Föreläsningspassion


Något av det  roligaste jag gjort senaste året är att kuska land och rike runt och föreläsa om bloggar, business, entreprenörskap och de nya makthavarna på nätet tillsammans med forskaren Annakarin Nyberg. Under 2012 rev vi av drygt trettio föreläsningar på tio månader och i princip varenda gång var det fullsatt –  och ibland till och med kölista som i Malmö och Lund. Det jag gillar mest med att föreläsa, förutom att stå på scenen och roa människor, är att träffa mina läsare. Men också träffa alla de där skeptikerna. Kommunpolitiker och andra makthavare som tror att bloggare är blonda våp utan tillstymmelse till hjärna. Som tror att jag och Annakarin, när vi kliver upp på scen, är konferencierer som bara ska presentera de egentliga experterna (männen?) som verkligen kan något om business och digitalt entreprenörskap. Oj så många roliga reaktioner vi fått på våra föreläsningar – och så mycket vi har fått lära ut om det här nya underliga fenomenet med unga kvinnor som vinner makt och inflytande genom bloggvärlden.

Det är också spännande att Annakarin (som forskar inom just det ämne vi föreläser om) så ofta får frågan av andra forskare och akademiker “varför i hela friden hon samarbetar med någon som heter något så tramsigt som Underbaraclara och ägnar dagarna åt att skriva om sig själv….” Håhå, jaja. Det är många som behöver upplysas om de nya tiderna – det är ett som är sant och säkert!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Föreläsningspassion”

 1. Å tror bestämt att bilden är från er föreläsning i Trollhättan som jag var och lyssnade på! Väl värd tid att investera i sig själv, mycket bra! Kör hårt Clara jobbar själv med mitt företag och skulle försöka få starta eget bidrag där sätt en äldre herre och totalt idiot förklara mig, nu efter dubbel arbete kan ja försörja mig å familjen men inte utan slit ska sägas, försöker så långt ja kan att arbeta med ett miljötänkande. Om ett par år kanske man har en anställd till hjälp att dra runt allt med vem vet!

 2. Hej Clara, har inte å mycket med inlägget att göra men jag sökte runt för att hitta inspiration för korta frisyrer och hamnade (och fastnade) i din skönhets kategori som var hur spännande och bra som helst! Vilken inspirationskälla! Du passar verkligen i vad som helst & ditt hår måste växa som ogräs 🙂 lyckost!

  Du är bäst, ha det bäst!
  /Johanna

 3. Bra skrivet men jag tycker det är tröttsamt att du skriver “blonda våp utan tillstymmelse till hjärna” . Förstår inte varför folk så ofta ska använda hårfärgen blond som något nedvärderande. Särskilt vanligt tycker jag faktiskt att det är bland tjejer. Det befäster ju bara bilden av att blondiner skulle vara dummare än någon annan. Vilket givetvis inte stämmer. Tråkigt att känna sig placerad i ett fack på grund av sin hårfärg.

  1. Ja, alltså nu är det ju inte så att JAG säger att blondiner är våpiga. Jag citerar de föreställningar som kommer till ytan när det gäller bloggare. Kanske har BLONDINbella något med saken att göra – även om hon knappats är ett våp 😉

   1. Jamen det var lite det jag funderade på om det är så att det är makthavare som har sagt just detta om blondiner till dig? Eller om det är så att det var din bild av hur de ser på bloggerskor? För i så fall är det ju forfarande din föreställning om hur någon “korkad” tjej är, blond alltså. Blondinbella har väldigt konstiga idéer men jag tror ju inte att det hänger ihop med varken hennes bloggnamn eller hårfärg. Lika lite som om jag skulle tro att någon som heter “brunettbettan” var ovanligt smart eller ordentlig 😉

    1. Håller med Linnéa här. Formuleringen kändes något tvetydig och gav känslan av en allmängiltig bild man undrar vem den härrör ifrån och därför stack lite i ögat. “Alla de där skeptikerna” som enkom verkar vara just kommunpolitiker och makthavare tycker alltså detta? Och varför i herrans namn närvarar denna specifikt fördomsfulla grupp människor vid event med/av någon de tror helt saknar hjärna?! En egen fördom här kanske? 😉 Kram och tack för intressanta inlägg och sockersöta bilder underbara brunett!

