Sammanfattning

Gjorde du något 2011 som du aldrig gjort förut?

Födde barn, sommarpratade och startade eget företag

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja, flera stycken. Det trodde jag inte så det känns jättekul att ha fått fler mammavänner.

Dog någon som stod dig nära?

Tack och lov nej.

Vilka länder besökte du?

Var mest hemma, förutom två veckor på Teneriffa.

Är det något du saknar år 2011 som du vill ha år 2012?

Arbetsro och stabil ekonomi.

Vilket datum från år 2011 kommer du alltid att minnas?

Den 5e februari när jag födde min son. Vilken jäkla bedrift. Jag är så stolt över mig själv.

Vad var din största framgång 2011?

Att jag litade på min magkänsla, sa upp mig och startade eget.

Största misstaget?

Att jag inte gjorde det tidigare.

Bästa köpet?

Min macbook och min iphone. Har jobbat med skitteknik i flera år och jag får ont i magen av att tänka på hur många timmar jag ödat bort på strulande teknik.

Vad spenderade du mest pengar på?

Tekniska prylar och huset. Minst på mig själv och kläder.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Att få bokkontrakt, att få barn, att göra tv. Att ha en bebis med en god nattsömn.

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2011?

“Jag gick in i en affär, sa goddag vad har ni här…” som jag sjungit en miljon gånger för att få lillen att dra på munnen.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Beror på vilket år jag jämför med. Men troligtvis ledsnare. Vilket beror på trötthet och tjafs med personer som jag inte borde ödat tid på att tjafsa med.

Vad önskar du att du gjort mer?

Gått och lagt mig i tid. Litat på att Gud styr upp saker åt mig.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Oroat mig.

Blev du kär i år?

Ja, i min son.

Favoritprogram på TV?

Go’kväll lördag förstås!

Bästa boken du läste i år?

Efter Sommarpratarna skickade Margareta Strömstedt sin senaste bok Natten innan de hängde Ruth Ellis. Den var riktigt bra. Och så fick jag ju en fin dedikation också.

Största musikaliska upptäckten?

Att stämband kan bli förstörda av en graviditet.

Något du önskade dig och fick?

Ett friskt barn. Roliga jobberbjudanden.

Något du önskade dig och inte fick?

Ja, massor säkert. Men jag brukar undvika att tänka på sådant. Tar så mycket energi att gå omkring och känna sig förfördelad av livet. Jag tänker framåt uppåt vidare.

Vad gjorde du på din födelsedag 2011?

Jag minns inte. Jo, förresten. Skottade gödsel i en pallkrage i trädgården. Kul va?

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Jag är glad för hur det varit för jag känner att det negativa som hänt ändå gått att vända till något positivt. Jag tycker verkligen att det här har varit ett år då jag fått öva mig på att vända negativa saker till min fördel.

Vad fick dig att må bra?

Ensamtid

Vilken kändis var du mest sugen på?

Blossom Tainton får gärna komma hit och peppa igång mig med träningen. Det behövs.

Vem saknade du?

Min mamma förstås.

De bästa nya människorna du träffade?

Så himla många. Det här var kvinnornas år och jag är så sjukt glad över alla coola kvinnor jag fått lära känna lite bättre. Frida, Ebba, Annakarin, Mirjana, Karin flera.

Mest stolt över?

Att jag lyckats tråckla ihop det här galna året. Att jag vågat lyssna på min intuition och att jag klivit i båten, skjutit ut från land och satt segel istället för att bara stå på stranden och vara orolig för att fötterna ska bli blöta.

Högsta önskan just nu?

Att 2012 ska få bli ett lite klokare, lugnare och snällare år. Mitt i allt stort som håller på att hända önskar jag mig en inre plats av stillhet. Mer gud, mer andlighet, mer närvaro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

58 kommentarer på “Sammanfattning”

 1. Trevliga du!
  Jag önskar dig allt gott inför det kommande året och framförallt att du ska få känna ro och frid inför gamla och nya utmaningar! Jag ”smygläser” ofta din blogg, men jag har liksom inget att kommentera, fast nu tog jag tillfället!

 2. Hej Clara! Jag lånade dina frågor till min blogg. Hoppas det är okej. Maila mig annars. Jag länkade samtidigt till din sida. tack för en kul blogg./Solveig

 3. Vilken fin sammanfattning. Det känns tråkigt att du varit ledsnare det här året än andra och jag hoppas att 2012 blir ett gladare år för dig. Det är du värd!

