Powerklänning

Måste bara visa ett secondhandfynd jag gjorde i Göteborg förra helgen! Denna röda 80-talsklänning som känns helt modern i snittet. Det är något visst med röda klänningar – de får mig att känna sig som en riktig powerkvinna. Det här figurkramaren med diskreta axelvaddar kommer bli en helt perfekt föreläsningsklänning. Med sitt lite striktare snitt men glada pigga färg som inte gör att jag smälter in i väggen. Tror jag betalade 180 kronor för den!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

70 kommentarer på “Powerklänning”

   1. Oj, tycker du? Då undrar jag vad du har för kriterier på vad kläder ska kosta nyproducerat?

    1. inga kläder behöver produceras längre. vore bra om vi använde klart de som finns först. jag köper mina klänningar för mellan 10 – max 50 kr och jag ÄLSKAR dem varenda en 🙂

   2. Dyr? Om man skulle köpa den ny klänning på H&M, Monki, MQ eller vilken annan butik som helst så skulle man betala från 300kr och mer troligt 499, 599, 699 och uppåt…… 180 kronor — skulle det vara dyrt för en klänning som är ursnygg, enkel, snygg, stilig, rätt i tiden och får dig att känna dig som en powerkvinna? Skulle inte tro det. Om du istället lägger 30 kr och 50 kr hit och dit på plagg du eg inte gillar så mycket för att de är billiga och mer “bra att ha” än något annat, skulle det vara att fynda? :/

    Instämmer med Nina som svarade före mig..
    //En ung kvinna som älskar att fynda framförallt gammalt på secondhand och reuse men också “nytt” på rean

    1. Jag köpte en kofta till 80% ylle för 40 kr. I de sammanhanget så kan 180 kr betraktas som lite dyrt. Men, second hand är ju för det mesta ändå billigare än att köpa nytt och mycket bättre på många sätt.

 1. När du tröttnat på den kanske du vill skicka den till mig? 😀 Supersnygg! Ett sådant fynd lever man länge på

 2. Ack, åttiotal! Då var jag ungefär så gammal som du är nu.. Har några sådana klänningar i källaren i en nostalgi-låda och idag är de förstås på tok för korta. Lustigt detta med längd, för åtminstone mig är det så att man efter en viss ålder ser vulgo ut i en så kort klänning. Där du bara är snygg…

  Däremot är jag lite gammaldags och tycker att man på en föreläsning ska dra mer intresset till sitt ämne än till sin kropp – som jag tycker denna gör.
  Kanske mossigt? Vad tycker ni andra?
  Obs! Jag menar inte att kvinnor/Clara inte kan bära kort klänning generellt, bara att man på föreläsning ska tänka på vad man utstrålar. Denna supersnygga klänning är mer fest-party-pingla för mig än powerwoman.

  Kram!

  1. Jag tycker att det är victimblaming – om någon tycker att hennes kropp är i fokus snarare än hennes ämne är det DERAS problem, INTE Claras. Kvinnor sexualiseras så jäkla mycket, jag tvivlar på att en man skulle få höra samma grej om han hade en tajt skjorta, exempelvis. Det är inte hon som sätter sin kropp i fokus genom att bära klänningen, det är samhällsstrukturer, härskartekniker och sexism som sätter hennes kropp i fokus.

   1. Jag förstår inte kommentaren om härskarteknik? Är inte den kommentaren i sig härskarteknik? Och varför skulle inte en man få höra liknande om han kom i tight skjorta, alt. genomskinlig eller öppen (det är svårt att hitta någon rikt bra motsvarighet till vad jag uppfattar som det kvinnan ovan menar är välskräddad men i hennes ögon för kort så att publiken tappar fokus.) det intressanta för Clara skulle i så fall vara om en stor andel i claras målgrupp ser på en kort klänning så. klädval är sådana saker som många föreläsare lägger stor vikt vid just för att synen för många är dominerande i vad man tar in. min man som är sångare och föreläsare ägnar mycket tid åt att välja kläder riktade till den målgrupp han uppträder för. Inspirerande/trovärdigt/synligt men ej påträngande etc. Det finns även normer kring hur män/operasångare/akademiker “ska” vara klädda i olika situationer. Och ibland passar en hårig bringa in men oftast skulle nog en man få kommentarer på ett sådant val. Väljer man att gå utanför den normen behöver en lägga mer kraft på andra delar i framförandet för att nå sin publik.

