Curlar mig själv

Malin har ett uttryck jag gillar; att curla sig själv. Det försöker jag leva efter. Att curla sig själv kan innebära att man går och lägger sig i tid. Inte för att det är kul men för att det är snällt mot en själv morgonen därpå. Det kan också vara att förbereda några av veckans middagar om man vet att man slutar sent och kommer hem dödligt hungrig.

Att curla sig själv handlar om att tänka efter före, försöka hitta de svaga punkterna på dagen och åtgärda dem innan krisen uppstår. Inte så roligt att göra, men väldigt roligt att skörda frukterna av. Jag vet familjer som dukar upp inför frukosten kvällen innan och bara sätter sig till bords på morgonen. Allt för att slippa morgonstressen. Smått genialiskt!

Paj är en sådan där grej som man verkligen kan curla sig själv med. Gör en tvådubbel sats pajdeg. Lägg i en plastpåse i kylen – klarar sig upp till en vecka och du har paj för flera måltider. Fyllningen fixar du av gamla matrester, eller svänger ihop på det som råkar finnas hemma. Man kan också göra pajen färdig och plocka ut när det är fem minuter kvar av gräddningstiden. Kyl och ställ i den frysen. Ta sedan fram och grädda färdig en stressig tisdagseftermiddag när alla är sura och hungriga.

Igår curlade jag mig själv inför idag. Efter en dag i stan med massor av jobb kändes pajen jag förberedde igår som världens superlyx.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

57 kommentarer på “Curlar mig själv”

 1. Åh Clara, det där var ibland det härligaste jag läst på länge!
  Underbart när man fattar vidden av att vara snäll mot sig själv.
  Lite sådär gick tankarna hos oss också när vi beslutade att jag skulle vara hemmafru och på så sätt stödja min man i hans arbete. För att underlätta vardagen. För att ge oss fler möjligheter och mer kvalitetstid tillsammans.
  Heja dig och alla andra som vågara vara lite snälla mot sig själv!!!

  Kram Mrs G

  1. Jag inte curlat mig själv. De jobbmail som jag skulle skickat i går kväll om jag hade velat ha en lugn och skön morgon, sitter jag nu och hetsskriver. Och inte hade jag laddat kaffebryggaren heller, som jag annars alltid gör i curlingsyfte. Den här dagen kommer inte bli bra.

 2. Paj är världens bästa grej om man har en massa grönsaker som börjar sjunga på sista versen. Lätt att variera efter säsong också!

 3. När du beskriver det så, så curlar jag mig själv hela tiden. Hatar stress och oförutsedda grejer, och gör så mycket jag kan för att planera. Ibland så mycket att jag önskar jag kunde släppa på det där litegrann/ibland och bara låta dagen komma utan att förbereda någonting. Men när jag håller det på en bra nivå så är det jätteskönt faktiskt. Mindre stress och middagspanik till folket!

 4. Min tolkning av begreppen curla handlar om att göra någon en björntjänst. Men jag är väl skadad av skolvärlden där jag ständigt träffar elever som curlas av sina föräldrar. Avskyr det ordet.
  Det du beskriver tycker jag däremot låter toppen och något jag försöker leva efter också. “Planera” kallar jag det, eller att ligga steget före.

  1. Det är lite det som är grejen – man tar ett negativt begrepp och vänder till något bra!

   1. Som sagt, jag är nog lite för skadad av skolvärlden. Bara negativa associationer för mig. Tyvärr. Men tankesättet är ju som sagt toppen! 🙂

    1. men det är väl kanske inte helt försent att ändra på det? gör så några gånger och förknippa det med att du hjälper dig själv så kan du säkert känna en positiv vind av ordet efter en stund 🙂

 5. Det här är mitt livs första blogg kommentar!!!
  Men ville bara säga tack för en fin och positiv blogg! Man blir helt varm om hjärtat och glad i själen genom att läsa din blogg! Sen blir jag mer inspirerad av att laga mat! Jag är svenska som bor i italien och har en son som är lika gammal som din lille ! Tack igen och strunta i alla dumma kommentarer!

 6. Jag skulle få lätt ångest om jag dukade fram till frukost kvällen innan.

  Men det finns andra saker jag gör. Som att tumla mina mjukiskläder så de är klara lagom tills jag stiger ut ur kvällsduschen, till exempel!

