Finn fem fel

“Jag har alltid tyckt att det är hemskt orättvist att kvinnor som har väldigt snygg kropp och allt är fint – som delvis var skälet till att hon knöt kontakt med sin man – sedan får två eller tre underbara barn som alla älskar och mamman sedan är lämnad ensam med en kropp som är utnyttjad, uttöänjd och förstörd. En kvinna som är en god mor och har offrat sin kropp ska inte behöva gå omkring och vara rädd för att mannen ser snygga sekreterare som ännu inte fått barn. Det är orättvist. Jag tycker att mannen borde bidra (ekonomiskt), det är en familjeangelägenhet”

Claes Lauritzen, plastikkirurg uttalar sig i SVTs dokumentärserie Skönhetsbubblan. Ett program som är sjukt på så många nivåer att man inte vet var man ska börja nysta någonstans. Riktigt sevärt!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

125 kommentarer på “Finn fem fel”

  1. Det finns många nyanser och aspekter krig allt vad det gäller skönhetsingrepp.
   jag tycker att det är upp till var och en individ att göra det som känns bäst för honom eller henne.
   Att fördöma eller komma med synpunker på endera fallet, rätt eller fel, tycker jag bara att man kan göra om man har alla pusselbitarna, vet vad som är bakomliggande i varje enskilt fall.
   Jag har själv gjort ett ingrepp för att jag ville.
   Jag gjorde det för min egen skull, och jag har aldrig ångrat det en sekund.

   Men, vi ska komma ihåg att alla skönhetsoperationer blir långt i från lyckade vid först försöket.
   Så var fallet även för mig, men vid återbesöket såg läkaren samma brister som jag såg och åtgärdade det som blivit fel utan extra kostnad.

   Kram Mrs G

   1. När du säger att du gjort det för din egen skull, har du då ens reflekterat över varför du från första början trott att du skulle behöva göra detta om så ens för din egen skull? Om ingen runtomkring oss matade oss med ideal och misstycke skulle alla kunna se på sig själva med nöjdhet och olikheter skulle vara accepterat på ett helt annat sätt!

  2. Jag är väldigt kluven. Å ena sidan tycket jag att samhället med dess skeva ordning, bär skulden för att småtjejer sprutar botox och lägger sig under kniven. Samtidigt har ju varje individ ett ansvar och ett val, om alla bara faller faller pladask för skönhetsmyten så är det ju heller inte så konstigt att den regerar.

   1. Ja, vad menas med att kroppen blir förstörd av barnafödande? Den förändras, men förstörd blir man inte.

 1. Såg det idag på svtplay. Jag blir så jäkla less och deprimerad över denna industri. Särskilt som mor till en dotter.

  1. Jag har länge önskat att en dag få en dotter, men det här programmet var nog den största tankeställare jag fått hittills. Är jag stark nog att höra att min dotter blir hånad för sitt utseende på facebook? Kommer jag kunna ha inflytande så att min dotter ser att det finns alternativ till skönhetsidealen? Kan jag uppfostra ett barn till att få bra självkänsla? Och vad kommer hända med samhället och idealen på 10-15 år? Kommer det vara värre eller enklare att vara tonåring då? Jag växte upp på 80- och 90-talet och visst var man missnöjd med sitt utseende då med, men Veckorevyn kom bara en gång i veckan (eller hur det nu var) och förutom den så fick man inte så mycket input till sitt nojande.

 2. Jo, för problemet är ju att vi kvinnor blir så fula av att bära och föda barn, inte att samhället lägger för stor vikt vid yta… ehum.

  1. Eller hur! Hans åsikt bugger ju på den osäkerhet som man kan känna. “Har du fött barn är du slapp både här och där å det är INTE acceptabelt…” Låter som om han skulle operera vad som helst som “kunden” vill ha åtgärdat, utan att ifrågasätta och avråda. PENGAR, säger jag bara!

  2. Eller vid en väldigt enahanda yta. Ytlighet kommer man nog inte ifrån för det är ju ytan man ser först, men måste allas yta se likadan ut? Alla måste ha stor byst, platt och fast mage och fast ända osv för annars kan de bara inte vara attraktiva. Fast vänta här nu … de flesta som befinner sig i tvåsamhet ser inte ut så. Gode tid! Kan det vara andra egenskaper och annan yta (hemska tanke!) som anses attraktiv utanför tidningsomslag och tv-serier? 😉

   1. Bra tillägg! Mångfald är bra. Tänk vad tråkigt om alla skulle se ut precis som underklädesmodellerna som sitter på reklampelarna! Inte för att det är fult att ha stora bröst och platt och fast mage, men för att det finns så många fler sätt att vara vacker på. Många av de vackraste människorna jag vet är inte i närheten av att leva upp till samhällets ensidiga ideal.

 3. Jag håller med om att det uttalandet är fel på många plan. Men jag förstår faktiskt att kvinnan som opererade sin buk gjorde det. Jag hade också velat göra det om jag var hon.

  1. Och det är väl det sjukaste av allt? Hur hjärntvättade är vi inte? Jag dömer inte kvinnorna alls, de är bara produkter av det här samhällets krav och förväntingar

   1. Nja, jag vet inte. Dels kan jag hålla med om att om det vore ideal med helt naturliga kroppar och den mångfald som då finns, så hade färre valt att förändra sitt utseende. Dels (och här kommer ett inte politiskt korrekt uttalande) kan jag hålla med Lauritzen om att det är en stor uppoffring att skaffa barn för kvinnor. Inte bara att det kan vara jobbigt och ont att bära ett barn och föda det dessutom påverkas chanser inom arbetslivet och socialt. Och på köpet får man förändringar i sitt utseende. På något sätt kan jag ändå känna att jag hade tyckt att de negativa konsekvenserna är illa nog. Sen så tycker jag att det är lite konstigt att kvinnors beslut kring skönhetsoperationer tenderar att ses som irrationella. Btw, jag förstår att långt ifrån alla håller med mig.