    Nu tror jag att Clara är van vid att hitta en bra utstyrsel som passar henne väl och med anpassning till just den målgrupp hon har framför sig för tillfället. Med den framgång hon har haft kan hon nog även fånga intresset på annat sätt om det visuella skulle råka slå fel någon gång.

    1. Vilken av härskarteknikerna tycker du att den kommentaren är? Tycker själv inte att det passar in på osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbel bestraffning eller påförande av skuld och skam som följd av dubbel bestraffning. Om någon uppfattade den som sådan är jag ledsen, jag menade enbart att belysa att jag tycker att det är extremt dåligt att hon beskylls för att folk kan sätta hennes kropp i fokus. Det är lite som att säga att flickor inte ska gå ensamma ute/ha kort kjol för att undvika våldtäkt. Om jag går full och lättklädd hem är det fortfarande inte mitt fel att någon tar sig rätten att våldta mig, ansvaret ligger på våldtäktsmannen/-kvinnan. Precis som här. Det finns absolut normer för klädsel, men att låta normer vara för att det är normer utan att ifrågasätta är ju rätt dumt.

   2. Nja,
    Clara är intet “victim” när hon sätter på sig denna, utan högst medveten om dess “Power”. Den som har Power måste också vara medveten om hur den verkar, till vem och varför. Det vet varje varumärkesbyggare och varje artist, eller för all del varje läkare, polis, domare – eftersom de iklär sig en roll i samband med att de klär sig i sin uniform – som ska stärka och skickliggöra dem och ge tydliga signaler till omgivningen.hur den än ter sig.
    Min vän som är lärare på högstadieskola vet att en lektion i en liknande klänning vore förödande för elevernas koncentration, så hon bär andra kläder som hjälper eleverna att göra det som de är där att göra. Hon är varken utsatt för härskarteknik, sexualisering eller annat. Hon är smart och sköter sitt jobb.
    Nu har Clara inga högstadieelever (antar jag) och en röd figurnära klänning kanske är en klockren del i hennes “varumärke”. Eller så gillar hon den bara. Gott så.
    Jag studsade bara inför ordet föreläsningsklänning.
    Intressant hur som helst!

  2. Det handlar om styling och tillfälle. Clara har stylat den perfekt. Jag såg inget sexuellt i den fört när jag började läsa kommentarer. Jag såg bara en snygg klänning med en snyggt fyrkantig urringning och en snygg styling. Om Clara skulle ställa sig och prata i den skulle jag inte reflektera mer över det.
   Sedan finns det de som inte kan styla en klänning och övermatchar en kort fin klänning med nakenhet. För genomskinliga strumpbyxor, för mycket smink, för mycket glitter, för mycket hårspray. Då blir det fel för att det är felstylat.

  3. intressant diskussion det blev här. jag reagerade på att klänningen är så “fin” att den kanske inte “passar” för föreläsning, men då tänker jag ju på helt andra slags föreläsningar än de som clara utför. som nån sa så måste man ju kunna klä sig efter sin målgrupp, och den här klänningen är ju både inspirerande och kul. och passar clara som även tidigare har använt klänning vid “fel” tillfällen, som fönsterputs. befriande tycker många, även jag. men när eva nämner “fokus på kroppen” tänkte jag naivt nog inte “sexuellt”. jag tänkte rätt och slätt på “kropp”, lite som att det även om det är varmt brukar man ha på sig kläder för det är kutym att inte gå naken. det är därför möjligtvis kutym att kvinnor som står framför en massa och pratar klär sig på ett visst sätt, i en slags kulturell uniform. det har inte så mycket med “sexuellt” att göra för mig. det låter ju som att clara står i röd glansig lackkjol och eh inte riktigt va? den kvinnliga professionella uniformen har dessutom inte funnits så länge, det finns verkligen utrymme för utveckling och kreativitet. varför ska bankkvinnor gå runt i en kvinnofierad kostym tex? kopia av män much?

