Bloggskolan

Jag är så himla glad att kunna berätta om en nyhet jag i dag lanserar med bloggaren Frida Ramstedt (Trendenser) och Fil. Dr Annakarin Nyberg, internetforskare. Nämligen Bloggskolan. Jag och Frida driver två av Sveriges äldsta och största bloggar och har byggt våra företag kring dem. Eftersom bloggandet nästan blivit som en folkrörelse och massor av unga kvinnor ägnar sig åt att skriva och läsa bloggar vill vi hjälpa dem att ta sin hobby vidare och proffessionalisera den. Så vi har startat en bloggskola! En virtuell kurs med både filmer och texter som hjälper den som vill starta en blogg, eller redan har en blogg som man vill utveckla. Passar både för hobbybloggare och blivande proffs. Ja, alla som vill tillägna sig lite mer infomation om bloggvärlden och hur man tar sig fram där.

Politiker satsar stora pengar på att få unga kvinnor att starta företag. Ibland hör man hur folk fnyser över bloggvärlden och de kvinnor som rör sig där, men faktum är att i bloggvärlden startar kvinnor företag alldeles av sig själv, med spelregler som de själv satt upp. För idén om en virtuell bloggskola har Innovationsrådet tilldelat oss 50 000 kronor.

Några av de frågor vi besvarar i Bloggskolan handlar om hur man drar gränsen mellan det personliga och privata, hur man driver trafik till sin blogg, hur man gör sig hörd i sorlet av alla andra som vill höras på nätet och hur man kan tänka om man vill omvandla sin besöksstatistik till kronor och ören och starta företag med basen i sociala medier? Hoppas ni ska gilla den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

80 kommentarer på “Bloggskolan”

 1. Det låter jättebra, men 50 000 kr? Det är ju ingenting i projektsammanhang av den här sorten, vad kan det vara, 10 arbetsdagar? Alltså fem var för dig och Frida? Hoppas ni ändå lyckas göra något bra och fint av det och hoppas satsningarna blir större i framtiden.

  1. Ja, men de tar 249kr för “boken” som man då har tillgång till i 60 dagar(?!). Rena ockerpriset. Det är att sko sig på unga tjejer…

   1. Jag tycker verkligen inte att 250 spänn är ockerpris. Det kostar 500 kr att klippa sig, 1000 kr till om man ska färga, x antal hundra att ta en taxi osv osv i oändlighet. Varför ska Clara och Frida jobba gratis? För att det är en tjänst som vänder sig till specifikt tjejer och då ska det idkas välgörenhet eller betalas med en länkning? Fattar verkligen inte ditt resonemang.

     1. Det får gärna kosta, men inte 249 kr om man har tillgång till texten i enbart 60 dagar. Däri ligger ockret. Vem har sagt att det ska vara gratis bara för att det är till tjejer? Lägg ner, läs om, läs rätt.

 2. Vilken himla bra idé!

  Tack för igår, jag är väldigt glad att jag fick träffa dig! Hoppas du kom hem ordentligt. Jag skrev lite om dig på min blogg, har självklart länkat hit. Kram!

 3. Men allvarligt – 249kr för “boken” och tillgång till den i 60 dagar(?!). Rena ockerpriset. Det är att sko sig på (förmodligen mest) unga tjejer med förhoppningar…

  1. Och endast för tjejer? Det finns säkert en del killar också som håller på och de borde inte uteslutas. Bättre att tala om “hen som skriver blogg” då så får man användning för “hen” precis som det var tänkt, men för att inkludera också männen den här gången.

    1. Jaha, vad har det med saken att göra? Det kan säkert betyda andra saker på andra språk, utöver fornnordiska och engelska, men nu pratar vi ju svenska.

 4. Härligt! Jag kommer definitivt att köpa denna kurs, och jag tycker verkligen inte att 249 kr är ockerpris! Finns nog en hel del annat som många lägger pengar på i onödan, detta är ju en investering som faktiskt kan bidra till att generera lite pengar i framtiden.

