Ta hand om

En ny härlig gardin har fått komma upp i köket. Eller ny och ny – tyget är funnet på loppis – det nya är väl att jag äntligen fixat gardiner utav det! Tänk att det ska vara så himla svårt att få tummen ur ibland.

Något som jag däremot fått tummen ur med är att röra på mig varje dag och inte äta så förbaskat mycket socker. Efter att jag slutat amma gick jag upp sju kilo och nu är jag evinnerligt less på att ingenting passar på kroppen och alla mina bästa klänningar är för små. Det är hopplöst också för jag har ett så otroligt stillasittande jobb och får alldeles för lite vardagsmotion för att kroppen ska vara i balans utav sig själv. Men nu börjar det kännas att den är på rätt bana och jag får världens glädjerus av att hålla igång och ta promenader och lyssna på massa bra radioprogram! Jag känner också hur annorlunda jag tänker nu. Var jag missnöjd med med något förut var det ilska och skam som motiverade mig till förändring. Nu är det omtänksamhet om mig själv. Jag tänker på mig själv som ett litet barn som gjort en blunder: -Men kära nån då! Det här blev ju alldeles tokigt. Nu får vi hjälpas åt att ordna upp det här, du ska se att det snart blir bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

69 kommentarer på “Ta hand om”

 1. Du är så väldigt inspirerande Clara! Stor eloge till dig och ett stort tack för att du delar mig dig av dina kloka tankar och sunda värderingar!

 2. härligt att tänka konstruktivt! jag känner igen det där med att bli arg på sig själv. Idag är jag mycket snällare, jag vet ju te.x varför jag inte alltid tränar, för att det har varit för mycket annat och jag helt enkelt inte prioriterat mig själv. Bättre att klappa sig själv på axeln och inte vara så förbaskat hård 🙂

 3. Det är så skönt när man har bestämt sig och sen märker att man mår bättre. Lycka till med träningen, hejar på dig! Finfina gardiner förresten!

 4. Vilken go inställning 🙂
  Helt rätt tycker jag. Kör på det så ska du se att detta året, och efterföljande år, blir precis så bra som du tänkt dig att de ska bli.
  Har själv bestämt mig för att ta tag i träningen igen. Så underbart roligt det är.
  Kram

 5. Vad skönt! Jag hamnade i en liknande situation i sensomras, då jag hivade ut allt godis ur skafferiet. Sen var den hemmagjord yoghurtglass, fruktsallad eller dyl. som fick fylla mig gottisbegär, och det smakar riktigt gott och man har ett jämna humör till följd av jämnare blodsockernivå. SKÖNT. Bra att ta hand om sig!

 6. Jag säger bara “-Heja Heja!!!” till ditt “nya” liv med mer rörelse och mindre socker. Jag har också ett stillasittande jobb men har ett höj- och sänkbart bord. Att stå förbränner mer än att sitta så jag försöker att stå när jag inte träffar klienter. Så ett tips är att stå och jobba. Eller skriva alla inlägg på bloggen stående så har du vunnit en del redan där.
  Kram Helén

 7. Vårskänslor får man när man ser den här uppiggande vackra gardinen. Vad rätt att du unnar dig dom härliga promenaderna, och sen är det ju alldrig fel att dra ner på socker. Du ska se att snart kan du ha alla dina fina klänningar igen.

 8. Vad duktig du är!!

  Måste dock säga att jag har tänkt på att du har sett lite rundare ut på foton som du visat på sistone och varje gång har jag tänkt att” Åhh, vad vacker Clara är just såhär!” Naturligtvis ska ju du hålla igång och man vill ju vara i en kropp man trivs i. Men ville bara säga det, att du är oerhört vacker även med +7 kg.

 9. Bra Clara att du tar hand om dig.
  Måste man ha gardiner i ett hem? Hos oss råder en intensiv diskussion om detta. Han (och ett av barnen)vill ha gardiner och jag vill inte ha. Visst kan ett hem vara ett hem även utan gardiner? 🙂

 10. Det är nästan det svåraste. Att inte se ner på sig själv för att man råkade halka snett. Det var väldigt fina gardiner!