   1. …och sen vad vi identifierar med konceptet “power-woman” är väl också en del av 80 och 90 tals bilden av affärskvinnan i figursydd dress, portfolio och höga klackar. Jag tycker man ska ha på sig kläder som man identifierar sig med och som dessutom passar in i sammanhanget. För mig skulle det inte vara en röd klänning, men det är helt personligt och smaken som vi alla vet är delad.

    1. Ja, detta blev ett intressant samtal för jag säga som “trådstartare”!
     Roade mig med att kika i Claras arkiv och hittade en bild från 2008 som kändes mer föreläsning för mig, Clara kallar den dessutom powerchick. Väldigt kul men samtidigt strikt. Och lite mer manlig i sin form på ett sätt, än en röd klänning.
     Vet inte om den syns i länken.
     http://www.underbaraclaras.com/wp-content/uploads/2008/04/bilder-1061.jpg

     Kanske är det som Emmisen säger att män i maktposition och deras utstyrsel har styrt vad vi tycker är business- och power-klädsel och att det är tid att ändra på det. Men det är en fin linje mellan att spränga/flytta gränser för vad vi generellt anser och att inte lyckas med det.
     Jag är dessutom uppväxt på 70-80-talet och har ögon färgade av det tror jag. Tänkte på en intressant sak i fredagens Skavlan, då tjejerna i Modyssons nya film fick frågan om vad som var mest annorlunda med att skildra 80-talet. De utbrast bl a: “Kläderna var mycket skönare! Luftigt och skönt, idag ska allt sitta så tajt!”
     Jag tyckte det var oerhört intressant. Hade hade liksom glömt att allt var mycket luftigare då. Och friare på något sätt, därför att man som tjej/kvinna inte var så exponerad in i varje kurva hela tiden, som dagens toppar, byxor, tajts och klänningar ofta gör. En t-shirt på 80-talet smet inte åt under bysten och “visade allt” utan hängde löst.

     hej hopp, hoppas diskussionen får fler inlägg..

     1. Intressant diskussion! Väldigt komplex fråga detta, kan se att båda “sidor” har poänger. Å ena sidan kan man tycka att en kvinna ska kunna ha hur tight och kort hon vill (det är dock stor skillnad mellan det och våldtäktsliknelsen; att bli distraherad av en vacker kvinnokropp är väl knappast omoraliskt liksom att folk “dreglar” över Alexander Skarsgårds bara bringa, att därmot gå därifrån till att våldta någon är ett VÄLDIGT stort steg över väldigt många gränser…), men å andra sidan är det ju uppenbart att “typiska” kvinnokläder (i alla fall idag) är rätt så annorlunda än typiska “manskläder” i fråga om funktionalitet, frihet, nakenhet osv. Hur ska man förhålla sig till det? Tycker man ska ta på sig precis vad man känner sig bekväm och nöjd med i alla lägen, men vara högst medveten om att hur man klär sig alltid skickar en drös signaler, sen kan man välja att bry sig eller inte.

 3. Läste några kommentarer över, du behöver inte på något sätt oroa dig för att visa “för mycket” i den klänningen! Klänningen var verkligen både tjusig och elegant. Jag har själv en grå tiger kostyms klänning i samma skurning (som är kortare än din klänning) som jag ofta använder i mitt arbete på advokatbyrå! Du ser kanon ut!

  1. jamen precis, det finns ju massor av “kostymklänningar” som är skurna så här! jag tror det är färgen man hänger upp sig på? men clara jobbar ju inte på advokatbyrå eller bank så shoot liksom.

 4. Gud vad vacker du är!
  Jag tycker du är så vacker, men det syns att du har gått ner vikt. Hur gjorde du och hur kommer det sig att du började gå ner i vikt? Jag har älskat din kropp från första gången och du har alltid haft en otroligt snygg kropp!

 5. Åhh, jag avundas så din fina förmåga att hitta snygga saker precis överallt. Jag var på bröllopsmässa igår, med massa utställare, bla var myrorna där med en massa vackra klänningar! Det fick mig att fundera lite, vi ska gifta oss och kanske det ska vara en sådan klänning då, tänk en gammal fin med spets.

  Ha de fint!

  1. Jag glömde ju skriva att det var så skönt att se dem där, bland allt detta nya, nya och dyra ,dyra som det lätt blir i bröllopsammanhang.

