Russinen i kakan

Jag är på en så spännande plats i mitt liv just nu. För första gången är jag helt min egen. Ingen chef – ingen som bestämmer över mig. Ingen som försöker utnyttja mig. För första gången kan jag plocka russinen ur kakan och jag väljer med omsorg! Mest kvinnor. Finns så många coola, begåvade kvinnor att luta sig mot och inspireras av om man bara lyfter blicken lite. Jag har får förmånen att lära känna flera av dem. Och jag känner mig så otroligt privilegierad och stärkt av det. För hur långt man än kommer som kvinna sitter alltid en man där i toppen. Jag försöker på mitt eget vis slå mig fri från det.

Den här hösten har varit tung på många plan. Och samtidigt har jag aldrig någonsin varit så jobb-peppad! Det är tufft att våga bli sin egen men jag tror så mycket på mina idéer att jag ryser av obehag vid tanken på att vara ägd av någon annan.  Det fanns en tid då jag trodde att jag saknade sammanhang. En bestämd grupp att tillhöra. Idag vet jag att det inte är så. Jag vill bara jobba med människor som jag själv har valt. Och jag har förmånen att få göra det. Jag kan tacka nej till uppdrag som inte är stimulerande eller uppbyggande. Jag är min egen chef och arbetsgivare. Jag skapar mina egna regler. Och väljer vilka systrar jag vill göra det med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

75 kommentarer på “Russinen i kakan”

 1. Varför bara begåvade systrar? Varför inte begåvade människor? Och obs nu alla hetsiga kommenterare, det är inget påhopp – bara en enkel fråga av ren nyfikenhet.

  1. Hon skriver ju det, för att allt som oftast är det annars alltid en man i toppen, men nu när hon sköter sitt och får välja så är det inte konstigt att hon koncentrerar sig på kvinnorna mer. Speciellt som alla andra oftast koncentrerar sig på männen iallafall.

 2. Njut och var stolt, det låter fantastiskt! Jag är övertygad om att du jobbat hårt och stött på motgångar för att nå hit där du är idag, men jag är helt övertygad om att du är värd all framgång du möter!

 3. … och ännu en gång blir jag så grymt inspirerad – tack Clara!

  Sedan jag och min kollega fått vår bok antagen vid Natur & Kultur har jag fått smaka på bara en liten, liten del av allt det du beskriver. Den otroliga ynnesten att få träffa andra människor med driv för frågor jag själv brinner för, att få jobba med grymt skickliga yrkespersoner och inspireras av människor som konsekvent ser lösningar framför problem. Det är en riktig välsignelse, och jag hoppas att steg för steg kunna närma mig den frihet du tycks omfamna. All lycka!

 4. Ååh, jag vill också…jag är inte du, jag har inte dina förutsättningar men en gång drömde du som jag och nu är du där. Kan du så borde ju jag…tack för din energi och din vilja att dela den:)
  Kram Annika

 5. Hej Clara! Jag är ett stort fan av det mesta du gör. Tycker du verkar stark, söt, begåvad, rättfram och proffestionell och glad i en härlig kombination. Men, en liten fundering. Jag tycker,som du, att framstående kvinnor är fantasiskt! Men män då? Vill du inte jobba med dem? Jag tycker att när det blir för mycket fokusering på begåvade kvinnor kan det nästan slå över lite, och säga emot sig själv. Vill du inte jobba med begåvade personer- oavsett kvinnor eller män? Missförstå mig rätt, jag tycker naturligtvis att det är viktigt att kvinnor och dess kompetens lyfts fram (jag är ju själv en kvinna) men vill man inte lyfta fram män i samma utsträckning? Biter man sig själv inte i svansen lite om det bara är just kvinnor och kvinnlig kompetens som står högtst i kurs? Själv tycker jag att själva grundtanken är att både män och kvinnor är alldeles fantastiska på sina unika vis!
  En fundering bara.
  Tack för en underbar blogg underbaraclara!
  Kram

  1. Hej Malin! Tack för din kommentar. Nej jag vill inte jobba överdrivet mycket med män. Det har jag redan gjort nämligen Typ 80 procent av alla jag tidigare jobbat med har varit män. Nu vill jag använda mitt inflytande för att lyfta fram alla kvinnor som aldrig annars lyfts fram. Varken av andra kvinnor eller andra män. Genom att välja kvinnliga sammarbetspartners när det gäller byggande av web, hjälp att sälja reklam, revisor, bankrådgivare, förläggare, mentorer, producenter osv. De flesta aktiva på traditionellt mansdominerade områden.