 4. En bra och intressant sammanfattning över ditt år. Som ny läsare av din blogg är jag glad över att du skriver om saker som ligger mig varmt om hjärtat genus, mat, vad som är viktigt i livet & ekotänk. Låt 2o12 bli ett bra år både för dig & mig med både aktivitet och passivitet.

  1. Vi skall ut och föreläsa tillsammans! Håll utkik här bland annat så kommer du alldeles snart att få veta mer om vad vi har på gång… 🙂

   Annakarin (=en till)

 5. Jag är inte Blossom, men jag är nästan som Blossom. Lite yngre bara. Jag skriver en populär träningsblogg och har jobbat med träning i 15 år. Jag kommer gärna med lite bra tips till dig som är enkelt att få till där du bor. Hör av dig om du vill ha grymma träningstips 🙂

 6. U got da power Clara! 🙂 En riktig inspirationskälla… Jag önskar dig och din familj ett år med många stunder att bara åtnjuta livets gåvor och vila i Gud. Jag ber för dig. Kramar!

 7. Så fina inlägg det har kommit sedan jag tittade in här för ett par dagar sedan, det om stress och denna lilla sammanfattning t.ex. Du är klok. Visst är det härligt att bli äldre och samla på klokskaper:) !!

  Nu undrar sångpedagogen (undertecknad)vad som hänt med dina stämband? Är det inte bara muskulaturen i rygg och mage som har ställt till det för dig?
  Du kan ju se till att träffa en bra sångpedagog som kan hjälpa dig lite på traven, att hitta tillbaka, om du vill. Annars kanske det ger sig med tiden när du använder rösten regelbundet.

  Lycka till!

 8. Det var utmärkt att du började stå på egna ben och precis som du skrev en gång på bloggen har du fler läsare än DV (var det kanske) och jag gillar att du använder den makten. Jag är ingen affärskvinnotyp alls men däremot har jag sett hur en del människor kapitaliserar på andras kreativitet och därför blir jag så glad av att se en ung kvinna sätta stopp för det. Fortsätt med det och jag hoppas fler bloggare bara fimpar de där fåniga samlingssidorna och blir sina egna.

 9. Clara, jag har en fråga som jag hoppas att du kan skriva om nån gång. Har du påbörjat någonting och sedan märkt att det inte var så roligt som du hade trott, och att det mest blev ett dåligt samvete? Jag menar då främst praktiska saker med huset eller liknande, men du kanske har något annat att bjuda på. Jag har själv gjort en del sådana erfarenheter och tyvärr har det lett till att jag är väldigt försiktig med att starta upp saker idag. Blir så besviken på mig själv när jag ser halvfärdiga syprojekt, halvskrivna uppsatser från universitetstiden, inköpta prylar som bara blev använda till avsedd aktivitet en gång, osv. Man måste ju prioritera sin tid och då känns det helt galet att tvinga sig att göra saker som man varken gillar eller måste göra, ändå är det ett misslyckande. Vad göra?

  1. Det blir lättare att leva, tycker jag, om man ser saker som gått åt pipan eller inte blivit färdigt som erfarenheter i stället för misslyckanden. Erfarenheterna tar du med dig i livet, men misslyckanden gömmer vi inne i garderoben och skäms för. Det är också viktigt att titta på det som man lyckats med.

   1. Fast det tycker jag är en annan sak. Nu kan jag t.ex. se tillbaka på min studietid och erfarenheten att det kan ta tid att bestämma sig vad man vill bli och att det inte är hela världen att man hoppar av sina kurser om man känner att de leder åt fel håll. Har ö h t ingen ånger över de viktiga besluten i livet, de flesta har varit bra och som inte var det gav ändå erfarenheter som jag inte vill vara utan. Men att jag just nu har saker liggande som dåliga samveten tycker jag är en helt annan grej. Man kan ju inte bara ge upp saker hur lätt som helst och lägga dem på det mentala erfarenhetsberget samtidigt som man kastar bort den halvfärdiga stickningen som skulle bli en fin halsduk till far, eller vad det nu kan vara som man trodde skulle vara roligt att syssla med.

