Söndagspyntat

På vedspisen i köket har jag min egenhändigt tillverkade vedstake. Jag tog ett vedträ, spikade ner några långa spikar och knipsade av huvudet med en tång. Sedan tryckte jag fast självsläckande ljus på spikarna. Idén till staken fick jag en natt när jag inte kunde sova. Så jag gick upp och gjorde den här istället. Tur att jag inte bor i lägenhet, tror inte man får snickra vid midnatt då.

I min gamla besticklåda får silverbesticken ligga framme tillsammans med julgranskulor. Glittrar så fint!

Och på en gammal loppisspegel har jag ställt pressglas med hyacinter i och massa udda ljusstakar. Återstår att se hur länge de får vara ifred på bordet i vardagsrummet. Finns en liten herre i huset som tycker att det är jättekul att kasta pumlor i golvet.

Vinterfint med blommor 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

72 kommentarer på “Söndagspyntat”

 1. Superfin ljusstake!
  Förstod först inte vad pumlor var, och fick googla fram att det var själva kulorna. Enligt dn.se har “pumlan sitt utbredningsområde i landets norra delar. Västerbottningar som försökt inhandla pumlor i huvudstaden säger sig ha behandlats såsom på gränsen till sinnessvaga.” Sinnessvaga är väl att ta i men jag (som inte bor i huvudstaden) tackar för dagens utvidgning av ordförrådet!
  Den som vill höra fler misstag som begås när man säger dilektala ord i huvudstaden kan kolla på Johan Glans’ Sthlm live-uppträdande på Youtube. Coca och grina är inte samma sak i Skåne som i Sthlm…
  Glad advent!

 2. Såg dig på tv igår och blev så glad av dina tips – ingen konsumtionshets, bara kreativa lösningar med det man har hemma. Heja! 🙂

 3. Såg dig på Go’kväll igår! 🙂 Gillar verkligen idén med besticklådan, om jag inte missminner mig gjorde du nåt liknande förra året, och jag tänkte redan då att jag också ville göra en såndär. Hyacinterna i pressglasvaserna var ju också superpiffigt och fint!

 4. Åh va bra tips! Nu ska jag sätta hyaciner i mina snapsglas av pressat glas. Måste dock erkänna att jag aldrig tidigare hört kulorna kallas för pumlor trots att jag är från västerbotten 🙂

 5. Jag blev nästan ställd där ett tag när jag läste julgranskulor i en sann norrlännings blogg! Men så kunde jag andas ut när jag fick läsa pumlor lite längre ner i texten 🙂 Haha.

 6. Så fint. Och så tråkigt det ser ut hos mig! Var nere i källaren och insåg att jag inte hittar julsakerna. Deppigt. Får väl gå in här för lite julfeeling 🙂

 7. Fina pyntningar men som brandingenjör vill jag verkligen varna för en advenststake i trä, det är väldigt lätt att glömma att blåsa ut ljuset/ljusen i tid. Tänk att du sitter och myser med lite glögg eller te med adventsstaken tänd, så ropar lille sonen och du springer iväg för att trösta. Vem vet hur lång tid det tar innan du är tillbaka. Har varit på flera bränder som börjat med en brännbar adventsstake. Det är den vanligaste brandorsaken under december/januari. Ta hand om dig och din familj!

  1. Fast stod det inte att ljusen var av självsläckande karaktär? Men nog ska man vara försiktig allt!

 8. Å, det er alltid så hyggelig å kikke inn på din blogg, og særlig nå som det nærmer seg jul 🙂
  Jeg har ikke bare en, men TO små søte krek som har lenger armer enn de trenger å ha i forbindelse med ting som står fremme, men jeg pynter allikevel, i høyden.
  Hvis du kommer “på besøk” til meg og blir med i adventskalenderen min i løpet av desember blir jeg glad.

   1. De är verkligen brandfarliga. Läste en varning för dem för ett par år sedan, men tyckte det var överdrivet – tills jag använde dem själv. Ljuset slocknade inte helt, utan istället rann brinnande stearing ned på bordet, eftersom “locket” på hållaren pressade veken nedåt. Tur att det inte blev värre. Jag skulle nog spraya träbiten med massor av vatten innan jag tände ljusen (om det hjälper, vet jag inte, men känns säkrare). Fint med trästaken i alla fall.

