Bokhylla DIY

En av de saker jag är mest nöjd med i vårt vardagsrum är bokhyllan som Jakobs pappa byggt åt oss. Jag ville att den skulle svälja mycket böcker och gå ända upp under taket. Samtidigt ville jag inte att den skulle vara allt för prydlig. Det vill säga ingen “fin” inbyggd hylla – utan en ruff variant. Det slutade med att vi helt enkelt använde hyvlade brädor till hela hyllan och struntade i att måla den. Konstruktionen är enklast möjliga och hyllorna är ganska grunda så att böckerna just precis ryms. Smidigt och bra! Och billigt som tusan om man är lite händig och bygger den själv…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Bokhylla DIY”

 1. Fin! Får jag fråga om det är limfogbräder ni använt? De är ju ganska dyra om man ska ha många och långa. Eller, finns det något billigare alternativ tro?

 2. Kanonfin! Vi byggde en liknande variant åt våra hundratals vinylskivor av brädor och gamla trälådor. Hur bra som helst och precis lagom rufft!

 3. Traditionella bokhyllor är otroligt djupa, onödigt djupa faktiskt. De flesta vill ju inte ha dubbla rader böcker, så man har en rad böcker och sedan massor av döutrymme vars enda funktion är att samla stora mattor av damm.

  Vi köpte begagnade BENNO-hyllor (IKEA) och satte ihop ett par stycken, målade schabraket i turkos och fick in alla våra böcker + utrymme över för fler böcker! Allt på 200*80 cm. Tar inte mer plats än nödvändigt och fyller sin funktion och är fin. Nöjd!

 4. Det är verkligen en fin bokhylla. Ser ut att passa in i vilket rum som helst vilket är bra om du får för dig att möblera om.
  Jag gillar att se växter i bokhyllorna, det livar upp de döda tingen och gör platsen mer inbjudande.
  Min pappa gjorde en helt ny källartrappa åt oss och målade den i en mörkblå färg som gör vägen ner till tvättmaskinen mycket roligare. Plus att jag ofta tänker på pappa istället för smutsiga strumpor.

 5. Jätte snyggt. Gillar att den inte är lika djup som “vanliga” bokhyllor. Och att den går ända upp till taket.
  Såg direkt Harry Potter böckerna. 🙂

 6. Oh vad lyxigt! När jag (någon gång i framtiden) flyttar ut till mitt drömhus tänker jag mig att jag också ska ha böcker från golv till till tak. Helst ett helt rum fyllt bara med böcker sak det vara 🙂

 7. Kjempefin! Vi trenger snart ny bokhylle til vårt nye hjem, og har hittil tenkt på Billy fra Ikea. Men nå fikk jeg litt lyst til å snekre selv!

 8. Åh jätte fint!
  Jag älskar det enkla och tycker oftast att det är snyggast!
  Blir så impad på hur du vågar blanda dina tyger, något som jag verkligen vill lära mig! Super fint!

 9. Fin!

  Coolaste bokhyllan jag sett var en där man byggt en bokhylla av en mellanvägg med massor av olika stora hyllor så det var genomsyn lite här och där och man kunde blanda böcker och prydnader samtidigt som man fick en rumsavdelare som släppte igenom ljus men ändå lätt kunde göras om tillbaka till en vägg och då det var ett äldre hus så var ju den egentliga planlösningen kvar men man fick ändå intrycket av ett större rum. Superfint, praktiskt och helt i min stil.

 10. Jättesnyggt, påminner mig både om hur jag i mitt flickrum hade hyllor gjorda av gamla grova golvbrädor och i min nuvarande lägenhet beställde hyllor av min man bestående av “lådor” i tre olika storlekar som man sedan staplar

 11. Åh såå fint! Det är verkligen snyggt med rejäla bokhyllor. Jag drömmer om att ha bokhyllor som går enda upp till taket och som är fyllda med böcker med vackra bokryggar.

 12. Vad fint! Älskar dina trälådor, så tjusiga.
  Har letat efter några liknande länge men har inte
  hittat några för en lagom peng:(

  Ha en bra kväll!
  Kram Jossan

 13. Mycket tjusig må jag säga! Är så glad över min egna händiga karl som jag har här hemma. Han har byggt både bokhylla och matbord m.m. Med min superkreativitet och hans snickarglädje är vi ett riktigt dreamteam 😉

 14. åh, det första jag såg var harry potterböckerna där högst upp! 😀 😀 😀 kul! 😀
  härliga hyllor också, såklart!

 15. Får man fråga litet försiktigt om ni förankrat den i väggen? En kompis till mig räddade knappt undan sin lillkille när han fick för sig att han ville klättra i en smal bokhylla…

 16. När jag läste din bok blev jag alldeles förälskad i din bokhylla, så när pappa var på besök i höstas (han bor i Piteå, jag i Sundsvall) passade jag på att ta med mig boken och pappa till “träaffären”, så byggde vi en. Jag har den efter en vägg i mitt läsrum, det blev tre sektioner istället för två för att fylla ut hela väggen. Den gör verkligen hela rummet. Nu är hela min familj så förtjust i läsrummet och det är bokhyllans förtjänst..! Det tackar vi för 🙂

 17. Jag såg också HP-böckerna! Roligast är att du har samma uppdelning av svenska/engelska som jag. Kunde du inte heller vänta på översättningarna tillslut? 😉

  Jättefin bokhylla! Jag fick genast igång hjärnkontoret av denna bilden och har nu en idé som jag själv tänkte snickra ihop. Jag har mycket fler böcker än du så jag behöver mer hyllor men vill inte ha som jag har nu, dvs en lång, tråkig rad med böcker. Mina böcker är det bästa jag har och jag vill verkligen ha en imponerande, mysig och inbjudande bokhylla. Jag vill att man nästan ska kunna skymta böckernas gömda världar när man tittar på hyllan! Det är knappast verkligheten nu med min tråkiga rad Billyhyllor. (Som förvisso är praktiska, billiga och sväljer mycket böcker, men nu är jag less på dem!)