   2. Äsch, Clara, nu gör ju du kvinnorna till offer igen! Jag tycker inte kvinnor är offer!

   3. Det som läkaren säger är ju helt galet fel! Däremot så tror jag att det är skillnad på att ha en “degig” mage efter förlossning (som jag har) eller att ha en hårt, utspänd mage pga att magmusklerna aldrig växer ihop efter förlossning. Att få frågan från andra vilken månad man är i när det i själva verket var 2 år sedan man födde barn och inte alls är gravid och tränar regelbundet…kanske inte så roligt!

   4. Sjukt är det tänker på alla misslyckade skönhets operationer som har gett men för livet smärtor och många har mist livet. SVT borde också visa baksidan av detta sjukt tragiska som man utsätter sig för när man låter dessa penning galana läkare sätta kniven i en.

    1. Dom visade ju en bröstoperation som hade gått helt fel om jag inte minns fel? Jag har haft väldigt starka åsikter om att skönhetsoperationer är helt galet fel! Men jag förstår ändå på något sätt att man vill fixa till om man verkligen lider av något, exempelvis kvinnan som gjorde magoperationen.. Sedan att vissa kvinnor/tjejer och män också för den delen, sprutar in saker här och där och tror att dom ska bli lyckligare? Tragiskt…

   5. läs detta igen: “Hur hjärntvättade är vi inte? Jag dömer inte kvinnorna alls, de är bara produkter av det här samhällets krav och förväntingar”

    Så du menar att allt en kvinna gör med sin EGEN kropp, i en MYNDIG ålder (som mamn oftast är när man opererar, tatuerar eller liknande), tack vare ett eget BESLUT är på grund av att någon annan mer eller mindre tvingar henne att göra si eller så. Ett beslut som en kvinna tar över sin egen kropp är inte ett beslut av samhället alla gånger. Man kan göra något för sin egen skull, för att man själv tycker att det är snyggt, har du funderat på det? Du kan inte måla ut alla kvinnor som offer, eller ännu värre som produkter, för så är det verkligen inte! Klart normer och värderingar kan påverka vissa mer eller mindre, men att dra alla över en kam och kalla de som väljer att förändra vissa attribut hos sig själv är nog väldigt förhastat och bara fel.

    1. Ja, det menar jag. Såväl på mig som inte är opererad som de som opererat allt möjligt. Våra ideer om skönhet och ideal kommer från det vi ser runtomkring oss och var det modernt med jättelånga bröst som gick ända ner till knäna skulle säkert någon kvinna hävda att hon opererade sådana bröst “för sin egen skull” och det skulle säkert också stämma. Hon skulle må bättre över hur hon själv såg ut eftersom det ligger närmre hur kvinnor förväntas se ut. Simple as that!

     1. Jag tror verkligen inte det är så enkelt och att man kan inruta varenda kvinna i en mall av vad som förväntas. Jag tror det är mer komplicerat men även enklare än så. Skev människosyn att dra alla över samma kam.

     2. Jag tror att normer och värderingar i samhället formar människors tankar och handlingar, visst! Det tror jag stenhårt på. Allt gestaltas genom föreställningar och förväntningar. DOCK tror jag inte att alla kvinnor är produkter som bara gör saker på grund av andra. ALLT man gör kan ingå i någons idealbild rörande hur man ska se ut. Alla kan inte pressas in i samma ram där ingen gör något för sin egen skull. Jag förstår i viss mån ditt resonemang men jag tycker det är cyniskt att säga att alla är produkter av samhällets påfrestningar.

     3. Jag tycker inte att det är cyniskt att säga det- jag tycker att det är sanningen. Men jag lägger inte in någon värdering i det. Vi äter soppa med sked för att så gör man här – i många andra länder äter man med pinnar. Gör de fel? Nej, så behöver det inte vara. Man gör olika helt enkelt, beroende på vad som förväntas av en. Det jag tycker är otäckt är att det innebär en stor risk när man tex opererar brösten. Dels smärtan man utsätts för, risken med att sövas, problem med amning, och som vi nyligen sett också med cancerframkallande silikonimplantat. Men ska man hårddra det är det ju faktiskt också farligt att sminka sig och färga håret – så mycket konstigheter som det innehåller. Har skrivit ett blogginlägg om det tidigare, som heter Underkastelsen

     4. Läst det, jag reagerade bara på att du drog det så hårt att säga produkter. I övrigt förstår jag ditt resonemang och du säkert mitt i viss mån. Ja. Tror inte vi kommer längre här. Önskar dig en trevlig helg!

 4. Ops, helt plöstsligt hamnade jag här. Blev som imponerad. Är en tant från de djupa skogarna, mitt på Polcirkeln.. Jag började blogga nyss, helt ute eller inne? Ingen aning.. Ha det..

 5. Herre gud. Jag. är. förstummad. Man vill ju inget hellre än att skapa ett eget samhälle a la hippie-style där man får vara som man är med såväl fina som fula (men respekterande) egenskaper. Jag tänker mig något i stil med att förbjuda datorretucherade bilder, jobba stenhårt på att berömma folk för deras handlingar och intelligens, och betala våra dagligvaror med humor, typ ett roligt skämt för ett paket mjölk. Det vore något. Jag vill bara skala av mig den totala idiotin och dra.

 6. Kroppen kommer ju in i ett annat stadium när man fått barn, det tor jag alla kan hålla med om. Även om mycket går tillbaka till hur det var innan så blir det inte till 100% samma kropp igen. Men att säga att man är förstörd… nä fy!

