Kladdig klassiker

I senaste numret av Damernas Värld medverkar jag och tre andra kända matprofiler (Leila Lindholm, Ebba von Sydow och hovets stjärnkock Stefano Catenacci) med våra bästa recept på kladdkaka. Jag bjuder på kaka med vit choklad, lime och vallmofrö. Supersomrigt och gott. Vi hade en riktigt fin dag i studion med proffsiga makeupartisten Mia Högfelt och fotografen Charlie Drevstam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

58 kommentarer på “Kladdig klassiker”

 1. Varför Stefano är den enda som inte har vanliga kläder utan kockkläder på sig är det enda jag tänker när jag ser bilden.

  1. Tänker genast på genusfotografen och hans analys av mästerkocken i köket, och att samma sak upprepas här, om än i mindre och mildare skala…

   1. Jag också. En yrkesman i sin yrkesroll tillsammans med tre kvinnliga prydnader i vackra klänningar. Varför står inte tjejerna också med varsin bunke och visp?

   1. Leila Lindholm är förvisso en snygg tjej som är bra på att baka, men hon är även kock! 🙂

  2. Bra fråga! Jag vet faktiskt inte, vi fick bara instruktioner om att klä oss i ljusa kläder och jag hade faktiskt inte en tanke på detta när vi fotade. Men du har onekligen en poäng! Jag tycker dock att det hade känts konstigt att stå i kockkläder eftersom jag inte är någon kock och aldrig haft på mig en kockklädsel – detsamma gäller nog för Ebba skulle jag tro. Men absolut…detta får mig att fundera ett varv till!

   1. Väldigt intressant fråga. Jag reagerade inte heller på detta när vi fick en smygtitt förra gången. Förstår att du och Ebba kanske inte känner er hemma i kock-kläder då ni inte har det yrket, men Leila är ju kock, så då kan man ju undra varför inte hon har kockkläder, alternativ varför inte Stefano har snygga privata kläder. Jag undrar verkligen vad tanken är bakom det. Om det finns någon..

    Hur som helst! Vita chokladkladdkakan med vallmofrö och lime, låter som något to-die-fore! Skall verkligen testas!

 2. ja varför är inte stefan också tillpiffad och finklädd kan man undra. hur tänkte damernas värld där?

 3. Säkert ett fint reportage i sig, men har vi inte sett det där förr? Uppiffade damer och en man med bibehållen status i kockkläder…

 4. Jag undrar mest vems hand det är som sticker ut från mitten av tidningen.. Ägg på löpande band.. 😛

  1. Bra iakttagelse! Var kommer handen från och hur kunde den hänga med ända till tryck utan att upptäckas?

   1. Det är Ebbas hand förstås. Hon assisterar Leila i bakningen och jag antecknar receptet

 5. Nja, Ebba är nog ingen bagare. Det har vi sett i gokväll att hon mest klan-
  tar sig när hon ska hjälpa till. Hon tyckte till och med att det är ovanligt att använda gelatin…

  1. Men hörru – vilken otroligt onödig och sur kommentar. Du kanske har missat att Ebba precis gett ut en kokbok som säljer som smör i solsken? Här är rubriken inte “bagare” utan matprofil.

 6. ja vad märkligt att ni inte verkar ha reagerat på stylingen i denna bild, eller finns det någon smart tanke med att han har kockkläder och ni är “piffiga”?

 7. Hej! I senaste numret av tidningen lantliv har de ett påslakan som ser ut som Bertils tapet! Det tyckte jag var lite kul!

 8. Två av mina verkliga favoriter på en och samma bild, Leila och du Clara! Ebba vet jag inte mycket om och Stefano känner jag inte till alls. Jag får helt enkelt köpa mig den där tidningen.

 9. Ser att det är många fler än jag som reagerat på stylingen av fotot! Awesome!! Det händer grejor i världen!
  Bilden är absolut en bra sådan men eftersom alla,som skrivet, är kända matprofiler kanske det vore mer passande alla/ingen haft kockutstyrsel?

 10. Jag reagerade bara på att bilden var väldigt läcker. Tycker det ser snyggt ut, alla ser ut som sig själva. Nu vet jag ju som sagt inget om Stefano men det kanske är han när han är som sig själv mest och så var kläderna dessutom ljusa som ni hade fått instruktioner om att klä er i.

 11. Mums! Jag har bett min pojkvän i sverige att köpa den åt mig eftersom jag är utomlands just nu – jag måste testa din vit choklad kladdkaka!

