Tre tips

Efter att jag sett dokumentären Underkastelsen har jag slutat använda vanliga schamon och har gått över till ekologiska. När jag tvättat håret med konventionella schampon måste jag alltid sätta i massor av produkter för att det inte ska vara flygigt. Och för att sedan tvätta ur produkterna behöver jag ett starkt schampo som torkar ut håret och gör det platt och flygigt så jag måste använda ännu fler produkter….sådär fortsätter det, i all evighet.

Dessa tre schampon är alla bra på det sättet att de inte torkar ut håret utan låter lite fett vara kvar, vilket skänker stadga åt platt hår. Utan att det känns flottigt. Sedan graviditeten har jag fått otroligt tjockt hår och för första gången i livet har jag fått höra av människor att jag har fin hårkvalitet. Det känns som att de ekologiska schampot har ett finger med i spelet, då de faktiskt gör håret mindre platt och flygigt.

Det tråkiga med ekologiska schampon är att de löddrar mindre, och att balsamet inte är lika effektivt. Jag antar att det är en följd av att de innehåller färre aktiva ingredienser. Å andra sidan tycker jag att det är det värt det med tanke på hårkvalitén och doften. Å vad gott de doftar! Speciellt schampot från Estelle&Thild och Australian Organics.

Den enda gången jag använder konventionella hårprodukter numer är när jag blir fotograferad eller gör tv. Efteråt behöver jag alltid något vanligt, starkt schampo, att lösa upp produkterna med. Om det inte var så skulle jag kanske rent av gå över till No Poo och sluta schamponera helt.  Det känns som att ekologiska schampon kan vara bra under övergångsfasen.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

124 kommentarer på “Tre tips”

 1. Tack för tipsen! Har letat efter bra ekologiska schampon men inte hittat några som jag gillat. Att de inte löddrar lika mycket brukar bero på att de inte innehåller tensider. Men det är det värt, man vänjer sig efter ett tag tycker jag!

  1. Jag vill tipsa om märket Naturligtvis som man kan köpa på ICA Maxi. Än har de tyvärr inte schampo men jag har hört att det kan vara på gång…

   De har dock ansiktstvätt, ansiktskräm m.m. som fått väldigt bra kritik. Går att läsa om dem på naturligtsnygg.se

  2. att de inte innehåller tensider… det är bara inte sant. australian organics shampoo som visas där ovan innehåller t.ex. coco-glucoside och sodium coco fatty alcohol sulfate (och säkert ännu fler tensider som jag inte identifierat).

   1. Alternas Bamboo är väl inte eko? Jag testade det och fick sån hemsk klåda i hårbotten!

    Brukar köpa John Masters hos swedishbeautyfactory.com, helt underbart:) Fast som du skriver, det blir lite flottigt först men sen när man haft schampot och håret detoxat färdigt fungerar det lika bra som vanligt schampo:)

  1. Jag som tvättat håret varje dag under hur många år som helst har nu under de senaste 2 åren vant mitt hår vid att tvättas med schampo en gång var 10 dag ungefär. Jag är väldigt noga med att inte ha fett hår, det är det värsta jag vet, och det får jag inte nu. Hemligheten är att successivt förlänga perioden håret inte tvätts. Jag är på väg mot No Poo, men det tar lite tid. Kan dock absolut rekommendera att glesa ut schamponeringarna!! Helt underbart.

   1. vad gör man om man tränar mycket och till följd av det svettas och måste tvätta håret?

    1. När man tränar så svettas man ju bara och det borde gå bra att bara skölja genom håret med vatten. Det fungerar för mig. 🙂

     1. Jag tvättar håret var 10:e – 14:e dag sedan 10 år tillbaka och tränar 3-4 ggr/vecka. Det funkar jättebra att bara skölja håret med vatten efter träningen. Jag får ofta kommentarer om att mitt hår ser så friskt, tjockt och välskött ut. Hemligheten är just att INTE tvätta det.

    2. Att skölja med vatten räcker! Eventuellt massera grundligt under duschen så hårbotten blir ren.

     Känner man ändå för tvätt så rekommenderar jag att du slutar med shampoo eller bara använder det en gång i veckan och balsammetoden mellan gångerna.

 2. Hej, var köper man dessa nånstans och hur mycket kostar de?

  Jag också avstår ifrån de så kallade produkter då jag får klåda av alla oavsett prisklass.
  Jag började köpa en billig schampo och balsam, typ 25 kr/st på ICA, som jag inte får klåda av, kalas för Neutral och är parfym-, konserveringsmedel- och parabenfria. Schampot är inte stark så det går att låta bli och använda balsam utom bara ibland.

  1. Hej!

   Estelle&Thild kan du köpa bland annat på hudochkostmetik.se På sajten naturligtsnygg.se finns massa tips!

   Jag som gillar när det löddrar älskar Green Peoples schampo som jag köper på feelunique.com.

