• Inlägget är ett annonssamarbete med Boråstapeter •

Fabriksbesök

Boråstapeter och jag samarbetar ju – jag gör bland annat stylingreportage åt dem  (ja, egentligen åt Boråstapeter, Eco Wallpaper, Mr Perswall och Cole & Son som alla är del av samma koncern Wall Vision). Och sist jag var i Borås åkte jag och Anna på besök på wall visions tapetfabrik. Jag har förut tagit för givet  att endast designen sker  i Sverige och produktionen blivit förlagd till asien – liksom brukar vara fallet med de flesta svenska designföretag. Därför blev jag så glad av att förstå att allting faktiskt produceras i Sverige (förutom Cole & Son som görs i England). Faktum är att just svenska tapeter är väldigt eftertraktade utomlands på grund av den höga kvalitén, hantverksskickligheten och den unika skandinaviska designen.

Anna och jag fick en rundtur i fabriken och jag fick se alla maskinerna som tapeterna tillverkas i.

Ofattbart att dessa frustande monster till maskiner kan framställa de skiraste blomsterrankor! Delar av den här maskinen har nästan ett sekel på nacken. Att köra den är lite som att spela ett instrument kan jag tänka mig, mycket känsla krävs.

Valsar som dessa är vad de flesta tapeter trycks med. Tekniken kallas för limtryck och är väldigt gammal men fortfarande högaktuell.

Färgen som tapeterna trycks med blandas till för hand med största noggranhet. Ett tränat öga behövs för att alla nyanser ska stämma.

Färdiga tapetbalar redo för inspektion! Den blå med flocktryck skulle jag gärna ha hemma!

Efter jag besökt fabriken åt jag frukost med designteamet. Rostapeten i bakgrunden blev jag extra sugen på – den påminner om en tapet som fanns hemma hos mormor och morfar när jag var liten.

Fick dessutom se de nya och ännu lite hemliga kollektionerna och lära mig allt om designprocessen. Roligast var att se var de hämtade inspirationen ifrån. Gamla spetsar ur mormors linneslåp, resefynd och bilder på sådant de sett och gillat. Faktiskt var omslaget till min egen bok Vintagepimp och Hemmafix med i en inspirationsmapp. Sicken ära!

(Fotograf Anna Lidström)

 

Ett samarbete mellan UnderbaraClara och Boråstapeter 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 kommentarer på “Fabriksbesök”

 1. Lite avis blir man ju allt . 🙂 Hade gärna sett hur allt fungerar ungarnas nyfikenhet på hur maskiner funkar har nog smittat av sig .

 2. De har så mye fint, og så bra at det produseres i Sverige! Jeg har en drøm om å tapetsere noen vegger i leiligheten vår, men for å få til det må vi først fjerne gamle strukturtapeter. Det går bli i framtida en gang, når man har tid og råd til sånt!

 3. Fantastiskt roligt att få se detta. Jag gillar verkligen Boråstapeter och de är en av anledningarna till att jag faktiskt kan känna mig en smula stolt över att bo i just Borås, som annars är en oförtjänt utskälld stad ( nä, det regnar faktiskt inte överdrivet mycket mer här än på andra ställen).

    1. fast ni har en fin Pinocchio och en massa andra vackra skulpturer i er lilla stad, jag gillar Borran.

    2. Så här säger SMHI som svar på frågan:
     Hej!
     Vi kommer från Borås och vill för en gång skull avsluta debatten om vår fina stad. Är Borås verkligen Sveriges regnigaste stad?

     Svar från SMHI: Borås är en av Sveriges regnigaste städer, kanske t o m Sveriges regnigaste stad om man då räknar med de tätorter som var städer före kommunreformen.

     Men regnigast i Sverige är det i Hallands inland, som du kan se av tabellen i länken så regnar det mer i Torup i inre Halland. Några mindre orter i Hallands inland har mer nederbörd än så.

 4. Åh, vilket spännande besök! Det gick ett program på tv för ett tag sedan om just tapettillverkning i Sverige och det är ju ett gediget hantverk. Häftigt att ha fått se det “live” så att säga.

 5. Åh vad spännande att få uppleva hur tapeterna designas och tillverkas. Så roligt att det fortfarande finns tillverkning i Sverige, då får vi gynna Boråstapeter så vi får behålla detta fina hantverk i vårt land.

 6. Wow! Tack för att du delar med dig av ditt besök! Jag trodde nog också att tapeterna tillverkas i långtbortistan.. Nu är jag extra glad över att vi valde boråstapeter till några rum, bara att de tillverkas i Sverige var värt några extra kronor!!

 7. Åååh,så häftigt! Tack för att du delade med dig, wow! Trodde verkligen inte att det låg sådant gediget arbete bakom..!

 8. Åh, vilket härligt besök. Älskar fabriker när det känns sådär genuint och vackert på något sätt. Och hantverksmässigt. Den blå tapeten du skriver om har jag förresten i min hall och är väldigt förtjust i.

 9. Trodde faktiskt att tapeterna tillverkades långtbortomistan. Vilket hantverk och va fina tapeter. Nästan så jag börjar titta mig omkring här hemma ser efter var jag kan tapetserea om 😉
  Kram Maria

 10. Vad roligt att vi fick se, kul! Jag var själv och åkte runt för ett tag sen i Kinna, så fina gamla fabriker, lite utdöingebygd på sitt sätt, inte lika som förr i varje fall. Härligt att höra att de tillverkar på plats, heja!

 11. Vilket fint reportage! Så intressant och nu förstår man nästan bättre att tapeterna måste få kosta en slant! Tack Clara!

 12. Jag har haft turen att få besöka fabriken två gånger och det är lika spännande varje gång. En annan sak som har fascinerat mig är att alla som jobbar där är mycket stolta och glada över att göra just de de gör. Fint reportage.

 13. Jag har arbetat där på fabriken i Viared strax väster om Borås med Teknisk Support till kunderna mellan 2004-2012 och måste säga att det är en mycket bra arbetsplats trots det myckna regnandet. Saknar alla arbetskompisar!

 14. Vilket spännande inlägg, tack för det! Jättekul att se hur de tillverkas och extra roligt att det verkar vara en riktigt hantverkskonst som faktiskt uppehålls här i Svealand! 🙂

 15. Visst är det intressant och spännande att få gå runt i fabriken och se alla dessa stora maskiner, jag har själv varit där och besökt fabriken och fått vara med och följa tillverkningen. Jobbar med tapeter och det är verkligen roligt och den svenska kvalitén är riktigt bra!
  /Emma

 16. Åh så roligt att få läsa om besöket i fabriken ur din synvinkel. Jag älskar tapeter, i synnerhet de från Eco Boråstapeter. Imorgon ska jag dit på ett besök, igen!

 17. I närheten av Boras, närmare bestämt i Ulricehamn finns en underbar tygfabrik Bogesunds Väverier där ocksa allt fran design till vävning sker pa plats. Kul med gamla traditoner och helt svensktillverkat. Släktingar till mig och det gör ju extra stolt!

 18. Fint reportage! Jag gillar verkligen rostapeten, vet du Clara eller någon annan vad den heter?

 19. har nu googlat som en galning länge och MÅSTE få veta, hur får man tag i rostapeten? kan vara den finaste jag någonsin sett.