Sömnen är den största lyxen

Jag älskar att sova! Det är topp tre på min favoritlista över saker att göra. Innan jag fick barn hade jag alltid dåligt samvete när jag sov mycket. Men sedan jag fick barn känns sömnen aldrig bortkastad – tvärtom som en ren investering. Jag kan tänka på sömn som jag tänker på ett lyckat träningspass. Wow, nio timmar på en natt! Nu jäklar är jag högform! 

Det är verkligen en alldeles fenomenalt underskattad syssla att bara krypa ner i en säng och försvinna bort. När jag får gå och lägga mig på kvällarna känns det lyxigare än att gå på spa. Fast sömnen är helt gratis och sängen bara står där – redo att omfamna mig. Och när jag vaknar utsövd är jag så himla smart och presterar så bra. All sömnforskning visar ju på nyttan av att sova mycket. Vissa kvällar somnar jag vid nio bara för att jag får och för att jag kan och för att det ger lika stor tillfreddsställelse som att äta en gorumetmiddag, gå på massage eller kissa när man är riktigt riktigt kissnödig. På morgnarna får jag sällan sova ut men på kvällarna lyxar jag till det och unnar mig en extra timme här och där som om det var frågan om riktigt dyr choklad.

Klockan är 20.30 en söndagkväll. Nu slocknar jag. Because I’m worth it!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

64 kommentarer på “Sömnen är den största lyxen”

 1. Gud vad skönt!! Trodde jag var ensam om detta, skäms nästan lite ibland när jag somnat vid 21:00.

 2. Helt rätt tänkt! Här sitter vi och funderar på om man snart kan få lägga sig. Klockan är 20:40 på söndagkväll. Ja, då får vi det!

 3. Jag älskar också att sova! Precis så härligt som du skriver är det. Och ännu härligare blir det i natt eftersom förra natten var en vaken, arbetande journatt. Godnatt!

 4. Men PRECIS så tänker jag med! Och det är man tydligen helt ensam om som 21åring, men inte som människa iallafall, vad fint!

  1. Ännu en 21 åring som äälskar att sova och inte blir det mindre sömn nu när man väntar en liten. Tack för detta underbara inlägg som har fått mig att, för första gången i livet, inte skämmas över mina sovvanor.

 5. Åh, det är så sant! Sedan jag slutade sitta uppe till halv ett var och varannan natt utan går och lägger mig runt tio varje dag blir dagarna mycket bättre!

 6. Inspirerande. Jag borde verkligen tänka mer så. Allt innan 03 är tidigt sänggående för mig. Men efter ett par veckors vila och semester har jag funderat på en förändring, ska nog göra slag i saken och lägga mig innan midnatt idag i alla fall! Det är bara så knepigt, för på nätterna vaknar jag till och får en massa idéer. Och på nätterna är det lugnt. Den enda egentiden. Men, som du skriver, kanske det bästa att ägna egentiden åt är vila och sömn.

 7. Jag älskar också att sova. I dag sov jag middag i hela 2 timmar samtidigt som lilla A trynade i sin säng. Underbart skönt!
  Ändå gäspar jag nu så jag får nog pinna iväg upp till sängen snart tillsammans med min bok.

  MMmmmmm…
  Godnatt!

 8. Haha, sån är jag också! Däremot kan jag utan problem sova ett par timmar här och där på dagen och sen vara uppe riktigt länge på kvällen istället. Sova är tamejtusan det bästa som finns 😉 Och när drömmarna är underhållande så är det ännu roligare!

 9. Och jag kan inte annat än att hålla med. Jag som tog in på hotell igår. Själv. Bara för att få några timmars sömn. Få sova den första hela natten på sju månader. Det var värt så mycket och jag har känt mig som en ny människa idag!
  Sov så gott!

 10. Ja sova är verkligen underskattat. Jag har aldrig förstått de som säger att de mår dåligt när de sover för mycket. Jag kan utan problem sova 10 timmar per natt. Nummer två på min lista kommer att äta, det är det näst bästa som finns.