 3. Men Clara, har du aldrig funderat på No Poo?! Jag kör äggtvättar varvat med balsamtvätt. Bikarbonat och äppelcidervinäger kan du också använda, speciellt om du har lite finare hår.

  Jag använder kylskåpets skatter till hud och hår. Skrubbar kroppen med olivolja och socker, ansiktet med honung och bikarbonat, smörjer med olivolja och äppelcidervinäger. osv. (recept kan du hitta i min blogg om du är nyfiken)

  1. De där recepten ska i alla fall jag kolla! Skrubba kroppen med socker har jag kört ett tag, men det är ju de mer vardagliga grejerna som schampo och ansiktstvätt man slänger mest pengar på. Nu blir jag nyfiken. 🙂

   1. Om du letar miljövänlig ansiktstvätt kan jag varmt rekommendera OCM, recept finns på nopoo-sidan Clara länkade till. Min hud har blivit hur slät och mjuk som helst sedan jag började med OCM. Man ska dock inte göra det varje dag eftersom det är en djup rengöring.

   2. det allra bästa för ansiktet är att man till vardags låter det vara! tvätta SÄLLAN och bara kvällstid, använd enbart vatten, i värsta fall lite honung eller olja. Din hy kommer tacka dig!

    Jag hade så mycket problem med min hy förr (acne, torrhet, plitor) men nu mår den jättebra.

    Men kika under min “no poo”-flik. Jag har samlat en del av mina favorittips där.

    (ursäkta clara för det skamlösa kommenterandet, men det här är ett av de ämnen jag brinner för. OH! kolla gärna min flik du också. Jag har ett inlägg som handlar om spädbarnsvård à la No Poo!)

  2. Ja men ägg i avloppet är väl inte så bra , det brukar täppa igen rören.. tyvärr annars är ju ägg bra!

 4. Estelle&Thilds ansiktstvätt Neroli är helt underbara den med. Dryg och luktar som godis. Du borde prova om du nu inte redan har det 🙂

 5. Att det inte löddrar är bara positivt, allt som löddrar innehåller tensider vilket är ett uttorkande ämne.

  1. jamen precis! Det är liksom det man känner, fast det känns konstigt och lite o-charmigt att tvätta håret utan lödder!

   1. Ett bra tips när man tvättar med ekologiskt är att shamponera två ggr på raken innan balsam. Andra gången får man ofta till lite extra lödder. Jag brukar också sakna löddret men när jag dubbelshamponerar tycker jag att det t.o.m. Bli skönare lödder än ickeekologiskt!

     1. Fast jag har alltid haft snustorrt hår och sen jag började köra eko-schampoo så har det blivit 1000ggr bättre trotts att jag shamponerar två ggr. Ofta har ju de ekologiska shampona mindre uttorkande egenskaper och fungerar nästan som en blandning mellan shampoo och balsam

 6. HAHAHAHA jag glömde läsa den sista meningen i ditt inlägg. Ok. du HAR funderat på No Poo.

  Men bikarbonat brukar få ur en del produkter. Och du kan ju alltid köra no poo till vardags och sen använda shampoo för att få ur produkter.

 7. Hej!
  Bikarbonat gjorde mitt hår torrare än någonsin. Däremot så använde jag lush hårtvål och använde äppelcidervinäger efteråt, det gjorde susen. Nu har mitt hår blivit normalt. Innan hade jag alltid klåda i hårbotten och det blev fett på en gång. Nu tvättar jag håret två gånger i veckan 🙂 och det ser inte lortigt ut. Lycka till med “avgiftningen”!

 8. det finns en hel “sekt” som håller på med naturligt shampo eller hur man nu ska uttrycka det. resultatet är i alla fall väldigt fint hår. balsammetoden. nu klickade poletten ner i en trött hjärna.
  jag håller helt med dig om att man bör utsätta håret och resten av kroppen för så lite kemikalier som möjligt. kan aldrig vara bra.

  1. håller med, maria åkerberg kör jag till allt, schampoo, hudvård, smink. känns bra att det görs i sverige och har svenska ingridienser så långt det går vad jag vet. =)

  1. Jag har också bytt till det här schampot (efter att ha läst om det hos dig, Matilda!) och är jättenöjd!

   Icke djurtestad, lämplig för veganer, endast 100 % naturliga oljor… And the list goes on! Och för första gången i mitt liv behöver jag inte använda balsam eller några stylingprodukter för att få mitt annars bångstyriga hår på plats. 😉

 9. Sedan jag fick min sjukdom (psoriasis) och börjat med medicin i hårbotten har jag haft problem med schapoo och balsam och fett hår, så jag har funderat på No Po men tyckt att det känns lite extremt. kanske ska börja ekologiskt och se hur det fungerar, innan jag ger mig i kast emd No Po 🙂 Tack för tipset!

  1. Jag har ocksa psoriasis. Appelcidervinagerblandning har kannts valdigt skont for harbotten sen jag borjade skolja med det typ en gang i veckan. Jag har aven forsokt dra ner pa hartvatten men jag har svart att ga till jobbet med fett har – kanns sa ovardat. Det blir ca. 2-3 ganger i veckan trots allt.

   Ett annat tips for att latta psoriasisen ar att ata fiskoljekapslar en eller tva ganger om dagen. Jag marker en stor skillnad i hur mycket besvar jag har med huden nar jag gor det jamfort med nar jag inte gor det.

 10. Jag har kört med No´poo (bikarbonat + efterskölj av äppelcidervinäger + lite honung) i mer än en månad nu och kan meddela att det fungerar fantastiskt bra! Håret blir rent, fint och jag har sluppit allt vad torr hårbotten heter. Innan dess använde jag bara diverse örtschampon, men de fungerade inte lika bra som No’poo på mitt hår.

 11. När jag började använda ekologiskt schampoo tyckte jag det var jobbigt att det inte löddrade lika mycket. Men man vänjer sig.

 12. huu!! Jag började kolla på underkastelsen nu! Värre än en skräckfilm! Måste hyra den så jag kan se andra halvan! Vet du, Clara, om det finns någon/några bra hemsidor med produkter och livsmedel som inte innehåller, eller innehåller färre gifter? Vad ska man tänka på? Var ska jag leta?

 13. Jag använder heller inte konventionella schampon. Egentligen gör jag det inte för miljön eller för att kemikalier skrämmer mig utan för att jag får klåda av nästan allt schampo. Balsam får jag sår som liknar smärtsamma finnar av, även av ekologiska eller extra skonsamma. Jag har provat No poo, det jag kan, balsamtvätt är liksom inte ett alternativ av ovanstående skäl. Bikarbonat och vinäger eller citron var inte så jättebra men än så länge verkar rassoullera funka för mig men det har jag bara precis börjat med. Jag varvar med den och Eilas örtschampo som är ett av få schampon som funkar för mig.

 14. Hej! Jag har provat no poo, i omgångar. Det kräver uthållighet eftersom man under en period blir lite fettig i hårbotten. Jag har aldrig kommit ur den fasen utan att schamponera… 😮 Det blir fint fall i håret i alla fall!

 15. Ett tips på bra balsam är de från Faith in Nature. Innehåller lite jox och är väldigt bra. Det enda är att de inte har någon vidare doft, det ska tydligen vara för att man inte ska få löss (“Insect repelling neem” som det står på flaskan. Men väldigt bra!

  1. Faith in Nature har ju massa olika schampon med olika dofter och för olika sorters hår. Jag gillar dem jättemycket, hjälper bra mot klåda i hårbotten också

 16. heja no poo! har börjat nu i veckan efter att ha tvättat håret med schampoo varje dag i typ tio år. en befrielse!

 17. Tack för tipset!
  Ett annat tips är balsammetodel, där man bara använder sig av balsam och inte något shampoo. Till en början blir håret väldigt fett, men sedan vänjer det sig och blir otroligt fint.
  http://lockig.se/ är sidan 🙂

  1. det ska inte bli fett från start om man masserar grundligt! men det är ett vanligt nybörjarmisstag. Jag såg ut som en slickad katt innan jag fattade grejen.

   fast å andra sidan så kan håret må bra av att vara lite fettigt en period för att få återställa sin naturliga balans. Köp en svinborste och borsta ut fettet från hårbotten till längderna!

 18. Hej Clara!

  Jag har just upptäckt din blogg. Upptäckt som i att jag har börjat läsa den. Det finns människor i min omgivning som har sagt att jag borde undersöka din blogg, men jag har inte kommit mig för att göra det, av det enkla skälet: Fördomar. Jag är 21 år, kristen (eget val under tonåren), kommer från Göteborg men bor nu med min sambo på landet (i Skåne, förvisso) och jag strävar efter att leva lugnare, ekovänligare och till viss del självförsörjande. Även om jag för stunden studerar både i Lund och Malmö och är i stadspulsen var och varannan dag är det på landet som jag lever. När mina vänner har berättat om dig och din blogg så har jag tänkt att “Jösses, tänker verkligen andra att jag är inskränkt, verklighetsfrånvänd och bakåtsträvande”. För jag har fördomar mot kristna som bor på landet och älskar att pyssla om sitt hem redan i ung ålder. Det låter absurt, jag vet. Men jag är i alla fall ärlig mot mig själv i den frågan. Sedan kan jag inte komma ifrån att det känns som att jag tjuvkikar genom nyckelhålet till någon annans liv utan tillåtelse om jag börjar läsa bloggar.

  Men nu har jag alltså börjat läsa och kommer definitivt inte kunna sluta. Nästan så att jag blir sugen på att sätta skärvor av mitt eget liv på pränt i cyberrymden… och då har det gått långt.

  Nu till vad detta inlägg handlar om: Hårvård. Ett tips som jag mer än gärna kastar till både höger och vänster är balsammetoden, som tas upp här. För att få reda på vad, varför och hur denna metod slår annan hårvåd med hästlängder så är det enklast att den som är intresserad besöker http://www.lockig.se . Och försök frånse att den riktar sig till personer med lockigt hår, detta är bra för alla även om en person med lockigt hår ser störst skillnad av metoden.

  Värme.
  C.

 19. Det är för att de där schampona inte innehåller sulfater (tror jag det ehter?) som de inte löddrar. Det äår sulfaterna som ger lödder och torkar ut håret.

  Jag vet inte om Body Shops grejer är ekologiska, men de är rättvisemärkta iaf. Och deras nya schampo är så sjukt bra! Och luktar gott. Jag kommer aldrig gå tillbaka till traditionella schampon igen. Sedan jag började med detta får jag ofta beröm för mitt glansiga hår och folk undrar vilket glansmedel jag använder. Inget!

  1. Rättar mig själv. De är visst ekologiska men jag vet inte varifrån jag fick rättvisemärkningen? Vissa ingredienser är fair trade. Och några är ju bättre än inga..

   1. Jag har min lilla extrabibel på naturligtsnygg.se.

    Hannah som driver bloggen använder inte Body Shop. Jag vet inte hur det är med just deras schampo men många av deras grejer är inte så bra som man först tror. Bara för att något är ekologiskt så är det inte säkert att det är parabenfritt tex. Många märken slänger i lite ekologisk avokadoolja eller nåt annat och så kallar de sig ekologiska! Detta kallas Green Washing och det är vad företag som TYP Isadora, Maybelline m.fl sysslar med..

    1. Jag använder Body Shops schampo som heter Rainforest Shine och på flaskan står det: No silicones, no sulphates, no colourants, no parabens.

     1. om propylene glycol är en mineralolja, varför finns det inte med på “checklistan” över “ingredienser att undvika”? det undrar jag!
      ett belägg för detta, tackar!

 20. Tipsar om Faith in Nature och Eco Awesome men framförallt så är Grumme såpa helt fantastiskt bra, och så kan man om man vill ha balsam i efteråt. (:
  Frid

 21. Våga sluta med schampo helt! Jag började tvätta håret enbart med balsam för flera år sedan, och OJ vilken skillnad i hårkvalité. Magiskt! Men kom ihåg att följa “reglerna” noga för vilka produkter som är ok, annars funkar det inte. Och världens utan tvekan bästa stylingprodukt för att tillföra håret fukt, glans och lite lagom stadga är (tro’t eller ej) apotekets vanliga VATTENbaserade glidmedel Klick. Krama in i fuktigt hår – klart!

  1. Är jättesugen på att prova balsammetoden! Har du tips på vilka balsam som är “godkända”?

   1. Det enklaste är nog att läsa på http://www.lockig.se, där kan du läsa allt och lite till om balsammetoden steg för steg. Registrera dig som medlem så kan du grotta ner dig i alla inlägg på deras forum! Där finns väldigt tydliga listor med vilka produkter som är “godkända”. Lycka till!

 22. Hej Clara!
  Tips från mig är Faith in natures produkter. Nästan bara eko-ingredienser och doftar mkt gott, helt rimligt pris dessutom. Känns ungefär som “vanligt” schampo, fast inte lika löddrigt så klart.

  Kram,
  Naomi

 23. Hej hej!

  Den dokumentären ska jag kolla in. Jag brukar köpa ett organiskt schampo på hälsokosten. Nu minns jag inte riktigt märket eftersom jag av tidsbrist köpte ett annat jag var värd:) på Ica…

  Det organiska schampot är verkligen drygt men löddrar, som du skriver, inte som de andra ” vanliga”. Det är pressade rosenblad som gör doften i det jag brukar köpa…och det doftar helt fantastiskt!

  Kram o trevlig kväll!

 24. Jag sköljer håret med äppelcidervinäger och har sen naturkosmetiskt balsam (nu från Faith in Nature) i topparna som jag inte sköljer ur. Håret blir jättemjukt och lent! 🙂 Det löddrar förvisso ännu ingenting alls, men vatten med bikarbonat är ett alternativ om man inte tycker att håret blir tillräckligt rent av naturkosmetiskt schampo. Första gången jag gjorde det insåg jag hur rent hår ska kännas, utan en massa silikoner och annat skräp i håret. Det var helt bisarrt.

  1. Jag måste också slå på trumman för faith of natures balsam. Jag använder det bara på längderna och dräller i en ganska stor skvätt efter tvätt som ett leave-in.

   Faith of natures balsam är gjort på naturliga oljor och är väldit feta ch mjukgörande.

   LÄmpar sig dock INTE som tvättbalsam. Däremot som vårdande sådan i samband med balsammetoden.

 25. Jag måste tipsa om ett riktigt bra ekologiskt balsam Curls “Coconut Sublime Conditioner” Det bästa balsamet jag någonsin använt, återfuktar så in i vassen och det luktar som en karibisk sommarnatt (kokos alltså 😉 ).. har dock inte hittat hem på schampo än så jag kanske borde slå till på att prova Estelle och Thilds nästa gång kanske..

  /Olivia

 26. Stor skillnad med ekologiskt shampoo, ja. För att inte tala om vilken skillnad det är att färga håret på ekologisk väg – blir glansigt och fint, en mycket naturligare nyans, känns hållbarare och såklart väldigt mycket bättre både för håret och naturen.
  Kan passa på att tipsa om “min” ekologiska frisör – visserligen finns hon en bit ifrån dig men kanske kan det vara intressant i alla fall – http://sv-se.facebook.com/pages/Fr%C3%B6ken-Johanssons-ekologiska-salong-coiffure/213962435862

 27. Hej och oj, det här var intressant! Vintrarna är alltid ett litet elände för mig eftersom mitt hår blir så fruktansvärt elektriskt. Det är nästan patetiskt; jag kan inte ta i handtag av metall och jag skulle utan vidare kunna försörja ett mindre samhälle med ström… Men här verkar det ju finnas en massa folk som sitter på braiga kunskaper; tror ni att ekologiskt shampoo eller något annat (läste något om vinäger) skulle kunna vara till hjälp i mitt fall?

 28. Jag vill bli av med mitt feta hår på ekologiskt vis.
  Har i 3 månader använt Bentley Organics schampo mot fett hår. Jag tänkte testa ekoschampo och försökte leta upp det mest ekologiska jag kunde hitta. Deras balsam är bra, men för mig så har schampot inte fungerat. Redan när håret torkat färdigt känns och ser det flottigt ut.

  No Poo-användarna verkar mest prata om att de haft torrt hår innan, så jag backar där. Nu tvättar jag håret i iskallt vatten för att bli av med det flottiga, vilket känns som en extrem metod som inte funkar i längden.

  Någon som har fett hår som kan tipsa om ett superekologiskt schampo som funkar?

  1. fett hår får man av överproduktion av sebum (olja). det får man ofta som en reaktion på starka medel som egentligen torkar ut. (shampoo, speciellt sådana för just fett hår) Hårbotten reagerar med att producera mer olja.

   Mitt tips är att du börjar med balsammetoden. (googla och läs på) Det krävs dock att du lär dig en ny tvättmetod. När man tvättar med balsam så är det viktigt att man masserar ORDENTLIGT. (det är massagen som gör rent) Minst två, tre minuter ORDENTLIGT.

   nästa viktiga steg är att du sköljer ur. Också ODENTLIGT, när du tycker att du är klar så ska du skölja lika mycket till. Misstaget många nybörjare gör är att de inte masserar eller sköljer ordentligt.

   Fasa sen ut tvättarna.

   1. Tack för alla värdefulla tips! Det har jag längre velat forska lite i men aldrig tagit tag i saken.

    Förresten, medan renlighetsfrågan är tydligen på bra väg att lösas utan tvål :), desto mindre vet vi om det finns några bra naturknep att ersätta deodorant med. Jag t.ex. klarar mig aldrig utan daglig deodorering under armarna vilket egentligen är antiperspirant och ingredienserna även i de krav-märkta deon är lätt vidriga. Har du några tips?

    1. jag får utslag av vanlig deo, antiperspirant & såna.. har börjat med ett deopuder ifrån Lush, coconut- nånting. funkar bra. eller man blir ju “blötare” än man är van vid, men absolut ingen mer klåda.. vanesak =) Har även hört att rosenseriens deo ska vara bra. det går att göra egen deo oxå. googla! =)

 29. Apropos hår; hvordan styler du luggen din? Kanskje du kan lage en liten “tutorial”? 🙂

 30. Jag kan verkligen rekommendera balsammetoden, det har gjort underverk för mitt hår! Har lagt ut lite produkttips osv på bloggen.

 31. Ser att ett par andra här har rekommenderat tvålschampo, eller schampokakor som de också kallas. Jag köpte en schampokaka (med enbart naturliga ingredienser) och har aldrig varit så nöjd med mitt hår som nu. Det känns fantastiskt rent efter tvättarna, jag använder inte balsam, och kakan räcker hur länge som helst. Dessutom slipper man plastförpackningar då kakan inte ligger i någon förpackning, utan kan läggas i en tvålkopp eller liknande.

 32. Hej och tack för fin blogg! Jag tvättar mitt hår med schampo/balsam alldeles för ofta men har nu tänkt försöka dra ner på det till en gång/vecka (genom sakta utfasning). Har testat en del sk “snälla” produkter (senast Simply organic) men mitt hår blir alltid fruktansvärt torrt och stålullsaktigt av sådant, även i hårbotten. I övrigt använder jag inga stylingprodukter eller fön/värmetång. Jag funderar på andra “snälla” produkter – t ex de Claras läsare tipsar om i tråden – men samtidigt… Har provat så många olika produkter, och de “snälla” ger mig bara hö-hår (och tom plånbok) 🙁 Har heller ingen lust att börja slabba med oljor.

 33. Jag kör no poo sen i somras. Bikarbonat och äppelcidervinäger. I början var det svårt att vänja sig vid att hårbottnen inte blev så där torr och “ren” som den blir med schampo, men nu har jag vant mig. Vet inte om jag kan säga att det är bättre utseendemässigt än vanligt schampo, men jag sköljer inte ner några tveksamma kemikalier i avloppet, håret blir lent och trasslar sig inte, och jag behöver inte tvätta håret lika ofta som förut. Det räcker för mig!

 34. Vill tipsa om John Masters produkter, lite dyrare men dryga, eko och bra grejer i, löddrar faktiskt trots att det är naturligt. Faith in Nature är också bra men mer en budgetvariant än det första tipset!

 35. här kommer bästa tipsen! 1, sluta använd balsam det bidrar bara till flygigheten. plus att håret lättare blir fett igen samt att det blir mycket starkare och mer balanserat av att klara sig mer på “egen hand”
  2, de olika ekologiska shampoona från body shop. de är jättedryga så de räcker länge, samt bra för miljön och för håret, så personligen känns det okej att de kostar lite mer. jag tvättar bara med det shampoot och använder sen inga anndra produkter, håret och hårbotten mår skitbra. känns som alla får tjockare hår när de blir gravida..varför?

 36. Jag tvättar håret med vanlig såpa. Är det ingen mer än jag som gör det? Ibland använder jag handgjord tvål med naturliga ingredienser. Det fungerade sämre när jag hade långt hår(och väldigt tjockt), men nu när jag har lite halvlångt funkar det toppen. Man slipper flygighet och att använda en massa stylingprodukter, precis som du också nämner, Clara!

 37. Kan även rekommendera Olive Sensitive så finns på Åhlens. Det är svanen-märkt om jag inte missminner mig och väldigt bra. Sen jag började med det får jag inte längre höra från frisören att jag borde testa det och det schampoot

 38. Lush brukar väl vara bra? Deras schampookakor är superbra, en kaka för ungefär 60 kronor (beroende på om man köper från den engelska eller svenska hemsidan/affären) ska tydligen räcka upp till 80 tvättar!

 39. allt är inte guld som glänser. det där shampoot från australian organics till exempel. innehåller en massa skit precis som vanliga konventionella shampoon. några exempel:
  dimethicone: silikon som lägger sig som en “skyddsmantel” om håret men som är svår att tvätta bort vilket gör att håret torkas ut på lång sikt. dessutom är den dålig för miljön – inte nedbrytbar.
  silica: kan orsaka lungcancer vid inandning.
  magnesium nitrate: kan bilda nitrosamin som orsakar cancer.
  methylchloroisothiazolinone: orsakar allergier, inte nedbrytbar. (är dessutom också en silikon, misstänker jag)
  (källa: http://www.codecheck.info)

  “ekologiska” och (till synes) miljövänliga varor är en stor trend just nu som går att tjäna massor med pengar på. därför finns det mångamånga producenter som försöker hoppa på genom att låtsas vara miljövänliga/eko/etc.
  för att inte luras är det bäst att kolla om varorna verkligen är miljömärkta – (personligen tycker jag att natrue (http://www.natrue.org/) är ett trovärdigt certifikat när det gäller kosmetik) – eller, ännu bättre, försöka få lite kunskap om ingredienserna.

  det är svårt att hitta riktigt bra shampoo att köpa – dessutom är det ju en typfråga också, det som funkar för den ena hår/hudtypen kanske inte funkar för andra. de bästa resultaten har jag personligen fått med urtekram. tyvärr innehåller de flesta av deras shampoon sodium coco sulfate som kan irritera hårbottnen, men bortsett från det är jag nöjd. (deras barnshampoo verkar vara det enda som inte innehåller det, har dock inte testat det)

  annars kan jag verkligen rekommendera att skölja ut håret med en något surt “rinse” (tror att andra har tipsat om det också) istället för att använda balsam. för mig brukar det funka med ca. 2 msk syra (citronjuice lr vinäger) per 1 liter kallt vatten. jag sköljer håret med rinsen efter att jag tvättat ut shampoot, sen sköljer jag med mycket kallt (!!) vatten – håret är lätt att kammas när det torkat, riktigt mjukt och får en riktigt fin glans.

  underbar blogg förresten 🙂

  1. Åh, vad bra att du sa det. Ja, de kanske innehåller mindre skit än vanliga schampon men sorgligt nog är de långt ifrån befriade helt. Hmmm…undrar hur Estelle&Thild är egentligen…ska kolla förteckningen

    1. Japp, Estelle & Thilds produkter är helt “rena”! Det är verkligen inte enkelt att hålla koll på ingredienserna om man inte är så insatt. Många företag spelar tyvärr på konsumentens okunskap och kallar schampon för ekologiska, trots att de innehåller en massa skit som inte ens tillhör kategorin naturligt.

