Skördetider på gården! I söndags tog vi rätt på 200 liter bondbönor. Vi har ju köpt mer mark till vår gård och startat en lite större odling tillsammans med några grannkompisar. Och i söndags var det då dags att skörda bondbönorna. Vilket mastodontuppdrag! När vi skördat ungefär två tredjedelar av raderna hade vi redan 200 liter bönor att ta rätt på. Det tog sju timmar att plocka, sprita, förvälla och frysa in rasket. På kvällen när jag skulle sova flimrade bönor framför mina ögon. Nu vill jag inte se åt en bondböna på några veckor. Men i vinter, när jag plockar fram dem och smörslungar dem med lite vitlök – då kommer jag vara lycklig. Det är så härligt att odla sin egen mat och bondbönan är extra tacksam. Dessutom är den rik på protein och allts ett jättebra alternativ till importerade sojabönor.
52 svar
BRa jobbat! kommer ihåg jag hatade att jobba i trädgården när jag bodde hemma men nu skulle jag önska jag hade en trädgård att odla gott i.
Så smart att ni har en gemmensam odling på det sättet!
Oh bondböna, slungad med olja och vitlök. Så gott det lät.
Måste se om jag kan hitta på vår lokala marknad här nere i Spanien.
kram J
bloggen; Here we go again
Har du testat Habas Enzapatás? Finns i Andalusien, kanske på fler ställen. Det är rätt gott men lite konstigt till en början tyckte jag. Jag vet inte men tror att habas = bondböna.
Oj vad bra! Bönor är ju super att odla själv. Gödslar dessutom jorden alldeles ”gratis”. Längtar tills att jag har en egen täppa!
Åh, vilken lyx! 🙂
Håller med dig, de är såå goda!
Vad intressant. Bondbönor ska vi försöka odla nästa år då min man är vegetarian och han är trött på all halvfabrikat som erbjuds i affärerna. Vi planerar att hyra en koloni så förhoppningsvis har vi en stor skörd lagom till nästa höst.
Bondbönor är himla gott alltså! Men 7 timmar, kan förstå att man blir lite trött då…
Bondbönor är fantastiskt gott och lättodlat. I år satte jag bara tre ynka plantor, men nästa år blir det fler 🙂
Ha en fin dag!
Så härligt, och hårt arbete nu ger något att njuta av i vinter.
Vill också odla lite själv så man kan plocka fram lite sommar mitt i vintern. Har inte hunnit längre än till tanken än men nästa vår så…
Vill också börja odla lite själv. Så man kan plocka fram lite sommar mitt i vintern. Men har inte kommit längre än till tanken än. Men snart är det vår igen och då…
Vill också börja odla lite själv så man kan plocka fram lite sommar mitt i vintern. Har inte kommit längre än till tanken än men snart är det vår igen
Och bondbönegröt, denna barndomens stora sommarmatminne! http://ihuvudetpa.elvaelva.se/mat-a-dryck/groent/101-boenegroet
Hurra, vad fint! Vi sådde faktiskt inga bondbönor i år, men jag ångrar det lite när jag ser hur fina dina blev. Bönor och ärtor gröngödslar ju dessutom marken, så det får nog bli bondbönor igen nästa år. 🙂
Härligt! Jag håller på och försöker få tag på en odlingslott för att kunna odla i lite större skala än pallkragen på uteplatsen och bondbönor var ju ett superbra tips! Hoppas att det kommer lite recept framåt vintern för jag tror att jag bara har använt bondbönor en enda gång, men jag tycker alltid att de ser så spännande ut! 🙂
Håller med!
Hit med recept Clara, när det passar dig!
Helt klart värt den extra ansträngningen! Så inspirerande, jag vill också odla i större skala så småningom 🙂
Va kul! Själv bor man i lägenheten så möjligheten att odla själv är minimal. Blev en tomatplanta i köksfönstret förra våren 🙂 blev ett par tre tomater 🙂
200 liter! Ni lär ha så ni klarar er över vintern 🙂
Wow! Vad härligt! 🙂
Åh så gott och bra jobbat!
Tänk om du kunde sälja det ni inte orkar hantera till mig… skulle gladeligen köpa era grödor som verkar må så bra, men jag bor ju i Sthlm…
Kram
Gaahh! GOTT! Smart och roligt att ni är flera som hjälps åt på samma lott! Ni måste ha mega frysar om allt ska in!
Vad härligt!
Gott också!
Hej! Kommer ha en åker nästa säsong. Hur stor är marken ni odlar bondbönorna på för det resultatet? Några särskilda knep?
De 200 literna baljor motsvarar ungefär 45 radermeter (ungefär 30m2). Marken är i ganska dåligt skick så det får nog anses sonen som en ganska låg avkastning.