 6. Fynd!! Sitter superbra på dig och ser skön ut att ha på sig!

  Och vadå dyr?? Om du skulle köpa den ny klänning på H&M, Monki, MQ eller vilken annan butik som helst så skulle du betala från 300kr och mer troligt 499, 599, 699 och uppåt…… 180 kronor — är det dyrt för en klänning som är ursnygg, enkel, snygg, stilig, rätt i tiden och får dig att känna dig som en powerkvinna? Skulle inte tro det. Om du istället lägger 30 kr och 50 kr hit och dit på plagg du eg inte gillar så mycket för att de är billiga och mer “bra att ha” än något annat, skulle det vara att fynda? :/

 7. jag har börjat inse axelvaddens kraft, en inte alltför fet vadd ger en skitsnygg silhuett över axlarna som på din klänning. för oss som i övrigt är runda och goa upptill passar det bra att accentuera formen på axlarna tycker jag. ska börja lägga in i jumprar har jag tänkt.

 8. Du passar jättebra i den klänningen!! Vad fint!! Det är så kul när man hittar något bra.

 9. Det är ingen föreläsningsklänning, utan en klänning för högstadiedisco på 80-talet. Den är så kort att egentligen är det bara en blus/tunika.

  1. Haha, nä mest säkert inte för dig! Men mig passar den alldeles utmärkt att föreläsa i!

    1. Egentligen är din kommentar för dum för att kommenteras… Men klänningen är inte för kort, inte för någon människa alls. Med ett par svarta strumpbyxor som på bilden blir den inte utmanande, då får man ju vara knäpp. Ska vi tjejer gå klädda i säck, kanske med byxor också för säkerhetskull ? Att förbehålla enbart 16 åringar är ett väldigt gammaldags tankesätt.

 10. Åh så fin du är! Är verkligen härligt med en röd klänning. Jag har också en röd en som jag känner mig riktigt kraftfull i:)

 11. Fantastiskt fin kropp, Clara! Hade jag en sådan då skulle jag inte gömma den utan bara ha sådana åtsittande klänningar 🙂
  Tycker dock (utan att bli tillfrågad 🙂 att denna klänningen, som annars är som gjord för dig bara, saknar en viss proportion i längden för att vara helt stilig till en föreläsning just. Vore bättre om den var en 10 cm längre, för då skulle den verkligen göra rättvissa till dina lååååånga ben. Annars tackar jag för en meningsfull och underhållande blogg! Den är så skön att följa!

  1. Nu när jag har blädrat lite genom dina gamla bilder – det är ju bl annat din unik kläddstil som gör DIG unik. Skit i min kommentar ovan, jag ångrar den. Kram 🙂

 12. Det ar fint med rod klanning, det piggar upp i hostmorkret! Jag skulle daremot inte sjalv bara en sa kort klanning pa grund av vad en sadan klanning ofta attraherar. Jag tycker alla bor kla sig som de vill, men det ar viktigt att vara medveten om vad det man har pa sig signalerar. Det ar lite lika som med kroppssprak tycker jag. Om man inte ar medveten om vad man signalerar kan man missuppfattas.

  Men ar man nojd med vad en kort och tajt klanning signalerar och vill ge just det intrycket da tycker jag absolut att man skall fa gora det. Men som sagt, det galler att vara redo for en viss mangd negativ feedback och killar som bojer sig ner och latsas knyta skosnoret i ens narhet (for att fa en titt under kjolen) Been there, had that experience! 🙂 Find me at: http://thefuturistas.blogspot.ca/

 13. Blir så glad och pepp av den här klänningen och dig Clara! Fashion kan göra en gladare och lyckligare, bevisat här 🙂

 14. Var hittar du dina secondhandfynd i klädväg? Vågar du tipsa om någon bra sida på internet för detta förutom tradera? Vore tacksam för tips!

 15. Så. Jäkla. Snyggt! Min favvo-underbaraclara-outfit ever. Om du tröttnar på klänningen någon dag, maila mig. Jag tar den, gladeligen! 😉

 16. JÄTTEFIN är du Clara! Klänningen var grymmes snygg 🙂 Har du tips på hur man ska komma igång med sin joggning? Jag orkar knappt springa en kilometer idag men skulle gärna vilja kunna springa några kilometer 🙂