 12. GÅR nog nästan inte att komponera en bild som ligger mer fel i tiden än denna. Snacka om dålig fingertoppskänsla 🙂

  1. Tyvärr verkar damerna på bilden nöjda (om än omedvetna?) annars hade de väl inte fullföljt uppdraget? Claras utläggning om det hela handlar ju till stor del om hur fantastiskt det var med sminket… Ebba och Clara bygger ju mycket av sitt varumärke på just utseende/kläder/yta, så varför skulle de ha reagerat eller varit missnöjda? Trots att Ebba har gett ut en kokbok som säljer som smör betraktas nog inte hon av gemene man som en matprofil. Det gör ju inte Clara heller. De är helt enkelt duktiga, uppskattade och kända p g a andra insatser/färdigheter. Leila är väl den enda av de fyra som bygger sitt kändisskap på BÅDE utseende/yta och att hon är fantastiskt duktig vid grytor och degbunkar. Stefano har kanske aldrig länt något behov av att “sälja sig själv” genom utseende. Han har kunnat göra det genom matlagningen enbart.

   1. Jag ser inte varför vi inte skulle vara nöjda med hur vi själva ser ut? Vi är väldigt fina allihop. Och det är så här både jag och Leila och Ebba ser ut når vi gör offentliga framträdanden. Så ser inte Stefano ut – och behöver inte se ut. Han är ju man! Kanske borde vi ha haft synpunkter på det faktum att en av oss har andra arbetskläder än majoriteten av oss har på bilden. För det är just det som de handlar om. Att vi har helt olika arbetskläder. Vilket förstås har att göra med våra olika yrken men också kön. Men att det sedan skulle avspegla sig i vår eventuella kompetens inom området, som du antyder. Det tycker jag om något, är ett uttryck för patriarkatet. Jag hävdar min rätt att bli tagen på allvar trots att jag inte klär mig i manlig kockuniform. Jag ÄR en matprofil. Jag har spelat in över 45 egna matlagning och pysselprogram för P4. Jag har kreerat recept på den här bloggen i närmare sex år. Att man jobbar med yta betyder inte att det man gör är ytligt.

    1. Varför lägger du ord i min mun jag inte yttrat? Jag skriver i te att NÅGON av er tre kvinnor är ytlig för att ni jobbar med yta. Jag förklarar bara vad jag ser, att tre av de fyra madverkande i reportaget har valt att jobba (även) med yta och det avspeglar sig i reportaget, något en del av dina läsare funnit provocerande. Var skriver jag att ni inte ska inte ska vara nöjda med era utseenden (eller att ni inte är fina. Har jag någonstans skrivit att det är viktigt att vara fin, eller är det din egen värdering?) att det är något “fel” på era arbetskläder, att du inte “är en matprofil”? Jag skrev bara att jag tror att varken du eller Ebba betraktas Som matprofiler i första hand. Jag skriver heller ingenstans att er kompetens avspeglar sig i era kläder. Varför fick inte svaret på min kommentar vara kvar? Där någon skrev något i stil med “och där kom den bästa analysen”. Jag skriver ingenstans att Stefanos sätt att marknadsföra sig själv är mer rätt elle finare eller att Leilas, ditt eller Ebbas är fel eller fult. Ni har väl lyckats alla fyra tycker jag, alla på era egna sätt. Och visst är det ett resultat av vårt patrialkala samhälle att kvinnor oftast får jobba hårdare/ på bredare front för att komma fram… Jag skulle önska att du läste min kommentar med andra glasögon så att du såg att den vare sig innehöll kritik mot dig, Ebba eller Leila.

     1. Då missförstod jag din mening “Leila är väl den enda av de fyra som bygger sitt kändisskap på BÅDE utseende/yta och att hon är fantastiskt duktig vid grytor och degbunkar” vilket fick det att låta som att Stefano å ena sidan är duktig vid grytorna och att Ebba och jag å andra sidan bara bygger kändisskapet på utseende och yta – vilket verkligen inte är sant. Men nu ser jag ju att det inte var så du menade, vi är alltså tämligen eniga =)

     2. nu ska vi såklart inte älta det här men ja clara, exakt så tolkade jag den meningen också och jag förstår inte riktigt hur det kan vara tänkt att den ska tolkas annorlunda?

 13. Å gud, kjolen din er fantastisk!! Er det mulig å få tak i den i butikk, eller er det en “one of a kind”?

 14. Åh, verkar fantastiskt gott – du är så duktig! Men en fråga, varför är kvinnorna klädda i klänningar medan mannen har på sig en kockustyrsel? Känns… njaaaeee.

 15. Noget der undrer mig i denne debat – hvorfor er det mindre fint og rigtigt at have en flot kjole på end kokke-kostume?