  1. Jättebra inlägg! Allvarligt talat – vad f-n är det för fel på den där jävla utseendehetsen?! Jag blir helt matt av allt detta, så förbannat sjukt att det viktigaste i livet ska vara fasta bröst. Jag ammar mitt tredje barn, men har verkligen aldrig sett det som en uppoffring utan en högsta önskan OCH att det skulle förändra min kropp så att den blev mindre fast och, enl. denna tids ideal, mindre attraktiv det fanns inte riktigt med i tanken (det hade den blivit ändå med åren). Visst är det kul om man har en snygg kropp, men vad är det helt ärligt värt?! Jag vill verkligen inte heller döma någon och alla som på allvar blir lyckliga av en operation ska självklart operera sig, men först se i sitt inre vad som verkligen är viktigt i livet. En viktig sak att exempelvis ha i åtanke är ju att det måste finnas nåt innanför det där efterlängtade perfekta skalet om man ska bli lycklig och ha meningsfulla relationer, bra sexliv osv. Man har väl knappast ett lyckligt äktenskap byggt på att förhoppningsvis ha en snyggare kropp än mannens eventuellt kvinnliga kollegor? Min man och jag lever inte med varandra utan djupa samtal, förståelse, humor, kärlek och utbyte av tankar…finns bara läckra kroppar utan detta är det ju ändå ohållbart….ja, ja, tjatigt och moraliskt blev det, men jag blev bara så jäkla trött på ännu ett fanatiskt uttalande om det livsviktiga yttre som inte är värt ett ruttet korvöre så länge insidan är tom…

   1. Å en annan sak! Om nu min man drar iväg med en annan kvinna på grund av utseendefixering…ja, då misstog jag mig väl något hejdlöst på honom och i så fall var han väl ändå inget att ha…

    1. Ja så är det ju…det finns bra män och dåliga, likväl som det finns dåliga och bra kvinnor…

 7. Herregud vilket program. Jag och min kära sitter och förfasar oss i soffan. Kan tjejen inte bara vara nöjd och tacksam för de fina barn hon fått och acceptera att barnafödsel (och åren som går) förändrar utseendet. Stackars tjej…

  1. “Stackars tjej”, Varför då? Hon är en produkt av samhället, ingen annan än du och jag. Vi är alla produkter av den värld vi lever i och det är bara vi som kan ändra den. Stötta kvinnan i din närhet som inte är nöjd med sin kropp och påverka media till att göra enbart serier, program om tjejer som är nöjda med sina kroppar, att vi får se olika kroppar och inte bara det opererade unga kroppsidealet. När fick vi se senast se kvinnor som är nöjda med sin kropp? Tror aldrig jag har sett några såna på tv.

   1. Jag håller helt med! Vi tror ofta att det är vi själva som väljer, men för mig är det uppenbart att vi väljer utifrån de erfarenheter som format oss genom livet, dvs. samhällets skönhetsideal. Det krävs mer att stå emot de rådande idealen än att följa med. Du är stark och klok Clara!

 8. Det är nästan skrattretande tydligt att vårt samhälle verkligen ser kvinnor som “färdiganvända” och “förstörda” när vi fått barn. Vadå se kvinnor som objekt, liksom!

 9. Det jag reagerade mest utav i detta uttalande är inte det att hon efter att ha fått barn har blivit ful och förstörd, utan att hon är rädd för att mannen ska träffa en snygg tjej på sitt jobb. Herregud, ska inte mannen älska kvinnan oavsett hur hon ser ut efter att ha fått barn? Eller går han enbart på utseende? Det är inte bara tjejer som ska passas in i en mall, utan killarna ska vara utseendefixerade och kvinnorna rädda att de är för fula i männens ögon.

 10. Det jag tycker är mest obehagligt är normaliseringen av ingrepp. Helt normala variationer i utseende och tecken på åldrande/barnafödande är helt plötsligt något som ska korrigeras. Folk får göra vilka ingrepp de vill men det minsta man kan kräva är att de erkänner att de bidrar till normaliseringen och skruvar åt idealen på sikt.Något som kommer att få konsekvenser för deras barn

 11. Herregud…vilket pucko! ( kirurgen)
  Vilken galen värld vi lever i! Och sedan undrar man varför inte tjejer är nöjda med sig själva….

 12. Härligt med de tre tjejerna på slutet av filmen. Ungefär: “Barnen gillar att jag är mjuk och go´”.
  Hett ämne detta.
  /Lycklig trebarnsmor med både icke åtgärdade hemmorojder, åderbrock och slapp bäckenbotten. Orkar inte ens stava rätt just nu.
  Tack Jesus för allt LIV.

 13. Jag är kluven när de kommer till skönhetsoperationer. Tycker däremot att vi lever i ett samhälle med sjukliga skönhetsideal, som påverkar oss till det negativa. Speciellt den unga individen, främst unga tjejer. Dessa kan leda till att de vill förstora bröst, läppar etc allt för att passa barbie modellen. På de hörnet är jag emot skönhetsoperationer. Men samtidigt kan jag tycka att mår du psykiskt dåligt över dit utseende kan de kanske vara värt med en operation?
  Men de finns gränser.

  Jag personligen har genom gått ett ex antal plastikoperationer i mitt liv, av just Professor Laurtizen som var min läkare under 20 år, men mina operationer genomfördes pga av min sjukdom.

  1. Jeg er litt enig i det du sier. Om man mår bedre, har man virkelig gjort noe feil da? Man tycker jo som ikke det. Men om man operer seg fordi man mår psykiskt dårlig over sitt utseende, tar man ikke tak i problemet ved feil ende? Hva er problemet egentlig, at nånting på ens kropp er “feil”, eller at man i utgangspunktet ser feil på seg selv? Er det ikke en bedre løsning å forsøke å elske seg selv sånn som man er uten å legge masse penger og smerte og tid på forandringer på en naturlig kropp? Kommer man noensinne bli klar med å finne “feil” om man mår dårlig i utgangspunktet?

   Du opererte deg pga av en sykdom, og det er jo hva medisinske kirurgier egentlig er for. Ikke for å fikse på saker som egentlig ikke behøver å fikses på.

