Semesterns faser

Semestern har sina olika faser. Först längtar jag som en galning efter den. Sedan kommer semestern och då blir jag helt euforisk! Men bara någon dag senare börjar det krypa i kroppen. Vad ska jag nu hitta på av all ledig tid? Det känns som att jag ligger efter. Jag försöker jäkta ikapp semestern genom att hetsvila och panik-slappa av. Vad skönt det är att jobba ändå..det här med semester är så kravfyllt…jag längtar redan till augusti. Sedan kommer fasen när jag börjar varva ner och känna efter hur trött jag egentligen är. Då blir jag himla sur istället. Vad fasen, varför är jag så trött? Jag har ju semester! Jag borde vara pigg. Fy vilken tråkig semester det här kommer att vara och om jag ska känna mig så här trött. Och hur ska jag någonsin orka börja jobba igen? Förresten har jag världens tråkigaste jobb. Jag kanske borde söka mig ett annat? Fast jag vill ju helst bara vara pensionär och ledig för alltid…njuta som jag gör nu…

Och där någonstans börjar den riktiga semester, när mitt sinne stabiliserats och jag förmår att njuta av tiden. Denna period ska helst räcka i fyra veckor. Gärna sex. Den tiden behövs för att jag ska hinna bada mig skrumpen, sola mig brun och vila hjärnan alldeles seg och understimulerad. Så att jag en plötsligt en dag blir pirrig ända ner i tårna av tanken på en stickad kofta, fina kängor och en sprillans ny kalender. Tänk, kanske ska jag färga håret? Bli en bättre och mer organiserad människa? En sådan som kommer i tid till alla möten och aldrig glömmer bort att ringa ett samtal. Och då! Då när höstpeppen kommer, då är det dags att börja jobba igen. Då är jag redo. Jag unnar verkligen alla en sådan semester. Inte minst jag själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Semesterns faser”

 1. Haha! Känner igen detdär. Men det är ju det som är vitsen med semester. Man får en ny längtan efter att jobba vidare!

 2. Jag brukar ha fyra veckor. Vecka ett där jag landar efter hårt arbetat år. Vecka två planerar semester. Vecka tre gör jag mina planer. Vecka fyra laddar jag inför jobbet. Heja! Fast nu ser denna semester annorlunda ut. Jag bara slappar och växer. När semestern är slut är bäbis beräknad. Vad jag längtar!!

 3. Semester är underbart men oftast för kort!
  Jag gillar både långledigt som 4-6 veckor och eftersom jag har små barn så kan jag förlänga den med fp. Men lägger alltid två veckor utanför de ordinarie perioderna för att inte roffa åt mig ledighet före kollegors utan barns/ eller med barn över 8 års ledighet!
  Sen gillar jag kortare ledigheter då och då under året också och kan oftast få till det en vecka lite då och nu på olika sätt. En långweekend bara på hösten för att plocka svamp.
  En vecka i maj för att lukta på blommorna och se allt spira.
  En lite längre ledighet runt jul om det inte är min tur att jobba julen eller nyår.
  För mig är det värt att jobba lite mer i vardagen för att på så sött få till de här extra ledigheterna under året:)

  Hoppas du får en underbar ledighet! Det ska jag ha med eller utan regn:)

 4. Känner igen mig i din post, det är irriterande när man är stressad över att man inte hinder slappna av tillräckligt, verkligen ett symptom av våran moderna tid där alla går in i väggen

 5. Så sant, det tar tid att varva ner. Läste nånstans att det tar två veckor, så de som inte får längre semester än så i stöten har ofta ingen större nytta av den, stressmässigt.

 6. Haha, jag känner igen mig så sjukt väl i det där tankemönstret! Eftersom jag pluggar på högskola har jag inte haft råd med ledighet denna sommar, utan jag jobbar och står i för att ha råd att leva, två veckor innan höstterminen börjar kommer jag dock vara ledig, det känns väldigt skönt!

 7. Hujedamig, jag har för första gången, sedan min äldste son, 13 år, föddes, semester och jag känner mig så begrännsad. Tidigare somrar har bara rullat på i gemenskap och “vad vill vi göra idag?”.
  Fyra veckor är i jämförelse med det väldigt lite och jag ljuger om jag inte säger att det är lite sorg inblandat. Jag vet nämligen inget bättre än att rulla ut vårt gamla överkast på gräset, fylla det med kuddar, filtar och söner, ta med en bok som alla uppskattar och ligga där hela dagen läsande och pratande och bara vara tillsammans.

