exakt min åsikt. Jag har även varit kroniskt tarmsjuk i 8 år nu och äter cellgift och inte har min mage varit bra förrän nu, då jag slutat med socker och kolhydrater. Jag tror på allvar socker är det värsta som hänt mänskligheten. Mycket märkligt att mina läkare hellre ordinerar tunga mediciner än att försöka finna den verkliga anledningen till min sjukdom. Behöver jag tillägga att min typ av sjukdomar knappast existerar i U-länderna och att den börjat komma i Japan där man senaste tiden börjat äta västerländsk kost..

    2. acc: intressant! Jag har nån fom av ledgångsreumatism och upplever en markant förbättring sen jag började med LCHF. Kanske lite tidigt att dra slutsatser eftersom RA ju går i skov, men det känns annorlunda. Vore intressant att se forskning på området!

     1. Ja, som jag förstått så forskas det som aldrig förr inom just samband mellan kost och dessa sjukdomar. Det är ju framför allt kosten som ändrats de senaste årtiondena och inget annat! Det är ju bara att läsa här och se hur många som mår bättre! Min mamma har SLE och jag fick med henne på att sluta med socker och hon behöver inte heller medicinera lika mycket längre! Verkar som VÄLDIGT många symtom och sjukdomar kan kopplas till detta jäkla socker.. och det är synd för det är ju så gott. Men det antar jag heroinisten säger om heroinet också

 3. Nu har jag aldrig varit sockerberoende, eller kanske indirekt p.g.a alla snabba kolhydrater jag stoppat i mej. Har slutat med sånt en period nu och mår så mycket bättre. Försöker gå back to basics liksom 🙂 Jag tror verkligen inte att vi är konstruerade för att smälla i oss den mängd snabba kolhydrater som vi gör. Det är nog t.ex. verkligen inte meningen att vi ska ha vit pasta som huvudbasvara. Men det sagt vill jag säja att det är något av det bästa jag gjort. Jag är mer “jämn”. Aldrig hungrig men nöjd liksom. Så heja! 🙂

 4. å! jag är lite inne på samma spår (även fast jag kör tre veckor utan och att jag får äta glass) men det vore sjukt kul om du la ut lite recept på den typen av mat du lagar. Är inne i en matlagningsdipp om du brukar alltid ha mycket inspirerande mattips!

 5. Ett tips är också att äta god ost. Något som vi åt igår var ångkokt sparris (med olivolja och vitlök på givetvis), råa saltade tomater, två olika sorters ost (en get+får och en mjuk fårost) och en brödskiva. Var mätt hela kvällen efter det, trots att det inte var så mycket proteiner i just den måltiden. Kalasgott!

 6. Det är bara bra för kroppen att slippa få i sig så mycket socker. Är sockerberoende och kan inte ens äta ris utan att jag vill ösa i mig det tills jag spyr (godis är såklart precis likadant och jag kan inte bara ta en bit). Inte bra. Har ätit lågkolhydratkost i fem månader nu och är så glad att jag faktiskt lyckats “bli av” med sockerberoendet. Fast skulle jag få i mig något som triggar då vet jag inte vad som skulle hända :/

  Hoppas din sockerdetox går bra och att du mår bra 🙂

 7. Kroppen mår så bra utan massa socker. Jag planerar själv att börja äta liknande nån gång i sommar, så snart jag återhämtat mig lite från förlossning och allt vad det kommer innebära. För att jag vill hitta tillbaka till mina forna former och framförallt mina forna matvanor. Men det bästa med att skära ner på snabba kolhydrater och utesluta socker enligt mig är ju att man kan fortsätta äta det som egentligen är det smarrigaste så som oliver, avokado, ost, creme fraiche med mera mums…. Lycka till med att skrämma iväg sockerspöket!

 8. Sockerdetox borde jag med sätta mig själv på, har dock inte orken just nu. En vacker dag (: hoppas det går bra för dig, hoppas på att få följa med intresse

 9. Till något helt annat. Du verkar vara en klok kvinna med hjärtat på rätt ställe. Så jag tänkte tipsa om http://hjartekatten.blogspot.com
  Det är ett projekt som heter Hjärtekatten som samlar in virkade katter som ska skickas till barn som ligger på sjukhus på grund av något hjärtfel. Tanken är ett katten ska ge tröst och vara ett minne längre fram i livet. Ett fantastisk initiativ av två kvinnor, varav den ena har ett hjärtebarn.
  Tipsa gärna dina läsare om det här så dom får in fler virkade katter så fler barn kan få dessa fina figurer 🙂

 10. Låter precis som jag har gjort nu i lite drygt 6 veckor, och jag mår så mycket bättre! Det bästa av allt är nästan att jag uppskattar allt som jag stoppar i mig nu, tycker allt är såå gott. Tycker till och med några mandlar som numera är mitt fika på eftermiddagen är fantastiskt goda.