     Jag har testat en hel del naturliga hårvårdsprodukter och de finns listade på min blogg, de flesta med länkar till mina recensioner. Där har jag även skrivit om det jag testat innehållt några tveksamma ingredienser, men de flesta är det inga konstigheter i.

     Det finns naturliga schampon som löddrar minst lika bra som konventionella, men det är ganska vanligt att de inte löddrar så bra. Tycker man det känns knepigt och upplever schampot odrygt så kan jag rekommendera att man först tvättar håret med bara en liten klutt. Om man sedan schamponerar ytterligare en gång brukar det löddra bättre och ge känslan av att håret blir mer rent.

 40. Jag kör också No Poo, eller åtminstone väldigt-sällan-poo. Nu tvättar jag håret max 1 gång per vecka, med schampo. Emellanåt kör jag en vattentvätt, eller WO (Water Only) för att slänga mig med rätt terminologi, om jag känner att håret behöver fräschas upp lite däremellan. Funkar kanon. Har provat lite alternativ till schampo, men hittills inte hittat något jag trivs med. Bäst har det funkat att mixa en bit skalad gurka, blanda med honung och ett ägg. Mitt hår blir kanonfint av det, rent, lent, starkt, glansigt och luftigt. Men det blir för omständligt för mig att hålla på med, tyvärr. Så just nu kör jag på att glesa ut schamponeringarna. Det är ju alltid nåt. Ska ge mig i kast med att prova ut något No Poo-alternativ, som förhoppningsvis funkar rent praktiskt för mig snart.
  Ansiktet tvättar jag med honung – otroligt effektivt. Fantastisk hy får man. Och till kroppen oliv- och rapsolja. Det har jag alltid kört till dottern också. Händer och fötter tvättar vi dock med tvål – ekologisk och oparfymerad givetvis.
  Lite olja på tvättlappen är ENORMT effektivt vid byte av bajsblöjor, ska tilläggas! Oerhört skonsamt mot en babyrumpa och svosch vad lätt det blir rent. Ett tips bara 🙂

 41. Jag kan starkt rekommendera No ‘Poo! Har precis börjat (2 tvättar hittills med balsam och bikarbonat med citronskälj efteråt) och mitt hår har fått en helt annan karaktär. Jag har inte haft en bad hairday sedan jag började. Enda nackdelen är väl att en bör skölja håret i kallt vatten, jag som är så frusen. Å andra sidan är det väldigt uppiggande!

 42. Jag har mjäll och inget mjällschampo fungerar. Men så hittade jag ett ekologogiskt lavaschampo och det fungerar jättebra. Allt mjäll försvann. Löddrar mycket mindre än ett vanligt schampo precis som du skriver. Istället för balsam brukar jag använda äppelcidervinäger som jag gör själv men det fungerar med den köpta också.

 43. Köper Avalon Organics Rosemary – lödrar rätt bra & luktar gott utan att bli för starkt. Går det mer än två dagar mellan tvättarna kan mitt hår kännas lite för tungt, då pudrar jag på lite torrshampoo & så känns det helt perfekt. Torrschampoo är förövrigt en räddare stessiga dagar!

 44. För mer info om no poo och framförallt balsammetoden, spana in lockig.se. Finns massa bra info om produkter att använda, hur man ska gå tillväga och annat!

 45. På tv just nu så gör dom mycket reklam för WEN ( http://www.wenhaircare.se/default.aspx ). Vet inte om de e nå bra. Har inte läst alla kommentarer, kanske har någon redan tipsat om WEN.

  Själv använder jag dyrt frisör shampoo och det funkar kanon för mig och mitt hår *tummen upp*. Men alla gör vi olika och man använder de som passar en själv.

 46. Vänta tills du slutar amma, då åker allt det fina tjocka håret av… Det är i alla fall min erfarenhet:-( Men vi får hoppas du får behålla ditt!

 47. Clara! Det finns många fantastiska eko balsam som enligt mitt tycke är bättre än konventionella. De vanliga balsamen gör att håret känns mjukt och lent pga att de innehåller silikoner som lägger sig som en hinna på hårstrået.
  Mina tips är i alla fall balsam från John Masters Organics samt från 100 % pure.

 48. Hej! Jag försöker hitta hur man gör påsarna som du gjorde i GoKväll den 10 sept (?). Några tips på var man hittar instruktioner? SVT har ju tagit bort programmet från play..