  Bra jobbat tjejer!

  1. Håller med! Hade det varit en kurs på t.ex. Medborgarskolan hade det kostat det tredubbla, och dessutom inte varit tillgängligt för alla. 250:- är ju som en vanlig bok. Gäller bara att köpa den i rätt läge, så att man har tid att lägga ner en massa extra arbete på bloggen.

   1. 249 kr är som att betal för en bok, kanske till och med lite billigare – jag har många gånger köpt böcker som är dyrare. Skillnaden är att jag får behålla den, och kan läsa om den om ett år igen om jag vill, eller ge bort den eller sälja den vidare – inte bara ha till gång att läsa den i 60 dagar.

 5. Låter som ljuv musik i mina öron. Min blogg börjar växa sig stor nu och min lilla butik har börjat sälja mycket nu så här i julkuddetider… Men… Jag känner mig oxå splittrad. Just det där med gränsen mellan professionell blogg och det privata. Balansen mellan hem, jobb, blogg och webshop. Just nu känns det som om allt äter mig med hull och hår. Skulle jättegärna signa upp på en bloggkurs nu på en gång! När startar ni?

  1. Nu 🙂 Välkommen! Det är dock jättehård belastning just nu pga hård trafik. Det kan hända att du får vänta en stund på att sidan laddas mao… Lycka till!

 6. Jag är stor beundrare av dig Clara för allt du tar dig för. Själv är jag inte purung (allt är relativt) men jag rycks ändå med i din blogg och det du gör.
  Din kreativitet är ju så fantastisk och företagsamheten du har.
  Jag ska följa bloggskolan. Det är inte försent för gamla hundar att lära sig sitta – eller hur?
  Lycka till!
  kram
  Fia

  1. Är det för unga kvinnor? Viktigt för mig att få den frågan besvarad. Inkludera begreppet ung i dess totala förklaring. Kram och kör hårt.

 7. Så jäkla bra! Precis vad någon som jag behöver, om tre år är jag “färdigutbildad” illustratör och visuel kommunikatör och ska helt plötsligt stå på egna ben och frilansa. Men jag hoppas att om jag jobbar på min blogg så ska den hjälpa mig att synas bättre och liksom lite ge mig en schuss på vägen. Typ “hej här är jag, titta på allt jag kan göra, anställ mig!”
  Tack Clara!

 8. Helt fantastiskt bra! Så kul och spännande!
  Heja er! Och heja er att ni fått lite pengar för att göra detta och heja dem som ansåg att detta är något att stödja!
  Fler “Claror” åt folket! = )
  Kram Åsa

 9. Fantastiskt och ett spännande initiativ. I sammanhanget är 249 kr billigt och det är väl frivilligt? Inget är gratis här i livet och med tanke på hur mycket pengar många unga flickor lägger på skönhetsartiklar och kläder, så tycker jag att dessa 249 kr är en investering i ett eventuellt framtida företagande. Lycka till!

 10. Mycket intressant! Men just nu går det inte att läsa om Bloggskolan, all text bara grötar ihop sig. Antar att det är fler än jag som är nyfikna och intresserade =)
  Återkommer till Bloggskolan när det lugnat ner sig lite.
  Lycka till!

 11. Hoppas att bloggskolan kommer finnas kvar ett bra tag för just nu känns 60 dagar rent stressande, men till våren skulle det sitta fint. Har massa olika intressen men vet inte hur jag ska knyta ihop det till just EN blogg. Sedan skulle mitt företag ha nytta av en blogg men så är jag tveksam till hur privat det då eventuellt blir. Hmmm…
  Ska nog önska mig bloggskolan i julklapp:) En klapp som inte behöver leda till onödig konsumtion.
  Sedan vill jag ta upp en grej som rör inlägget Highschool (från 1/11 tror jag): jag kände igen mig i din text och förutom att jag sedan dess ibland kan bli onödigt ledsen och känslig när jag får höra onyanserade kritiska röster så har jag länge varit fundersam över hur jag kan försöka låta ev. egna barn få en annan upplevelse av tonårstiden. Nu väntar jag mitt första barn och vi letar hus. Vilka spår det satt med otrygghet i skolmiljön när jag nu tvekar inför vissa orter pga skolor och invånarnas sammansättning. Vill bo i en by/omgivning som är tillåtande och blandad. Vilket svårt/avgörande val vi står inför! Hur skyddar och stärker vi barn och ungdomar från detta?
  Kan jag få hjälp med lite kloka råd och verktyg hur jag kan tänka/agera i detta? Tack på förhand:)

 12. Hej Clara!

  Har försökt köpa kursen under nån timmes tid nu, men all text på sidan grötas ihop så det går inte att läsa…vet inte vad som är fel..?

 13. Det här intresserar verkligen mig. Jag har BESTÄMT mig för att satsa på bloggen och få den större. Men jag kan knappt se vad det står på sidan och när jag ska som jag tror det står “bläddra” så händer ingenting 🙁

 14. Åh, jag vill också veta mer, men jag får bara upp all text dubbelt på sig själv och det är helt oläsligt. Vad kostar kalaset försökte jag ta reda på…

 15. Hur bra idé som helst! Vill läsa ALLT. Dock tycker jag faktiskt att det känns konstigt att betala 250 kr för något man bara får “låna” i 60 dagar. Hade det varit en fysisk bok – absolut, då hade jag köpt. Som student är man inte så rik tyvärr, och att betala för något som bara finns på nätet har jag aldrig gillat. Men släpps den som bok – absolut!

 16. Nu tänker jag vara obekväm och fråga: finns inte risken att man gör pengar på unga tjejers drömmar? Hur lär man sig att bloggen inte blir så stor som man trodde, att man ska satsa mindre tid på den, att man inte har det i sig? Finns det så mycket utrymme för mer pyssel- och livsstilsbloggar egentligen? Som bloggare har jag börjat läsa Bloggkommentatorerna och lärt mig att det finns väldigt många märkliga bloggar och att de bloggar jag har läst har varit stora undantag egentligen. Och följande recept för framgång verkar ju funka bra: 1) var en kändis eller känn en kändis 2) var självutlämnande 3) var drastisk och/eller vulgär
  Nu tror jag ju absolut inte att det är den typen av bloggande som ni lär ut 😉

  1. Hm. Jag tänker väl dels att bara för att det finns många som redan är framgångsrika inom samma genre, så betyder det ju inte att en själv kommer att misslyckas. Popmusiker, till exempel, finns det ju gott om, och marknaden verkar inte bli mättare. Och precis som med bloggar, så kan jag som konsument uppskatta, gilla och konsumera flera samtidigt. Visst, det finns en risk att man misslyckas, men känns det i magen att bloggandet är någonting man tror på och vill jobba vidare med, så är det himla skönt att det finns någon som kommer med hjälp.

   Sen finns det ju väldigt många böcker där ute om hur man blir framgångsrik inom olika områden. Varesig det är på börsen, inom fotografi, i sin komma-i-form-resa eller i sitt föräldraskap, så höjs ju knappast någon kritik kring att dessa författare tjänar pengar på konsumenternas drömmar. 🙂

   1. Risken att man gör pengar på unga kvinnors drömmar är ju ingen risk här, det är ett faktum. Många andra som gör också, men man ska inte försöka få det att låta som om man gör dessa unga kvinnor (killar?) en tjänst. Det är för att tjäna pengar, annars hade man gjort det gratis. Det är inte fult att tjäna pengar på sina kunskaper (eller vad man ska kalla det, ibland har nog vissa bara haft flax and good for them!) men det är det däremot att segla under falsk flagg.
    Jag är själv företagare sedan mer än 10 år och jobbar inte gratis, men det retar mig som fasen när man ska smyga med att det är pengar man vill tjäna och försöker få det till att man gör det av sin goda vilja. Då försöker man sko sig, och det är skillnad på att sko sig och vilja tjäna pengar ärligt. Och jag vidhåller att, att få betala bokpris för något man bara får behålla i 60 dagar kan jämföras med ocker.

