Så ett frö

Jag har i vanlig ordning beställt de flesta fröerna till mitt trädgårdsland från Runåbergs fröer. De har ett otroligt brett sortiment av riktigt härdiga  gamla sorter. Dessutom alltid utförliga beskrivningar av hur grönsakerna kommer att smaka och vilken sort som passar bäst till vad. En självklarhet egentligen men i snabbköpet brukar sorten oftast inte ens vara utmärkt på fröpåsen. En morot är en morot liksom. Inget mer med det.

Men så är det förstås inte! Och det roliga med att odla själv är att testa olika sorter och jämföra. Jag gillar klassiska Early Nantes men i år tänkte jag satsa på att odla lite vintermorötter dessutom, som Autumn King som passar för långlagring. Jag testar för första gången också att odla de gula morötterna Yellowstone. Ska bli spännande att smaka!

Dessutom har jag tänkt odla olika kinesiska bladgrönsaker. Många av dem tål frost så de kan planteras under sensommaren och hösten och ätas när det mesta andra tagit slut. Det brukar kännas väldigt lyxigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer på “Så ett frö”

 1. Jag gillar också Runåbergs! Snygga påsar har de tillochmed. Jag råkade beställa frön för 400 kr när våren började ta fart…

 2. Jag ska också sätta lite asiatiskt i år av samma anledning som du. Jag ska testa daikon. Nu är ljuvliga dagar att trädgårdspyssla. Ha det gott!

 3. Vilka fina påsar! Önskar jag också hade ett trädgårdsland så jag kan beställa fröer för ett par hundra lappar. 🙂 En liten odling i köksfönstret och tomat på innergården för duga så länge!

  Lycka till med odlingen Clara! Du kan väl ge oss en grönsaks- och morotsrecension när du provsmakat?!

 4. Oh ja, det är chockerande att folk inte känner till att det finns fler än ett slags morötter, de finns ju till och med i olika färger, som svarta och lila, och som du nämnde gula. Hoppas odlandet går bra i vart fall.

 5. Jag köper sällan fröer längre, tar mina egna fröer. Är jättekul!
  Och äter jag en tomat eller paprika så trycker jag ner hela kärnhuset direkt i en fin blomkruka och ställer i fönstret. Snart står där flera plantor som i en liten buske som lite senare ger både tomater och paprikor. Och sallad har jag jämt i en stor kruka i köksfönstret. Odlar dessutom året runt så vi har alltid egna grönsaker i våra fönster. Både snyggt och gott:-)

 6. Älskar att plantera, speciellt tillsammans med barnen. Just nu håller alla odlingar på att ta över vartenda fönster i huset i väntan på att altanen ska bli klar 🙂 Fina bilder och kanonfina påsar!

 7. Förresten så skulle det vara jättesnällt om du kunde kika in på vår blogg och hjälpa mig att bestämma vilken bild som jag är finast på! Alla som hjälper mig får en länkning som tack!

  Kram Wilma^^

 8. Lustigt att du skriver om de just idag. Sitter i byn Runeåberg vid gränsen mellan Ångermanland och Jämtland där de startade sin fröfirma på 80-talet. Minns mina föräldrar köpte såväl frön som färsk broccoli av dem innan de flyttade söderut.
  Idag har Runeåberg bara 2 åretruntboende (en av orsakerna är att byn ligger 12km rakt in i skogen, långt att hämta posten) men många som är där kortare eller långare perioder av året. Såsom min familj som nog bor där åtminstone halva året.

 9. Jag odlar både det ena och det andra på kolonilotten, bla morötter, men hur förvarar man de bäst efter skörd?

 10. Kag har gjort dom många andra. Köpt fröer i livsmedelsbutikerna.
  Men jag ska lägga den sidan på minnet i beställa därifrån nästa år. (kanske redan innan)
  Jätte fina påsar!

 11. Jag hittade till din blogg för första gången idag. Nån gång vid lunchtid tror jag. Och har suttit och läst här nästan oavbrutet sen dess. Med lite matuppehåll och så. Har inte kunnat slita mig. Och har väl också haft en sån dag då jag velat stänga av tankarna på insidan. Det har fungerat.

  Jag vill framförallt säga; så fint ock klokt du skriver. Jag fascineras av hur klok du är fast du fortfarande är så ung. Även jag har hittat till Gud och det genom stort lidande och mycket mörker. Vilket jag tror är Guds sätt att föra oss hem. Everything is a call home. Jag tror det är därför människor ofta utsätts för så svåra prövningar. För att de ska hitta hem. Och visst förändrar det livet.

  Så mycket annat fint skriver du också och modet (i dubbel bemärkelse!) är också fantastiskt. Tack fina människa, för den här fina bloggen! Jag kommer återvända hit.

 12. Känner du till “Försvara det fria fröet” -kampanjen? Det handlar om grönsakssorter som jordbruksverket föreslog ska förbjudas.

 13. Älskar dessa inlägg!!! Själv längtar jag tills jag och min färstman också hittar “vår gård” på landet, dock lite längre söderut än er… 🙂 Har precis själv fått “tummen ur” och beställt lite sallad och kryddor från runåbergs…får begränsa odlingarna lite eftersom vi har balkong där vi bor nu…hoppas istället på att få läsa om era odlingar! 🙂 Ha en UNDERBAR SÖNDAG!!!

 14. skulle precis leta igenom hela din blogg efter inlägget där du senast skrev om Runåbergs, och när jag väl kikar in här ligger ett helt nytt inlägg uppe. Så bäst! Vill också odla nu nu nu! 🙂

 15. Gula morötter är vackra, jag brukar göra en underbar gul morotsmarmelad av dem. Jag odlar stora mängder av sorten Lobberiche från Lindbloms frö och jag kommer också att prova Yellowstone i år. De gula morötterna smakar inte lika mycket som de orange. Däremot växer de så de knakar, de var från början tänkta som fodermorötter. I år kommer jag också att sätta mycket av sorten Purple Haze, som är en lila morot. Min favorit, alla kategorier, är däremot den orange sorten Bolero. Smaken är perfekt, de växer bra och är fina att lagra. Ska bli kul att höra vad du tycker om de sorter du provar i år.

 16. Asiatisk kål är något som jag oxå kommer att satsa på! Jag har mitt första år med min kolonilott i år, kika gärna in på min blogg. Tack förövrigt Clara för en grym blogg!

 17. Tusen tack för tipset. Du är en riktigt guldgruva. Satt precis och letade efter fröer, så kommer du med ditt tips. Puss på dig!!