Årets Miljöhjälte 2013

Idag var jag på Ulriksdals slott för att ta emot en helt fantastisk utmärkelse från WWF, nämligen priset Årets Miljöhjälte. Prisutdelare var självaste kungen och efteråt prisceremonin åt vi lunch och jag hade bland annat kronprinsessan till bordet. Jag måste säga att det var en av mitt livs stoltaste stunder. Att det underliga arbete jag valt att göra till mitt fick ett sådant fint erkännande från en organisation som WWF. Tänk om jag vetat det när jag började blogga från mitt flickrum för sju år sedan!

Förra veckan när jag fick reda på att jag vunnit utmärkelsen blev jag både hedrad, överlycklig – men också lite lätt åksjuk av tanken på att jag inte gjort mig förtjänt av den.  För mig är en miljöhjälte något så stort och ouppnåeligt att jag blir rädd och snurrig av blotta jämförelsen. Fast sedan tog jag mitt förnuft till fånga – utmärkelsen ges inte till övermänniskor som är perfekta – för sådana finns inte. Utmärkelsen ges till någon som har ett stort engagemang för miljön och genom det lyckas inspirera andra. Den fina motiveringen löd “Clara Lidström gör ekologiskt och miljötänk snyggt, attraktivt och lockande i sin blogg UnderbaraClaras Värld. Hon inspirerar människor att göra miljöhandlingar i vardagen och påverkar hundratusentals personer till ekotänk, recykling och återbruk. UnderbaraClara är inte heller rädd att ryta ifrån om hon upplever att något är fel, hon vågar ställa de svåra frågorna och hon inspirerar människor att använda sin konsumentmakt till något gott”

Det fanns även andra pristagare under dagen – bland annat fick fina miljöorganisationen för ungdomar –Push – ta emot en utmärkelse, liksom föreningen Trädgård på Spåret. Vilken himla dag! Nu är jag så trött och mätt på intrycka att jag kommer svimma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

133 kommentarer på “Årets Miljöhjälte 2013”

 1. Grattis Clara! Jag håller verkligen med om att du är en inspiration och väldigt värd utmärkelsen Miljöhjälte. 🙂 Var stolt och njut av upplevelsen och erkännandet! Och även om det säkert blir svårt, känn ingen press med att överträffa detta nu. 😉

  /Camilla

 2. MEN HALLÅ. Klart som korvspad att du är värd det. Världens bästa miljöhjälte! Hurra för dig och oss som får inspireras av dig, grattis!

 3. STORT GRATTIS!!! Detta är du verkligen värd och du ska vara stolt! Har följt dig i många år och läst igenom alla dina inlägg. Din positiva inställning och kämpaglöd och ödmjukhet är grymt beundransvärd! Grattis igen och fortsatt lycka till i framtiden! Du är en värdefull förebild.

 4. Wow, grymt! Skippar du alla flygresor till förmån för tåg och buss istället så blir det helt perfekt 😉 //gnällig men också imponerad och restpektfull

 5. Hej, Clara! Åh vad roligt. Grattis. Och extra roligt att du var i närheten av där jag bor och extra roligt att jag vet att WWF ligger där det ligger för att jag var på guidad visning på Ulriksdals slott i somras.

 6. Grattis, det är du verkligen värd! Kul att se Johanna från min gamla skola på bilden med, vilka kämpar ni är 🙂

 7. Från min sida skärmen här kan jag inte se, och förstå, annat än att utmärkelsen är väldigt välförtjänt! GRATTIS!

  Håller verkligen med dig, när du själv resonerar dig fram till vad en sann miljökämpe, eller hjälte då, är – någon som försöker göra vad den kan utifrån sina möjligheter. Och sedan gärna gå den där “extra milen” också. Göra det där lilla extra som ibland känns för jobbigt, men som man tänker ska löna sig längre fram.

  Sedan är det ju så vansinnigt kul också – allt det här med second hand och vintage! Som sagt – Grattis!

  /helena

 8. Heja, heja! Blev så glad att läsa detta och förstår din rörelse. Du har dragit så mycket framåt med ditt hjärtas eget engagemang, hårt arbete och en drivkraft som få. Men roligt att så många ser vad du gör och gjort. Skapar en god uppmärksamhet och kraft till frågan om att ta hand om vår miljö. Att man faktiskt kan bidra och göra något. Hemma och i det lilla. Viktigt att vi alla och våra barn får hopp om det och blir stärkta. Tack! Och unna dig pusta ut, länge, sug på den den där karamellen:)

 9. Alltså, jättestort grattis!!! Vad roligt att läsa! Jag blev nästan lite stum. För jag har följt dig ett tag och det känns nästan lite som om jag känner dig… Jag är så himla glad för din skull! Vilken ära att få ta emot pris från WWF och av kungen av alla människor! Motiveringen var så fin och träffande! Sug åt dig och njut! Återigen grattis, kram Maja!

 10. Åh, gratulerar så mycket! Jag förstår att tanken kan svindla, men tycker liksom många andra att du alla gånger är värd utmärkelsen. Tack för att du fortsätter inspirera!

 11. Heja dig! Ta åt dig och sug in hela motiveringen för ALLT stämmer!!!!! Hurra och heja dig! Du är en sann kvinnlig förebild!!!!!!

 12. Grattis! Jag läste det först i tidningen, och tittade genast in till dig. Det var ju jätteroligt, det är du värd!

 13. Stort grattis till dig! Och vad fin du var i den otroligt underbara röda klänningen! Vintage, gissar jag:-)

 14. Stort grattis! Klart du är värd den utmärkelsen! Du har inspirerat mig till att tänka mer hållbart och mindre plast och kemikalier. Jag är mellan jobb/student och när jag har råd väljer jag att köpa ekologiska produkter och dessutom odlar jag själv för att ha råd med lite mer eko (och för att få prova gamla lantsorter via Runåbergs!). Där är du en av de som har inspirerat mig. Den dagen jag får barn vill jag gärna undvika plast i deras vardag som gör att de får i sig miljögifter. Där har du i allra högsta grad inspirerat mig! Och säkert många andra.. Tänk på alla barn som kommer få i sig mycket mindre gifter i vardagen genom åren för att du har upplyst deras föräldrar! Om inte annat så förtjänar du priset bara av den anledningen! Stor kram

 15. Stort grattis Clara! Du är VERKLIGEN värd detta! