
Viltkött, kokt potatis och lingon. Jag är så tacksam för dagar som dessa, när Jakob är ledig en vanlig måndag så att vi kan hänga hela familjen.
Ute vräker det ner snö så den inplanerade loppisturen har vi avstyrt. Är jobbigt att köra bil med all snörök.
Jag lagade vildsvinsskav till lunch idag, med lingon och potatis. Det är enkelt, vildsvinsskav brukar finnas i frysdisken och en förpackning är lagom till två personer.
Vildsvinsskav
Portioner
ca 4
Tid
ca 30 minuter
Gör så här
- Smält smöret i en stekpanna och dela på det halvtinade skavet med en kniv eller stekspade.
- Stek lite åt gången i generöst med smör, så att det får en fin stekyta.
- Häll sedan på grädde och en skvätt soja.
- Låt puttra i pannan några minuter och smaka av med salt och peppar.
- Servera med kokt potatis och några lingon strösslade på toppen.
46 svar
Ah! Gött! Det där brukar vi också göra fast av egen älg och ren. Svinenkelt att ta en stek och skava av vad man behöver för stunden. Fast vi kallar det ”spänta” eftersom det påminner om när man späntar ved. Typisk norrländsk mat! Vi köper alltid en halv älg och en halv ren så har man mat i boxen hela året. Tips till dig som gillar att ha fuck-off marginaler! 😉 Lägg till ett potatisland så har du middag för ett helt år!
Det där ser riktigt delikat ut!!!
I helgen skulle jag tillaga en helstekt fransyska och ville ha rödvinssås till den. Till min stora irritation så upptäckte jag att jag inte hade något socker hemma. Så jag hällde i coca cola istället och det blev hur jädra gott som helst. Coca cola är det bästa som finns!!!!
Mmm! ser gott ut, lingonsylt är verkligen gott med allt. min pojkvän som är från Pakistan tycker jag är helt knasig som äter ”sylt” som han kallar’t med allt.. han förstår inte vad han missar 😛
oj, jag skulle inte kommentera ditt inlägg, blev lite fel =)
Vi kokar julskinka i Coca Cola. Känns lite konstigt att lägga den ekologiska grisen i läsk, men det blir gott!
Fast inte så nyttigt kanske med för mycket socker i maten ?
Jag vet att socker är en mycket bra smakförstärkare i olika maträtter och faller dit själv då och då 🙂
Jag försöker dock tänka mig för och komma på andra lösningar för att få till bra smak på maten .
Att tex välja rårörda lingon istället för lingonsylt är ett bra exempel på hur man kan minska på sockret men ändå få en god måltid 🙂
Kram Mrs G
coca cola är en ond dryck. den har gjort mig besatt 😉
What, coca-cola alltså? Vad häftigt, det måste jag testa! =)
måste bara säga en sak om cola… Vet man något om det märket så hatar man det.
Coca Cola stinker av döda barn.
Snälla Clara, gör ett inlägg om det…
Åh det värmer mitt hjärta att se riktig hemlagad och vällagad mat.
En ren fröjd. Själv älskar jag olika gryträtter och tillagar det så ofta jag hinner.
Idag skrev jag ett inlägg om västvärldens välfärdssjukdomar, bla hur vi äter oss sjuka pga av felaktig kost osv.
Hur vi borde kunna omfördela jordens resurser på ett vettigare sätt om vi i som verkligen har möjligheten att välja, också gjorde det.
Om vi valde ett mera hälsosamt och aktivt liv.
Läs gärna mitt inlägg ock kom med tankar och funderingar i ämnet.
http://wp.me/p1uIV8-2J5
Kram Mrs G
Lediga vardagar tillsammans är guld. Och vilket mumsigt recept, blev väldigt sugen!
nam, nam
Var helt säker på att du är vegetarian, hade tydligen fel.åå
Åh vad gott 🙂
Mums så gott det ser ut! Det måste jag nog testa nån gång =)
Jag var i Umeå i helgen och jag tänkte massor på dig! Var hos en kompis som bor i ett 1700-tals hus (vindslägenhet) i kåddis och det var underbart. Eftersom jag bor i Skåne så var jag helt salig över all snö och den underbara tystnaden. Jag eldade upp flera säckar ved i den öppna spisen och myskänslan var helt överväldigande! Dit ska jag flytta, det har jag bestämt mig för. Vilken fantastisk stad!
