Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Garp och hans värld av John Irving. Satt uttråkad framför datorn och väntade på modemet (!) och sträckte ut handen och fick fatt i en rosa pocketutgåva. Början var så fruktansvärt bra så jag kunde inte låta bli att fängslas. Den bokupplevelsen cementerade mitt bokintresse.  Kan böcker vara så här bra?

Bok som förändrat mitt liv mest: När min syster fyllde år och fick Fittstim i present. Jag snodde den och läste den före henne, ca 12 år gammal. Det var helt livsomvälvande och gav svar på så mycket jag undrat över och ställde ännu fler frågor. Framförallt fick jag något att hänga upp livet på.

Bok jag tycker är överskattad: Hypnotisören av Lars Kepler. Värre har jag nog aldrig läst. Den börjar så lovande men urartade helt. Obehaglig på ett dåligt sätt.

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med: Camilla Läckberg, för hela den här det är kul att hon är kvinna och sopar mattan med gubbarna. Men det går inte. Intrigerna är hopplöst platta och dialogen är…inte bra. Men som person verkar hon väldigt rolig.

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom: Blonde av Joyce Carol Oates. Jag borde ju tycka om den, men jag kommer aldrig förbi de första 150 sidorna. Ska jag kämpa vidare?

Författare vars böcker är underskattade: Lisa Marklunds böcker. Hon skriver också lätsamma deckare (som Läckberg ovan) men med en helt annan kvalla. Jag älskar verkligen beskrivningen av Annikas vardagsliv och äktenskapsproblem. Det är största behållningen.  Lisa Marklund är en av få författare som skriver bra sexscener dessutom, som aldrig blir töntiga.

Jobbigaste bok jag läst: När jag läste litteraturvetenskap och skulle plöja Odysseus på bara några dagar. Annars tycker jag att “Låt den rätte komma in” var hemsk. American Psycho var ännu värre. När jag läste den drömde jag mardrömmar och fick för mig att jag höll på att bli sinnessjuk. Dåligt betyg alltså.

Läser helst: Gamla klassiker. Om rika fruntimmer som är olyckligt kära och förlorar sin heder och behöver luktsalt.

Önskar att jag läste mer: Modern litternatur. Nya böcker.

Bästa barnboksförfattaren: Astrid Lindgren är ju lite givet så jag säger några andra. Maria Gripe, Ulf Stark, Roald Dahl och så gillade jag en serie som utspelade sig på 1800-talet i en rik familj på ett gods som hette typ Stjärneborg eller liknande. Tilltalade min romantiska sida.

Gillar jag inte längre som jag gillade förut: Deckare. Agatha Christie är ok men jag tycker att de flesta deckare är vämjeliga sedan jag fått barn. Jag har blivi mycket blödigare och fattar inte varför man sitter och snaskar i massa sjuka detaljer och otäcka grejer. Fy vale!

Roligaste bok: Munchausens äventyr som jag läste i mellanstadiet och bara dog av den finurliga humorn. Annars skrattade jag i somras gott åt Malin från Skaftnäs av Malin Wollin.

Bok som berört mig mest: Borta med vinden. Läste den i åttan och grät i en vecka när den var slut. Var på riktigt deprimerad över slutet.

Recencera din senast lästa bok: Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran. Sisådär bra. Fantastisk inledning, roliga slutsatser. Befriande humor men lite trälig mot slutet. Väldigt intressant inblick i hur långt efter Storbritannien är Sverige när det gäller jämställdhet.