 11. Har gjort som du ett tag, fast jag har bara valt bort själva sockret och alla sötningsmedel. Men till valborg skulle vi kalasa till det med att baka brownies, något som jag älskat. “Tyvärr” blev det en besvikelse för min del. Det var så sött så det skruvade sig i munnen….

 12. Känner igen mig väldigt i det du skriver. Synd att socker ska ha den effekten på kroppen/hjärnan. Jag äter sedan en vecka tillbaka renodlad LCHF-kost, och det fungerar hur bra som helst för mig. Förhoppningen är att i framtiden kunna hantera socker i lagom mängd. Lycka till fina Clara!

 13. Har också utvecklat ett helt otroligt starkt sockerberoende sedan jag fick barn för snart tre månader sedan. Har aldrig varit en sötsugen person tidigare men nu bara måste jag ha socker (hellst Marabou choklad..) hela tiden, och hittar alla ursäkter att få det. Tror det kanske har något med amningen att göra, att det slukar energi och man luras till att fylla på med fel sorts energi. I alla fall låter som en bra taktik att köra lite detox, jag ska nog låta mig inspireras av dig och köra en jag med. Lycka till Clara!

  1. Jag har hört att sötsuget ökar vid sömnbrist. Kroppen kompenserar helt enkelt sömnbristen med att kräva annan energi, alltså ett sug efter socker. Sedan tror jag precis som du skriver att amningen också har med saken att göra.

   1. Det tror jag med. Om jag har haft en dålig natt och kommer ner till frukosten tröttare än vad jag var när jag gick och la mig kvällen innan, vill jag äta choklad eller småkakor till frukost!! Inte så nyttigt…
    Efter att ha läst alla kommentarer blir jag också peppad att ta en sockerfasta. Det är tydligen inte bara jag som är ett riktigt litet sockertroll! Clara nu blir godisfabrikörerna nog nervösa. Hihi du har kanske startat något stort! 😉

 14. Varför drar du ner på mjölken?? Det är ju ett väldigt näringstätt och bra livsmedel. Nu är jag lite partisk som är i mjölk-branschen men mjölk är bra mat!

  1. Det innehåller ju en hel del mjölksocker. Och det är även det ett sätt att underhålla sötsug även om mjölken man dricker inte är speciellt söt i smaken.

  2. Mjölk är jättbra, om man låter bli alla processade lättvarianter. Men ska man bli av med ett starkt sockerberoende är det bra att låta bli mjölkprodukter till en början eftersom de innehåller mjölksocker som ju också påverkar insulinnivån och därmed sockersuget.

   Jag har ätit LCHF-kost länge med viktnedgång, ingen halsbränna längre, piggare, inga hål i tänderna, färre förkylningar m.m.m. positiva saker som resultat. Tyvärr började jag tänka att nån liten godbit kan man ju unna sig ibland… Men nä, det kan jag inte för då faller jag tillbaka i kolhydratberoendet igen och kilona kommer tillbaka. Letar just nu motivationen till att bryta mönstret igen, svårt trots att jag vet om alla fördelar. Enda nackdelen med den här kosten är att det tar tid, man lagar all mat själv och köper inga färdigprodukter med en massa otrevliga kemiska tillsatser och där är en av svårigheterna med att börja om.

   Bra recept finns om man söker på kolhydrater i fokus eller lchf-recept.se och så finns det flera bra kokböcker med smarriga recept i. Det finns dessutom LCHF-magasinet som säljs i en del butiker eller för prenumeration som innehåller både recept, forskning och fakta, debatt, reportage m.m.

   Lycka till med detoxen!

   1. Det intressanta är att när man undviker kolhydtater helt, så blir man efter tag medveten om hur sött saker och ting egentligen smakar! Man blir liksom blind för det när man är van vid att äta mycket socker.

    När jag bara hade gått på LCHF i typ en vecka skulle jag smaka på en bit mörk chocklad (70- 80 %), den var så söt att jag verkligen hajjade till! I vanliga fall tycker jag så mörk chocklad är ganska beskt..