 11. När hörni, tacka vet jag nattuggleri, eller åtminstone kvällsuggling. Så trist att ha en partner som lägger sig 20.30, jag skulle bli tokig! Då börjar ju vår kväll tillsammans efter ett väl avklarat rejs med barnen… Natta kvällspeedade barn, huset lugnt, stavgång en halvtimme minst, rödfrusna kinder när man kommer in, tekokning vid 22, god macka,någon dokumentär eller humorserie, lite prat. Godnatt vid allt från 23-01.30. Så mysigt!
  Visst kan jag vara trött dagen efter men presterar ändå för jag fick egen tid på kvällen. Livet är för dyrbart att sovas bort och undersökningar visar att vi klarar oss utmärkt på ca sju timmar, ofta mindre. Sedan jag fick barn har jag minskat mitt sömnbehov, bebistiden visade att det jag trodde var ett “måste” bara fanns i skallen som en fantasi. Men alla är vi olika!
  Kram och godnatt, nu lägger jag mig, kl 00.08…

  1. Men om jag tittar på klockslaget då din kommentar publicerades så visar det 01.12? Och det verkar vara i senaste laget om man ska upp och ta hand om barn. 🙂

   1. Hej,
    nej, tiden på publicerade kommentarer är fel i förhållande till klockan här hemma. Men, oroa dig inte, jag hade klarat 1.12 också, och har gjort det många gånger. Som sagt, behöver inte så mycket sömn…
    Ha en bra dag, hät i Sthlm, strålar solen!

    KLipp ur artikel:
    Jan-Erik Broman, chef för avdelningen för sömnutredning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

    Vad är en kortsovare?
    – Definitionen av kortsovare är att man sover lite och är nöjd med det. Men fyra timmar per dygn är extremt lite. Det är få som klarar att regelmässigt sova under sex timmar. Men de finns uppenbarligen. Margret Thatcher är ett känt exempel, hon klarade sig på fyra timmar per natt.

    Har det forskats något om kortsovare?
    – Inte på senare år. Den forskning som finns ligger ett antal årtionden tillbaka. Man registrerade sömnen hos personer som uppgav att de sov lite. Och det verkar stämma att det finns en del udda fall som klarar sig med mycket lite sömn.

    Kom de fram till vad det berodde på?
    – Nej, egentligen inte. Det som är oerhört viktigt i sammanhanget är att personen i fråga måste var nöjd med sin sömn. Och då är det nog svårt att veta vad det beror på, annat att det är en normal- variation. Möjligen kan man tänka sig att de här personerna på ett mer effektivt sätt, att de har större andel av den viktiga djupsömnen.

  2. Tur att du inte har Claras eller någon annans tidig-läggande partner. Jag och min brukar lägga oss ca 21.30, med varsin bok tills vi somnar. Det är också trevligt!

   1. Ja, det kan vara knepigt, för barnen behöver ju verkligen sin sömn. Jag har turen att ha trötta flickor, så att kvällen i princip är min från halv åtta och framåt…
    Men jag har vänner som har nattuggleungar, som dessutom är supertrötta på morgonen och svåra att få upp till skola/förskola. Ibland kan jag tycka att vårt skol/jobb/förskola etc-system är alldeles för obarmhärtigt mot de kvällspigga, såväl barn som vuxna. Tänk ett mer flexiblelt samhälle, där man kan få komma senare och sluta senare om det passar bättre. Och vice versa.

  3. Jag är också en nattuggla och skulle inte ens somna klockan 21 om jag så blev klubbad i skallen. Det är skönt att sova länge, men då handlar det som att sova länge på morgonen för mig, inte gå och lägga mig tidigt. Min dotter är heller inte speciellt morgonpigg så det är inga problem trots barn. Idag sov jag till 9.45 med dottern bredvid mig. Ja, hon vaknade några gånger på morgonen för amningen men själva natten var lugn så jag fick sova länge och skönt trots att jag la mig vid 01.

