Solar mig i glansen

Det är så skönt att inte längre gå i skolan och konkurrera med sina kompisar. För även om man förstås inte konkurrerar om betygen i egentlig mening är det ju ändå så att alla betygsätts på samma skolämnen och uppgifter och det är lätt hänt att man blir både missunnsam och avundsjuk. Och det är en vidrig känsla att vara missunnsam mot någon man egentligen tycker om och önskar allt gott. Och den känslan föder i sin tur skamsenhet över ens tillkortakommanden som kompis. Och så är man inne i en ond spiral…

Som vuxen upplever jag att det är så mycket lättare att unna mina vänner gott. Ingen av mina kompisar gör samma saker som jag och alla mina vänner är bra på helt olika områden. Jag sitter ofta och fascineras av hur kloka och kunniga de blivit om en hel massa saker de senaste åren. Sådant jag inte har en aning om! Och så är jag så tacksam över allt som de lär mig och ge mig insikt i. Och när de glänser så solar jag mig i glansen istället för att känna mig missunnsam och sedan skamsen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Solar mig i glansen”

 1. Så himla sant! Men känner även så gentemot alla mina kompisar som pluggar andra saker. Det spelar ju ingen roll för mig vad de får för betyg, men de kan berätta allt möjligt fascinerande! Tyvärr finns ändå betygspressen där i klassen, hur ogärna man en vill låtsas om den…

 2. Så klok du är, håller med dig fullständigt! Och så tänker jag på alla unga tjejer (och killar) som går och känner så där dag ut och dag in i skolan, det måste finnas ett bättre sätt att skaffa sig kunskap och värdera den än betygsystemet!

 3. hej! Vad tokbra ditt Joller-pod med Lofsan var! Massor med matnyttigt och superintressant. Bra kombo du och Lofsan, ni är 2 favvo bloggare/livsfilosofer. Ser framemot nästa pod!

 4. Helt sant! Livet blir mycket roligare att leva när vi uppmuntrar varandra att lyckas än att dra ner varandra! Ett gott samvete gör gott för själen och goda tankar föder goda relationer! Kram

 5. Detta var det bästa jag läst på, ja, några år eller nått! Du är så otroligt inspirerande!

 6. Det där upplevde jag var ett problem på gymnasiet (och tidigare), men nu när jag går på universitet är det en hel annan värld. Visst finns det fortfarande en del som är väldigt betygsorienterade och som alltid frågar: “Vad fick du för betyg?” (Oftast är det de yngre studenterna, som kommer direkt från gymnasiet.) I det stora hela tycker jag dock att klimatet är ett helt annat på universitet/högskola. Man gläds åt att alla klarar en kurs och man hjälps åt för att alla ska klara en kurs. Det är inte fokus på vilket betyg eller hur många poäng man fått utan man pratar bara om huruvida man klarat eller inte klarat ett examinationsmoment. Det är härligt!

 7. Bra sagt. Tank om det kunde fa vara sa i skolan ocksa, att man redan da fick fokusera mer pa det man ar bra pa, istallet for att alla gor precis samma grej. I en sadan skola skulle man slippa jamforelsen och sakert ocksa fa mer motiverade elever, det kanske kan vara nagonting for framtidens skola att fundera pa…

  Find me at: http://thefuturistas.blogspot.ca/

 8. Hej! Jag är lika levande vuxen som har detta problem just nu på mitt jobb. Det kommer tillsättas en ny tjänst som flera vill ha och alla konkurerar nu om vem som behöver den mest och vem som har bäst kompetens. Jag har sån ångest!! Du värsta är att de andra kollegorna alla vara med och avgöra.. är tillbaka i gymnasiet, eller är det någon dokusåpa? 😉

 9. Så sant Clara! Alla mår bättre av ett klimat där man gläds åt varandras framgångar! Jag håller med dig till hundra procent och tycker att det är så sorgligt med missunnsamhet… de drabbar mest den missunnsamma tror jag, då man blir blind för allt det som är värt att glädjas åt i ens eget liv och det i sin tur hindrar framgång… Att glädjas över sina vänners lycka är något bland det bästa som finns i livet!