 15. Det låter ungefär som lchf. Jag kör efter den typ och jag mår mycket bättre av det! Blir inte hungrig efter någon timme och behöver inte småäta. Blir jag hungrig äter jag lite mörk choklad eller en banan för att stilla värsta hungern. Funkar super bra! 🙂 Lycka till!

 16. Stort lycka till! Tror att många skulle må bra av att ta ett sådant initiativ. För idag är det många som lever just som du beskriver, äter snabba kolhydrater jämt istället för att låta godis, kakor etc vara guldkanten i vardagen. Ett tips när det gäller mjölken är att byta vanlig mjölk mot laktoslåg el laktosfri, det är ett knep som funkar för vissa som är sockerberoende.

  Jag gjorde en gastric bypass operation för ca en månad sedan men trots operationen har givit mig ett fantastiskt verktyg för att bli av med min övervikt så måste jag självklart tänka på min kost resten av livet för att må bra. Jag tror att en kost med ett lägre intag av kolhydrater och mer plats för protein och bra fetter är kanon.

 17. Undrar detsamma, varför dra ned på mjölken?
  (och jag är inte i mjölkbranschen)
  Det finns alltför mycket att förlora på detta. Om det handlar om att hålla jämnare blodsockernivå så är det bättre att välja en fetare mjölktyp eller en syrad (typ fil, yoghurt, utan socker förstås).
  Vi nordiska blekfisar hade förmodligen dött av rakitis p.g..a D-vitaminbrist (solbrist) allihop om vi inte hade druckit mjölk genom historian. Finurligt nog så klarar faktiskt de flesta av oss av att spjälka mjölksocker (laktos) också i vuxen ålder, så det finns ingen anledning att låta bli.
  En studie av massajernas matkultur är inte ointressant i sammanhanget….

 18. Jag håller på med nåt liknande sen ca 1½ vecka tillbaka. Har gjort det tidigare för flera år sen och vet hur bra jag mår av det när jag väl brytit mönstret. Redan nu känner jag en slags frihet från sockerbehovet och det är en väldigt skön känsla. Lycka till!

 19. Jamenprecisexakt! Förresten så har jag dille på att göra zucchinipasta nu. Om du inte är bekant med det så är det helt enkelt zucchini som man hyvlar (med potatisskalare) strängar av och sedan kokar jättefort, det handlar om sekunder typ. Gott är det och på så vis slipper man all himla skitvete!

 20. Min mamma äter nästan inga kolhydrater. Till maten äter hon typ några långa gröna bönor, vet inte vad dom heter men…

 21. haha jag brukade också hälla i mig en liter om dagen men har dragit ner på det rejält för jag är så rädd att bli laktosintolerant (ligger i familjen). har också dragit ner på allt socker & vitt mjöl. höll mig i 3 månader och lite till men så blev det påsk och har tryckt i mig massor med socker men nu jävlar ska jag sluta igen. orkar ju typ ingenting alls

  1. Laktosintolerans påskyndas inte av mjölkdrickande!!!! Däremot så fungerar många människor i världen (faktiskt de flesta om man bortser från Norden) så att det ämne som bryter ned mjölksockret (enzymet laktas) inte produceras när man blir vuxen/äldre. Ärftligt betingat och inget man kan undvika genom att låta bli att dricka mjölk. Kanske bäst att passa på så länge det går bra!
   (säger hon som inte är i mjölkbarnschen och inte livsmedelsbranschen heller)

   1. Mjölk innehåller mycket nyttigheter men är ju ingen höjdare i just lågkolhydratskoster då det som sagts innehåller mjölksocker, och socker ska ju absolut undvikas där.
    Även om mjölk “bara” innehåller 5g kolhydrater (?) per 100 g så blir det lätt mycket om man tänker på att ett vanligt dricksglas alltså innehåller ca 10 g kolhydrater och 1 liter ca 50 g, vilket i varje fall överstiger strikt lchf-kost där rekomendationerna ligger på högst 20-40 g/dag. Nu verkar ju inte just Clara vara så strikt men ville bara säga det ändå 🙂

 22. Bra initiativ! Jag skulle verkligen behöva göra samma sak som du, jag är så extremt sockersugen. Jag vill egentligen bara springa iväg och köpa en påse godis nu, men jag vet att det bara kommer bli värre om jag gör det. Så därför försöker jag hålla ut. Men det är ju så svårt!

