Klapp eller kyss

Jag har knappt inte önskat mig några egna klappar i år. Heller knappt köpt några. Jag har mest önskat mig till lillen. Till honom önskar vi oss färre grejer men av finare kvalitet så att de håller till kommande barn också. Gärna begagnat och gärna ekologiskt om det är nyinköpt. Och ifall det är plast vill vi att det ska vara garanterat fritt från ftalater och bisphenol.

Som en sådan där fin röd Briospis som kan stå i vårt kök. En liten trumma, en maracas kanske. Några fina instrument som har en human ljudnivå för de arma föräldrarna. Några roliga pekböcker, kanske en skiva med sånger som man kan sjunga och dansa till. Färgglad kläder och lite pilliga leksaker som man kan stapla och utforska. Ett ekologiskt underställ i ull/silke att ha under overallen.

Själv vill jag bara ligga på soffan under julhelgen och läsa bra böcker och däremellan äta sinnessjukt mycket grönkål, hemgjord korv, ris a la malta och chokladbiskvier. Får jag det önskar jag mig inget annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 kommentarer på “Klapp eller kyss”

 1. Jag har inte planerat att ha barn än på några år, men flera vänner till mig har fått småttingar och herregud vad de drunknar i presenter! De flesta får så mycket nyköpta bebiskläder av släkt och vänner att de inte hinner använda alla tills de är urvuxna, och många bebisar mer eller mindre föds in i barnrum knökfulla med leksaker. Jag blir matt bara jag tänker på det, tänk dessutom om man som förälder får en hel drös plastleksaker och oekologiska kläder som intet ont anande bekanta har köpt för att vara snälla och gulliga? Hur ska man hantera det på ett bra sätt? Puh, det verkar knepigt det där…

 2. Killarna har använt sina Brio spis så mycket med all låtsas mat de serverar oss och varandra.
  De instrument vi köpt, varsin gitarr och maracas har de dock spelat sönder trots god kvalité, fast det kan bero på att de på slutet använts som pistoler och svärd.
  I år står just pistoler högst på önskelistan av tomten, det och en bok om Gittan och älgbrorsorna.

  Själv önskar jag mig lugn och ro ett dygn eller två på hasseludden efter den här rätt jobbiga hösten med alla flunsor och allt vabbande 🙂

 3. Rätt tänkt. Har en systerson på 1 1/2 år och har valt att faktiskt inte överösa honom (och min syster) med mängder av saker. Köper bara sådant som jag verkligen tror kommer att användas och som förhoppningsvis håller ett tag. Nu i jul får han t.ex. en jättefin fotboll i filt som jag tror kommer vara till glädje länge, då han älskar att sparka boll 🙂 Dessutom är den riktigt fin!

 4. Den önskelistan påminner väldigt mycket om den vi gjort till vår liten. När vi renoverade vårt kök låg han i magen och jag bestämde att vi skulle spara ett utrymme i köket till bebisens spis. Min man påpekade att han inte kommer leka med den i all evighet men vi gjorde ändå så. Nu står där ett tomt utrymme bredvid bänken och bara väntar. Det känns så fint.

 5. Låter som en bra önskelista! En BRIO-spis får vår lilla i julklapp, så kan hon också greja och fixa i köket när vi lagar mat!

 6. låter som bra tankar inför julen…att ta vara på hantverk,leksaker som håller istället för de som går sönder efter en dags användning.
  kram Åsa

 7. Jag önskar mig inte heller någonting särsskillt, men har knåpat ihop en lista ändå så att mina starkars föräldrar blir nöjda. Jag gillar inte att få saker, bara att ge. Är det någonting jag behöver så fixar jag det helst själv 🙂 Bara jag får lite kärlek är inga materiella ting viktiga.

 8. Härligt att du är tillbaks, undrade vart din blogg tagit vägen. Saknar inspiration! Hoppas allt är bra! kram towe.

 9. Du kan vara lugn Clara! Nu när du publicerat din önskelista så utförligt och detaljerat, ska du se att klapparna rasar in från Sveriges alla håll. Vi är många som vill skämma bort din lille gosse med fina kvalitetsgrejor! Just wait and see.
  Puss o Kram!

  1. Clara kanske far dubbla uppsattningar (eller mer) av allt nu, eftersom att hon valjer att publicera sin onskelista till lillen?? Vad ska du gora med allt extra da? Salja pa blocket?

