Nästan vitt

Den vanligaste inredninsmyten som finns är att det är så himla enkelt och bra att inreda med vita väggar. Det tycker inte jag. Jag har haft hela huset vitmålat under några år och det är nästan omöjligt att få det hemtrevligt. Det krävs verkligen fingertoppskänsla för ljussättning, möblering och textilier för att få det att svänga. Annars blir det bara väldigt…platt. Det är betydligt enklare att köpa en svindyr cool tapet och smälla upp på väggen. Då kan man ställa dit vilket skitmöblemang som helst och det ser ändå exklusivt ut.

Nu kan det ju vara så att man inte direkt gillar färger och mönster, utan vill ha en ljus och “vit känsla”. Då finns flera genvägar. Jag har till exempel valt att måla många rum i ljusa nyanser. Färger som i vissa ljus upplevs nästan som vita och i andra ljus mer färgstarka. I sovrummet har jag en ljusgrå nyans, i hallen en ljust grönblå nyans från Colorama som heter Bris och i arbetsrummet en svagt smutsrosa nyans som heter Tyll. Fortfarande väldigt ljust och sobert men samtidigt skänker det lite mer värme och karaktär än helvita väggar….bara ett litet tips sådär på måndagskvällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “Nästan vitt”

 1. Min älskade far brukar säga att vissa hem känns som sjukhussalar, helt sterila. Så visst krävs det textiler och känsla när man har ett vitt hem. Jag tycker att du har helt rätt, vitt är en svår färg.

 2. Håller med! Färg ska det vara. Hemma hos mig har vi himmelsblått, lindblomsgrönt, gräddgult och ljusgrått.

 3. Vi har valt att måla alla väggar på mellanvåningen vita, men då vi har mörka möbler, mycket tavlor och ekluckor i köket, blir det ju aldrig lika platt. (Sovrummet fick en fondtapet med bladslingor också…) Men högblanka släta köksluckor hade aldrig gått hem hos mig. Det får mig att tänka på patologen.

 4. Vimplarna gillar jag skarpt.
  Härligt att höra att det är svårt att skapa hemtrevlighet med vita väggar. Det har jag alltid tyckt 🙂

 5. ALLTSÅ! Du läser mina tankar! Ska precis flytta (till Umeå, faktiskt!) och har varit i valet och kvalet över vitt/pastell – och tänkte då på din rosa fina i arbetsrummet och skulle fråga vad den hette. Vilken grej!

 6. Jag håller helt med om pasteller istället för vitt. I mitt rum när jag bodde hemma hade jag rosavitt och det var superfint. Ljusgrått, ljusrosa och ljusgult är favoriter hos mig liksom lite starkare gult och olivgrönt dock ej fullstarka utan mörkare men ändå pastell.

 7. Jag har valt färgen Tyll i vårt badrum tillsammans med stora rektangulära mörkbruna klinkerplattor och brunsvarta möbler. Det blev hur fint som helst tycker både vi som bor här och de som har sett vårt renoverade badrum, fast när jag har berättat att jag inrett i rosa och brunt höjer folk på ögonbrynen… :o)

 8. Jag måste gå emot dig på denna punkt! Vi har vita väggar i vårt hem, överallt! Men vi har valt att möblera med mörkare möbler , färgglada konstverk och smaragdfärger på textilier. Inte alls krystade val av inredning utan snarare naturligt efter vår stil. Blir det platt så kanske man har platt smak…? Väljer man att kombinera det vita med fina kontraster från början så blir det inte platt utansnarare rum att byta fritt mellan färger.

  1. Jag har inte sagt att det måste bli platt. Jag säger bara att det är svårare. Men det är väldigt fint om man lyckas

 9. Jag håller med att man får mycket “gratis” med inredningen om man har färgade väggar. Jag bor dock i hyresrätt och inom hyresvärlden verkar det finnas någon policy att om alla är liiite missnöjda så blir det rättvist.

  1. Jag bor också i hyresrätt och har målat mitt lilla kök rött. Ofta går det bra att måla (om än inte i extrema färger) om man frågar snällt och det ser fackmannamässigt ut 🙂

 10. Det är kanske ingen myt bara för att du inte tycker det, men jag förstår verkligen vad du menar med att allt inte blir bättre bara för att man målar vitt. Fast i vårt hus blev det verkligen det. Vi flyttade in på 73 kvm med lågt i tak och de flesta väggarna var tapetserade med gula tapeter och trätt kring dörrar och fönster lackade så där så det ser nästan rosa ut. Det var hemskt. Men idag är alla väggar målade vita, och alla lister likaså. Äntligen går det att andas i huset! Äntligen känns det som vårt sommarparadis trots att vi bor i en sommarstuga året runt!

 11. I like having white backgounds becauase the furniture and art I have is very rich in detail. I think its important though that everyone creates their personal style. A home should depict who you are, where you have been and in its own way speak for you.

 12. Färger, absolut! Men jag trivs bäst när man använder dom på textil, möbler mm, och låter resten vara vitt! Dock gillar jag verkligen dina färgval, modigt att våga något annat än vitt, och snyggt är det!

 13. Vita väggar är snyggast!
  Gärna en bruten färg som ger intyck av att vara en varm vit nyans. “Julias vita drömmar” är exempel på hur man lyckas med vita väggar i sin inredning.

 14. Det är nog väldigt beroende på vad man har att måla.

  En villa från 1920 blir såklart kall om man målar allt vitt. Men bor man i en modern lägenhet med öppen planlösning ger allt annat än helt vitt lätt ett smutsigt och stökigt intryck.

  Ditt hus tycks definitivt göra sig bra i kulör, men det är ingen myt att vitt i regel skapar lugna, oplottriga miljöer!

 15. O jag som tänkte att det skulle bli vitt i höst 😉 Vi har ett 70-tals hus som mest går i brunt. Brun tapet, brun heltäckningsmatta, obehandlad panel…o sen med noll inredningstalang. Vet inte riktigt hur jag ska göra. O inte vill jag att det ska kosta en massa. Jag tänker mig att din bok har massor av idéer. Jag väntar på att den dimper ner i postlådan innan jag sätter igång 🙂