   1. Visst är det bättre att ta dig i problemet från roten och lära att älska sig själv, men ibland kan en operation vara en del av det. Jag personligen skulle nog inte lägga mig under kniven i sådant syfte.

    Min sjukdom är av den karaktären att jag behövde skönhetsoperationer. Mitt ena ögonlock hänger vilket gör att jag inte kan använda ögat ordentligt.

 14. Ja, att samhällets tankar idag är att en kvinnas kropp som fött barn, är förstörd? Vaddå förstörd. Den har gjort det ballaste en kropp kan göra, förstår vi vidden av hur jävla tufft det är att våra kroppar ens kan göra det där. Producera nya kroppar, i våra egna kroppar och sen få ut dem. Det är väl klart att kroppen blir förändrad, inte förstörd. Alla kvinnor som fått barn borde se sina kroppar som det häftigaste som finns. Kanske lätt för mig att säga som inte har barn, men själva tanken på att försöka dölja sådant på kroppen som indikerar att man är mamma är för mig helt obegripligt. På samma sätt som jag heller inte förstår föryngringskirurgi. Jag förstår inte det, jag välkomnar mina ålderstecken, typ kråksparkar runt ögonen och skrattrynkor, till och med de få grå hårstrån jag hittat är faktiskt välkomna. De är tecken på att jag har levt och det kan väl aldrig vara fel?

 15. Jag kan tycka det är ok att operera brösten om man har strl mindre än AA som jag själv har. Då menar jag operera för att få bröst, typ till en A-kupa som jag vill. Dock har jag inte ekonomin till det men det är något jag skulle kunna göra. Hur ser folk på mig då? blir jag ändå en bimbo etc bara för att jag råkar, av personliga själv, vilja ha bröst?

  1. Men de som har stl FF++ eller vad det kan heta då? Som känner sig rent av handikappade? Eller de som har bröst långa som förkläden.
   Den som vantrivs med AA, skulle den må sämre och se hemskare ut (?) än den som vantrivs med sina jätteboobs?
   Jag vet inte hur man ska kunna avgöra vad som berättigar operation.
   Tycker det är sorgligt att folk öht ska måsta känna behov av att låta skära i sig.

  2. Kan förstå dig o håller med dig, personligen är jag inte heller nöjd med min bröst storlek, har A-kupa hade gärna velat ha något större, för tycker visa kläder sitter bättre då. Men skulle inte opera brösten, A-kupa är ändå fint. Ofta är det så att du vill ha det du inte har.

 16. Fy vad hemskt! Jag kommer inte vilja se det programmet.

  Det kanske dessutom är så att världen inte är så enkel att alla män tycker att samma slags kroppar är snygga heller? En del gillar “mamma-kroppar” faktiskt!! Mindre kroppsångest åt folket!

 17. Har aldrig ens tänkt tanken på att min man ska lämna mej av just den anledningen. Har ju självklart förändras efter tre barn och den fjärde på väg. Skulle dessutom inte vilja vara ihop med en så ytlig människa. Han tycker om mej lika mycket i dag om inte mer efter alla barn. 🙂

 18. Surprise, kroppen påverkas av att man föder barn.
  Jag tycker att det är sorgligt att kvinnor inte kan uppskatta sig själv som de är. Istället för att försöka dölja gravidmagen med kostsamma operationer, både väl både kvinnorna och samhället bli glada för barnen?
  Visst, om man vill det kan man väl lägga ut massor med pengar på att operera sig, men det är ett val man väljer själv.
  Det finns väl knappast någon sorts plikt att operera sig, som mans man måste betala. Om gubben inte gillar en för att mans kropp påverkas av barnafödanden är det inte rätt gubbe…

 19. Jag blev mamma till en dotter för 14 månader sedan, och det här gjort att jag ännu mer än förut funderar över vilka ideal och normer som råder i samhället och vad jag kan göra för att hjälpa henne växa upp till en person som är nöjd med sin kropp och sitt utseende.
  Och eftersom man alltid ska börja med sej själv, bestämde jag mej för ett tag sedan att sluta klaga över hur jag ser ut!
  Aldrig mera stå framför spegeln, nypa i det mjuka på magen och klaga på vad mycket fett jag. Aldrig mer ta på mej en klänning, och sedan fråga kärestan: Ser jag tjock ut i den här?
  Aldrig mera kommentera vilka fula tänder eller slappa underarmarna jag har.
  Det är inte så lätt, ska jag säga. Jag trillar dit ofta ofta, men jag tänker att det är som med allting, att måste öva!
  Särskilt svårt i umgänge med andra kvinnor, det är liksom gemenskaps skapande att lyfta fram sånt i sitt utseende man e missnöjd med .
  Coolt om vi kunde vända på det och istället börja dela med oss av det vi är nöjda med!
  Låt oss hjälpas åt med det, för min och alla våra barns skull!
  Tack och god natt från
  Cecilia

 20. Nu är jag lyckligtvis en av de där som trots att hon gick upp nästan trettio kilo vid graviditet nästan är precis som förr och lite bättre, så vet inte hur det känns att bli helt förstörd i kroppen av en graviditet som en del påstår att de blir. Men förstår ändå inte inställningen vissa har. Jag uppskattar skönhet, vackra människor mm, men inte skulle jag orka gå omkring och oroa mig hela livet för att min man skulle hitta en annan yngre och snyggare? Och det är väl han som skulle bli ensam, inte jag. Han skulle knappast ta med sig våra gemensamma ungar på sexsemester med någon sekreterare. OM min man skulle ligga runt, inte kul, men låt honom om han vill det. Det har seriöst inget med MIN kropp att göra om han och hans nya tjej skulle träffas?