   1. Det låter helt vettig 🙂 Jag som har jobbat inom bank, har märkt att de flesta bankrådgivare men även försäkringsrådgivare som jobbar mot företag/företagare är män medan de rådgivare som jobbar mot oss, privatkunder är oftast kvinnor.

   2. Hej Clara! Jag unnar dig verkligen alla dina framgångar. En av mina drömmar i livet är att en dag vara en av dem som får chansen att arbeta med dig 🙂
    PS. Jag saknar hjärtat man kunde trycka på förut när man gillade dina inlägg. Det var så bra, särskilt när man inte hade tid att skriva någon kommentar. DS.

   3. Tack för snabbt och intressant svar. Jag förstår vad du menar och jag är säker på att du kommer göra det du väljer att göra bra. Självklart finns det många kvinnor som behöver lyftas fram, absolut inget fel med det.
    Jag är själv kvinna som jobbar inom ett mansdominerat yrke- jag är läkare. Jag arbetar i en miljö med både kvinnor och män och har aldrig upplevt det som ett problem, utan helt tvärtom. Sen är ju naturligtvis min situation annorlunda på det sätt att jag ej har möjlighet att välja på det sätt som du har.
    Lycka till med framtida projekt!

 6. Inspirerande inlägg, verkligen! Jag försöker själv personligen komma igång med allt jag vill göra, och då känns det extra peppande att läsa sådant här.

 7. Jag tycker du har rätt till 100 procent. Du om någon ska inte låta dig exploateras av alla de som häckar runt i mediabranschen. Kul att du satsar på kvinnor som samarbetspartners mm.

 8. Åh, vilket inspirerande inlägg, jag vill också… någon dag, någon gång ska jag också ta steget och bli min egen…

 9. Åh vad jag önskar att jag fick vara min egen chef! Jag bara saknar modet att ge mig in i något eget.
  Till skillnad från det du skrev tycker jag däremot om att jobba med karlar. På min senaste arbetsplats var jag ensam kvinna och det fanns inget negativt med det!

 10. Du är modig och klok du Clara! Måste vara skönt att känna att man har hittat rätt!

  En liten fråga angående hår/shampoo-inlägget för ett tag sedan…jag har bestämt mig för att sluta tvätta håret så ofta som jag gör(varannan dag) och även att sluta vara beroende av torrschampo mellan tvättarna. Jag tänkte köpa ekologiskt schampoo och balsam, men hur funkar det om man använder vanliga, “starka” stylingprodukter som mousse, hårspray och värmeskydd etc? Blir de svåra att tvätta ur med milt, ekologiskt schampoo?

  Tack för en strålande blogg!

 11. Har tänkt gratulera dej till VD jobbet och din nya firma hela hösten men nu passar det ju. Lycka till !!
  Maj 69

 12. Grattis!
  Det var häftigt att läsa detta inlägg eftersom jag känner någonting liknande och precis har avslutat en trygg anställning för att bli min egen!

 13. Clara du är nog min största förebild. Du får mig att våga vara stolt kvinna, surfa runt efter hus på landet, och vilja stå på egna ben.

  Det är dock så komiskt med uttrycket “russinen i kakan”. Jag hatar nämligen russin och om jag hittar ett i en kaka så spottar ut de på en gång, så då blir det ordspråket nästan tvärtom!

  Kram

 14. Grattis och välkommmen in i klubben: Vi som äger våra liv!
  😉
  Ett val jag aldrig ångrat.

  När det sedan gäller män i toppen så…det stämmer…men du generaliserar!
  Vist det är män om vi ser till kön. Men det är oftast en viss typ. En typ som har ett sätt där man trycker ner och har sig.

  Jag kan lova dig att du hittar många män som har samma problem som kvinnor. Det kan vara yngre förmågor som har svårt att hävda sig i “gubbväldet”. Det kan vara nytänkare, alternativa ideer, ekologiskt och grönt tänk.
  Jag hoppas att de kvinnor som hamnar i toppen inte annamar de gubbarnas härskaarsätt. Jag hoppas också att vi får ett öppnare klimat som släpper fram en ödmjukhet som varje ledare borde besitta.

  Kanske förstår ni…kanske inte. Ett hett ämne som inte är svart eller vitt.

  Annars så är det kul att kolla in bloggen!
  / Matti i Jokkmokk

  1. Hej! Jag förstår vad du menar med att man inte ska anamma en ” klassisk manlig” ledarstil. Det tycker inte jag är till gagn för någon – för den typen av auktoritära ledarstil förtrycker ju både kvinnor och de män som inte själva är sådana.