 12. Man ska inte sova för mycket. Det ska vara i lagom dos. forskning visar inte på att det bara är bra att sova för mycket.

 13. Hej Clara!

  Underbar blogg och varje gång jag är seg inför att ta hand om min lägenhet brukar jag lyssna på någon av dina spaningar, för jag blir så inspirerad. Men jag har lite svårt att hitta dem ibland. Du skulle inte vilja starta en kategori där man kan hitta alla dina länkar som du ger till olika mediala framträdanden?

 14. Håller med.
  Finns inget skönare än att gå och lägga sig när man är trött.
  En skön säng är en BRA investering.

  MEN!
  Jag bli alltid som mest kreativ om nätterna. När alla gått och lagt sig och det är lugnt och tyst runt-omkring-mig. Då kommer jag igång med de saker som jag gått och längtat efter att få göra hela dagen.

  Så tidigt sänggående, är en sällan-vara för mig.
  Det finns så mycket som jag vill hinna med.

  Hälsningar
  Yohanna

 15. Hej Clara!

  Jag vill tips om en bok som jag tror du skulle uppskatta! Nina Björks ”Lyckliga i alla sina dagar” Om pengars och människors värde. Den ger en starka funderingar kring konsumtion, var våra drömmar kommer ifrån (tex att måla om köket, följa modesäsonger, köpa den nya mobiltelefonen mm) Det är en sån bok som ger en insikter om sig själv och samhällsstrukturer! Med värme/Anna

 16. vad härligt att höra om alla som bejakar sin sömn! Lyssnade på Aleksander Perski som är stressforskare och inriktad på stress och sömn förra veckan. visste ni att att sömnproblemen i Sverige har fördubblats sedan 80-talet? 1988 hade 12% av kvinnorna mellan 25-44 åringar sömnproblem. 2005 hade 26 % problem! vi har minskat vår sömn med ca 2 timmar sedan dess. Så sov så motverkar vi stress.

 17. Kan tycka att när det är dax att gå och lägga sig är det bästa på hela dagen i bland. När man är så där tok trött men haft massa måsten, barn som krånglat stressigt på jobbet osv. Då kan jag lätt krypa ner i sängen och mysa ner mig under täcket lite tidigare än att sitta kvar i soffan för att se på nån skit som ändå inte är intressant fasten klockan inte är så mycket 😉

  Kram

 18. Kloka ord. Sömnen är a&o. Jag ska ta fasta på detta och unna mig att gå och lägga mig lite tidigare. När man jobbar 8-17 känns det som om man måste hålla sig vaken med våld för att över huvudtaget känna att man har en fritid. Fast om man ser det som lyx kanske det är lättare.

 19. Även jag är av åsikten att gå och lägga mig det gör jag när jag är trött. Och det har hänt att det lika gärna kan vara 19,30 som 22. Men jag är en äckligt morgonpigg typ dessutom!

 20. Ja,njut av sömnen. det gjorde jag oxå som ung. Nu har jag svåra sömnstörningar så det är endast några dar i veckan jag känner mig någolunda utvilad:(
  Men jag minns hur det var när man bara kunde domna bort så där. Och sova en hel natt! Underbart!

 21. Jag prioriterar också sömnen. Har en liten plutt som ofta vaknar vid sextiden och för att jag ska orka går jag och lägger mig vid nio på kvällen. Då är det oftast inga problem att stiga upp.

 22. Jag har alltid älskat att sova. Här hemma kör vi varsin dag på helgen med sovmorgon. Och då får man soova hur länge man vill 🙂 Iaf till hunden måste ut och kissa, och hon klarar sig till elva. Sån lyx.
  Man får så lite av sömnen kvar efter de flyttar in en liten bebis 🙂
  Från Ankpung, bloggar om skyddad identitet, att förlora sina föräldrar och samtidigt vara mamma åt en liten son. Plåtning för SOLO i morrn 🙂

 23. Skulle aldrig kunna gå och lägga mig halv nio, för jag skulle inte kunna somna. Och om jag mot all förmodan skulle somna skulle jag vakna vid 11-tiden, för min kropp skulle tro att det var en tupplur.
  Vi är alla olika och sömnmönstret går igen i familjen. Båda mina barn är också kvällsmänniskor.

