Boråstapeter och jag samarbetar ju – jag gör bland annat stylingreportage åt dem  (ja, egentligen åt Boråstapeter, Eco Wallpaper, Mr Perswall och Cole & Son som alla är del av samma koncern Wall Vision). Och sist jag var i Borås åkte jag och Anna på besök på wall visions tapetfabrik. Jag har förut tagit för givet  att endast designen sker  i Sverige och produktionen blivit förlagd till asien – liksom brukar vara fallet med de flesta svenska designföretag. Därför blev jag så glad av att förstå att allting faktiskt produceras i Sverige (förutom Cole & Son som görs i England). Faktum är att just svenska tapeter är väldigt eftertraktade utomlands på grund av den höga kvalitén, hantverksskickligheten och den unika skandinaviska designen.

Anna och jag fick en rundtur i fabriken och jag fick se alla maskinerna som tapeterna tillverkas i.

Ofattbart att dessa frustande monster till maskiner kan framställa de skiraste blomsterrankor! Delar av den här maskinen har nästan ett sekel på nacken. Att köra den är lite som att spela ett instrument kan jag tänka mig, mycket känsla krävs.

Valsar som dessa är vad de flesta tapeter trycks med. Tekniken kallas för limtryck och är väldigt gammal men fortfarande högaktuell.

Färgen som tapeterna trycks med blandas till för hand med största noggranhet. Ett tränat öga behövs för att alla nyanser ska stämma.

Färdiga tapetbalar redo för inspektion! Den blå med flocktryck skulle jag gärna ha hemma!

Efter jag besökt fabriken åt jag frukost med designteamet. Rostapeten i bakgrunden blev jag extra sugen på – den påminner om en tapet som fanns hemma hos mormor och morfar när jag var liten.

Fick dessutom se de nya och ännu lite hemliga kollektionerna och lära mig allt om designprocessen. Roligast var att se var de hämtade inspirationen ifrån. Gamla spetsar ur mormors linneslåp, resefynd och bilder på sådant de sett och gillat. Faktiskt var omslaget till min egen bok Vintagepimp och Hemmafix med i en inspirationsmapp. Sicken ära!

(Fotograf Anna Lidström)

 

Ett samarbete mellan UnderbaraClara och Boråstapeter