Sammanfattning

Gjorde du något 2012 som du aldrig gjort förut?

Ja massor. Jag skrev en bok till exempel. Och nu har jag snart skrivit en till!

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja. Eller inte föräldrar men på tjocken. Ett helt gäng av dem!

Dog någon som stod dig nära?

Ja, min älskade morfar. Jag tänker på honom precis varje dag och längtar efter honom. Jag längtar så mycket efter att vara liten och vara hos mormor och morfar och vara absolut trygg, älskar, uppskattad och efterlängtad.

Vilka länder besökte du?

Jag var två veckor i Spanien, annars var jag mest hemma. Förutom att jag kuskade Sverige runt och föreläste. Men det var bara roligt. Tycker att det är så kul att få se en massa små städer man bara läst om på geografin. Gillar att känna mig Sverige-allmänbildad. Fina dialekter får man höra också

Är det något du saknar år 2012 som du vill ha år 2013?

Nej faktiskt inte. 2012 har varit ett så himla bra år, i alla fall från sommaren fram till nu. Jag tror att det kommer bli ännu bättre vad det lider!

Vilket datum från år 2012 kommer du alltid att minnas?

När min morfar dog förstås. Och så den dagen, typ någon veka efter att min bok släppts då min förläggare ringde och sa att den redan sålt slut och skulle tryckas i en ny upplaga. Det var magiskt.

Vad var din största framgång 2012?

Att jag startade mitt produktionsbolag och såg till att pengarna räckte till hela familjens omkostnader. Jag tycker också att jag blivit så klok i år. Jag har vuxit fler meter. Dels börjar jag förstå mig själv med och mer, dels växer jag i min yrkesroll och har hittat en trygghet.

Största misstaget?

De gånger jag inte lyssnat på magkänslan och låtit folk köra över mig.

Bästa köpet?

Får man säga något så ytligt som en lockttång? Jag är jätteglad för den. Och för att jag hittade två bra vinterjackor och riktiga vinterskor för en gångs skull.

Vad spenderade du mest pengar på?

Huset i vanlig ordning.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Att släppa en bok. Att få kontrakt på en ny bok. Att känna att mina idéer bär och att jag lyckas med vad jag föresatt mig. Att jag träffade Annakarin och att vi jobbar så bra ihop. Att jag får fortsätta jobba med Erica och min syster. Jag har lärt mig så mycket i år

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2011?

“Jag bygger bygger upp och du river river ner…” tycker att det är så skönt att sjunga argt “DU MÅSTE FLYTTA PÅ DIG” när jag tänker på saker och personer om håller mig tillbaka. Det är en pepplåt.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Andra halvan var jag i alla fall mycket gladare än vad jag var under hela 2011. Jag landade och saker föll på plats. Tror att det är biologi också. Alla post-graviditetshormoner har nu lämnat systemet.

Vad önskar du att du gjort mer?

Träffa mina vänner.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Ätit socker

Blev du kär i år?

Ja!

Favoritprogram på TV?

Just nu är det dött lopp mellan Jakten på det perfekta livet och Historieätarna.

Bästa boken du läste i år?

Jag har inte läst så mycket men bästa läsupplevelsen hade jag i somras när jag fick läsa Brobyggarna av Jan Guillou, instängd på rummet i flera dagar med barnvakt. Det var som när jag var liten och hade sommarlov och inte gjorde annat än läste. I övrigt gillade jag verkligen del ett och två av Knausgårds Min kamp. Rekommenderar också Malin från Skaftnäs av Malin Wollin. Utfärdar dock en varning för ev urinläckage pgav skrattandet.

Största musikaliska upptäckten?

Att jag saknat att sjunga i kör och att jag verkligen verkligen vill ta sånglektioner igen.

Något du önskade dig och fick?

Vara frisk. Ett harmoniskt hem. Ett arbetsrum som är fint och inspirerande.

Något du önskade dig och inte fick?

Ja, flera saker. Men det som jag inte fick visade sig vara bra att jag inte fick, för det skapade utrymme för annat.

Vad gjorde du på din födelsedag 2012?

Tänk att det minns jag inte ens. Vad tusan gjorde jag? Måste kolla i mitt bloggarkiv

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Att anställt någon i mitt företag. Det får jag satsa på för det här året istället!

Vad fick dig att må bra?

Ensamtid och en helg i augusti med min bästis då vi hann prata om allt och inget

Vilken kändis var du mest sugen på?

Kan faktiskt inte komma på en enda. Men jag kan säga att jag nu förstått the fuzz kring Ryan Gosling.

Vem saknade du?

Mamma och morfar. Och mormor som visserligen är i livet men som bor så långt bort.

De bästa nya människorna du träffade?

Inte så mycket att jag träffat massa nya människor utan att de jag träffade förra året utvecklat sig till sådana viktiga relationer i mitt liv

Mest stolt över?

Att jag är så himla stark. Att jag orkar fast jag inte tror det. Att jag kunnat lära mig från 2011 års missar och inte göra om dem.

Högsta önskan just nu?