   2. Men popmusiker: i min årskurs fanns det sju band (bara killar!!!) när jag gick ur gymnasiet. Ett band var riktigt bra och hade lite framgång, men lyckades i slutändan inte heller. En blev jurist och värnar idag om skivbolagens intressen (!). De andra banden hade jättedyra instrument men ingen vidare talang. Men de förlorade nog inte så mycket på det heller. Värst var det nog för bandet som var nära att lyckas.

  2. Jo men det är ju inget som bloggskoleproducenterna hymlar med- de säger ju själva att de “slår mynt av pynt och praliner”. Mer tydlig än så kan man knappast bli. Även om det är sagt med glimten i ögat, så är det ändå så de marknadsför sig.

 17. Hej! Lysande idé, men den funkar inget vidare i mobilen. Det är där jag har möjlighet att läsa bloggar, själv blogga och förhoppningsvis i framtiden bli bloggproffs! 🙂

  Jag tror det är fler med mig som får utnyttja resorna till jobbet och liknande till sånt här, övrig tid går åt till jobb, familj och hemmet. Hoppas ni fixar till det!

 18. Bonsoir Clara!
  Riktigt bra! Precis vad jag letade efter! Jag är sjukt stolt över att vara kvinna i dessa tider! Vi gör det riktigt bra tjejer:) Fantastiskt att tänka på hur långt vi kan komma idag. Har precis startat min resa med bloggandet och ser fram emot spännande tider, då bloggen växer!

  Jag länkar ditt inlägg Clara:)
  Ha en fortsatt fin kväll!
  /Sassa Asli

 19. Tack, tack och TACK till dig bästa Clara, för att du (och andra människor) fullkomligen pepprar ur dig fantastiska idéer, initiativ och samtidigt är källa till så mycket inspiration! Det här kunde inte ha kommit lägligare; jag ska alldeles strax starta upp mitt företag och då kommer min blogg att bli en ganska stor del av det hela – så jag skrev såklart upp mig utan att blinka!

 20. Måste bara kommentera på alla reaktioner om att ni skulle sko er på unga tjejers drömmar… Många flickor må var unga och naiva men dock vuxna och myndiga. Vi gör våra egna val i livet. 249 kronor är absolut inget hutlöst pris. Det finns blogkurs på engelska som kostar mellan 800-900 kronor hos decor8 som är otroligt populär (något annorlunda upplägg av kurs kanske men ändå… in comparison). 249 svenska kronor… Kom igen, det är vad en pizzakväll med bio kostar ungefär. Inget att tjabbla om med tanke på allt arbete som ligger bakom. Go, Frida, Anna Karin och Clara. Go!

  Den erfarenhet och kunskap ni sitter med är värd vartenda öre för den som vill utveckla sitt bloggande. Sen ska man väl alltid komma ihåg att alla kan inte bli professionella bloggare. Precis som alla inte kan bli popstjärnor eller Pixar filmillustratörer, astronauter eller sjuksköterskor för den delen. För framgångsrik inom ett yrke blir man endast när man jobbar från hjärtat och med hårt och fokuserat arbete. Inget är gratis. Och dom unga flickor som tror att professionellt bloggande är ett flashigt och enkelt sätt att tjäna pengar på får nog ta sig en rejäl tankeställare. En bloggkurs gör ingen till superbloggare och rik på en natt. En bloggkurs lär dig något nytt och ger dig verktyg för att utveckla dig som person och bloggare. Sen är det upp till dig hur du beslutar att använda verktygen.