  1. vill bara tipsa om sidan http://www.heiaheia.com (svensk sida), där du kan plotta in din träning. jag är supernybörjare och brukar bara skriva in mina promenader, men enkel start att börja, och det blir så roligare och mer motiverande när man kan se sin kurva. alltså grafen, inte kurvorna på magen 😉

 11. Är det så det hänger ihop? Att de fina loppisklänningarna är för små trodde jag berodde på att det är en vanlig anledning till att folk lämnar in dom….just för att de är för små.

 12. Den där tiden som blir innan man tar tag i något har jag hört kallas för ställtid. Vilket är en jätteviktig del i en process. Förberedelsetiden inför, där alla tankar samlar sig så resultatet blir som allra bäst! Ibland kan vi behöva extra lång ställtid inför ett projekt, innan man som du säger får tummen ur, och den är viktig den med! 🙂

 13. Heja Clara! Visst mår man bättre av promenader och mindre socker. Min lilla Frej är nu 4 månader och nu är det knappt två gravidkilon kvar att promenera av innan jag är “fit for fight” igen, skam den som ger sig!!! 🙂

 14. Hur tänker du kring möbler t ex begagnade sängar och soffor och risken för vägglöss? Jag har haft vägglöss nu i flera månader, lägenheten har sanerats i omgångar och mycket har fått slängas och alla textilier har tvättats i 60 grader flera gånger – vi har inte kunnat bo där tidvis. Anticimex rekomenderar bl a att man inte köper begagnade möbler (och är noga när man reser utomlands för att inte få med sig något hem ifrån hotellrum t ex).. Jag känner inte direkt för att köpa begagnat efter det här kan jag säga..Förutom sådant som porslin osv och möjligen kläder som går att tvätta i 60. Problemen med vägglöss har ju ökat mycket sista åren, särskilt i vissa städer.. Hur tänker du kring det här? Har du några tips, något du tänker på, när du köper begagnade möbler för att kontrollera att det inte är vägglöss i dem? Något annat tips vad gäller det här?

   1. Tack för tipset! Nu var det inte vinter när vi först fick vägglössen utan sommar och här där vi bor är det inte så kallt på vintrarna överlag heller men ändå kanske något vi kan prova vid tillfälle..

  1. I nya möbler som soffor och fåtöljer är det sjukt mycket cancer-framkallande gifter istället. Skulle aldrig i mitt liv köpa en ny soffa, och speciellt inte sen när jag skaffar barn som kommer sitta i den. Hellre löss än cancer tycker jag.

   1. Hmm,, jo det är klart. Jag brukar försöka köpa bra material både när jag köper nytt och gammalt dvs sådant som förhoppningsvis inte är cancerogent.. Dock är det här med löss ganska komplicerat när man väl fått det, barn blir sönderbitna på armar och ben och man måste sanera sig varje gång man lämnar hemmet, är rädd för att sprida vidare lössen till andra som överlag inte vågar komma på besök och vi har som sagt inte kunnat bo i lägenheten i perioder pga detta.. Men jag vill gärna kunna köpa begagnat dock är just soffor, sängar, fåtöljer och den typen av möbler ingenting jag känner för att köpa nu med tanke på det som hänt.. Det kan ju dock ändra sig och jag tog främst upp detta här för att se om jag kunde få tips på ifall det är något specifikt man kan tänka på när man köper begagnat och vill känna sig så säker som möjligt på att inte få med sig löss in i hemmet..

    1. Jag har hört att man kan titta efter svarta prickar vid fästen, på undersidor och i skarvar. Prickarna ska tydligen vara lössens avföring. Man vänder och vrider ju ändå på saker och ting (eller sig själv när det gäller stora möbler;) ) innan man köper det, så det är lätt att hålla utkik efter de svarta prickarna.