 9. En sån där vedljusstake gjorde min man i träslöjden när han var liten. Vi använder den andra han gjorde i mellanstadiet. 🙂 fint med advent

 10. Finns det något härligare än Levande Ljus!? Clara, det silvriga är så fint och din gröna klänning och ditt gröna nagellack var sååå vackert i Go´kväll.
  Go´ adventsTid! /Anna

 11. Men borde du inte kunna säga till Jakob att han inte får göra så? Appropå att dressera jättebebisar.

 12. Är det någon som vet hur man bäst putsar sina silverbestick? De blir ju missfärgade av syret i luften och mina ser inte roliga ut…

 13. Inte visste jag att det fanns självsläckande ljus!! Livrädd för stearinljus p.g.a. brand i håret när jag var barn. Det brukar vara ljuslyktor med värmeljus i för min del. (Nu till och med har jag värmeljus med batteri i….)

 14. Jag är nog den enda här som inte alls gillade vedträljusstaken om än jag tycker det är en spännande idé. Vedträn passar nog bäst i vedkorgen tycker jag. Spegeln och dess arrangemang gillar jag dock!

 15. Hej! Nog 35 år mellan oss… men annars nog ganska lika… Bloggar om dig idag: Är Clara verkligen underbar? på http://vardagslivochtankar.wordpress.com/. Jo, jag tycker att du är underbar! Men en del av mina vänner tycker att du höjer ribban ordentligt för prestationsprinsessor. Själv lägger jag hellre björkveden i brasan än att jag gör ljusstake av den 😉 Trevlig kväll!

 16. Ååh, hyacinter! Så himla fint, så himla trist att jag är allergisk mot dem. Men alla andra juldofter är också så underbara, åh kanel..

  Har du något tips på hur man får apelsinerna och nejlikorna att dofta så mycket som möjligt? Jag tycker att mina bara doftar första dagen, sen är de “bara” fina. Något trick som gör att de håller längre?

 17. Jättefin ljusstake, men tänk på att stearin lätt spricker när man sätter spikar i det. Brandfara!

 18. Vänta bara till nästa år, då kan du glömma julgranskulor i glas på bordet… 😉 Men jösses vad vackert, och enkelt!

 19. Tänkte skriva typ: Vänta bara tills nästa år! Då lär pyntet inte få vara ifred. Men vackert är det!

  Dock gick det inte att publicera. Någon annan hade skrivit något liknande och då fick tydligen jag inte skriva så. Jobbig funktion! Men nu vet du i alla fall att jag tänkte skriva så! 😉

 20. Jättefint! satt klistrad vid tv:n under Go’kväll i lördags och blev så inspirerad. själv har jag inte fått upp ett enda pynt eftersom jag och min sambo flyttar till större lägenhet imorgon men så fort allt är uppackat – DÅ ska jag sätta igång! och det blir nog något liknande det du åstadkommit på glasbrickan och med med hyacinterna:)

 21. Hej! Kan du inte lägga ut på bloggen vilka sorters kakor du gjorde och kanske recept?
  Tack för en fin blogg!

 22. Så oerhört fint, Clara. Jag hade trott att den här vintern skulle bli så härlig, oj vad jag skulle julpyssla! Nu får jag njuta av av dina vackra bilder istället och tänka att nästa jul, då, då ska jag vara frisk från den här förbannade cancern och inte ligga på Radiumhemmet och ha ont. Då ska mitt underbara hus vara i alla fall en tiondel så julljuvligt som ditt!

  Tusen kramar
  Annika

 23. Älskar hyacinterna i kristallvas! Jag lånade bilden och satte på min blogg. Hoppas det var ok? Ditt namn och länk finns med naturligtvis. Jag tar bort om det inte är ok, säg bara till. Tack för fin blogg och tips.

 24. Precis såna adventstakar gjorde vi på träslöjden när jag gick i 4an. För en sisådär 30 år sen nu haha… Vi knöt ett rött smalt sidenband runt om “vedklabben” i sicksackmönster och avslutade i ena änden med en liten rosett, blev jättefint! Jag har ännu kvar den jag gjorde. 🙂