Du var med i min dröm här om natten. Du skjutsade runt mig på din gröna flakmoppe. Du visade mig runt i ditt vackra Västerbotten. Vilket påminde lite om Fylke, lika grönt och vått.
En helt fantastisk (konstig) dröm var det, tack för den!
Min mamma gick bort i cancer för en månad sen och drömmarna som jag haft efter det har varit oroliga men bidragit till sorgearbetet. Jag tyckte att det var skönt att få drömma om något annat för engångsskull. Som fick mig att vakna med ett leende, då det var en dröm som jag inte drömt förut. Jag brukar bara drömma om personer som jag träffat och dig har jag inte träffat. Men på ett sätt kanske jag har det, genom din blogg. Situationen som du befann dig i när din mamma blev sjuk liknar min eller om det är min situation som liknar din. Jag var 10 år när min mamma blev sjuk och 23 år när hon gick bort. 13 år kämpade mamma med sin obotliga cancer och vi hade precis som ni bra dagar i allt cancer-skit.
Det som jag finner svårt nu är att veta vad man ska göra? Allt som man tänkt, tänker man inte längre. Allt som man velat göra, vill man inte göra längre. Men ändå vill jag kliva upp om morgnarna men jag vet inte vad jag vill göra med min dag. Vad gjorde du med din dag?
Kram Linnéa
Ser alldeles härligt gott ut, måste prova vid ett tillfälle 🙂
Vilt är gott,jag äter till 90% enbart älg under året och man kan ju göra vad som helst av det…idag när jag kom in med sönerna från kälkbacken och snöhögarna blev jag lite små frusen och ville ha något riktigt ordentligt gott och värmande till mat…så i ugnen befinner sej nu osso bucco,med lite extra grönsaker i…och även den maten skall komma med i min blogg 🙂
Åh, nu blev jag hungrig… 🙂
Ser GALET gott ut!
Låter spännande med vildsvinskav, brukar göra renskavsgryta, fast med svamp och syltlök!
Åå vad gott 🙂
Mmmm… så gott.:-) Kram Stina
Riktigt smarrig vardagsmat. Fet och god. Känns som något som jag ofta lagade när mina äldsta barn var små. Jag blir avundsjuk på snön. Här i söder är det bara regn och grått som vanligt men å andra sidan har snödropparna tittat fram.
Precis som jag vill ha det också;) Jammi! Bra att du påminner om den god rätt, den skrivs upp på notan nu! Kram
Hej Clara!
Vad ledsen jag blir av att höra att du får elaka kommentarer. (Har själv upplevt liknande saker då jag skriver böcker. Så fort man blir en offentlig person är det tydligen fritt fram att hoppa på och kommentera hur man vill.)
Jag vill bara skriva och tacka för din fina blogg. Jag blir alltid glad av att titta in här! Jag har själv en dotter på 6,5 månader och blir jätteinspirerad av allt roligt ni gör (t.ex. egen fingerfärg som jag längtar efter att prova!)
Stor kram från Frida
Å, näe Clara, nu blir jag alldeles jättehungrig och avundsjuk och fylld av hemläntan till norr. Å så gott, kött och potatis, precis som det ska vara…
Tack för ett fint genuint inlägg. Haha, kul att en bild på kött och pären kan göra min dag.
Kram!
Måste säga att du passar fantastiskt bra i din nya hårfärg! Jag blir sugen på att bli brunett 🙂
Apropå ingenting så är min treåring tokig i din header, det är så spännande när ”Be-till” dyker upp. Vi tittar på när ”Be-till” dyker upp i mammas famn en-två -tre gånger och sen blir det ”nu räcke det”. 🙂
Jag var också ledig idag 😀
Loppistur, var? vet du av några öppna ställen härikring som jag missat eller var det stan som hägrade??