  Vad har man för inställning om man skyller på sin barnafödarkropp för att förhållandet är uselt? Varifrån får folk allt? Och visst är det säkert trevligare med en jättefräsch spännande tjej än gamla vanliga ett tag, men om det visar sig vara äkta kärlek så hade min kropp knappast gjort från eller till hur den än såg ut…

  Inte motståndare till plastikkirurgi men förstår inte resonemanget hos en del. Omvärlden blir inte heller fulare hur snygg jag än skulle bli. De vackra yngre kvinnorna finns överallt hur vacker jag än skulle vara.

  (inte sett programmet)

 21. Men vart går gränsen?
  Färga håret, ta hål i öronen, tatuera sig, bleka tänderna, ta bort hår permanent, ta bort födelsemärken, vårtor, åderbråck och ärr? Det är ok tycker många! Fillers däremot, att spruta in lite volym eller ta bort en rynka anses mer tveksamt…

  Märkligt om man blir sjukskriven efter ett skönhetsingrepp! Ska skattebetalarna stå för denna kostnad kan man undra…

 22. Clara, det gläder mig verkligen att du skriver om detta. Allt fokus behövs om vi ska kunna fungera som motvikter till den rådande trenden.
  Jag blir så beklämd när så många tycker det är nödvändigt med skönhetsoperationer och div ingrepp. Vad ger det för signaler till våra unga flickor (och pojkar)? Jag har några väninnor som gjort det och ännu fler som önskar göra det. Det finns så oändligt mycket som är viktigare här i livet än våra kroppars utseende och jag är övertygad om att andelen nöjda männsikor skulle öka kraftigt om vi började tala mer om detta.

 23. Såg också det programmet och reagerade på just den kommentaren. Snacka om mansgris…börjar man analysera det han säger -på riktigt- blir man rädd.

 24. Kan bara hålla med Claes. Jag blev lämnad efter 25 år och 4 barn. Bara för att ,mannen ville ha sin frihet och att han tyckte att dessa år varit bortkastade. Egentligen ville han ha varken fru eller barn fick jag höra. Idag är jag glad att det inte är vi två längre och barnen mår mycket bättre utan sin far. Men jag kan känna mej lite lessen över att jag la min karriär på hyllan och var hemma med barnen i nästan 18 år! Det kommer att svida ekonomiskt en dag. Sånt gör mej lessen!

  1. Det låter lite som om han var en gris som hoppade ur säcken. Tyvärr blir det ju ett ekonomiskt problem för dig i det läget, men inte hade han väl blivit en bättre man med ansvar och förstånd om du opererat dig och fjäskat för hans intressen?
   Låter som du klarar dig bra utan en så otacksam och tanklös man!
   Kram!

 25. Haha, “uttänjd och förstörd”! Really?!

  När vi fostrar våra barn att utseendet är av värde och att kommentrer på de är annat än förolämpningar på personligheten får det vissa konsekvenser!

  Att göda unknar könsroller (mannen som predator, kvinnan som offer) genom den här typen av “läkarvård” ökar naturligtvis bara osäkerheten bland både män och kvinnor, “jaha, är det så här jag SKA vara, neurotisk och orolig över mitt yttre/vulgär och sätta personlig njutning och vinning utan hänsyn”.

  Ja, visste vi det inte innan så vet vi väl det nu då, tack för utbildningen, herr doktorn!

 26. Fruktansvärt otidsenligt och gubbigt och inte acceptabelt, men gör inte dessa kvinnor till offer. “Produkt av sin tid”, ja, på ett sätt kan man se det se det så, men man kan också se det som att de har ett val. Bunta inte ihop kvinnor som offer som är i klorna på cyniska män, det är att förringa kvinnor.

 27. Men vad är det som drar gränsen för vad som anses vara en vanlig förändring efter en graviditet och något som faktiskt är besvärande?

  Jag står själv i begrepp att fixa till de fula ärren som jag fått efter två kejsarsnitt. Är jag då också hjärntvättad och borde vara stolt över de märken som graviditeterna satt på mig?

  Jag håller ju inte med, tycker att själva kejsarsnitten i sin brutalitet redan är ett långt kliv från den naturligt förändrade mammakroppen. Jag kommer ju alltid vara glad att tekniken fanns (eftersom det räddat båda mina barn och mig) men samtidigt finns en sorg i mig över det fula som blev kvar och att jag aldrig fick krysta ut mina fina barn.

  Att jag nu beslutat att försöka reparera ärren och få dem mindre i omfattning tycker inte jag pekar på att jag är hjärntvättad. Tycker ni?

  Sen är det ju lätt att sitta på höga hästar om man genomgått naturliga förlossningar och har turen att ha en kropp som återhämtat sig med bravur.

  1. Jag förstår dig. Vi återhämtar oss alla olika efter en förlossning. Och jag tycker inte att vi ska döma varandra. DU ska ju leva i din kropp så vem är jag att bestämma huruvida du ska känna dig nöjd eller inte?

  2. nej det är väl en annan sak, att råka ut för ett kejsarsnitt! har själv varit rädd en sån situation, för även om det är så populärt med kejsarsnitt idag så är det ju inte direkt naturligt, utan ett sätt att rädda liv.

  3. Jag är stolt över mitt kejsarsnittsärr! Jag förstår inte varför man ska skämmas för det? Vad är det som är så fult? Stolt över att jag burit och fött fram världens finaste unge, oavsett hur det gick till.
   Vad är en naturlig förlossning? Lustgas, bedövningar, maskiner, sjukhus… ? Vad är det som är så viktigt med att föda vaginalt? Jag förstår verkligen inte.
   De frågade mig på sjukhuset om det kändes jobbigt att jag skulle göra snitt. Jag sade att det var inte det jag var beredd på, men bara barnet kommer ut och mår bra så är jag nöjd. Och det gjorde hon.

 28. Skönhetshetsen har funnits under en otroligt lång tid, långt innan plastikkirurgin gjorde entré.
  Varför är det så fel idag att vilja vara vacker när det alltid varit en önskan hos oss människor?
  Var och en får väl själva avgöra vad de tycker är vackert och om det är klotrunda plastbollar under hakan eller en mjuk mage kvittar väl?
  Idag får man inte köpa en dyr väska eller ny “näsa” utan att omgivningen ska lägga sig i. Vi är absolut ett resultat av samhällets krav och påverkan, men vi ger varandra ÄNNU mer ångest genom att sitta å gnälla över vad andra väljer att göra med sina kroppar. Får vi alltså inte ens längre själva bestämma vad vi tycker är vackert eller inte? Vi ska än en gång följa strömmen och basunera ut att “naturligt är vackrast”??? Varför har vi tagit oss rätten att håna någons utseende bara för att det är ett “köpt” sådant?

  Nä, jag har inte gjort några ingrepp, men om något förändras med min kropp och jag mår dåligt över det så kommer jag absolut rätta till det och den som har mage att lägga sig i det kommer ångra det i samma sekund!!

 29. “En kropp som är utnyttjad, uttänjd och förstörd”. Vilket fruktansvärt uttalande, det låter som om kroppen varit utsatt för en lång misshandel och plåga. Min erfarenhet efter barnafödande är att visst blev brösten lite förändrade men efter några år var de som innan barnafödandet igen och magen gick också tillbaks. Om gubben inte gillar kroppen längre håller jag med om att det inte är rätt gubbe. Tragiskt med all denna kroppsfixering, vi ska vara tacksamma att vi kan föda barn och får vara friska och sluta med allt detta missnöje med oss själva. Vad ger det för signaler till våra barn att höra en massa gnäll från mamman om hennes fula kropp? Glad Valborg till alla och njut av denna underbara årstid!

 30. Jag dansar runt med min 1-månad gamla son och det fladdrar så gött runt mage och lår. Jag är en riktig tigrinna med härliga ränder på lår och mage. Är mest stolt att min kropp lyckats få till något så coolt, sen att det tänjts ut en del ser jag mest som en del av dealen. Och att operera något nu, när kroppen ändå kommer åldras känns rätt bortkastat.

 31. Reagerade också på hans uttalande när jag såg programmet! Hänvisningen till snygga sekereterare ger tecken om en rutten kvinnosyn. Vi lever väl inte kvar på 50-talet?

 32. Man kanske inte kan göra något åt de enskilda kvinnornas inställning och tankar om sig själv. Tyvärr ser många kvinnor idag sig själva som objekt som måste “vara snygga” för männen.. Men den där jäkla läkaren som säger att “du ser ju förskräcklig ut!” och bara bryter ner kvinnorna för att han ska tjäna så mycket pengar som möjligt är ju bara helt sjukt!

 33. Håller med om att kirurgens uttalande var riktigt ruttet, men i fallet med kvinnan som opererades i avsnittet tycker jag helt ärligt att magoperationen inte borde räknas som ett skönhetsingrepp. Hon hade ju fått -skador- efter graviditeten där magmuskeln delats i två delar och sedan inte gått tillbaka trots träning. Det kan väl ändå inte räknas som något normalt man ska behöva leva med?

  Men en kropp som varit gravid tycker jag är vacker. 🙂

 34. Jag har förståelse för att det finns människor som gör vissa ingrepp men ibland är det nog tyvärr andra underliggande faktorer som de helst vill glömma och istället lägger sig under kniven.
  Jag själv jobbar väldigt hårt på att inte klanka ner på mig själv har man fött barn så har man o givetvis är det ju skillnad på ingrepp och ingrepp har man ådragit sig en skada under förlossningen så måste den kanske rättas till. men att hullet hänger lite är nog något man får vänja sig vid man blir ju inte yngre. Jag brukar tänka på min farmor min idol när det blir tufft . Hon jämförde rynkor med årsringarna på ett träd man blir klokare å starkare med åren å då måste det ju synas på nått sätt sa hon.

 35. Jag undrar, var finns mellantinget? Å ena sidan har vi utséendeivrarna som tycker det är var och ens rätt att “få tillbaka” sin gamla kropp, å andra sidan har vi er som tycker man ska vara nöjd med det man fått. Till varje pris eller?
  Delade magmuskler innebär en hälsorisk. Det handlar inte enbart om estetik.
  Många förändringar som sker efter en graviditet eller förlossning är inte av godo, och jag har personligen vägrat acceptera att jag ska förfalla rent fysiskt bara för att jag fått barn. Och för mig handlar det inte ett dugg om utséendet utan om hälsan. Jag har tränat och tränar hårt för att bygga upp kroppen igen för att orka, slippa smärtor mm.

 36. Kul att vara tillsammans med en man som fortsätter att leva med en bara förutsatt att man sett till att operera sig lite. Måste göra underverk för glädjen och tryggheten i det förhållandet.

  Jag tror att de allra flesta män (och människor) är bättre än så. Det är bara idioter som vill tjäna pengar och hittar på.

 37. Jag vägrar tro att män är så enfaldiga att de börjar leta efter en ny partner för att den nuvarande blivit “förstörd” efter en graviditet! Och om det nu är så, varför hör man så lite om mannens skyldighet gentemot kvinnan att hålla sig i trim?
  Men nä, jag köper inte det där. Var och en är ansvarig för sin kropp, jag tror inte det är sunt att betrakta sin egen kropp som ett medel för någon annans njutning, varesig man är man eller kvinna.

  Sen är det ju ingen nyhet att många förhållanden spricker under barnets första år, men det beror väl snarare på den stora omställningen än på eventuella putande postgraviditetsmagar..