 10. Låter som härliga önskningar. Jag och barnen tycker det ska bli fint att åka upp till Skellefteå och träffa all släkt och vänner, det är det bästa 🙂

 11. Jag gillar både att få och ge presenter och de bästa presenterna är de jag får av barnen. Det spelar faktiskt nästan ingen roll vad det är, bara det att de har ansträngt sig, gjort något själva eller smusslat lite när vi varit på stan, helt övertygade om att jag inget märker, slagit in det, gömt det och oerhört stolta och på helspänd iaktar mig och min reaktion när jag öppnar. Det är det bästa att få i julklappsväg.

 12. Åh, det låter underbart. Har liknande tankar som du… När vi får vårt barn vill jag också att h*n bara ska leka med hållbara och ofarliga leksaker. Får se hur länge det går att bestämma över dock, många barn brukar ju när de börjar på förskola vilja ha sådant som kompisarna har. Då gäller det att välja något ställe där man kan föra en bra diskussion med personal och föräldrar och prata om sånna saker.

  Hur tänker ni göra med förskola åt Lillen?

  /Stephanie

 13. Jag önskar mig liknande saker till min lilla. En Brio-spis fick hon i 1årspresent, likaså Bobby car och Lära gå-vagn, som framöver kan vara dockvagn. Även en fin pulka och träpussel med knoppar. Som boktips vill jag lyfta den jättefina “Nyfikna öron”-böckerna, Fåglar, Husdjur m.fl. Illustrationer söta som socker som jag är övertygad om att du gillar och små diskreta tryckknappar där barnen kan trycka och höra autentisk fågelsång/djurläte. Superfina! Ett annat bra tips är en ordetlig karmstol i trä barnstorlek, mycket poppis att klättra upp och sitta i! Vi fyndade vår på loppis.

 14. Vi tänker lika till vår son på snart 9 månader. Han får kreativa leksaker av mig och min man/hans pappa. Duplo, plocklåda och en spegel på hjul, köpt begagnad för 3 kr(!). Såna saker som håller i evigheter och som man kan använda på många olika sätt. Och så håller jag på att sticka en kofta till honom.
  Han har inte mycket leksaker, mest mjuka djur och pekböcker, men han gillar att pilla med saker nu…

 15. Hej Clara, tack för en härlig blogg! Ett tips med superfina ullkläder till barn är nostebarn.no. De har precis börjat leverera till Sverige.

 16. Din önskelista till lille B ser ut ungefär som den vi har åt vår Grodis. Jag hoppas att du får precis det du önskar dig i jul!

 17. Jag har skrivit ett inlägg om just julklappscirkusen hos mig. Man behöver egentligen inte så mycket för att vara glad och nöjd. Men det är det många som glömmer i allt eländes köpande och härjande. Lite synd att det ska behöva bli så…

 18. Jag och min bror stod i en leksaksaffär men långa listor över vad barnen i vår omgivning önskar sig. Då kände vi att “de har ju så mycket av allt”, så vi struntade i alla önskelistor och barnen kommer istället få fina böcker i julklapp. Nu längtar jag till jul, så jag får åka hem till mitt älskade norrland, sitta framför den öppna spisen hos mormor och dra upp en av kusinerna i famnen och läsa “Tomtens år”. 🙂

 19. Begagnade prylar är mest riskfritt. Gifterna har av avdunstat och konsumtionshysterin håll nere. Second hand och Blocket och loppisar ska bli mina jaktmarker.

 20. Vilken bra önskelista!
  Jag önskar mig samma sak till mina barn (sånär som på spis som de redan har), men jag har ingen välläst blog att skriva det i och skäms lite över att säga något till alla snälla som ger mina barn paket, så vi får nog en del plast och skräp:)
  Nästa år kanske….

 21. Det är fint när man slutar önska sig prylar på nåt sätt. som att man redan hittat en balans, och är nöjd med livet i allmänhet. jag längtar också efter det där att bara äta, vila och mysa med familjen. det är så lätt att ta för givet, man vet ju aldrig när det tar slut. till trots önskar jag mig ändå några prylar, men mest för att jag vet att jag ändå kommer få, och då är det bättre att få något man behöver än ännu en hushållsmaskin:)

 22. Tänk det är just så jag önskar min jul. Klappar som är fina och snälla mot barn och natur. Inte så många men väldigt bra och med tanke bakom. har man pengar är det bara gå in och handla “något”, men det är just “något” jag inte vill ge till mina kära, utan klappar med kärlek och omtanke. Något speciellt för just den personen. Något som visar att jag tänker och vet vem han/hon är som person.
  Sen jag själv, önskar mig lugn i själen och kroppen. Ingen oro för en stund utan mer pill mellan tårna , om du förstår vad jag menar.