 8. Ja det tar ett tag att få jobbstressen ur kroppen. Jag ska snart börja jobba efter lång föräldraledighet, så jag bävar lite för känslan av total avkoppling är sååå skön:)

 9. åh Clara, DEN KÄNDA SEMESTERÅNGESTEN. jag vet, jag vet, jag vet för väl.

  varje vår bestämmer jag i mitt huvud minst hundra saker jag ska göra och ta itu med som annars aldrig blir gjorda och så kommer sommaren och det är dags och pang bom vad mkt jag kommer få gjort och så ba: JAG ÄR SÅ TRÖTT MÅSTE VILA LITE. och så flyger en hel sommar förbi och det slutar alltid med att jag sparar alla mina hundra saker att göra till nästa sommar istället. typ.

 10. Vilken härlig text du fått ihop! Det är verkligen svårt att stoppa alla tankar och bara vara i den härliga tid vi har.
  Även jag blir så där pirrig när känslan av höst kommer. Helt plötsligt står jag där i trädgården och tittar på allt vackert, när en sval vind med doft av fallna löv och svampskog kommer svepande mellan träden.
  Fortsätt med din fina semester och allt du ska hinna med!

 11. Å vad jag älskar den svenska sommaren. Att alla man känner är lediga så även om det regnar ute kan man ändå ta sig till en god väns hus och dricka lite kaffe. Jag är bosatt i London och här har man inte semester på samma sätt. Alla tar ut sin lite då och då istället, utspritt på hela året. De enda gångerna det är semesterkänsla är när det är bank holiday weekend, alltså långhelg, och fint väder.
  Jag kommer ihåg den första sommaren jag bodde här och frågade min chef om 4 veckors ledighet i juli. Han tittade på mig som han aldrig hade hört nåt tokigare och tyckte att jag isåfall lika gärna kunde säga upp mig. Att någon skulle vara ledig i mer än två veckor i rad är väldigt ovanligt. Synd tycker jag.

 12. Jag tror det finns en marknad för kurser – typ “Lär dig att slappa på semestern, 20 poäng” – för det är lite av en konst. Hur gör man t ex “ingenting”? Men sen när lugnet kommer på ett naturligt sätt, och man ligger i skuggan i en park och slukas upp av någon fin bok, då är det verkligen härligt!

  Vi borde bli bättre på ett ge oss de lugna stunder som vi förtjänar

  Emilia, som åker på yogahelg imorgon

 13. hahaha, där satte du fingret precis på hur en semester brukar vara! Nu var det så länge sedan jag hade semester, och nu är det mer föräldraledighet och låst som tusan.. Stranden är ajaj pga av att bäban blir biten överallt av knott och brems, myggen gör att vi inte vill vara i trädgården för hon blir stucken i hela huvudet.
  Men jag sitter iaf inne och har mycket tid till övers.. För städa är jag less på.

 14. Sjukt bra beskrivning…mina humörfaser går ungefär sådör under semestern också. Rätt bra att komma till insikt om att det där suriga tex. hör till annars får man dubbelångest över att man dessutom är sur på semestern.

  Men…jag har läst bloggen lite dåligt sista månaderna så jkag känner mig helt ur fas med vad som händer här…. Är inte du föräldraledig fortfarande? Eller är det Jacob som är föräldraledig nu? Eller har lillen börjat förskola redan?

  Eller är semestern en inplanerad paus från sådant du brukar göra när du jobbar parallellt med fl?

 15. Jag kör små snuttar av semester så jag för säkerhetsskull inte tappar jobbgnistan…. det är såååå korkat, jag vet och jag längtar efter den där tom och seg och nöjd känslan som du beskriver.

 16. Här njuter vi av att inte ha planerat något inför semestern vi tar en dag isänder. Och gör som vi vill. Slipper följa klocktider och en massa måsten känns som en lyx. Får jag bestämma så vill jag vara hemma göra små dagsturer sitta och titta på båtar i hamn ta med fika, äta på något trevligt matställe utanför stan läsa en god bok ta en tupplur mitt på dagen om jag känner för det.