 7. Det var ett bra uttryck för något jag är i stort behov av när jag och lillebror ska packa oss ut i bilen på mornarna. Jag vet inte hur många gånger jag måste låsa upp ytterdörren och hämta ytterligare en grej jag glömt. Det är sådana mornar man önskar att man vore bläckfisk, med åtta armar. Har allvarligt funderat på att lägga fram dörrnyckeln på hallbänken för att slippa gräva i min djupa handväska efter nyckeln, i mörkret, utanför huset. Pust!

 8. Jag curlade mig själv genom att göra kalops igår, bara att värma upp idag OCH det finns kvar till imorgon 🙂

 9. Ha, jag curlade just mig själv med ditt recept på vegetarisk ravioli! Degen ligger klar i kylen och grönsakerna är inhandlade, imorrn blir det en baggis att slänga ihop resten efter träningen.

 10. Så sant! Jag dukar alltid frukostbordet kvällen innan och det är så skönt då morgnarna ofta är stressiga. Jag laddar till och med kaffebryggaren på kvällen så det bara är att knäppa på! Lite “pensionärsvarning” kanske – men det struntar jag i! Kram

 11. Det där med frukosten brukar jag också köra med. Ladda kaffebryggaren, ställa fram porslin, och ställa allt i en hög i kylskåpet så det bara är att ta fram. Så skönt på morgonen.

  Men nu när jag är gravid så går min fina sambo upp och gör frukost varje morgon (första 20 veckorna fick jag den i sängen… men nu har jag fobi för det eftersom jag åt den där pga illamående. Så frukost-på-sängen är numera förknippat med extremt illamående..).

 12. Eller som att ladda kaffekokaren kvällen före, koka upp potatisen på morgonen, stänga av plattan o låta potatisen ligga kvar och voilá så har man färdigkokt potatis på kvällen, eller ha en god frukt eller ett russinpaket i väskan om den skulle bli KRIS vid dagishämtningarna. Många äro tipsen för underlättnad. Kram!

 13. Bra tips! Det är viktigt att ta hand om sig själv.
  I somras jobbade med hotellstäd, vilket kunde vara ganska tungt och stressigt, och då såg jag till att skriva små peppande brev till mig själv nästa dag. Så när jag gick upp på morgonen och åt frukost läste jag brevet jag skrivit dagen innan, och blev gladare än jag var innan. Även om jag redan visste vad som stod i brevet så fick jag en bättre start på dagen. Det var också att curla sig själv lite! 🙂

 14. jag brukar också göra lite sådär.. fast ibland är jag bara lat. men till exempel förra veckan då jag gjorde korv stroganoff, av en hel 800-grams falukorv (bor ensam), det räckte till en kompis och mig den dagen, en del blev misslyckad och fick slängas och ändå typ… 12 matlådor. SUPER! dels för såna dagar då man verkligen är helt slut å inte orkar (vilket jag inte har mycket av) och också såna dagar då man är riktigt lat och bara tar och värmer. sjukt najs! 😀

 15. Åh, vilka bra tips! Duka till frukosten dagen innan. Fantastiskt! Mer curlingtips tas tacksamt emot! Som ensamförälder är det extra många stressiga situationer att hantera…

 16. Mycket av min tankeverksamhet går åt till att planera och förbereda mat i förväg. Sådant gillar jag, men det där med att lägga sig i tid, det har jag aldrig förstått hur man gör. När barnen somnat för kvällen och lugnet sprider sig i huset, det är ju då man vill njuta läääänge.
  Men så är vi väl lite trötta nästa dag då, jag och maken.

 17. Mycket kloka ord, jag ska nog börja curla mig själv mer =) Säger man så känns det ju också mycket lyxigare än att säga “jag ska förbereda en middag” Japp, jag ska definitivt curla mig själv mer!!!

