Är han i puberteten?

Han äter oss ur huset. Till frukost får han en lika stor gröttallrik som mig. En limpmörgås med pålägg och en banan eller ett päron som han knaskar i sig utan tänder men med exceptionell gnagteknik. Till lunch och middag är det samma sak. Vad man än sticker fram så sväljs det med glupande aptit. Det är en väldigt stor glädje förstås, att ha en matsam unge. Bara att man blir lite trött av att laga mat när man själv är nöjd med en filtallrik. Är han i puberteten måntro?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

65 kommentarer på “Är han i puberteten?”

 1. Var glad! Jag har en matvägrare utav rang, jag kör ju AW’s filosofi jag med, och allt fungerar tip top utom just maten 🙁 önskar att vi hade det som ni, det skulle jag ge såååå mkt för!

  Kram!

  1. Vad då “du med”? Clara har väl aldrig skrivit att hon kör på Anna Wahlgrens metoder? Eller har jag missat något? 😛

   1. Hon har tydligt sagt det i någon intervju i någon tidning, men jag har inte läst det själv. (Tyvärr, enligt min uppfattning!)

 2. Han ska väl bli en stor stark karl – Min Carl som idag är 192cm lång äter fortfarande som en häst. När han var 6 år och jag fyllde år, gick vi på restaurang och han åt 17 köttbullar. Kocken höll på att få dåndimpen.
  Småfolk behöver riktig “tradarmat” så de kan gro rejält 🙂
  //Fia

 3. Grattis! Alltid lika kul med matglada ungar och var så säker det håller i sig. Även jag hade nöjt mig med en macka och kopp te ikväll men här puttrar kycklinggrytan på spisen för lillfisen (okey då han är 18 år nu men…) vill ha mat NU;-))

  1. Sååå himla säker på att det håller i sig kan man tyvärr ändå inte vara. Inte med mina i alla fall, där har båda ätit som hästar i B:s ålder och typ ett år framåt, sedan, när den egna kansjälv-personligheten kommer så har det väl varit lite si och så med den saken 😉

 4. Barn behöver inte vara så gamla för att äta som en vuxen, har jag konstaterat. Och med två blir det inte bättre (eller sämre, värre skulle det vara om de inte åt 😉 )

 5. Sonen kanske är som jag, blir vrålhungrig av havregrynsgröt. Jag följde Sanna Ehdins tips att lägga havregryn i blöt över natten – och vips så var jag mätt till lunch. Kolla in hennes hemsida http://www.ehdin.com och sök på havregryn – en helt ny värld öppnas.

  1. Jag gick in och kikade och såg att hon skrev att man skulle lägga havregrynen i blöt över natten men jag kunde inte hitta någon motivering till varför. Vad kan det göra för skillnad egentligen?

   1. Jag skulle också vilja se en motivering? Kanske har jag missat den bara. Skulle det kunna ha någonting att göra med att mycket av stärkelsen i grynen förvinner ut i vattnet? Jo, man blir ju mättare av en mer stärkelsefattig kost, typ low carb. Känns bara mer rimligt att strunta helt i gröt då, än att hålla på och mojsa omkring skiten i vatten en hel natt i förväg 😀 Fast det kanske bara är jag som är lat, haha.

 6. Det måste gå åt mycket energi för att hålla liv i ett sånt stort hårsvall förstår du väl! 🙂 Min unge är ett halvår äldre än din, har aldrig varit intresserad av mat, inte ens när jag ammade, och hon har jättelite hår! (avundsjuk) 🙂 Ett vackert barn har ni i alla fall och jag älskar alla retro-outfits ni klär på honom, förutom håret är han rätt lik min lilla valp idag!

 7. Åh fine lillkillen! Underbara lockar! Det är så härligt att se sitt barn äta tycker jag, det är märkligt vilken tillfredsställelse det ger! Min pojke är “periodare” (han är två år nu). I veckor äter han som en häst – för att sedan matvägra ett par veckor – och sen på’t igen! 😮 Det är precis som att han hamstrar mat, för att sedan vila… Tydligen är det inte helt ovanligt! 😮 Jag hade nog kunnat tänka mig att göra så själv, om det inte var för att jag ändå gillar att äta mat… Typ hela tiden! 🙂

 8. Min systerson glufsade i sig en hel hönökakshalva och han är bara 2,5. Jag förstår inte hur det fick plats, men å andra sidan tror jag att det jämnar ut sig med de dagar han knappt äter alls. Men så är det väl kanske med oss alla. Vissa gånger behöver man väl helt enkelt mer energi!