  Kan du inte komma med fler tips om vad man göra istället? Om mat och mellanmål som man snabbt svänger ihop och också blir mätt av?

 23. Ok, men skippa sockret men inte kolhydraterna. alla dieter (jag fattar att du inte går på en diet) tenderar att bli total hallelujah. minns ni religionen för bara några år sedan då man var TVUNGEN att dricka 3 liter vatten eller var det 10. Vilket hjärnsläpp. Av vilken anledning skulle mänskligheten plötsligt efter årtusenden av normal vattenreglering behöva hälla i sig litervis med vatten. Så varje frälsarmat bör tas med en stor dos misstänksamhet. Bara för att många tror på det blir det inte mer sant. Jag fattar att man blir mätt av att äta fett och ost men vem vill tugga på en bit kassler till kaffet. jag menar inte att man ska käka wienerbröd varje dag men det går väl inte att ersätta allt med kött ägg och böner. inte alltid.

  1. Det mesta går faktiskt att ersätta med annat. Själv väljer jag gärna en bit ost till kaffet. Oftast nöjer jag mig med en skvätt vispgrädde.
   Det är roligt att du nämner att vi efter alla tider då vi har kunnat reglera vårt vatten intag helt plötsligt skulle sätta i oss mängder med vatten.
   Men de processade kolhydraterna har vi ju inte haft i årtusenden. Så vad borde vara mer naturligt, äta den maten som vi har levt på i årtusenden eller den mat vi har tagit fram på allt mer konstgjord väg under de senare århundradena?

   1. Precis det jag tänkte skriva! Jag tycker snarare att “dieten” att proppa i sig kolhydrater (livsmedelseverket rekommenderade väl typ 6 mackor till middagen för inte så länge sedan) är total hallelujah. Det är helt ologiskt i så fall att äta de processade kolhydraterna som egentligen är ett ganska modernt påfund.

  2. Klart det går – om man vill! Alternativ till wienerbröd kan t.ex. vara ett par rutor mörk choklad, en handfull mandlar eller hallon. Fascinerande hur dessa livsmedel kan kännas fullkomligt tillräckligt söta efter en tid utan kolhydrater. Många klarar inte ens av att äta “vanliga sötsaker” när de börjat med lågkolhydratskost eftersom det då känns alldeles för sött… Var nog först då som det gick upp för mig hur mycket “skit” vi hela tiden stoppar i oss.

   Sen är väl anledningen att många “tror” på det att de faktiskt mår mycket bättre, det är väl inte så konstigt att man vill fortsätta med något som gör en gott? Svårt att argumentera mot vad andra personer faktiskt mår bra av, är det inte bättre att lyssna på sig själv istället? Tråkigt med all bitterhet och människor i försvarsställning (“utan anfall”) som kommer upp vid kostfrågor hela tiden. Då blir plötsligt alla experter på hur ANDRA borde leva…Hur kan det vara ett så känsligt ämne?

 24. Rekommenderar Finn Crisp om man vill undvika vanligt bröd men ändå kunna ta en macka till kvällsfikat. Det triggar i alla fall inte mitt sug efter vitt mjöl och socker. Jättegott med ekologiskt jordnötssmör på! Eller keso med nån tomatskiva och basilika..

  1. Fazers “Crisp” med råg är också ett bra och jättegott alternativ, innehåller samma mängd kolhydrater/100 g som Finn crisps och det kan ju vara kul med lite variation ibland 🙂

 25. …bra att du gör det som känns rätt för dig! En liten tröst kan vara att jag inte känner någon som har ammat/ammar som INTE har jättestort sockersug. Undrar vad det beror på? Suget försvinner med amningen som tur är, så om du känner dig lite extra sockerberoende just nu kan det kanske ha med amningen att göra.

 26. Bra Clara!
  Jag har till och från kört mer eller mindre hårt med GI och lite lchf och mår mycket bättre av det. Blir skum i magen, får huvudvärk och känner mig allmänt i dålig form när jag kommer ur de banorna. Nu på sista tiden så har detta tyvärr skett, så idag när jag såg ditt inlägg blev jag inspirerad att ta tag i det igen och nu ska jag också ta ett rejält tag och hålla mig från snabba kolhydrater i några veckor så jag kommer på banan igen 🙂

 27. Jag kör också på det där med “inga” kolhydrater och inget socker. Har fått märkbart bättre hy och känner mig aldrig uppblåst och hård om magen längre efter maten. Visserligen kan jag bli hungrig ibland och då smyger sockersuget fram. Därför ska man väl försöka äta ofta och mer fett antar jag. Jag har ingen vikt att gå ned, men som sagt, uppblåstheten och den äckliga tröttheten är borta. Lycka till!