     1. Det låter absolut som en bra grej att göra! Sen ligger vägglöss tydligen ibland i dvala i flera år t ex innuti en möbel eller i en lägenhet innan de “vaknar till liv” så då syns inga svarta prickar men att titta efter detta minskar ju ändå risken för att få hem löss med aktiva vägglöss i.. I mitt fall var det så att jag inte köpt några nya möbler på flera år (dvs varken second hand eller nytt) när vi plötsligt fick vägglöss så antingen har de funnits innuti någon möbel under lång tid (inaktiva) eller så har vi väl fått det via någon kompis som varit ute och rest eller så..

   2. Medlen som anticimex använder för att sanera lössen lär ju inte vara jordgubbssaft de heller. Alltså, jag fattar poängen med begagnat men efter att ha hört vad vägglöss ställer till med och att man får dem lätt via begagnade soffor odyl så kommer jag aldrig handla det. Men man kan ju byta/ärva/få möbler från folk man känner så att man VET att de är lössfria. Hua för vägglöss!

  2. Vi har nästan alla möbler begagnade och hittills (tack o lov) har vi aldrig fått några vägglöss eller andra kryp i huset. Tror att risken är minimal om man köper på Blocket och den som säljer har haft möblerna i bruk(alltså inte liggande i en lada) . Sen kan man ju aldrig vara säker. Har också hört att större auktionsfirmor som Lauritz o liknande kollar alla möbler så att det inte är något fel på de. De vill ju inte att det ska gå kryp i andra möbler de säljer speciellt när vissa av deras objekt är jätte dyra.
   Man tar ju en risk när man köper begagnat, men även när man köper nytt. Det finns ett o annat inte så nyttigt som alla nya möbler behandlas med och de kan också ha legat i en stor lager innan de hamnar i varuhus och det har funnits soffor o annat som har sålts i butiker som har några inte så trevliga huresgäster inuti.

   1. Kan säkert ligga mycket i det..Ja det kan ju finnas vägglöss även i nyinköpta möber.. Personen vi pratade med på anticimex pratade dock främst om begagnade möbler, främst då sängar och soffor, som något man skulle undvika. Att det är många studenter som får vägglöss pga att de byter möbler med varann, men också ifall de reser mycket. I vårt fall bor vi i en gammal lägenhet som inte är renoverad och då kan lössen dröja sig kvar längre i sprickor i väggar osv också.. Eftersom vägglössen lever av blod så dras de främst till miljöer där det finns mkt människor, och främst då där människor sover eller sitter mycket, så jag har inte hört om detta att det skulle vara större risk att få vägglöss ifall man köpt något som t ex legat i en lada under lång tid.. Men det kan ju säkert stämma att ifall någon använt en möbel under många så är det mindre risk att det finns löss i den ifall de som haft möbeln inte upptäckt något.. Sen har jag varit med om att en person sålt saker som hen visste att det fanns vägglöss i utan att berätta om det men får ju utgå ifrån/hoppas att de som gör så är i minoritet..

    1. Fy fasiken vad äckligt! Förresten, som om vägglöss inte skulle vara nog så är det ju faktiskt folk som använt sofforna och sängarna och bara det tycker jag är sjukt äckligt. Ryser bara jag tänker på det. Löss och snusk, nej tack.

 15. Önskar att man hade vett nog att tänka så! Jag ska bli bättre på att inte känna mig skamsen hela tiden. Jag kan känna en sådan oerhörd prestationsångest. Jag vill så mycket, men upplever som att jag inte kommer någonstans. Jag fokuserar mer på det jag inte gör, i stället för det jag faktiskt gör. Så nä nu får det vara nog med det. Jag ska börja se det som ÄR bra och inte det som kan bli bättre hela tiden.

 16. Alltså det där sista behövde jag läsa precis nu. Tack snälla Clara! Jag ska tänka så om mig själv, som om jag var ett barn. För nu när man är vuxen och själv har barn måste man kunna trösta sig själv när något går fel. Ibland får jag lust att gråta hos mamma, fast det inte längre går.

