Första vuxenboken jag lÀste och verkligen gillade: Garp och hans vÀrld av John Irving. Satt uttrÄkad framför datorn och vÀntade pÄ modemet (!) och strÀckte ut handen och fick fatt i en rosa pocketutgÄva. Början var sÄ fruktansvÀrt bra sÄ jag kunde inte lÄta bli att fÀngslas. Den bokupplevelsen cementerade mitt bokintresse.  Kan böcker vara sÄ hÀr bra?

Bok som förÀndrat mitt liv mest: NÀr min syster fyllde Är och fick Fittstim i present. Jag snodde den och lÀste den före henne, ca 12 Är gammal. Det var helt livsomvÀlvande och gav svar pÄ sÄ mycket jag undrat över och stÀllde Ànnu fler frÄgor. Framförallt fick jag nÄgot att hÀnga upp livet pÄ.

Bok jag tycker Àr överskattad: Hypnotisören av Lars Kepler. VÀrre har jag nog aldrig lÀst. Den börjar sÄ lovande men urartade helt. Obehaglig pÄ ett dÄligt sÀtt.

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med: Camilla LĂ€ckberg, för hela den hĂ€r det Ă€r kul att hon Ă€r kvinna och sopar mattan med gubbarna. Men det gĂ„r inte. Intrigerna Ă€r hopplöst platta och dialogen Ă€r…inte bra. Men som person verkar hon vĂ€ldigt rolig.

Klassiker jag hÀvdar att jag lÀst men aldrig tagit mig igenom: Blonde av Joyce Carol Oates. Jag borde ju tycka om den, men jag kommer aldrig förbi de första 150 sidorna. Ska jag kÀmpa vidare?

Författare vars böcker Àr underskattade: Lisa Marklunds böcker. Hon skriver ocksÄ lÀtsamma deckare (som LÀckberg ovan) men med en helt annan kvalla. Jag Àlskar verkligen beskrivningen av Annikas vardagsliv och Àktenskapsproblem. Det Àr största behÄllningen.  Lisa Marklund Àr en av fÄ författare som skriver bra sexscener dessutom, som aldrig blir töntiga.

Jobbigaste bok jag lĂ€st: NĂ€r jag lĂ€ste litteraturvetenskap och skulle plöja Odysseus pĂ„ bara nĂ„gra dagar. Annars tycker jag att “LĂ„t den rĂ€tte komma in” var hemsk. American Psycho var Ă€nnu vĂ€rre. NĂ€r jag lĂ€ste den drömde jag mardrömmar och fick för mig att jag höll pĂ„ att bli sinnessjuk. DĂ„ligt betyg alltsĂ„.

LÀser helst: Gamla klassiker. Om rika fruntimmer som Àr olyckligt kÀra och förlorar sin heder och behöver luktsalt.

Önskar att jag lĂ€ste mer: Modern litternatur. Nya böcker.

BÀsta barnboksförfattaren: Astrid Lindgren Àr ju lite givet sÄ jag sÀger nÄgra andra. Maria Gripe, Ulf Stark, Roald Dahl och sÄ gillade jag en serie som utspelade sig pÄ 1800-talet i en rik familj pÄ ett gods som hette typ StjÀrneborg eller liknande. Tilltalade min romantiska sida.

Gillar jag inte lÀngre som jag gillade förut: Deckare. Agatha Christie Àr ok men jag tycker att de flesta deckare Àr vÀmjeliga sedan jag fÄtt barn. Jag har blivi mycket blödigare och fattar inte varför man sitter och snaskar i massa sjuka detaljer och otÀcka grejer. Fy vale!

Roligaste bok: Munchausens Àventyr som jag lÀste i mellanstadiet och bara dog av den finurliga humorn. Annars skrattade jag i somras gott Ät Malin frÄn SkaftnÀs av Malin Wollin.

Bok som berört mig mest: Borta med vinden. LÀste den i Ättan och grÀt i en vecka nÀr den var slut. Var pÄ riktigt deprimerad över slutet.

Recencera din senast lÀsta bok: Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran. SisÄdÀr bra. Fantastisk inledning, roliga slutsatser. Befriande humor men lite trÀlig mot slutet. VÀldigt intressant inblick i hur lÄngt efter Storbritannien Àr Sverige nÀr det gÀller jÀmstÀlldhet.