Jag besökte som bekant som bekant Garasjön för två veckor sedan för att göra en reseguide.  Min kompletta reseguide kommer här!

Gardasjön anses kanske inte vara något typisk familjedestination. Vissa verkar tro att det är krångligt ta sig dit. Men så upplevde inte vi det. Vi anlände med flyg till Verona och därifrån tog vi hyrbil till Desenzano där vi skulle bo. Det tog inte mer än fyrtio minuter att köra och en hyrbil är det enklaste och bästa sättet att ta sig fram. För vid Gardasjön är avstånden korta och har man bil kan man köra till Venedig eller Verona över dagen. Eller köra runt ön som vi bestämde oss för att göra. Trafiken är inte så hetsig som man är van vid i medelhavsländerna, utan tempot är förhållandevis lugnt på de slingrande serpentinvägarna.

Vi bodde på Italia Livings lägenhetskomplex vid Gardasjöns vackra huvdstad Desenzano.

Själva lägenheten har sjöutsikt och det finns en superfin pool. Vi hade också uteplats och trädgård i två väderstreck där barnen kunde leka. Väldigt passande för just barnfamiljer.

Omgivningarna kring lägenheten är lugna och för mig som gärna går morgopromenader finns flera fina gångvägar precis bredvid. Följer man dem hamnade man mitt ute på fälten och åkrarna. Otroligt fridfullt!

Rent generellt är italienare och andra turister ganska morgontrötta så är man ute på förmiddagarna är det lugnt och skönt och lagom varmt. Ett av våra bästa utflyktsmål var medeltidsstaden Sirmione, bara en kvart med bil från Desenzano. Mer om den har jag skrivit här.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdagmorgon bestämde vi oss för att upptäcka mer av omgivningarna och köra runt hela sjön. Det är en ganska lagom lång dagsutflykt. Vi körde vid åtta på morgonen och första stoppet var för en frukost vid Gardasjöns västra sida i den magiskt vackra medeltidsstaden Limone.

Limone är känt för sina citronodlingar och sin kuperade terräng. Här åt vi croissanter och drack starkt kaffe. Sedan vandrade vi i gränderna några timmar och fördrev tiden med att glo på folk.

Limone är så kuperat att det nästan känns som att berget ska tippa över en. Det är faktiskt lite alpkänsla över hela staden. När vi vandrat oss trötta satte vi oss i bilen igen och fortsatte längs sjön, tills vi kom till den fina nordliga staden Riva Del Garda. Rent generellt kan man säga att det är fler italienska turister på södra sidan och fler tyska turister på norra. Södra sidan av Gardasjön upplevde jag som lite mer lyxig medan norra sidan hade fler husbilar och campare. Vad man föredrar själv är förstås en smaksak.

Fantastisk, genuin italiensk mat finns runt hela Gardasjön. En restaurangfavorit var La Cambusa Bistrot  i centrala Desenzano. Här serveras genuin mat i anspråkslös miljö. Jag åt en pumpa- och gogonzolafylld ravioli, pudrad med kakao. Låter hur knasigt som helst men smakade väldigt gott! Bertil älskade det. En annan fantastisk måltid åt vi på anrika hotellet San Vigilio (har skrivit mer om det här) och jag rekommenderar lunchbuffen med klassiska italienska fiskrätter. (Kostade ungefär 30 Euro per person – och då behöver du inte äta mer mat den dagen – du blir proppmätt). Man märker att Italienare generellt uppskattar barn och vår lite vilda tvååring till trots kände vi oss aldrig till besvär. Gelato är förstås också ett måste när man är i Italien – se till att du väljer en riktig italiensk gelato och ingen blek kopia bara.

Båtturen runt sjön  var vår resas höjdpunkt. Det är verkligen något jag kan rekommendera! Vi åkte med en stor båt men även en mindre och enklare funkar utmärkt. Det är inte jättedyrt att ha en chaufför som kör båten några timmar, om man själv inte känner sig helt säker på hur man gör. Att bada från en båt, på 70 meters djup i turkosblått, sött vatten är svårslaget. Ett tips är också att med båt köra förbi staden Salom som är väldigt vacker sett från sjösidan.

Vädret är fint från maj till september men både innan och efter kan vara väldigt soligt och varmt. Vi hade mellan 27-39 grader i skuggan när vi var där. Vill man undvika andra turister är hösten (september, oktober) är absolut lugnast. Prismässigt ligger Italien som Sverige ungefär. Lite billigare är det dock – framförallt när det gäller mat och dryck. Vi hade ingen koll på Gardasjön sedan tidigare, men jag lånade lite guideböcker innan vi for och så fick jag massor av bra tips på restauranger och utflyktsmål från Italia Living.

Sista kvällen åkte jag och Jakob hem till Elin och Emma som driver Italia Living. Emma bor i en helt fantastisk lägenhet hon har inrett från scratch (utsikten gav mig svindel). Tillsamman inreder och renoverar systrarna villor och vackra lägenheter vid Gardasjön. (Om ni vill veta mer om Italia Living kan ni kika på deras hemsida eller följa deras FB-grupp för nyheter och de bästa Italientipsen!)

 

(Reseguiden är ett samarbete mellan Underbaraclara & Italia Living)