 28. Duktig du är! Jag skulle behöva göra precis samma sak. Nu är du säkert inte lika dum som jag och äter samma sak varje dag =) Men jag försökte göra samma sak en gång och då åt jag nästan bara makrill och kokt ägg så nu mår jag jätteilla av specielt makrill. Har börjat äta ägg igen men det tog tid innan jag kunde det. Jag kan tänka mig att du redan äter varierat men om du ej gör det så rekomenderar jag dig helt enkelt att göra det =) Lycka till!!!!

 29. Jag äter ungefär likadant. Rekommenderar spenatsoppan jag gjorde till middag med mycket purjo, crème fraiche, vitlök, ägg och räkor. Mättande mums!

 30. Bra initiativ Clara!
  Om du får sötsug efter kakor eller tårtor rekomenderar jag dig att prova på raw food efterrätter; naturligt sött och nyttigt.

  Tex. Mandeltårta med bär.
  1.Mixa mandlar, blötlagda dadlar, ev havregryn och lite honung tills det blir till en formbar “deg”.
  2. Platta ut den på ett fint fat och ställ den i kylen en stund
  3. Mosa banan eller avocado, och blanda i lite kakao(för att få chokladkänslan).
  4. Bred ut “chokladsmeten” och häll sedan på massa färsk frukt eller goda bär.
  In i kylen igen en stund
  5. Skär en bit asgod nyttig tårta, och njut!!

  OBS! Det finns mer avancerade och lite mer proffsiga raw food recept, men detta är min simpla favovariant.

  Lycka till med din detox, ska försöka jag med!! 🙂

 31. Kul att Clara och så många som kommenterat här har börjat äta “lavkarbo” som man säger i Norge:) Samt någon som äter enligt LCHF. Detta tror jag verkligen på. Själv äter jag enligt LCHF, målet är att gå ner i vikt och sedan äta nyttig och mättande mat men även ha mera guldkant på veckosluten:) Jag kommer att lägga ut recept som jag testar ut så följ med…
  -F

 32. Jag är också sockerberoende. Så fort jag försöker bryta får jag huvudvärk… cravings är okej, jag kan hålla mig. Men det är svårt att stå ut med pulserande tinningar.

 33. Sockerfasta är vardag för oss med kronsik tarmsjukdom! Socker är dessutom ett gift som är väldigt inflammationsdrivande = lika bra att undvika. Honung som är av monosackarider däremot går jättebra!

 34. Fint initiativ! Själv har jag gått på lchf-dieten tidigare för att få min kropp att må bättre då jag drabbades av sjukdom. Ett tips är att börja använda stevia som sötningsmedel! Det har inte kommit till Sverige ännu men kan beställas på nätet. Självklart är det inte lika gott som socker men jag älskar att ha det i tex té eller olika shakes. Det som är så himla bra med stevia är att till skillnad mot alla andra sötningsmedel så påverkar inte stevia blodsockret hos vare sig friska eller människor med diabetes typ 2.
  Lycka till med sockerfastan!

  1. Är steiva bra då? Läste någonstans att det var lite tveksamt, kommer inte ihåg vad det var som var farligt dock haha, eller är jag helt ute och cyklar nu?

 35. Måste bara säga att jag fått så otroligt fin inspiration från din blogg till mitt nya kök i min nya lägenhet! Samma mintgröna färg som du har på dina fina köksluckor får nu pryda mina väggar och det där med olika stolar är ju bara sagolikt!
  Tack för en bra blogg med massa inspiration. Detta är varför jag läser bloggar! 🙂
  Kram från Emelie

 36. Hej! Det verkar vara många som är inne på detta spår just nu, även jag som gjort detta ett tag nu. Är du inspirerad av “Hjärnkoll på maten”-bok? Finns även på denna hemsida http://hjarnkoll.com/ Mycket bra tips & råd samt recept och pepp. Behandlar exakt det du beskrev. De är emot “förbud” när det gäller mat men behandlar just det du beskriver här om att RENSA UT OCH BÖRJA OM och sedan hålla en sund livsstil. Rekommenderas varmt! 🙂

  Men POTATIS är egentligen väldigt SNABBA KOLHYDRATER som man även blir sötsugen av. Har jag upplevt och även läst om. B la: http://sv.wikipedia.org/wiki/Snabba_kolhydrater eller i “hjärnkoll”.
  Samma med frukt…mycket fruktsocker i.
  För att helt undvika blodsocker uppgångar i ilfart rekommenderar jag att avstå från även dessa, men det är ju så tråkigt!
  Eller vad säger du?