  Bertil kanske har en växtspurt? 🙂

 9. mitt syskonbarn är likadant 😀 1 år och käkar hela tiden, råkar nån annan äta när inte hon äter kryper hon fram, drar sig upp längs ens ben och gapar och börjar gråta om hon inte får 😉 ett såntdär hjärtskärande hungerskrik! funderade först på om jag gjorde nåt fel?? när jag passade henne, men kom på redan i nästa tanke att hellre det än att hon matvägrar och jag minns själv hur HUNGRIG man kunde vara när man var liten och växte! hatade alltid när vuxna kommenterade att man “åt som en häst” och att dom själva “höll på att spricka” av mkt mindre mat, pfft…

 10. Jag undrar detsamma. Min lilla är något äldre än Bertil och imorse åt hon en hel tunnbrödsrulle med leverpastej. Efter en stor flaska välling. Hon är 10 mån, har 6 tänder och “rumpar” runt som bara den här hemma, jag antar att hon behöver energin… Bertil ser för övrigt så himla stor ut med den kalufsen! Som ett stort barn! Eller så är det bara för att mina är skalliga i ett par år innan de behagar få lockar 🙂

 11. Komiskt, mitt barn som är någon vecka yngre än Bertil äter knappt ingenting förutom amning! Smakar iofs på det mesta men gillar tuttarna bäst. Ammar du fortfarande?

 12. Min tvååring åt 2 portioner potatis å fiskpinnar till middag häromdagen…tätt följt av 2 gigantiska mandariner för att sedan äta en portion korv och mackaroner till kvällsfika. Växtfas kanske?

 13. Det är ju så härligt när aptiten är stor! =) Mina “stora” barn är 5½ resp. 6½ år nu och äter in närheten så mycket mat (varken frukost, lunch eller middag) som de gjorde mellan att de var 6 mån och 1-1½ år. Det var just i den åldern som de verkade vara bottenlösa. Sen blev de mer och mer finsmakare (kräsna) och började välja bort först den och sen den andra maträtten/råvaran som de tidigare varit förtjusta i. Det är precis som om de glufsar i sig så mycket mat för att de behöver det p.g.a. allt som händer i utvecklingen under den perioden. Sen när de väl är uppe på 2 ben så kan de lulla runt och klarar sig på mindre näring/dygn.

  Det komiska är att mitt tredje barn har varit finsmakare redan från början. Väldigt liten i maten alltså. Och har sett ut därefter – en liten sparris. När hon passerade 1½ år och började på dagis kom aptiten igång. Häromdagen åt hon 4(!) portioner (visserligen små – men i jämfört med tidigare är det en ökning på flera hundra procent) havregrynsgröt till frukost på dagis. Hemma har hon ratat havregryn sen över ett år tillbaka. Så kul att äntligen få se en sann matlust hos henne. Mat har inte varit = njutning tidigare.

  1. …Mina “stora” barn är 5 ½ resp. 6 ½ år nu och äter i n t e i närheten av så mycket mat… *skrev för snabbt*

 14. Åh vad är så härligt när dom äter bra.
  I går åt min 20 månaders tjej mer än mig… 10 fiskbullar,1 stooor potatis och säkert 1 dl stuvad spenat. 😀 sen till efterrätt åt hon 2 enorma satsumas.

  Sen 2 timmar senare en kvällsmacka följt av kvällsvälling. 😀

 15. Min lille pojk va likadan. Åt vuxenportioner till lunch och middag och vissa trodde att det va jag som skulle äta när jag gjorde iordning. När han börja dagis så brukar de säga hur barnen harätit men efter en vecka så kom vi överens om att de bara skulle säga om han hade ätit dåligt under dan. 🙂
  Det är underbart när de äter. Då känns det alltid bra.

 16. Måste bara fråga om bordsduken. är det en vaxduk? Och var har du isåfall hittat den? Grymt fint mönster och jag är på jakt efter nåt liknande 🙂 tack på förhand /Carina

   1. Tack! Ja det var lite långväga för mig, men jag får leta vidare. Du har säkert rätt i att den finns på fler ställen. /Carina

 17. Har han börjat krypa mer eller börjat försöka på att gå lite kanske? aptiten har troligen med energiförbrukningen att göra. Kan även ha att göra med tänder. Annars bra att han äter upp sig lite innan han börjar få tänder, för då brukar aptiten tryta lite, då är det jättebra med knäckebröd!

 18. I anteckningar som min mamma har gjort under mina småbarnsår äter jag åtta till tio gånger per dag i Bertils ålder, och om de försökte få till färre måltider skrek jag tills jag blev blå och tystnade så fort jag fick mer mat. Jag blev verkligen inte tyst förrän jag fick mina måltider. Men så blev jag ju en himla trevlig tjej också!

 19. Jag åt tydligen 5 grillkorv med bröd när jag var 2 år. Stor i aptiten minsann. (och nej, jag var inte tjock)

 20. Min unge är precis likadan. 7 månader gammal och har ätit oss ur huset sedan hon började med mat. Det är som hennes mage är lika oändlig som rymden. Hon äter också lika mycket gröt som jag varje morgon och mumsar för övrigt precis i sig precis allt som det bjuds på. Ibland önskar jag att jag och hennes pappa inte var en sådana som ska envisas med att laga hennes mat själva, för det är ett evigt matlagande. Men man är ju tacksam för god aptit förstås.