  Sen vill jag noga poängtera också att jag inte dömer kvinnor som opererar sig. Tvärtom, jag förstår dem! Och jag vänder mig också emot hela den här naturlighetsgrejen, att tjejer ska vara så natuuurliga (fast inte på riktigt, bara lite). Men samtidigt så vill jag verkligen, verkligen inte att såna här ingrepp ska bli normaliserade. Och då måste ju någon våga säga ifrån! Hur jobbigt och svårt det än är att acceptera sin kropp som den är. Jag vet hur svårt det är, men jag vet också att det går. Jag väger 3-siffrigt, men jag har lärt mig älska mig själv. Det ÄR möjligt. Jag vill inte leva i en värld där den som har råd kan köpa sig allt utseendemässigt, medan vi andra ska ses som utnyttjade och förstörda för att vi inte har råd att operera våra magar efter graviditet! Usch.

 38. Jag kollade på programmet och blev rädd och ledsen, mommy make over?! Nä fy fan säger jag.
  Jag har för flera år sedan slutat läsa skönhetstidningar osv och mår nu bra i min kropp, kanske beror det på att jag har en partner som älskar mig och som jag trivs med oxå?
  Frågade honom om jag skulle göra en mommy make over å då blev hans svar VA?!
  Nä jag tycker faktiskt att det är det som är vackert och intressant är det som inte är retuscherat eller opererat. Typ min mage efter graviditeten osv. Men det är ju samtidigt upp till var och en att göra vad man vill med sin kropp….
  // Lisa

  http://lisaflorist.blogspot.se/

 39. Jag är själv gravid med mitt första barn, och jag tycker inte alls att mina bristningar jag fått (bland annat) är fel och fult. Det visar bara att jag har haft en liten älskad i min kropp. Nej, samhällsidealet är inte klokt ibland.

 40. Det jag tycker är knäppast är att man alltid förutsätter att alla har samma preferenser. Typ att alla män i världen skulle tycka en smal, fast kropp var det snyggaste som fanns. Så himla fördomsfullt, förenklat och konstigast.

  Jag är en tjockis om får ibland höra att min kille måste vara en fin kille som tycker att skönhet kommer inifrån (för jag är ju tjock, och det vet ju alla att det är ju inte fint på utsidan). Det är ironiskt, i och med att min kille säger att det första han la märkte till mig mig var att jag hade snygg kropp. Men det går liksom över deras förstånd, att någon skulle kunna ha preferenser som inte överensstämmer med rådande ideal.

 41. Jeg er jo norsk og ser ikke svensk tv…Men mener dette mennesket at mannen skal betale for konas operasjoner og at spor etter levd liv skal fjernes fra kroppens overflate? Hva med kjærlighet, respekt, takknemlighet over felles barn?

 42. Det var komiskt uttryck av den barmhärtige plastikkirurgen. Han trycker på alla dåligt-kroppsförtroende-knappar på en gång, för att riktigt försäkra sig om att vi uppfattat det rätt – att en åldrande kvinna inte duger som hon är.

  För er som är unga och (ännu) våndas över hur kroppen en dag kommer att förfalla kan jag lugnt trösta med att det är inte så farligt alls. Sett med vänlige plastkirurgens ögon så ser jag förstås för djävlig ut. Men inte är det något problem för vi kommer aldrig se varann…på något vis.

  Jag lägger mitt fokus på att vara den människa jag var tänkt att vara och bli. Med en kropp som förfaller så klart, ett liv är ganska kort o särskilt den unga delen av livet, men med en insida som växer och blommar : ) Det är mer än gott nog.

  Kram på er alla vackra inifrånochut!!

 43. Fast jag undrar, varför är de kvinnor som opererar sig automatiskt de största offrena för samhällets skönhetshet?
  Ett exempel:
  Kvinna 1 (skulle kunna vara jag) väljer att efter två graviditeter och 40 kg viktnedgång att operera bort en obekväm och besvärande hängbuk. Detta är det enda ingreppet hon gör och till vardags är hon ostylad, osminkad o inte särskilt intresserad av att lägga tid på att uppfattas som snygg.

  Kvinna 2 är icke opererad men lägger ner mycket tid på att se stylad och trendig ut, tänker över klädsel, sminkar sig och fixar frisyrer.
  Varför är en operation automatisk det värsta och mest ytliga? Är man inte lika mycket eller ännu mer slav under skönhetshetsen om man är som kvinna 2? Men de kvinnorna förtjänar visst inte lika mycket kritik eller missriktat medlidande…..

  1. Mycket tänkvärt! När Clara visade upp foton på sin nya hårfärg så tänkte jag ju inte: oj, hon är slav under skönhetshetsen..! Men en kvinna vars magmuskler inte vuxit ihop som vill göra något åt det för att må bra, henne ska vi tycka synd om för att hon inte trivs i sin “naturliga” mammakropp?

   1. Helt rätt!
    Det var det jag ville försöka få fler att reflektera kring när jag i min kommentar skrev att det är svårt att veta vart “gränsen” går. Färga håret, måla naglar, ta hål i öronen är självklart idag… Mycket handlar om att känna sig fin, och att behaga andra.

 44. Exakt det citat du skrev i inlägget fick mig att känna mig så sorgsen.
  Det väckte väldigt mycket känslor i mig.
  Jag arbetar med gravida kvinnor och är så trött på att gång på gång inse hur kroppsfixerat samhället är.

 45. Å! Så bra Clara! Jag har sett båda avsnitten, blir mörkrädd varje gång jag ser program om skönhetsingrepp för hur vi människor anpassar oss till dagens ideal utan att kanske reflektera över vad det föder och göder. Vem har maken över människors egenvärde egentligen?

 46. Inte nog med att det handlar om att objektifiera kvinnor, nu ska våra bröst praktiskt taget tillhöra männen. Vara deras ägodelar. Då är det inte konstigt att det slutar som i Landskrona där en man skar ut sin frus silikoninlägg när de hamnade i bråk…

 47. Det första exemplet handlar snarare om hälsa eller att det är obekvämt/besvärande.
  Nr 2 kan göra det för att det känns kul men om hon gör det av tvång är det ju sorgligt.