 18. Wow, ja, eftertänksamt och klokt, som det mesta när det gäller dig 🙂 Jag har kommit in i någon slags dvala, skjuter allt på framtiden. Äh, jag tar det inte idag..jag tar det imorgon och när jag väl tagit tag i saken undrar jag varför jag inte gjort det tidigare. Det här är ju super. Jag måste verkligen bli bättre på att planera och underlätta för mig själv! 🙂

 19. Jag curlar mig själv varje vardag med att förbereda frukosten kvällen innan!
  Vi förbereder kläder och skol- och dagisväskor innan läggdags.
  Allt för att förekomma den jobbiga morgonstressen och istället hinna kramas lite extra med barnen innan arbetsdagen börjar.
  Det är, som du skriver, inte alltid så kul att förbereda men det är absolut värt varenda minut när man tänker vad det ger!

 20. Underbara tips! Däremot kommer jag inte kalla det att curla mig själv. Av samma anledning som Sara, curla är inte bra. Eftersom det inte är bra att curla sina barn känns det inte bra att hävda att jag curlar mig själv. Men tankesättet ska jag anamma 🙂 Kloka du!

 21. Jag älskar att curla mig själv!

  Det underlättar livet, får mig att må bättre och ger mig dessutom mer energi över till annat. Nu när jag är hemma med min fyra månadersknodd, första barnet, så har själv-curlandet blivit ännu viktigare för att få ihop en tillvaro som ibland kan vara lite berg- och dalbaneaktig i all sin fantastiskhet.

 22. Det gör du rätt i!
  Jag försöker curla mig själv genom att unna mig lyxen att ge mig själv input i form av utbildningar och annat efter arbetstid ibland. Då kommer vi genast in på ditt tidigare inlägg om att kvinnan får dåligt samvete. Nu är ju min lilla inte på dagis ännu utan hemma med pappa men andras fördomar sitter djupt rotade. Jag tycker det är skönt att det finns rytare som du!

 23. Jag ska börja curla mig själv lite mer, helt klart! Faktum är att jag ska börja redan nu. Så, godnatt! 🙂

 24. Så jäklarns jäkla bra! Det ska jag försöka ha i bakhuvudet. Jag är snarare bra på att anti-curla mig själv i de avseenden du nämner, haha. Typiskt dåligt! =)

 25. Det härligaste jag vet är att plocka fram kläderna kvällen innan inför en tidig morgon. Mer tid åt frukost.
  I <3 frukost.

 26. Smart det där med att ha pajdeg i kylen! Ett annat brilljant tips är att göra paj i muffinsformar (sådana stora i stål eller teflon). Då kan man hälla i vad man vill i sin paj! Brukar göra det till lillkillen och ha i frysen. Får man bråttom finns alltid “minipajer” i frysen och blir jättegoda igen att värma upp.

 27. Jäklar, vilka bra tips! De tar jag med mig in i vardagen. Nu kanske vi kan komma ur snabbmakaroner-och-köttbullarträsket som blir var och varannan stressig vardag. Och att lägga sig tidigt är underbart! Man blir på superbra humör hela nästa dag (och varje gång blir jag lika förvånad 🙂 ).

 28. Ha ha, jag curlade också mig själv med just paj igår. Fast jag förberedde bara pajdegen inför idag, den ska vila en timme i kylskåp efter att man gjort den. Vem hinner det? Så jag gör den alltid dagen innan 🙂

 29. Har inte använt uttrycket men metoden! Brukar säga att jag hjälper mej själv. Senast i fredags dammsög jag hela j*vla huset INNAN jag åkte till stan. Kom hem till nystädat hus och ropade TACK SKA JAG HA, MEJ SJÄLV!
  Underbart. Samma sak med typ allt annat. Kan gärna framstå som neurotisk eller fånig, men så lagom fånig när alla andra stressar med allt i sista stund istället. Stressförebyggande åtgärd. Brukar säga till knorrande personer att jag gört inte för att det är KUL, utan för att det är resultatet som är gött. Precis så! Schysst att det finns fler. 🙂 Pajen ser fett rulig ut. MÖMS.

 30. Ja, paj är verkligen supergott 🙂 Blir nästan hungrig igen trots att jag åt en jättegod vegetarisk gryta med röd quinoa tillsammans med min bästa kompis nu ikväll. Att curla sig själv – vilket bra uttryck – det gör jag ofta. Med åren upptäcker man t ex att det ju faktiskt inte är så dumt att gå och lägga sig i tid och att om man bara planerar lite framåt så kan man njuta mer av nuet sen.