  PS Har fått boken idag i posten… Toppenfin Clara. Det jag gillar bäst efter min snabbtitt är att den inte är superstajlad. Den är verklighetstrogen. Och den är full av visa ord, tips, råd och små kul anekdoter. En bok för vem som helst oavsett förutsättningar. Mycket fin och väldigt mycket helt vanlig Clara. Och det är en komplimang ska väl tilläggas. Bra jobbat.

  1. Jag är en (möjligtvis den enda?) kritiker av det här upplägget. Tyvärr, svårigheten i att diskutera med människor oavsett om det är på internet eller i verkliga livet ligger i när de man diskuterar med bara läser och hör det de vill höra, och sedan postar ett svar utifrån det. Ingen i det här kommentarsfältet har påpekat att “boken”/kursen är dyr, att den ska vara gratis eller att andra saker i livet inte kostar. Jag har drivit företag som illustratör i över 10 år och är också kulturarbetare, i en av de svåraste branscher som finns, och det skulle aldrig falla mig in att jobba gratis. Inte heller att inte betala för mig. Men om man läser om de inlägg som jag skrivit så kanske man läser dem rätt. Det är inte fult att försöka tjäna pengar men fult att göra det under förespeglingen att man delar med sig genom sin goda vilja. Det är möjligt att det finns god vilja bakom, det kan man bara anta. Det är med säkerhet en önskan bakom om att tjäna pengar, på andras hopp. Vilket är helt ok, inget nytt under solen, men försök inte göra det till nåt det inte är. Och 249 kr för en lånebok är jävligt dyrt.

  2. Ursäkta, men ditt argument håller inte alls! Sofi Fahrmans bok “Bodylicious! – Så får du din drömkropp” kostar bara 165 kronoer och det var väldigt mycket diskussioner kring den. Man måste få fråga om ett erbjudande är omoraliskt oavsett pris (och det var bara en fråga). Ett problem var kanske att Clara pratade speciellt om unga kvinnor. Men just de kanske borde satsa på studier och jobb i större utsträckning än på att blogga professionellt vilket ju verkligen tar tid som jag har insett. Däremot om man har en växande eller större blogg så är det väl en annan sak. Jag ifrågasätter inte priset utan att det möjligtvis spär på vissa drömmar som kanske för de mesta är orealistiska.

  3. Jag håller med, 250 kr är verkligen inte mycket med tanke på hur mycket information boken innehåller. Trots att den “bara” finns på nätet. Jag kommer ha stor nytta av den! 🙂

 21. Det är märkligt att så många känner sig tvingade att kommentera det dyra priset. Omdu tycker kursen skulle vara intressant och verkar värd sitt pris så köper du den. Annars låter du bli. Precis som med allt annat. Den som säljer tar ut det pris den vill och vi andra väljer fritt efter det. Ingen jobbar gratis!

  1. Jag, å andra sidan, tycker det är märkligt att det finns de som väljer att kommentera kritiska inlägg trots att de fullständigt missat poängen med de kritiska kommentarerna…

 22. Efter att ha läst igenom allas åsikter en gång till, utan att svara på dessa så känner jag som följer.
  Tryck boken. Då är den värd 250 kr. Då köper jag den. Och jag vill väldigt gärna läsa den.

 23. Superbra! Jag fick massor av bra idéer och har verkligen börjat tänka över hur min blogg ska rikta sig. Mannen kom med mycket bra input och vi hoppas att vår blogg ska bli mer attraktiv för besökare i framtiden 🙂

 24. Vilken bra ide’! Först 50 000 för kvinliga företagare sedan tänka som en driven affärsman, Ta betalt för något som du bara får låna. Precis som ett bibliotek men med skillnaden att du både ger av dina skattepengar och betalar lånet. Bra jobbat, ni kommer att gå långt!