 15. Kan bara hålla med alla andra kommentarer! Underbart härligt att se den inställningen hos någon! Helt rätt! Tänker nog sno lite av de positiva tankarna.
  Strålande jobb med bloggen, keep up the good work 😉

 16. Fint skrivet och så fantastiskt inspirerande. Jag bor själv i Australien och här är det mansdominerat så det förslår. Gör mig trött ibland, för jag vill ju att allas jobb ska få samma plats, lön och värde, men så är det ju inte. Står men en fot i framtiden och att satsa på att vara min egen chef, precis som du. Problemet är att våga och ha råd att satsa…. Tack för din fina blogg och dina kloka ord om mycket, jag känner nästan alltid igen mig i det du skriver.

  1. Har haft ett gäng australiensiska utbytesstudenter boende hos mig genom åren. Ytisarnas mammor brukar höra av sig när dom kommit hem och är imponerade av att grabbarna lärt sig tvätta och skala potatis! Inte att dom lärt sig ett nytt språk….Det är en lång väg att gå för att uppnå jämlikhet och jämställdhet i hela världen men nu är vi påväg. Go girl down under!

 17. Åhh du är så grryyym, så otroligt vacker i ditt sätt att skriva och inspirera. Åh har sagt det förr, men ÅH vad jag skulle vilja vara som du…
  Tack för alla inspirationer <3

 18. Du gör helt rätt som lyfter fram duktiga kvinnor. Vi skulle alla, i det vardagliga, göra samma sak. Tyvärr är det många som bara klankar ner på sina framgångsrika systrar. Hjälp varandra i stället.

 19. Jag jobbar i en kvinnodominerad bransch och är själv sååå trött på alla kvinnor/tjejer/fruntimmer och tycker att det är så vansinnigt skönt att få ha med karlar att göra… Inte för att det egentligen är nåt fel på tjejer och kvinnor, men när det blir BARA det ena eller andra så är det ren och skär katastrof enligt mig och just eftersom jag är kvinna själv så är jag nästan hellre ensam kvinna bland en massa män än kvinna i en homogen kvinnogrupp. Det funkar bara inte, för mig.

  1. Jag tycker det handlar mycket mer om vilken “typ” av människor man råkar hamna på samma arbetsplats som och tror det där med att kvinnor är si och män är så när de kommer i grupp är en myt. Det som spelar roll är vilken jargong arbetsgruppen skapat, vilken stämning det är på jobbet etc. Jag har jobbat både tillsammans med (nästan) bara kvinnor och andra gånger tillsammans med (nästan) bara män. Bland båda konstellationerna kan jag meddela att jag vantrivts emellanåt. Överlag tror jag det är bäst med en så stor blandning som möjligt, och då menar jag inte bara av kvinnor och män, utan också av olika etniciteter, sexualiteter, generationer, klasser osv. Blir så lätt inskränkt på ett eller annat sätt annars.

 20. Hej vackra och inspirerande Clara!

  Jag tipsar dig och dina läsare om en tävling hos mig där jag lottar ut fina retro-tyger!

  Kram
  Monya

  //blueeiz.blogg.se

 21. Grattis! Jag är övertygad om att du kommer att må fortsatt bra och dessutom göra succé på köpet. Jag är i exakt samma situation och jublar. På tisdag är det min tur. På tisdag är det min första dag som absolut alldeles egen. Älskar tanken!

 22. Grattis Clara! Att starta eget är det bästa jag gjort och jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till en anställning efter mer än fyra år som egen. Jag jobbar precis som du gärna med kvinnor. Men främst för att det finns så många grymma runt omkring mig!

 23. Så spännande det låter! Gillar din stil!
  Tankar åt mig lite positiv energi å så skickar jag lite tillbaka!

 24. Grattis Clara att du är den du är och att du är där du är. Kollade SvtPlay igår först – kul!! (Jag gick hem från jobbet nyss, så där på morgonkvisten. Jag tänkte: “Min arbetsgivare bestämmer inte över mig. Jag bestämmer över mig.”
  /Anna mod och gränssättning.

 25. Det låter fint!

  Jag önskar dig all lycka i det nya! Själv står jag precis i startgroparna för att starta företag och samtidigt skriver jag och ett antal andra mammor en andaktsbok för mammor.
  Kvinnor som stöder varandra och unnar varandra framgång är fantastiskt!
  Heja på!

 26. Grattis Clara, det låter jättebra och klokt! Jag gillar dessutom att du lyfter fram att hösten varit både tung och peppande, det är skönt med nyansering. Ofta är ju livet både tungt och lätt och bra, men mestadels får man bara höra om det som är bra och lätt i folks liv. Du ger mig andrum när du medger att livet kan vara både och.