 48. Jag har gått och känt det jobbigt inför tanken på att visa mig i bikini till sommaren med min degmage. Men jag tänkte ändå göra det för att kunna bada med min dotter. Men herregud! dethär inlägget och alla kommentarer var precis vad jag behövde läsa för att få lust att göra just det. Jag vill visa att det är ok att det syns att man fått barn. Vi behöver bli fler som visar oss och vägrar skämmas för att ännu fler ska våga och känna sig ok!

  1. BRA!!! På med bikinin och ut med dig och lek med din dotter! Härligt! Glöm inte solfaktorn, bara =)

 49. Jag har fött fem barn. Min kropp är vacker! Långt ifrån perfekt, det syns här och där att den varit med om saker i livet. Och det tycker jag är fint. Det visar att jag har mognat, har livserfarenhet och att jag fått förmånen att få det största man kan få i livet, barn. Det skall synas på oss att vi burit och fött barn och är det endast utseendet ett förhållande bygger på vet jag inte ens om det är värt att kämpa för.
  Maken och jag har tillsammans fått fem barn. Jag har haft den stora förmånen att bära barnen i min kropp och det måste få synas. Vi har utvecklats tillsammans och omfamnar det faktum att livets gång syns utanpå. Vi älskar varandra för de personer vi är, och är styrkta av allt det vi gått och går igenom tillsammans.
  Varför inte omfamna faktumet att livet ändrar oss, både till det yttre och till det inre.

 50. Usch. Människor som den här kirurgen som slår mynt av kvinnors dåliga självkänsla får mig att må riktigt illa. Och sedan sitta i tv och säga “Stackars henne, hon blev så ful att hennes man fick lämna henne. Men nu kan ju jag hjälpa till!!” medans han glatt viftar med skalpellen. Vidrigt!!

 51. “Your body is not ruined.
  You´re a goddam tiger who earned her stripes.”

  Jag håller denna som mitt måtto i sådana diskussioner!
  Förstår inte att man tycker att kroppen är förstörd för lite bristningar. Allt man är med om i livet sätter ju sina spår, psykiskt eller fysiskt. Jag är glad att jag har mina. Kommer alltid att minnas min stora härliga mage som burit mina älskade barn! Vem vill vara utan sådana minnen 🙂

 52. Kan inte göra annat än att skratta och njuuuta av att jag inte delar hans uttalande. Jag är nämligen smart och glad över att var jag, trots min fula uttänjda kropp, som jag faktiskt älskar!

 53. Jag och min man såg just detta avsnitt härom kvällen och han reagerade på just denna kommentar. Han tittade på mig och sa; det där var väl ändå inte speciellt intelligent sagt. Hur fan tänkte han nu?
  Känns skönt att sin egen man inte håller med ett så fruktansvärt korkat uttalande! Inte nog med att han säger att kvinnan skulle vara “förstörd” efter 2-3 graviditeter utan ens man ska tydligen titta efter barnlösa sekreterare också. Visar i alla fall hans syn på yrkes roller för kvinnor. Och tydligen är man bara snygg INNAN man fått barn och inte efter. Verkar inte som att han kommer ut speciellt mycket. Jag ser helt otroligt snygga mammor varje dag. Och en av dom är jag!!! 🙂 En mamma är ALLTID vacker!!!

 54. Jag såg inte programmet. Men dagen efter stod jag i en second-hand-butik och fyndade barnkläder. Jag är gravid i åttonde månaden och har en härlig och rund mage. Expediten börjar fråga om jag såg Lyxbubblan igår? Jag visste inte var det var, trodde hon menade lyxfällan och skulle säga något om vikten av att ta ekonomiskt sunda beslut (i det här fallet att köpa barnkläder billigt). Men nej! Istället börjar hon och kunden bredvid mig att diskutera hur en mamma i programmet hade opererat bort sin “mamma-mage”, och hur fint det hade blivit, och hur ful hennes mage hade blivit efter graviditeterna. Jag visste faktiskt inte riktigt vad jag skulle säga, och sade bara att jag inte riktigt visste hur jag skulle hantera att de tog upp den diskussionen med mig när jag står med min (enligt mig vackra) mage. Varvid de börjar backa och säga att jag har så liten mage att jag nog inte kommer att behöva operera mig.
  /Rapport från verkligheten.
  (Jag ser fram emot att träna efter graviditeten, vilket inte går nu pga grav-komplikationer. Men nej, jag sparar inte till en operation. Och min man tycker att jag är det vackraste som finns, och jag är rätt säker på att han kommer att tycka det om ett halvår också…)

 55. Ja, med en sån syn på kvinnokroppen, kvinnorollen och mäns intressen och drift (att de så fort kvinnan blir lite slapp och FÖRSTÖRD efter barnafödande så blickar han mot nya mål) så blir man ju orolig, vart fasen är vi på väg!? Sorgligt. Och allt det här “jag tycker var och en får göra som de vill” så jävla trött på det! Våga ryta ifrån och se att det är STRUKTURER och inte bara individuella val som handlar om nåt slags tycke och smak. Hej dig Clara!

 56. Redan som bebi hade påsar under ögonen. Har fått höra jämt hur trött jag har sett ut, fast jag har varit utsövd. Inte kul när jag var i tonåren eller i tjugoårsåldern och inte sen heller, att få den kommentaren. Människor kan vara ganska okänsliga och jag har varit känslig. Kunde förstöra en hel kväll när jag var ute med kompisarna. Därför tog jag bort dem för 15 år sedan och skulle gladeligen göra om det fast jag nu är i femtioårsåldern.Sen att jag har kraftiga ben,bred näsa och är tjock om rumpan kan jag leva med. Skulle aldrig själv kommentera någon annans utseende på ett negativt sätt, har aldrig förstått människor som kan vara så elaka eller tanklösa. Människor vet själva om att de inte är perfekta, det behöver inte jag påpeka. Däremot försöker jag påtala det positiva. Att göra någon annan glad och nöjd, mår jag själv bättre av.