  Lycka till! 🙂

 37. Har faktiskt tänkt tanken – att du äter väldigt mycket socker. Tror du kommer må jättebra efter abstinensen… Lycka till!

 38. Jag har också nästan slutat med processade kolhydrater – socker, vit ris, pasta, virbröd, jag avstår tom från potatis för deras effekt på mig är precis som snabbkolhydrater: jag får paltkomma först och sen är jag vrålhungrig om 2 timmar. Det är otroligt hur mycket kvalitetsnäring bönor, linser och ärtor kan ge.
  Däremot tycker jag att man bör vara lite försiktigare med LCHF, som med varje ny religion. Jag har också hört talas om många som mår hur bra som helst efter 4 månader på fet ost, smör, grädde. Men man får inte glömma att alla dessa ostarna, grädde mm tom köttet vi trycker i oss är också processad mat som vi människor har aldrig haft tillgång till i idags mängderna och frekvens innan 50-60 talet. Kött, mjölk, grädde är ju, trots allt, säsångmat. Inte har man haft tillgång till fläsk året om, utom mest från Julen till februari. Dessutom har man ej bara förbrukat fileerna som i alla fall jag gör idag utan alla organer, dvs mycke större näringsämnesvariation. Mjölken har kommit först efter korna har kalvat vilket hände aldrig året om och därmed grädde och smör hade man inte året om. Korna slaktades överhuvudtaget inte om de kunde tjäna andra syften. Ägg var det också begränsat med enl. säsongen. Det vore faktiskt intressant att se om LCHF har lika bra effekt i längden, vad händer med blodkärlen om 5 år t.ex?

  1. Vad som händer med blodkärlen kan man gissa om man sneglar på inuiter, (alltså gamla data) exempelvis. Hjärtinfarkt var ytterst sällsynt bland dem. Idag har vi “den franska paradoxen” att fundera på – mycket smör, grädde, kött och feta ostar, men lite hjärtkärlsjukdom.
   Och visst äter vi mycket innanmat. I form av korv, pastej och andra charkuterier.

   1. Nu är jag inte påläst på statistik men fransmän och södra Europa där jag själv kommer ifrån äter betydligt mindre fet och kött än norra Europa och dessutom mycket mindre portioner. Speciellt i Frankrike är portionernas storlek en kulturfråga, det har jag upplevt själv. Nu pratar vi inte vad man serverar på restaurang som upplevs av turister men hur man äter hemma. Dessutom äter man oerhört mycket frukt och grönnt. Vin sägs även det verkar positivt, vet ej.

   2. Men det där är inte sant. Fransmännen använder inte mycket grädde och mejeriprodukter alls. De äter ofta kött + grönsaker, och visst har de mindre kolhydrater i form av pasta eller potatis än vi har, men de har också alltid, alltid en dessert till maten.

    Du kan inte döma utifrån turistrestaurangerna, det är knappast det folk verkligen äter (lika lite som att svenskar lever på sushi). Du måste gå på vad som serveras på alla lunchmatsalar och liknande.

    Det avgörande i Frankrike är storleken. Men det är klart, är man beroende så är man nog inte stark nog att ta en liten portion och det är väl det som är problemet för alla överviktiga och beroende – att de inte klarar att dra en gräns.

 39. Jag höll uppe från socker i över ett år, fast jag var tvungen då jag hade fått en parasit. Men inget ont som inte har något gott med sig, för nu kan jag äta nåt litet med socker nån gång, men jag vill inte alls ha så mycket som det blev förr när jag var beroende. Det är läskigt hur lätt man blir beroende. Och otroligt lätt att halka tillbaka från ingenting till att faktiskt äta den mat som man vet innehåller socker “men inte så mycket”. Spelar ju egentligen ingen roll om det är mycket eller lite, alla bäckar små liksom!
  Men jag har känt att kroppen har mått så mycket bättre när jag låtit bli socker, även om det var svårt i början 🙂

 40. läs böcker om hur kroppen fungerar. Läste en bra bok med Fredrik Pauilin (stavar han det så?) för ett tag sen och är förklarar han väldigt dettaljerat hur kroppen tar upp och förbränner näringsämnen. Och enligt honom kan man för det första mer eller mindre frossa i frukt och grönt (vilket några verkar tro är Karamellkungen i naturlig form) och för det andra behöver kroppen kolhydrater men att vi måste ändra intaget av det, inte utesluta det helt. Fokus ska ligga på protein, sen fett och tillsist kolhydrater.