 17. Härligt med vår! Å härligt med träning, har själv stor passion för rörelse. Men för mig är din blogg är en av favoriterna just för att man slipper alla bantnings- och träningstips! Så behåll gärna din mjuka och kvinnliga sida:) kram

 18. Hej alla – hittade konversationen med HeiaHeia och tänkte kommentera – jag är en av HeiaHeias grundare. Som sagt (“s” kommenterade ellies meddelande) – HeiaHeia.com är en webbtjänst för att motivera sig själv (och sina vänner/familj) att komma igång och röra på sig lite mera. HeiaHeia som tjänst föddes av våra egna behov: jag bodde i Singapore och min vän i Storbritannien – vi ville träna tillsammans “virtuellt” för mer motivation. Man kan skriva in nästan 400 aktiviteter; ofta blir det roligare då man bjuder in ett par vänner också. Vi har alltid haft principen att motion borde vara roligt, tillräckligt lätt, och socialt. Därför finns det också många aktivitetstyper på tjänsten: från zumba och karate, t.o.m. trädgardsarbete. Man kan också kommentera, ge virtuella gåvor till varandra osv. Tjänsten är gratis och ni är alla välkomna att prova och se hur det fungerar just för er!

 19. Apropå radioprogram, vilka lyssnar du på Clara? Har du eller någon annan tips på bra dokumentärer att ladda ner? Lyssnade alldeles nyss på “Den fastspända flickan”, hemsk på alla sätt och vis. Nu är jag på jakt efter andra lyssningsvärda poddar.

  1. Inga dokumentärer, men Melvyn Braggs “In Our Time” på BBC är makalöst bra. Han bjuder in tre människor som verkligen kan sitt ämne inom humaniora eller naturvetenskap och ställer givande frågor.

 20. Jag var på mitt första gympapass på ett helt år igår. Jag trodde jag hade ganska bra kondis och var nåt sånär tränad efter alla promenader som ersatt gympan-men åhhh vilken träningsvärk jag har idag. Och inte lär det bli bättre i morgon…
  Ser fram emot att peppas av dina “träningsinlägg”. (
  Är rädd att min blogg lär ut andra knep 😉

 21. Det var ett uppvaknande när jag i hösten plötsligt kände “Nu unnar jag mig en promenad”. Ist för det dåliga samvetet som tidigare präglat gå man inte tagit sig iväg till gymmet.
  Jag har precis börjat simma igen och det om något känns som en fantastisk vardagslyx! Och en friskare kropp får man på köpet.
  Känns befriande att vara 28 år och äntligen känna att man rör på dig för sin alldeles egna skull.

 22. Tack för en fin blogg som jag läser varje dag! Då det känns som att jag nästan känner dig…tar jag mod till mig och skriver följande: Har länge tänkt på att du och många som läser din blogg även skulle gilla att läsa bloggen Linas liv i limbo. Just nu, vore det värdefullt om ni ville ge en kommentar i hennes blogg,,, Tack!

 23. Vilket härligt tyg! Jag älskar ju prickar men har inte tänkt på att rutor i mjuka färger kan vara fina också, eller jag har snarare aldrig sett ett rutigt tyg i mjuka färger kanske 🙂 har alltid tyckt att rutor är så…ja fyrkantiga och hårda. Fint! Det kanske jag anammar när mitt upprustade 50-talskök är färdigt. För övrigt är du klok som en uggla Clara 😉

 24. Gardiner är bra åt andra hållet också. I många hem finns det en stor låda i källaren med gamla gardiner ingen vill ha. Om man inte vill slänga eller bara låta dem ligga där kan man sy kläder av dem. Eller förkläden (hur enkelt som helst och en jättebra present). Eller varför inte små prydnadsgosedjur? Jag tycker verkligen textilier är fantastiskt kul.

 25. Jag kan bli så less på uttrycket “tummen ur” som tycks vara så pop just nu. Det är banne mig fulare än en svordom!

 26. Jag älskar kakor och annat sött men då blir ju klänningarna ganska snabbt tighta. Började laga mera raw food desserter och kakor och mindre “vanliga” med socker. Funkar fint, sockerlusten minskar och man kan käka kaka tårta och what not med extra gott samvete 🙂