 27. Fantastiskt! 🙂 Du sätter ord på så vettiga tankar som ibland försöker komma ut, men inte riktigt lyckas. Du är verkligen ett “alternativ att älska” i bloggvärlden!

 28. Fina Clara!

  Har följt din blogg länge och är i precis samma skede som dig – håller på att starta upp min egen verksamhet inom illustration och grafisk form. Vill bara berätta för dig vilken stor inspiration och källa till pepp du har varit mellan varven de sista åren och d vore ju minst sagt orättvist om inte åtminstone en del av den energin du sänder ut till alla möjliga människor reflekteras tillbaka till dig. Önskar dig världens största lycka till med allt du gör.

  En liten kommentar ang dina tankar om att lyfta fram kvinnorna i samhällets olika positioner. Vi måste jobba med varandra vi kvinnor. Hjälpa varandra. Svårigheten i det ligger förstås i att den stora majoriteten av makthavarna är män, och den generella patriarkala ordningen som råder på alla plan i vårt samhälle gör att de flesta av oss måste kämpa emot instinkten att ständigt prioritera sitt bemötande mot män högre än det mot kvinnor. Att skapa förståelse för att vi alla blir offer för den maktobalansen, att den skapar ofrivilliga beteendemönster och att det kräver aktiv handling i andra riktningen är så viktigt och samtidigt åå så svårt. Därför är det ju så himla bra att någon som dig med möjlighet att nå ut till många tar den officiella hållningen. Kör hårt säger jag!!

  Stor kram från Sara

 29. Du är en otroligt inspiratör och ger en pepp.. jag vill på något sätt tacka för att du skriver det du skriver. Du gör det himla bra!

 30. Jag ville bara klappa dig i ryggen lite och sucka lite avundsjukt, men mest beundrande 🙂
  Är du själv mentor åt några kvinnor? det vill jag ha svar på!
  /Annan

  1. Nej tyvärr inte. Jag tycker nog att jag är lite för ung än så länge. Det lilla jag har vräker jag ju ur här 🙂

 31. “Jag kan tacka nej till uppdrag som inte är stimulerande eller uppbyggande. Jag är min egen chef och arbetsgivare. Jag skapar mina egna regler. Och väljer vilka systrar jag vill göra det med.”
  Det är du mycket värt, UnderbaraClara. Och det är det många andra också, vi alla behöver vara modigare och tro på det vi är. Våga utveklas.

 32. Jag är ivrig att fortsätta följa din blogg, Clara.

  Jag är ivrig att se hur debatten som många gärna sätter lock på får komma ut i fria luften och göra oss till friare människor.

  Jag är ivrig att peppas att bli starkare.

  Jag är ivrig att fortsätta unna mig glädjen, som jag får av dina inlägg.

  Tack!

 33. Åh så härligt det låter! Grattis till dig! Kan du inte helt konkret berätta någon dag hur allt började för dig, hur du från dag ett började och sedan blev så framgångsrik? Jag skulle behöva veta hur man gör och säkert många med mig. Har så många idéer men ingenstans att ta vägen med allt. Just nu är jag bara arbetslös och meningslös.

 34. Jag vill bara säga att jag tycker att det är så otroligt BRA att du använder ditt inflytande till att sprida feminism och det på ett väldigt inspirerande och reflekterande sätt. Jag blir så glad när jag läser inlägg som det här. Snyggt jobbat och lycka till som egen!

 35. Jag nästan dagdrömmer om att jobba med andra än bara kvinnor. I skolans värld kan kvinnodominansen bara bli lite för mycket ibland. En liten reflektion angående att jobba med bara kvinnor.

 36. Hej Clara! Jag måste bara få berömma dig, och TACKA dig för din otroligt charmiga och inspirerande blogg! Jag tycker att du har så fruktansvärt intressanta och nytänka åsikter inom vissa ämnen. Eller så kanske jag inte ska uttrycka mig, det jag menar är att du vinklar vardagen på ett sätt jag aldrig har tänkt på förut, och det har väckt en hel massa nya tankar hos mig själv, så TACK för det 😀 Särskilt ditt inlägg om att att svrige kan ta sig i röven eller något sånt fann jag mycket engagerande, såpass att jag baserade mitt tal + debattartikel på det i Sv C (jag går tredje året på gymnasiet) vilket genererade ett MVG! Men det var inte det jag ville komma fram till, ville bara hylla dig lite, så, stay cool. <3

 37. Låter som ett mycket klokt val. Har själv tröttnat på att jobba häcken av mig för stora internationella företag utan att känna en personlig tillfredställelse. Så hur läskigt det än må vara – egen företagare, here I come!