 41. Om man ändå blir sugen på en liten macka så är surdegsbröd mycket bättre än vanligt bröd. Det tar längre tid på sig (för tarmen kan ta till sig näringsämnena) att smältas och ger då inte samma sockertopp. Otroligt gott är Levain med smör, avokado och Rene Voltaires örtsalt med ramslök. Men det kanske inte är det första man ska prova på under en sockerdetox.

 42. Så tragiskt att så många vuxna människor är beroende.

  Är ni alkoholberoende också?

  Jag skulle faktiskt skämmas över att erkänna att jag var beroende och inte klarade av att hantera en sådan sak som socker (eller alkohol). Tycker det skulle vara jättepinsamt.

  Men jag har å andra sidan inte alls anlag för att bli beroende, utan klarar att hantera både alkohol, socker, spel, mediciner och allt annat som är beroendeframkallande, så jag förstår väl inte hur man kan tillåta sig själv att bli beroende.

  Hoppas ni får hjälp. Beroende och missbruk är inte att leka med.

  1. Fast…är det inte mer pinsamt att INTE kunna erkänna det? Jag menar, när man erkänner sitt beroende så visar ju det iaf att man har kommit till insikt om att man faktiskt HAR ett beroende, och det är ju först då man kan göra något åt det…
   Jag vet inte om jag missförstår dig nu men tycker din kommentar låter oerhört nedlåtande, skammen är väl just det som många beroende ser som en av de svåraste sakerna med att erkänna för sig själv och sin omgivning, för man får ju inte visa sig svag i det här samhället…tråkigt att den här attityden finns.
   Och nej, jag kan inte hantera alkohol heller och har nog heller aldrig kunnat, varför (bland annat) jag inte dricker längre. Tycker inte att det är särskilt pinsamt utan är snarare både glad och stolt över att jag inte dricker eller känner att jag behöver det, eftersom alkohol ju egentligen är både skitdumt och totalt onödigt… Tycker att det är mer pinsamt å andras vägnar när jag man är på exempelvis kalas och folk måste berusa sig för att ens kunna umgås med varandra, DET är tragiskt – och kanske en av de sakerna som egentligen är förstadiet av just beroende?
   Däremot har jag aldrig fastnat i till exempel nikotin, trots att jag som yngre rökte rätt frekvent i längre perioder, utan har alltid kunnat sluta tvärt utan problem. Jag antar att vi alla har våra “svagheter” helt enkelt…

  2. Sedan jag insåg att jag var faktist mat-och socker beroende, filmberoende, relationsberoende mm och har vissa tvångsbeteenden, är jag betydligt mer förstående mot alkohol-drog-nikotinberoende. Inget av detta är sådant som man väljer själv, det är en fråga om anlag. Sedan måste man inse att man är beroende, och det kan ta decenier. Och sedan börja kämpa mot det. Fast det finns inga garantier att man kommer att lyckas.

  3. Varför skulle man vara alkoholberoende bara för att man är sockerberoende? Vem skadar ett sockerberoende mer än eventuellt den beroendes kropp? Är det ett problem med folk som inte kan sköta ett jobb för att de bakar för mycket söta bakverk eller rånar banker för att köpa godis? Eller kanske snattar 2kilos sockerpaket innanför tröjan? 😀

 43. Intressant läsning… Nu har iallafall jag lagt ut två brödrecept på min blogg som er LCHF. Lycka till att baka om någon tar sig an utmaningen:)

 44. Så glad jag blir när du skriver om stabilt blodsocker! Detta brinner jag för så mycket att jag och en kollega har gratis föreläsning varje vecka om blodsocker och hur det påverkar hälsan. Verkligen kul när du som har en så stor plattform pratar om detta! 🙂 Lycka till, det kommer gå toppenbra!

