Liten piga

I helgen ska jag nog ta och baka någonting riktigt gott tillsammans med lillen. Hittade en så fin liten kavel till honom på loppis så han måste ju få användning för den tänker jag. Plus att han inte är så himla mycket för att leka låtsaslekar. Riktigt ska det vara! Laga mat på riktigt! Sopa golvet på riktigt! Diska och torka på riktigt! Inte mig emot kan jag säga. Bara skönt att ha en liten piga i hushållet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Liten piga”

 1. Jättefin kavel, vi har en sån till mina barn, men den är från min och mina syskons barndom. Mamma sparade massor och har nu börjat dela ut dem till sina barnbarn.
  Det bästa är att jag kan spara kaveln till mina barnbarn. För mig är det sånt här som är kul att spara och kunna säga att det har varit farmors när barnbarnen kommer och hälsar på (om jag nu får några barnbarn).

 2. Jag hade en liknande kavel så jag kunde hjälpa mamma när jag var barn, och det var ju något av det roligaste jag visste!

 3. Precis en sådan kavel hade jag när jag var liten och sen hade mina barn den 🙂 Och Ella ville alltid leka “liten piga” och så skulle hon ha sjalett och förkläde och vi skulle sjunga Kungens lilla piga 🙂 Hoppas ni får en fin dag!

  1. Haha! Håller verkligen med dig. Med mina tvillingar (som mer än gärna vill vara med) blir inte mycket gjort 😛

 4. Den typen av lek tycker jag är så bra. Det mest pedagogiska.
  Att hjälpa till och se att resultatet blir nått på riktigt. Sånt tror jag att barnet blir styrkt av.

  Lille Bertil är kanske lite för liten än. När min lillprins var ca 4år så brukade han dammsuga hemma. Jag lät honom hålla på tills han blev less. Och resultatet fick vara som sonen presterat. Jag ville inte dammsuga mer. Min tanke var att om jag fortsatt att dammsuga noggrannare just då så skulle sonen uppfatta det som att hans jobb var dåligt.

  Skotta snö ute med en sån liten snöstyra tillsammans med mor eller far. Det har alltid varit ett lagarbete. Min filosofi är att sånt här stärker barnet mycket.

 5. Flashback! En så’n hade jag också när jag var liten. Å vad kul, nu blev jag baksugen. Men det får nog bli bröd istället 🙂

  Önskar dig en underbar helg!
  Kram Helén i Vilrummet

 6. Åh, här har vi just gjort en deg som ska långjäsa, femåringen och jag. Känner igen det där med äkta lek, här vill ettåringen bara ha riktiga telefoner ich tv-dosor, inga leksaker slår dem. 😉

 7. Riktigt är bäst! Jag tror på att låta barnen vara med så mycket som möjligt i vardagssysslorna över huvud taget. Så de vet hur det går till. Om man alltid lämnar in på barnpassning på Maxi eller passar på att tvätta och städa när barnen är ute ut huset växer de ju upp och tror att allt sköter sig själv. Och rätt som det är är man en sån där mamma som kommer hem och putsar fönstren hos sina tjugofemåriga barn.. =)

  1. Håller helt med dig! Och kommer det på ett naturligt sätt så känns det aldrig som en möda (för oss och dem) att lära dem sysslorna heller.

 8. En likadan kavel har jag sparat från när mina barn var små. Snart kommer den till användning igen. Mitt lilla barnbarn är snart 4 månader.

 9. En sån där kavel har min mamma också, BARA en sån (hon tycker det är bra för den tar så liten plats). Det betyder att jag har stått och bakat bland annat fem pepparkakshus med en sån där nu före jul. Då tycker man inte att den är så söt längre, men när jag var lika gammal som Bertil var den ju perfekt.

 10. Å så söt den är, och å vilken nostalgi….det förde mig tillbaka till min egen barndom med en gång. Fast konstigt nog bakad jag aldrig med mamma (hon var världens pedant i köket, inga barn fick vara närvarande när hon bakade eller lagade mat….tror det är därför jag är precis tvärtom), men hade en grannfru som bakade med mig mycket.

 11. Härligt!
  Jag har fyra sådana kavlar men bara tre barn. Däremot har jag en hel skräll dus grannbarn. Så kavlarna blir väl använda, emellanåt hade jag behövt fler. 🙂
  Det är roligt att baka med barn, och lite jobbigt, men väl värt mödan när man får uppleva lyckan hos dem när de bjuder på sitt egenhändigt gjorda och säger Varsågod.

 12. Åh, nostalgi. En sån där kavel hade jag när jag va liten. Tror faktiskt att den finns kvar, liggandes i kökslådan hos föräldrarna.

 13. Man lär sig mycket av att få vara med en vuxen. Min mamma lät mig vara med och städa, laga mat och baka och det roliga är att jag kan massor om sådana saker som jag inte vet hur jag lärt mig så jag utgår från att det är saker jag bara observerat mamma göra och sedan applicerat på mitt eget bakande/matlagande/städande.

 14. De finns på leksaksaffärer också, ni som söker, tror det är Micki som gör. Finns även små kockmössor:)

 15. Vi har en likadan piga här hemma. Han har redan från början hellre hängt med pappa vid riktiga spisen än vid sin egen leksaksspis. Väldigt praktiskt faktiskt. Det är en del som han kan bättre än oss här hemma. Och då är han bara tre…

 16. Min tvååriga piga, jag och mormor bakade bullar igår. Så mysigt och gott. Idag har vi BF för nästa piga/dräng, vi får se när ungen behagar titta ut 🙂

 17. Visst är det väl en dräng du har ? För mig är en piga en flicka och en dräng en pojke oavsett vilken syssla var och en gör. Om en flicka är ute och mockar skit är hon en dräng då ? En liten reflektion bara och inge illla om det. Trevlig helg !

  1. Tänkte lite på det också, men i och för sig så var arbetet väldigt könsuppdelat då, pigor vad ju flickor/kvinnor som skötte hemmet, maten och mjölkade korna, drängen var en pojke/man som plogade åkern, tog hand om djuren och ladgårn

   och man måste ju inte ta det rakt av, i och med att vi nu inte har lika könsuppdelat (även om det är väldigt könsuppdelat på många ställen fortfarande..)
   så då kan man ju antingen kalla alla som är i köket/hemmet för piga och den som är ute i trädgården eller med djuren för dräng
   utan att det betyder att den är det ena eller det andra könet.

   sen är ju könet så oviktigt när det gäller saker som i princip alla gör!