Jag tycker att gamla rynkiga mĂ€nniskor Ă€r lite Ă€ckliga. Jag förstĂ„r att de mĂ„ste fĂ„ finnas till men kan de inte vara lite diskreta? Ok, om de vill gĂ„ pĂ„ cafe ibland – men dĂ„ kan de vĂ€l sĂ€tta sig lite avskilt? Det Ă€r inte sĂ„ att jag inte tycker att de inte ska fĂ„ finnas – men de kan vĂ€l visa lite respekt? Ta pĂ„ sig huckle eller keps för att skyla sig, inte exponera sina rynkor helt ohĂ€mmat. Speciellt inte nĂ€r andra sitter och Ă€ter! Ibland kĂ€nns det som gamlingar typ gĂ„r omkring och flashar sig bara för att! HĂ€r kommer lilla rynkiga jag, titta vad lĂ„ngsamt jag gĂ„r och vad mycket rynkor jag har. Nu tĂ€nker jag sĂ€tta mig hĂ€r bland alla er andra och liksom bara vara sĂ„ dĂ€r gammal att ni tappar aptiten. 

Byt ut “gamla mĂ€nniskor” mot “ammande mammor” i exemplet ovan sĂ„ har ni en beskrivning av hur det kan lĂ„ta nĂ€r folk diskuterar amning i offentligheten. Jag har flera gĂ„ngen trott att amningsdebatten var över och förbi, men bara hĂ€r om veckan skrev Blondinbella att det var Ă€ckligt med mammor som ammade offentligt, och hela debatten drogs upp igen.

Det Ă€r sĂ„ intressant att mĂ€nniskor faktiskt tror att de har rĂ€tt till en Ă„sikt i frĂ„gan.  Och att de Ă€r snĂ€lla som erbjuder kvinnor att amma i offentligheten, bara de fixar det diskret. I den hĂ€r frĂ„gan finns en enda korrekt uppfattning som inte Ă€r direkt fascistiskt och det Ă€r denna:  SmĂ„ barn fĂ„r inta sin föda pĂ„ offentliga stĂ€llen precis som alla andra. Att begrĂ€nsa barns möjligheter att Ă€ta Ă€r att förvisa kvinnor till hemmet. De flesta kvinnor ammar diskret. Men alla kan inte amma diskret. Och vad som Ă€r nog diskret Ă€r inte upp till andra att avgöra. Byt ut en “ammande mamma” mot en gamling, en funktionsnedsatt eller för all del – en mĂ€nniska med utlĂ€ndskt pĂ„brĂ„ och förstĂ„ hur sjuk den sortens argumentationen Ă€r.

Ni som Ă€cklas av ammande mammor. Till er vill jag bara sĂ€ga att det Ă€r okej att ni rör er ute i samhĂ€llet. Jag förstĂ„r att ni mĂ„ste fĂ„ gĂ„ pĂ„ cafĂ© ibland, och kanske ocksĂ„ Ă€ta middag. Jag inser att ni har rĂ€tt att vara Ă€ckelmagade och existera. Men gör det diskret! Blir ni Ă€cklade av nĂ„got ni ser – sĂ€tt er förslagsvis pĂ„ toaletten och Ă€t er mat. DĂ„ blir det trevligare för alla!