     1. Därför att dessa herrar tack och lov vill utbilda sig och därför plockar in experter (moi) på området för att berätta om detta “nya och obegripliga fenomen”

 4. Så bra skrivet. Bor och bloggar i Italien och får just höra sådana kommentarer. Vissa här vet ju knappast vad en blogg är ens. Men det är ju upp till var och en att skynda framåt.

 5. Sägs nog många kloka ord på föreläsningarna.
  Du har verkligen förmågan att inspirera.
  Läste boken Digitalt entreprenörskap, satt som
  fastklistrad tills boken var slut…

  Ha en bra dag! / Carolin

 6. Spännande, och kul att få “bevisa” att de har fel! Fortsätter föreläsningarna även detta året? Hade varit kul att lyssna på en föreläsning nere i Skåne.

 7. Nämen! Håller precis på och läser Annakarins bok Digitalt entreprenörskap för ett projekt vi jobbar med i skolan 🙂 Inte visste jag att ni föreläser tillsammans, kul! Tror ni är en bra kombo.

 8. Har du några tatueringar , isf kan du göra ett inlägg och visa upp ? 🙂
  Nu måste du in och kika på min nya tatuering i huvudet. Vad tycks ? 🙂
  ankpung.blogg.se

 9. Oh jag vill så gärna höra den föreläsningen. Men det verkar som du inte vart i Östergötland ännu? Boken har jag bredvid mig vartfall, ska läsa den när min son sover. 🙂

 10. Inspirerande att läsa, har också föreläst några gånger tex om hur vi använder min blogg i jobbet och i maj är det dags att åka till Stockholm när Svensk Handel håller sin årsstämma för att vara med i en soffdebatt på scen så det blir nog lite mer avslappnat än dina föreläsningar kan jag tänka;P

 11. Ja haller med avan – beratta om lite roliga reaktioner ni fått på föreläsningarna. Hade varit roligt att hora mer om !

  Maste saga att aven jag var allmant negativ till bloggandet innan jag borjade sjalv. Jag forstod inte hur mycket tid och energi som faktiskt laggs ned innan jag satte igång sjalv. Typiskt manniskor (notera inklusive mig sjalv) att doma nagot utan att ha nagon erfarenhet. Haller dock med om att det finns olika grader seriosa bloggar – jag gillar verkligen de bloggar som har en stark rost, informerar and lar-ut och inte sa mycket som som beskriver vad de at morgon, middag, kvall. Valkommna att ta en titt hos mig http://www.shoebox-living.com – feedback ar alltid valkommet!

  Ciao / Bella
  vantar spant pa fortsattning.

 12. Dessa herrar har lite att lära…..Det du kommer med är ju långt ifrån blåsta blondiner som var dina föregångare. Att läsa dag efter dag om vilka nya grejor de har köpt eller nagellack som är inne för tillfället är nått som bara fick mig att läsa en eller två gånger. Men du har ju lite att komma med….du kan sätta ord på saker som jag redan ser känner och upplever mm. Jag hoppas du får en mer nyanserad bild av akademiska världen efterhand…..den är inte riktigt så svart och vit längre. Som etnolog är det spännade och ser hur hela fenomenet bloggare tar vägen. Heja!

  1. Återigen, blåsta blondiner?? Hur många modebloggare är inte brunetter då? Vad har det blonda att göra med huruvida någon är blåst eller inte? Skulle vara intressant att byta ut ordet blondin mot något annat som enbart har med någons utseende att göra. Typ blåsta smala tjejer, blåsta tjocka tjejer, blåsta långa tjejer eller blåsta rödhåriga tjejer. Det låter ju helt ologiskt och väldigt ytligt.

 13. You go girl! Det hade varit jätteroligt att få se dig föreläsa, du borde komma hit till Oslo och visa var skåpet ska stå.
  Vet hur det är med förväntningar på ens kön i vissa branscher, Jag har en del ansvar som backup på det tekniska på mitt jobb, och otaliga gånger kommer föreläsare som ska använda “mina” möterum och ska fråga om teknisk hjälp. Jag får förklara gång på gång att det aktiskt är jag som kan hjälpa dom. “Okej, men det är gaaaaanska svåra saker, gumman. är du säker på att du inte har någon IT-kille här?” Jag är fortfarande ganska säker på att jag kan fixa det. “Okej,… eller alltså ja. Jag undrade var förlängningssladden var?”. Som tjej är jag ganska kapabel att veta var jag la dom sist. Man blir trött alltså. Blir nästan barnsligt nöjd när det visar sig att dom bara har kopplat fel sladd till fel uttag. Bara för att rub their face in it liksom. 🙂