 10. Skönt att kunna lita på att Gud ordnar upp saker och ting. Jag tror inte på Gud. Men jag tror att allt som händer (möjligtvis med undantag för döden i alla dess former) har en mening i det större livssammanhanget. Livet kan vara svårt ibland men det svåra är till för att vi ska nå insikter som leder oss till något bättre längre fram. Vi måste lyssna med ett öppet sinne på det som livet ger och ta till vara det vi lär oss på vägen.

 11. Peppande att höra att du vågade satsa, känner mig så feg ibland och vågar inte riktigt testa mina idéer. Det ska jag bli bättre på och människor som du inspirerar till det. 🙂

 12. Låter klokt att vilja ha mer Gud, mer andlighet och mer närvaro 2012. Det siktar jag också på! Ber för det, för oss båda och alla andra med samma önskan.

  1. Men vi som inte är kristna då, behöver vi inte bön mer än de som redan tror på en gud? Jag skulle gärna vilja att någon troende riktade en bön till mig – då jag inte tror. Låter det underligt? 🙁

   1. Här har du en till kristen tjej som gärna ber för dig 🙂 – något speciellt du skulle vilja att jag bad för? Kram på dig

 13. En liknande list hittade vi och gick genom på nyårsafton – skönt med lite reflektion och djup i tillägg till firandet! Tack för att du delade din, på så sätt tror jag alla som kom med önskemål om bloggen fick några uppfyllda direkt! 🙂

 14. Kul sammanfattning och tack för din fina kommentar på min blogg. Hoppas det är okej att jag lånade frågorna (med länk till dig så klart!)Jag tog mig dock friheten att ändra året på favoritlåtarna till 2011 i stället för 2010 🙂

  Januarikramar från Josefin

 15. Vilket år du har haft, och vad kul att du vågade hoppa i båten som du skriver! Jag står själv på bryggan och tar sats 😉 Ha det gott, och ett riktigt fint 2012 önskar jag dig och familjen!

 16. Största musikaliska upptäckten?

  Att stämband kan bli förstörda av en graviditet.

  Det här måste du utveckla. Som sångpedagog-studerande blir jag nu väldigt nyfiken??

 17. Du är så klok och vacker. Men jag förstår inte det här med Gud. Jag tror att vi reder oss bättre själva.
  Hur tänker kristna när det kommer till all onska i världen? Jag vill veta. Var är Gud när barn blir våldtagna, oskyldiga människor dödade, och våra nära dör i sjukdomar? För saker händer.
  För mig är Gud då antingen ond, helt maktlös eller gör så gott hen kan. Men det räcker inte! Inte för de som lider. Det är som att förlita sig på en läkare utan examen…
  Jag förstår om nåt hemskt händer och man “måste” börja tro. För att klara sig. Mentalt. Som en tröst.
  Än så länge är jag inte där. Varma kramar

  1. Jag tror att Gud ställer oss samma fråga; “var är ni när allt det här händer, varför låter ni det hända, varför gör ni ingenting?” Men jag tror på Gud, och jag tror han tror på oss också! 🙂

  2. Att tro på gud är frivilligt. Många upplever att det ger stabilitet och man förtröstar mer än på bara sig själv. Jag tror det är poängen. Tryggheten ger en inre harmoni som i sin tur ofta underlättar hela livet. Du skriver om ondska. Vi är de enda ögonen och händerna gud har på jorden. Så varför inte ge vår medmänniska av det vi kan? Det är många som gör, faktiskt. Men politiska system som motverkar godhet är inte lätta att rå på eller människor som gör att andra lider är lika svårt att få stopp på. En droppe kan urholka stenen. Den droppen kan vara politisk eller rent medmänsklig. Kanske samma sak.

 18. Problemet är ju bara att det svaret inte räcker hela vägen Rebecka. Visst, vi människor startar krig och massa annat elände, vi är ju ursprunget till mycket av ondskan. Men om man tar sjukdomar till exempel, dem rår vi ju faktiskt inte förr.
  Ändå spenderade jag tre veckor på konfaläger och hörde varje dag om en Gud som var allsmäktig och och som skickade ner manna från himlen för att människor inte skulle svälta. Så om du har ett svar på var han är när små barn får cancer och dör, eller varför svältande människor i Afrika blir utan manna nu för tiden, berätta då gärna det.
  För det kan jag inte förstå hur mycket jag än försöker.