200 liter bondbönsskidor motsvarar ungefär 20 liter spritade och 10 liter skalade bönor.
Vi har täckodlad med hö och gräsklippare för att hålla bort ogräset. Odlar i dubblerader (25 cm) och en knapp meter till nästa dubblelrad.
Tack för svaret!
Nu är jag en par dagar efter men appropå skalandet, måste man skala dom eller blir de väldigt träiga med skalet kvar? Vilken sort har ni använt?
Våran bondbönskörd blev minimal i år, det var nog för torrt när vi satte dom. Kul att se en ordentlig skörd! 🙂
Sorten heter Wietkiem. Man måste sprita dem men man behöver inte skala det inre skalet. Att äta dem med skal är lite grövre. Matigare. Men i en sallad eller så är det läckrare med dom fina gröna bönorna.
Ok, ska testa båda varianterna nästa år. Tack för svar 🙂
älskar bondbönor! länsar alltid min lokala ica när det finns. kostar inget heller. bra tips att frysa in förvällda och klara!
Vilken fantastisk möjlighet att odla sin egen mat! Ska absolut försöka göra det så snart jag får tid och utrymme 🙂
Å gud så gott! Jag älskar bondbönor, de är så himla goda att ha i vegetarisk lasagne med mynta!
Ååhh så fint!
Åhh, vilket jobb! Jag har också skördat bondbönor, dock inte i samma mängder som er, man känner sig så rik när man har egenodlat i frysen!
Den bönan vet jag inte mycket om. tack för tipset, det ska jag kolla lite närmare på 🙂
Jag upprepar mig (från Instagram…) – är det möjligt att göra av med sååå mycket?!? Fast gott är det ju förstås! 🙂 Blir lite sugen att testa till nästa år…
Sen är jag förresten också intresserad av att veta mer om hur det går med kornodlingen, alltså grismaten..?
Oj så duktiga ni är! Vilken enorm skörd. Jag måste testa att så bondbönor nästa sommar.
Kan du inte skriva mer om odlingen och djuren? Hur det gick till när ni köpte mark, hur det är att samäga med någon, hur ni har lagt upp det, vad som har varit lätt/svårt/kul/jobbigt, hur ni planerar för nästa år, hur ni förvarar det etc etc? Skulle uppskatta det enormt!
Ja, snälla? 😀
Jag vill också veta mer!
Jag med! Mer om Clara och familjen på landet! Klart bästa med bloggen! Hur ställer ni er till giftet i bönorna? Det ska ju vara så att bondbönor innehåller lite naturligt gift och att man därför måste koka dem 15 min, men då blir det väl bara gröt kvar? http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Vaxtgifter—fordjupning/
I Shanghai åt vi jättegoda bondbönor, stekta i sesamolja! Ett tips! 🙂
Va mysigt 🙂
Påminner om barndomshöstar i norra Lappland. Fast bönorna var potatis och älgkött! Samma arbetsinsats dock… Skrev just ett inlägg om hösten i en liten by i norra Sverige. Kanske känner du igen dig?
Måste bara tipsa om den underbara boken där Castor odlar bönor tillsammans med sin vän Frippe. Perfekt inspiration! http://www.adlibris.com/se/bok/castor-odlar-9789150112238
lät hur jobbigt som helst. jag tänker alltid på utvandrarna när jag hör om karg jord och kamp.
jag VET att jag har fel och att ni älskar det. och bondböner i smör är väldans gott.
och smart att fixa maten själv. Det blir ju godare när den inte har rest från typ Chile. eller är full med antibiotika.
Gud vad ni är duktiga! Woho!
Ser jättegott ut! 🙂 Bjud inte gäster med ursprung från medelhavsområdet/Afrika på dem bara! http://sv.wikipedia.org/wiki/Glukos-6-fosfatdehydrogenas
Det är jättegott att mixa lättkokta bondbönor med citron, olja, persilja, vitlök och salt och använda som dipp eller röra till tex klyftpotatis!
Vilka härliga bilder! Och vilken skörd sedan, underbart! Tänk om man kunde odla så:)
Wow, låter underbart! Om än som en riktig kraftansträngning.
Vad härligt att kunna odla sin egen mat! 😀 En dag ska jag också 🙂
Åh, vad avis jag blir!
Bondbönor är ju bland det godaste som finns. Men fullkomligt värdelöst att köpa då det blir ganska dyrt i vikt när man ändå bara skalar bort skidan sen (eller…? kan man äta/använda den på något sätt?).
Önskar att jag kunde odla själv! Balkonglöst liv i city är inte min grej alltså. Måste styra upp det här med att flytta ut ur stan. Åtminstone så jag får en balkong.