Åh det där såg gott ut! 🙂 Jag gillar viltkött men har nog aldrig ätit just viltskav. Är det dyrt eller fungerar det som studentmat? 😉
Det ser jättegott! Så gott att jag gick raka vägen till ICA och köpte hem diverse ingredienser! Håll tummarna!
Vad arg jag blev Clara, när jag läste om påhoppen. Efter ditt inlägg igår funderade jag en hel del på mekanismerna bakom ”fenomenet”.
Min lillebror hade en jättefin blogg där han skrev om ett av sina intressen, inget annat. Aldrig ens några direkt personliga åsikter, än mindre något dumt eller spefullt om någon. Men han blev påhoppad av andra som hånade allt han skrev, och honom som person. Det var råa och sargande saker som stod att läsa bland kommentarerna, rena hot också. Det går inte att beskriva vad jag kände, jag grinade som en liten unge, efter att jag läst orden. I sitt rum, ensam om kvällen, hade min lillebror suttit framför dataskärmen. Säkert hade han blivit glad när han sett att har fått kommentarer på det han lagt ner sin själ i att skriva, för att sedan upptäcka DET DÄR. Han berättade inte för någon, men han raderade inte kommentarerna. Jag polisanmälde saken, och polisen tog det på allvar, men de har ju tyvärr inte kunnat göra så mycket. Och såren i min lillebror efter orden som ristades in, de verkar ta lång tid att läka. Inläggen på hans blogg lyser nämligen med sin frånvaro.
Skillnaden är att det var unga människor (säkert under grupptryck) som skrivit de där sakerna till min lillebror, medan det på din blogg förmodligen är vuxna människor som skrivit skiten. Och det är ju så jävla dumt så det behöver jag inte ens skriva.
Vad arg och ledsen jag blev när jag läste om din lillebror! Att få elaka kommentarer är otroligt sårande och sätter spår, oavsett om man sitter bakom en dataskärm eller inte. Hoppas han kan lägga det mer eller mindre bakom sig med tiden!
Tack Anna! Hoppas det jag med.
Du är bara bäst!!!!! Kan visst tycka att du är lite knasig. men det är ju bara sååååå härligt.Stå på dig, annars gör någon annan det. Står på dig alltså. Kram Jenny-Ann
Mumma!
Bra inlägg häromsistens by the way!
Vi gjorde din vilda lunch till middag nu ikväll. Gott, gott, gott! Tack för alla fina tips och idéer!
Till alla er som är hästtokiga och gillar Rolf-Göran Bengtsson.
Missa inte debatten ikväll där Svenska ryttareliten förhoppningsvis lär Lasse Anrell ett och annat om ridsport och hästar!
Kram Mrs G
Wow, vildsvinsskav, lät mycket spännande..var brukar det finnas i butiken? Min karl lär bli överförtjust om jag kommer hem med detta en dag 🙂
Renkött, kantareller och mörkt knäckebröd är det jag saknar mest här i utlandet…jag äter med ögonen:)
Hej Clara! För det första vill jag berömma dig för en fantastisk blogg. Jag har följt dig i ett par år nu och när jag först upptäckte dig bläddrade jag igenom bloggen bakåt i tiden och skalade av varenda inlägg som en karamell i glansigt papper. Jag och min fästman har byggt många drömmar med hjälp av dig! Sen vill jag tipsa om att ha lite messmör i viltgrytan, det blir fantastiskt gott och det är bara någon/ett par matskedar som ska i så det handlar inte om några mängder socker. Härligt krämigt!
Jag brukar göra något liknande.
Men med fräst svamp och rödlök i den goda skav-röran.
Hemlagat potatismos till. Saligt gott! 🙂
Tack för tipset! Det var riktigt gott 🙂 la till svamp och serverade med brytbönor till. MUMS!!