  1. Det är väl inte mindre fint och riktigt (snarare finare), men det får det att se ut ut som om mannen är med i egenskap av yrkesman och expert medan kvinnorna är med i egenskap av att vara snygga.
   Han framställs som proffs och de som prydnader, och det är fel när de faktiskt alla är med för att de är proffs på att baka.

 16. Det ser faktiskt lite enfaldigt ut med Ebbas pose. Handen under hakan likt en engelsk överklasslady som bara väntar på att dåna:)

 17. alltså väldigt intressant debatt.
  ännu mer intressant hur alla (inklusive jag själv innan jag kom på det) skyller/puts the blame on, DIG, alltså kvinnan, samtidigt som man i denna debatt tycker att repotagebilden MISSGYNNAR dig, kvinnan.

  bruden ska då alltid få skuld för sitt sätt att falla offer för patrikariatet. suck och stön.

  ni ser i alla fall sjukt nice och inspirerande ut hela bunten. trisst att man inte bor i sverige, annars hade jag huggt tidningen från hyllan på studs.

 18. Jag reagerar på exakt samma sak som så många andra här: hur blev det såhär? En man i traditionella arbetskläder för en kock och tre piffiga damer vid hans sida…Visserligen stämmer det att det endast är två av fyra som “är” kockar egentligen, men om man nu skall skriva om “matprofiler” borde väl alla åtminstone på bild kunna utstråla just detta? Visserligen sitter inte kompetensen i arbetskläderna, eller i kläder överhuvudtaget, och det är ju också en debatt som bör föras parallellt med genusdebatten/jämställdhetsdebatten. Man skall kunna tas på allvar oavsestt ytstyrsel. Men, med tanke på hur vårt samhälle ser ut, och hur debatten gått, inte minst på denna blogg, blir jag uppriktigt besviken och upprörd över det faktum att ingen av de tre begåvade, smarta och, enligt min uppfattning, genusmedvetna kvinnorna reagerade på det faktum att bilden fullkomligt osar könsstereotyper.

  1. Varför är du bara besvikna på oss kvinnor? Är det alltid kvinnor som ska ta ansvar för att bryta mot patriarkatet? Hur kan DU som menar att du själv är genusmedveten, så totalt lägga hela skulden/ansvaret på de tre kvinnorna i bilden utan att med ett ord granska vilket ansvar andra närvarande hade/har?

   1. Jag lägger definitivt inte hela ansvaret på kvinnor! Det har jag inte sagt och som jag också (kanske för kort) sade, “hur vårt samhälle ser ut, och debatten gått” syftar jag ju på att ni/vi definitivt inte är ensamma om det. Men, som jag också sade i min kommentar har jag läst de andra kommentarerna och där kunnat läsa att både du och Ebba (någon kommentar av Leila har jag dock inte fått ögonen på, givetvis konstaterat utan kritisk underton) sagt att ni inte reagerat på det i given situation. Med det vill jag inte lägga hela ansvaret på er – definitivt inte. Jag undrar bara hur det “slant” förbi (?). Med det sagt hade jag gärna också vetat hur alla andra tänkte i situationen, men jag har inte sett någon kommentar från någon/några andra och har därmed inte frågat dem. Det jag blir mest besviken och upprörd på är därmed hur blinda vi blir för vårt samhälle med alla dess koder och sociala, ekonomiska, politiska, klass- och könsbundna stereotyper och förväntningar. Kalla det vad du vill.
    Att kämpa i ständig uppförsbacke är inte roligt och jag anser att vi bör stötta varandra istället för att kritisera varandra. Min kommentar var kanske något klumpigt/flummigt formulerad – för jag är inte besviken på er “på det sättet” om du förstår vad jag menar (?), utan jag är besviken på situationen i sig. Jag undrar vem som egentligen skall krossa patriarkatet ifall detta förbigår medvetna kvinnor som du själv och Ebba. (Alltså de två jag sett uttrycka sig här.) Men, åter igen, det är inte endast och enbart ert ansvar – att påstå något sådant vore ju att skjuta sig själv i benet.

 19. Det blev visst en väldig debatt här gällande den där kock utstyrseln. Men man behöver inte ta precis allt på blodigt allvar, det är för ett tidningsreportage för guds skull! Jorden kommer inte att gå under, och alla människor är fortfarande lika mycket värda. Så sluta att haka upp er på kläderna, och skruva ner den där klassiska svenska avundsjukan. Jag är så trött på människor som hittar fel överallt och som bara är tvungna att påpeka det.