  1. Det är verkligen inga lätta frågor det här med Gud och ondska men jag vill ändå bidra med min uppfattning. Gud är alltigenom god men tyvärr existerar även ondska i världen. Jesus talar om “Tjuven” som kommer för att stjäla, slakta och döda medan han själv kom för att ge liv. Mitt i allt det mörka och eländiga är Gud ljus. Gud befriar, helar och förvandlar. Det finns sjukdom och död i världen för att världen är trasig och har släppt in ondska men ju mer av Gud vi släpper in desto mindre utrymme lämnas åt ondskan.

  2. De flesta kristna tror, förutom att de tror på Gud, också på en ond makt. Satan, Djävulen, Fan, kalla det vad du vill. Någon som vill att människorna ska tvivla på Gud och hans godhet. Någon som vill ställa till med problem, någon som vill att människor ska bli sjuka och våldtagna.
   Tror du Gud tycker det är OK? det tror inte jag.
   Han lät sin son, sin älskade son, DÖ för människornas skull. Tror du inte han vet hur det känns med sorger och bekymmer?
   Det som vi måste göra är att kämpa, kämpa för Gud och mot det onda. Istället för att klaga på allt ont som finns i världen, så ta tag och kämpa mot det, istället för att stå och titta på medans allting händer.

  3. Man förstår inte allt.
   Gud finns, det vet jag, han är den som gav mig ljus när hela mitt liv var mörkt.
   Gud är god, kärlek, frid, ro, omsorg, ja allt som är genuint bra!

   Våran värld är inte rakt igenom god. Snarare mycket är tvärt om. Gud älskar oss och gav oss hans son. hans son öppnade vägen för att vi skulle kunna göra Guds vilja på jorden. Alltså vara goda, älska, ge frid, även hela sjuka och mätta hungriga. Allt blev bättre ur evighetsperspektiv när Jesus kom, för han öppnade vägen för att alla ska kunna lära känna Gud vad för fel vi än har gjort. Samtidigt gav han uppdraget att ta hand om jorden till oss. Att i gemenskap med honom vara dem som tar hand om jorden. Så han valde att flytta in i alla människor som vill tro på Jesus och berättar det för Gud. Och den kraften som han har när han bor i oss växer ju mer vi lär känna Gud.

   Jag återgår till.. vi förstår inte allt. Men en sak vet jag, Gud är god och han vill alla människor väl.

  4. Nej, jag har inget svar på det, undrar själv också. Och när jag mister någon jag älskar kommer jag väl undra mer än någonsin. Jag önskar att vi levde i en värld full av bara kärlek, glädje och godhet. Men jag har ett hopp om att vi en gång kommer få göra det 🙂

 19. Jag tog din lista och skrev mina svar på den. Men inte har jag någon blogg. Jag sätter nog upp den på toaletten får mina gäster och min man begrunda hur mitt 2011 sett ut och hur jag önskar om framtiden. Tack!!

 20. Hej Clara, god fortsättning på det nya året och tack för en härlig blogg!
  Jag vill bara göra dig uppmärksam på att alla länkarna till “bästa personerna du har träffat under året” tyvärr inte fungerar. Jag är exempelvis nyfiken på vilken Frida du menar. Trendenser-Frida?

  Kram!

 21. Jag fattar inte detta med att folk verkar ha en inställning om att de är människor som tror på Gud som gör gott här i världen, eller att de är de enda som gör det. Jag tror på det goda i världen, och vill göra skillnad, inte klaga, även fast jag inte tror.
  Däremot har jag mött alldeles för många kristna, som inte gör ett endaste skit.
  Dessutom är GT fullt av “kloka ord” som får Gud mest att likna Djävulen, så jag vet inte.

 22. Jag som är logoped undrar också över det här med stämbanden som du skriver om. Jag har faktiskt inte hört talas om att de kan bli förstörda av graviditet. Om du vill berätta skulle det vara intressant att veta på vilket sätt/vad det beror på!

 23. Vad kul att höra att det är fler som sjunger “jag gick in i en affär” om och om, och om…. igen. Min fem-månaders son älskar den lika mycket första som tjugonde gången samma dag.

  Och yes, heja oss kvinnor som föder fram de små underverken, det är banne mig en prestation att vara stolt över!