 21. Var glad! Min kille på 14 månader är likadan, och har egentligen varit likadan sen han började äta riktig mat. Hittills har han ätit allt jag har serverat honom och då gärna två portioner. Han äter lika mkt som jag gör eller mer, ändå är han väldigt slank. Men dom behöver väl massor av mat när dom är så aktiva! 🙂 Jag tycker att det är mkt roligare att laga mat nu när jag märker att lillen också uppskattar det, även om jag inte alltid är jättepigg på det. Guacamole är ett favorittillbehör här hemma och då gärna med massa vitlök och chili 🙂

 22. Inte dåligt! Önskar min G ville äta mer, han vill mest bara amma (är visserligen knappt 8 månader men ändå). Men du, han får väl en lika stor gröttallrik som du (som du får), inte som dig? Eller är gröttallriken verkligen lika stor som du är? 😉

  Kram och tack för en underbar blogg!

 23. Haha, så var jag också när jag var liten. Missnöjd tills de började ge mig riktig mat, och då jag massor. Intressant hur olika det kan vara.
  Himla fin bild föresten 🙂

 24. Känner igen mig! Här äter lill tjejen lika mycket till frukost som jag och storasyster äter tillsammans! Haha

 25. Wow vilken kaluffs lillkillen ligger inne med! Hur gammal sa du att han var, puberteten någonstans? Tur att killar med mycket hår på huvudet är så söta.

 26. 🙂
  ja , så är det att ha kille i huset:) vänta bara när han blir 18 och spelar hockey eller fotboll, eller båda- man bara släpar hem kassar och ändå ä det tomt i kylen jämt :)..kanske bra o lägga undan en slant redan nu 😉

 27. Måste bara säga att du tar så fina bilder Clara!
  Jag har som kvällsunderhållning att titta in på din mysiga och underhållande blogg. Tack för det!

 28. Det kan hända. Det kan komma tidigt sånt. Hur är det med hyn? Har den blivit lite dålig? Hår på bröstet? nej? Tråkig attityd?

 29. Hej så här före läggdags. När min “lilla baby” gick på dagis och han var på plats igen efter magsjuka, frågade jag om han hade ätit något… “Nja…” fick jag till svar. “Han åt en portion…” Ja, men det är väl bra, tyckte jag. “Ja, men han brukar äta tre…
  (Idag är min lille plutt 195 cm lång, har 47 i skor och slog sitt rekord i potatisbullar nyligen. 27 i potatisbullar…)
  God natt. /mor anna som längtar till söndag då jag får duka till 5!!!

 30. Vilken redig norrländsk unge! Han kommer bli en stadig karl med aptit på livet, det hör ju jag!

 31. Hade en likadan förstfödd som bara åt och åt och gjorde alla vuxna förbluffade med sin aptit. Men han arbetade av det också, rörde sig ständigt. Kunde inte vara still så länge han var vaken, och ville INTE sova…
  Numera är han sju, fortfarande studsig, viftig, pigg, glad och väldigt, väldigt pratig. Men däremot en hel del mer petig med maten… Ackja. 🙂

 32. Nej inte alls tonåring, då hade du behövt lägga till en portion gröt till plus tre liter mjölk och en eller två limpor…. Jag vet , av de 5 hemma är nu 3 tonåringar och jag skulle behövt mer än en ko för att täcka mjölkbehovet… Torsdag idag, 23 litern denna veckan…. ; )

 33. Åh så gullig han är 🙂 Min store pojk som fyller tre nu i dagarna åt som en häst ett tag. Två gröttallrikar & macka (!) var inte ovanligt förstod aldrig hur han fick plats med allt. Nu har han dock lite mer “normal” matlust dvs. “Blä” & liknande. De lär sig fort av andra barn 😉 Låter skönt att ha en nöjd liten kille med leksaker, min minste (snart 6mån) är så mammig att jag kan bli galen ibland. Väldigt söt men väldigt mammig. 🙂 Bra tips med leksakerna ska jag testa och se om han gillar bättre.

 34. Är hans gröttallrik verkligen lika stor som dig? 170cm? Där omkring? Ser ut som en tallrik av helt vanligt format på bilden.

  (Hej, jag bara skojar.)

  (Jag tycker mycket om din blogg. En av få välbesökta som inte bidrar till konsumtionshetsen i samhället. Tack för det!)

 35. jag har ett kusinbarn som åt mycket under en period. sen sluatde hon med det men dom kanske behöver den maten och så länge de har god aptit är det bara bra 🙂
  bättre det än att inte äta nått. men man kan ju undra vart maten tar vägen alltså 😮