 24. Jag blev sövd idag under en liten operation. När jag vaknade var min första tanke. Herregud, det var den bästa sömn jag haft i hela mitt liv! Underbart skönt var det.
  Som en spaupplevelse för en utarbetad småbarnsmamma!

 25. Åh. Innan jag blev på tjocken tyckte jag att det var totalt tidsslöseri att sussa mer än 6 max 7 timmar / natt… Annat nu. Klockan är 2030 och jag drar ner rullgardienen.
  Fasen så skönt det är att SOVA!

 26. Amen =) Och då är jag inte ens småbarnsmamma el nåt annat krävande, bara en som älskar att få sova gott!

 27. Mina barn (9 & 12) har börjat dra ut på nattandet och det gjorde att jag själv hamnade i säng senare och senare – och alldeles FÖR sent. Nu har jag istället börjat lägga mig före dem, vilket fick den intressanta följden att tolvåringen som förut ugglade hur sent som helst också går och lägger sig i alldeles rimlig tid, typ nio. Och jag, jag vaknar som en nyponros av mig själv fem över sex nästa morgon. Mycket märkligt fenomen. Och behagligt. Och gratis!

 28. Hej Clara!
  Tack för en underbar och inspirerande blogg, blir alltid så uppiggad av att läsa dina texter, sluta aldrig 🙂
  En fråga, det har varit en del tävlingar på sista tiden, bland annat en jag själv deltagit i. När och hur presenteras vinnarna av dessa?
  Må väl!
  Emma

 29. oj vad jag älskar att sova, jag med. men tyvärr blir jag alltid så himlans pigg kring kl 9 på kvällen och då verkar det vara det bästa på jorden att stanna upp längre och längre med ett glas vin och en bra tv serie på. så da blir det alrdig något med att gå och lägga sig tidigt. typ catch22 situationen…

 30. Om jag får prioritera, är det här ngt av dina allra viktigaste inlägg,
  Sömnen är allt tycker jag + maten och lite annat förstås.
  Men sömnen säger jag.
  Många småbarnsfamiljer har det så att föräldrrna kanske jobbar mkt för att deras bostad kostar mkt + resor till Thailand kanske , kläder . Allt möjligt kostar pengar. Föräldrarna vill ju vara m. sina ungar när de kommer hem från jobbet. Så en del ungar är uppe alldeles för sent kanske och föräldrarna gäspar på dagar, som kvällar för att de vill ha sin kvalitetstid sin egentid när barnen lagts och sussar sött. Så då hänger de uppe , vill inte gå och lägga sig, drömmer om SPA , resor till annat land ngn ny undergörande kräm. Boken de har är de nästan för trötta att läsa i . Men de hänger uppe. Inte gå och lägga sig i första taget.
  Är man alltid lite för trött-man har ju småbarn, kanske man kunde unna sig den lyxen att gå och lägga sig några minuter efter barnen somnat och få känna hur en bra sömn , tillräcklig sömn känns.
  Kanske Thailandsresan inte blir lika nödvändig eller den där nya klänningen som man bara måste ha för att pigga upp sig under vintermånaden. SPA och massage allt möjligt man bara måste ha
  är väl bra men en riktigt bra sömnnatt, 9-10 timmar slår det mesta.
  Tror att vårdcentralerna i Sverige kanske inte skulle få så många besök . För sover man inte tillräckligt kan man bli sjuk på riktigt. Om folk sov ordentligt tror jag faktiskt mycket pengar skulle sparas på sjukvård.
  De vill ju alltid spara , politikerna
  Likaväl som läkarna börjat skriva ut promenader på recept , skulle väl läkarna skriva ut sömn på recept.
  Sömnen är allt!
  G