 49. Fint inlägg men… Känns inte så himla eko att flyga schampoo från Australien hit. Men i övrigt: bra tips, tack!

 50. Det här är så himla intressant! Och lite läskigt, hur mycket skräp det finns i allt egentligen. Måste se Underkastelsen snarast. Funderar på Grumme såpa som jag så glad i hågen använder till snudd på all städning, och deras tvättsåpa som jag tvättar med och känner mig så himla miljövänlig – är den så bra verkligen? Nån som vet? Men nu är det slut med litevadsomhelst-schampon och tvål, framför allt till barnen.

 51. Tack Clara för all inspiration! Jag följer din blogg varje dag och du är SÅ himla härlig 🙂 Stort tack för att du delar med dig!!

 52. Jag är också en no-poo’are (åtminstone oftast, ibland fuskar jag då jag inte hinner med…) och jag håller med om det mesta som skrivits redan. Men en sak som jag inte ser att någon tipsat om, är rasullera för hud- och hårtvätt! Just nu är min lera slut, men annars tvättar jag håret nästan uteslutande med en blandning av rasullera och lite bikarbonat, inget balsam efter heller. Håret blir lagom rent (inte sådär gnisslande rent som av traditionella schampoon men inte smutsigt heller), jag behöver inget balsam efteråt och mitt hår som är platt och rakt får plötsligt volym och struktur! Behöver aldrig föna eller frisera det efteråt.

 53. Jag borde testa det där, jag brukar strunta i att tvätta håret för att få det fettigt snyggt. Men min kille klagar ofta på att mitt hår luktar dreads.

 54. Bra inlägg! Jag har också funderat en hel del kring schampo o olika tvålar. Det finns så mycket skumma innehåll att man blir knäpp ibland ju. Jag har testat en stylingprodukt för håret ett bra tag nu, från märket Bamboo, som är ekologiskt o funkar fint för mitt tjocka barr. Men ska fortsätta leta mer alternativ. Tack för fina tips!

 55. Jag använder Ginesis schampo och balsam sen 10 år. De är sulfatfria så de löddrar inte så mycket men det vänjer man sig vid. Speciellt balsamet är mkt bra! Köper dem på vissa av Life hälsokostaffärerna. De doftar pepparmint. Gillar det! Har inte lusläst innehållsförteckningen så det är inte säkert att de är helt fria från allt krafs men de känns bättre än de vanligaste schmapo- och balsammärkena

 56. tips till er alla som vill ha renare produkter att tvätta håret med, kolla in denna sida med en massor av hemmarecept mm att sköta personlig hygien med, alltifrån schampo, hudvård, kroppsvård mm;

  http://nopoo.se/

  Hur bra som helst. Själv har jag de senaste veckorna tvättat håret med bikarbonat och vatten;
  1-3 tsk bikarbonat (beroende på hur mycket hår)
  blanda med vatten till önskad konsistens (kan hällas över hårbotten)
  Massera in i hårbotten och låt sitta ett par minuter, skölj sedan ur med vatten.

  Eftersom bikarbonat är basiskt så använder jag äppelcidervinägern som är sur för att neutralisera phvärdet i hårbottnen;
  0,5 dl äppelcidervinäger
  5 dl vatten
  Blanda ihop detta, doppa håret i, häll sedan över hela håret och låt torka UTAN att skölja ur.
  Detta tyckte jag lät jätteskumt innan jag provat, men jisses så nöjd jag blev och har varit varenda gång därefter. Rent, lättskött och mjukt. Fungerar perfekt för min hårtyp. Så kolla in sidan och prova er fram till er favvo!
  Lycka till
  /Therese

 57. oj hehe, såg att några redan skrivit om no poo 🙂 jaja, ju fler som nämner det desto fler kan detta härliga budskap nå!

 58. Ett tips: Gå in på lockig.se. Där står det om balsammetoden vilket innebär att att man tvättar håret med balsam. Jag har nyss börjat och tror verkligen på idén att inte använda schampo som torkar ut håret.

  Lycka till!

  /Maria Nilsson
  (ps. Nu måste köpa FamilyLiving;) )

 59. Jag kör på ekologisk pulver örtschampo som innehåller Amla, shikakai, kali, FULLERS EARTH, haritaki, BHUI AMLA och tvättnötter.

  Har märkt efter några månader: friskare och stakare hår, glansigare, tjockare, mycket mindre frizz. Håret är mycket lättare att hantera i duschen.

  Provade att enbart tvätta håret med detta 100% ekologiska schampo men håret blev fet dag 2. Tydligen normaalt när man slutar med kemiska schampon. Idag tvättar jag håret med Aleppo lagerblads- och olivtvål och avslutar med Eliah Sahils örtschampo. Såå nöjd. Finns och köpa hos Body Bazar.

 60. Oj vad det snurrar – blir yr av allt bra på denna sida ♥
  Men… en fråga : Vilket tvättbalsam ska jag köpa och var???