 45. Hej, håller också på att undvika socker.
  Tycker det är så himla svårt att komma på vad man ska äta till frukost, lunch, middag och mellanmål som inte innehåller alla dessa mämgder snabba kolhydrater. Vore jättekul om du ville dokumentera lite vad du äter så man kan få lite insipiration!
  lycka till kramar

 46. Ni har missat grovt. Sluta snacka om ätandet. Lyft stjärten från tv-soffan. Gå inte ut och promenera, tjafs. Spring, stepupps, gym. Ta i och ni skall vara svettig innan ni slutar. Inte två dagar i veckan utan fem.

 47. Jag gjorde så. Tog bort onödiga kolhydrater helt en månad ca, lite mer, kanske två, hade ingen speciell tid. Slutade när jag märkte att jag inte ens ville titta åt kakor och glass mer. Och jag bröt sockersuget och det håller i sig nu fyra månader efteråt så jag KAN äta en kaka och vill inte ha en till. Vill inte! Det är en magisk känsla att kunna ha glass i frysen och bara glömma bort den. Inte tänka på den hela tiden osv.

  Nu kan jag ta en kaka, tycka att den är lite god, men inte vilja frossa i mig.

  1. Precis så skulle jag också vilja ha det, vilken dröm…får hoppas jag också kommer dit en dag och att jag inte är ett obotligt sockerfreak 😉

   1. Hoppas du också kommer dit en dag! Ärligt talat så försökte jag och misslyckades många gånger i många år innan det nu verkar ha lyckats bli balanserat. Tyvärr har jag inte kommit på än vad jag gjorde annorlunda denna gång!

 48. Är också sjukt sockerberoende. Just nu gör jag preis som du och avstår från just pasta, ris, bröd och annat onyttigt. Har upptäckt att det finns många alternativ. Mathavre är något jag verkligen gillar och rotfrukter förstås. Riktigt gott! Rotfrukter får gärna ersätta pasta och ris för min del. Kämpa på vet ja, det fungerar verkligen!

  1. Dock så innehåller rotfrukter mist lika mycket stärkelse (som beter sig precis som socker i kroppen) som potatis, pasta och ris. Grönsaker som vuxit ovanför jorden ska man ha, inte underjordsväxande, om man vill ha ett stabilt blodsocker. Undantaget är morötter på grund av att de visserligen har väldigt snabba kolhydrater, men väldigt lite. Boktips är att sluka allt som Fedon A. Lindberg har skrivit, en riktig guru på stabilt blodsocker. Lycka till med allt! 🙂

 49. hej!
  jag kan verkligen rekommendera Sockerfria Kokboken av Bitten Jonsson, du kanske känner till henne redan? hon beskriver jättebra i introt om hur socker påverkar kroppen och lite näringslära, plus fina recept förstås. 🙂 så skönt när man kan motstå frestelser som det bjuds på jobbet hela tiden, när suget försvinner! efter ett tag blir man inte sugen på godis och kakor längre på samma sätt! jag njuter av min mörka choklad nu när jag inte är restriktiv längre. 🙂
  lycka till!

 50. hej igen!
  jag har precis börjat läsa din blogg, började för några veckor sedan,läser gamla inlägg baklänges..vill iallafall säga att du verkligen inspirerar mig på flera sätt, bland annat har börjat äta mer vegetariskt, har haft en vegetarisk vecka och har påbörjat min andra…sen läste jag ett gammalt inlägg där du skrev om hur du hade hatat städning och bestämde dig för att börja gilla att städa helt enkelt. så skönt! jag berättade om det på en föreläsning jag hade på jobbet för mina patienter om hur man kan inspirera sig själv att börja städa eller göra det som är svårt…så tack för den inspirationen! ska försöka det själv också…:)

 51. det tar 2 -3 månader att lära sig en ny vana/rutin – så då borde det ta lika lång tid att bryta en vana, då ändrar man – lär in – en ny rutin. 🙂

 52. Tack matilda, det var det jag också hade för mej, nåt på 3 månader hade jag hört…
  Fast egentligen spelar det väl inte så stor roll, bara man tar sig tid att lära om.

  Trevlig helg på er!

  Mvh Kin@

 53. Fast om hela jordens befolkning skulle ha proteiner och fett som främsta näringsintag, skulle resurserna verkligen räcka till då? Jag gissar bara, men visst kräver kolhydrater mycket mindre energiresurser än fett och protein? Skulle vara intressant att höra hur det ligger till.

  1. Ja, om man skulle äta kött så är det så! Men både sojabönor och bondbönor innehåller mycket proteiner. Såsom ägg. Fett finns ju i massor av olika vegetabiliska oljor