 23. Hur vet en om saker innehåller ftalater och bisphenol? Är det cancerframkallande? Känns tufft att få släktingar att fatta sånt. Går sådär att få mamma att förstå att lillan ska ha annat än en massa rosa och gullegulligt. Till lillan har vi önskat Brioleksaker, musikleksaker och “fem myror är fler än fyra elefanter”.
  Själv vill jag helst ha ett bra tryggt jobb och vårt drömhus.

  1. Det finns merinoull från får som inte utsatts för mulesing, föreslagsvis från får som levt på norra halvklotet där det inte behövs eftersom de inte får flugor i hudvecken. Jag har underställ från mulesingfria merinofår så stöd de som föder upp sådana får på ett bra sätt istället för att helt bojkotta merinoull, den är super och kliar inget alls.

 24. Just Briospisar tycker jag har så enormt dålig kvalitet, tunna och rangliga, de höll inte för många barn i min familj. Vi köper därför ett sådant där minikök från IKEA istället, det verkar mkt stabilare. Inte lika tjusiga i färg och design men jag tänkte måla det lite :).

  1. INTE BRIOS RÖDA SPIS! NEJ: Den har sämst kvalité, ranglig, håller knappt för ett barn så inget att ha kvar och spara med bra kvalité som du skriver Clara. Köp Ikeas eller beställ en egen skissad hos någon lokal snickarhjälte! Närproducerat och ekologiskt så de förslår!!

   Brio gör bra saker, men inte den SPISEN. Tro mig.

 25. Jag brinner också för frågor om ekologi! Igår förverkligade jag en dröm som jag haft i så många år: jag startade mitt alldeles egna företag! Min vision är att de som handlar hos mig ska känna sig helt trygga: alla leksaker är utan flamskyddsmedel, BPA, ftalater, bly, tungmetaller, PVC o.s.v. En affär som säljer 100 % ekologiska leksaker och riktigt bra tillbehör i rena material. Hos rEKOlek (som företaget heter) finns bara leksaker som är pedagogiska, säkra, giftfria men också attraktiva att se på och leka med! Ekologiskt in i minsta detalj! Jag hoppas att du inte misstycker att jag berättar att adressen är http://www.rEKOlek.se
  /Jenny

 26. hej clara! tänkte bara säga att bisphenol är engelska, på svenska heter det bisfenol 🙂

 27. Vår sons rum svämmar över av onödiga saker. Inte mycket vi köpt själva. Det behövs aldrig. Det är helt hemskt. Fast mycket är förstås i trä eller begagnat. sådant vi fått ärva och det är ju roligare än ny och giftig plast. Dock en hel del lego, det blir ju så i en viss ålder. (blir inte bättre av att snälla mormor köper en legoadventskalender… pappa och son är överlyckliga. mamma försiktigt bedrövad…) Samtidigt vill man inte vara otacksam mot gåvogivare som bara menar väl. Vi har en fantastisk son dock. Han har tre saker på sin önskelista. En gitarr, en cykel och en trumpet. Vi säger ja och amen till gitarren och cykeln, en trumpet vette sjutton om vi står ut med, men vi får väl se… 😉 Visst inser vi att han kommer att få fler paket. de kommer dock att innehålla väl valda böcker och kläder. tack och lov. Hoppas ni får en fantastisk jul!

 28. Å jag måste bara fråga en sak.
  Just det där med plastleksaker osv, jag tänker ju samma sak, att när jag i framtiden får barn, vill jag helst ha saker i trä hemma, ekologiskt och begagnat, mycket böcker mm, men hur gör du med dagis och skolor och så? Där finns ju mängder med saker i plast och så leker barnen med elgitarrer som tjuter, och plastbilar och barbies i mängder och kommer hem sen och önskar sig en “sån där som albin har!” osv. Vad tänker du om det?

   1. Gjorde det igår av en annan anledning! Nu har jag massor att läsa 🙂
    Underbar blogg du har!