 17. Ja, jag läste de jag ville läsa jag. “Gärna SEX”. Fast den saken brukar ju hjälpa att lätta lite på ångesten. 😉 Svårt att stanna i nuet annars och känna sig tillfreds med tillvarorn. Jag bävar nästan för min semester…får beställa de du skrev fast inte i veckor då förstås, hihi. Tack för en bra blogg. 🙂

 18. 6 veckor?!

  Jo du, det vore något! Försök med “max 2 veckor åt gången”….

  Och totalt 4 veckor per år…. (varav 1 alltid måste vara till Jul/nyår)

  Det du….

 19. När man är studerande och illa tvungen att jobba under somrarna ser man en flera veckors semester som en utopi. Jag har var tredje helg 4 dagar ledigt i sträck så det räknar jag som mina “semestrar”. Jag måste med andra ord gå genom de olika faserna i ultraspeed. Ända skillnaden är att man inte riktigt hinner börja längta tillbaka till jobbet 🙂

 20. Hej Underbaraclara. Först och främst så älskar jag din blogg. Den sticker ut liksom. Jag undrar; vad gör du när du inte bloggar dvs avd jobbar du med?/isa

 21. På tal på semestertider som Clara skriver här ovan, så brukar ju just semestern (om man är lite “Underbaraclarig”, haha) tillbringas på sommarloppisar – och just nu har jag en liten somrig nätloppis på min facebooksida. Ni får jättegärna kika in och kolla ifall något faller er i smaken och lägga ett bud. Det är quiltat överkast, tapetserade småbord och lampskelett bland annat!
  Hoppas du har överseende med min lilla spridning här, bästa Clara! Jag tänkte att de bästa fyndarna borde hänga här…
  Du får gärna också kika in! 😉 Kram!

 22. Vad lustigt! Senast igår diskuterade vi semesterhetsen här hemma!
  1 dag efter midsommar svämmar fb-loggen över med meddelanden om att, “nu blir det mörkare”. Inte ens när vi är mitt uppe i det kan vi njuta av det. Alla dessa uppmaningar som kommer så fort solen kikar fram om att man måste passa pååååå gör mig så trött. Ibland har jag ingen lust att passa på. Ibland vill jag bara stanna inne och glo på serier fast solen gassar. Så det så!

  Skrev ett bättre formulerat inlägg om det för nån dag sen: http://nikkikitsch.blogg.se/2012/july/winter-is-coming-fort-fram-med-flintasteken.html

 23. När sommar och semestertider närmar sig så börjar jag alltid sakna sommarloven man hade från skolan. Då var man ledig hela sommaren! 10 veckor!! Så himla underbart. Kan nästan bli lite bitter när jag tänker på hur orättvist det är att alla hårt arbetande, anställda vuxna får max 4 veckor (i bästa fall) medans alla barn har 10 veckor. Förresten, jag läste någonstans att människor i genomsnitt njuter som mest av sin semester två veckor innan den inträder. Lustigt!

  1. Fast barnen till föräldrar som har 4 veckors semester får vara på dagis och fritids resterande 6 veckor medan deras kamrater får vara hemmalediga. De får vistas i skolan även på lovet…

   1. Jo det förstås, nu för tiden är det ju så… när jag var liten på 80-talet så var jag o mina syskon ensamma hemma när mamma gick till jobbet på sommaren. Det skulle ju aldrig gå idag.

 24. Ja men precis så är det. Nu har jag snart gjort två av mina åtta veckor och börjar återhämta mig lite efter tröttheten, el kanske jag nästan är mitt i den….

  8 veckor kanske blir liite för länge, el iaf om jag i te hade två små under tre år… Dessutom är vi hemma båda två, alla fyra tillsammans hela juli-augusti. Skönt, självklart och kanske liite lyxigt!

 25. Hahaha, kul, exakt så tänker jag med!!! Och så får jag lite ångest över att jag aldrig blir nöjd fast jag egentligen nog är det 🙂 känns liiite bättre när jag läste att du tänker så oxå, då är det inte så himla hemskt för jag tycker att du har ett drömjobb, men allt har väll en vardag 😉 jag ska vara nöjd nu bestämmer jag. Punkt.