Att jag ska få vara frisk. Och att alla jag känner ska få vara friska. Om vi får vara friska, då önskar jag faktiskt ingenting annat alls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Sammanfattning”

 1. Låter som ett bra år 🙂
  Och vet du, jag har också nyligen fattat det där med Ryan Gosling.

 2. Tack Clara för att du med dagens inlägg påminner mig om sånt som jag inte reflekterat över så mycket i mitt eget liv. Till exempel sånt som hänt i mitt liv under 2012 och vad jag vill ta med mig till 2013.
  2012 har mest bestått av jobb, vardagsgöra med familjen och en trött men glad Camilla. 2013 vill jag fylla på med att träffa mina vänner, motionera, göra familjegrejer utanför hemmet och gärna komma iväg på någon (några?!) resor. Tack för att du fick mig att tänka till lite och sätta fokus på några viktiga saker som jag saknat i mitt liv. Kram

 3. Vilken bra sammanfattning. Vad härligt att du känner sådan glädje i ditt arbete och liv just nu! Hoppas ditt 2013 blir minst lika fantastiskt. Får man låna dessa frågor till ens egen blogg?
  mvh josefin

 4. Tack för en härlig blogg och många kloka tankar! Din tillbakablick fick mig att tänka lite på det gångna året också och det som var fint överväger det dåliga. Min mammas död är fortfarande svår att tänka på speciellt över julhelgerna. Vi saknar henne men trösten är att hon var gammal och sjuk och nu har hon fått ro. Annars önskar jag alla som läser denna blogg ett fint nytt år!

 5. Vad trevligt med fler som sammanfattar det gångna året! Själv håller jag hårt på traditionen att skriva min “nyårskrönika” varje nyårsafton. Det har jag gjort sedan jag var 13-14 år (är 42 nu 😉

  Förra året satte jag mig på favoritfiket med mina skriverier, det får nog bli en tradition som får hänga med även detta år. Såvida jag inte skall skriva det i bloggform förstås, det var ju en ny tanke för mig, som kanske inte vore så dum att försöka sig på.

  Det som känns bäst att för sig själv summera vad som hänt i livet, vissa år står ut mer än andra, så är det bara. Det finns “stora år”, som det som innehöll både giftermål, högskoleexamen, bostadsflytt, köp av ny bil och en lång resa, eller åren då barnen föddes. Somliga år är lite mindre händelserika, men inte sämre för det.

  Jag tror det är nyttigt att reflektera över vad som hänt och vad man önskar skall hända härnäst. Nyårsafton är ett bra och symboliskt tillfälle att göra detta oavsett om man gör det bara för sig själv eller för omvärlden att ta del av.

  Gott nytt år önskar jag Clara och alla hennes läsare!

 6. Tack för en inspirerande retrospektiv. Ska stanna upp ett ögonblick och gå igenom mitt eget 2012. Jag hoppas att du får ett underbart 2013 med ännu mer bra idéer och framgångar! Och höns, förstås. 🙂

 7. Hej UNDERBARA Clara
  jisses vilket år du haft,,bara bra grejer förutom din morfar då……
  Önskar DIG ett Riktigt GOTT NYTT ÅR
  och missa inte……

  N
  Y
  Å
  R
  S
  P
  A
  R
  T
  Y
  T

  fortsätter….
  VÄLKOMMEN
  Håkan

 8. Synd att jag fastnade försent i dessa två underbara program. Men jag älskade verkligen sista delen av “Jakten på det perfekta livet”. Att prata om döden är så viktigt. Att det inte döljs utan att männsikor ska kunna få prata om sin rädsla. Visste inte att någon annan kände som jag. När Alex berättade om sin rädsla och hur det kändes så var det väldigt upplyftande. Det är fler än jag som lever med detta, och det är inte något fel eller något att vara rädd för.

  Kram på dig och hoppas ditt 2013 blir lika berikande som 2012!

 9. Åh, underhållande att jag måste säga exakt samma sak om favoritprogrammen i år, då jag trots allt bara är fjorton år. Men det är så underbara människor med i de programmen, och så intressant och roligt. Förövrigt har jag inte kollat på så många av det perfekta livet, bara ett eller två faktiskt, men jag ska göra det nu när jag har så mycket tid. Inget plugg vill säga.

  Och gott nytt år! (Aldrig kommenterat förut faktiskt, även om jag läst bloggen i mer än ett år. Ett och ett halvt faktiskt.)

 10. Du är så klok Clara! Fortsätt alltid vara du och var stolt över dig själv. Tack för det gångna året och all glädje, inspiration och klokskap som du delat med dig av på bloggen, jag läser den varje dag. Lycka till med dina planer för 2013 och hoppas dina önskningar slår in.
  Herrens frid!

 11. Hej! Efter att ha läst detta inlägg måste jag bara få fråga! Vilken locktång är det som du köpt som är ditt bästa köp? Är själv på jakt efter en bra locktång! Så ett mycket bra svar tycker jag att det var på frågan om bästa köp!

 12. Vilket år du haft! Känner igen mig i önskan om att alla ska få vara friska, det är absolut det viktigaste i livet! Har varit med om en omtumlande och akut situation i slutet av 2012 och man får sig en tankeställare och känner en stor tacksamhet för det man har omkring sig. Önskar dig ett Gott Nytt År!!! / Mostermia

 13. Men kära du. Tack samma! Nu väntar nya häftiga projekt att sätta tänderna i… och det vore inte ens hälften så kul att göra det solo!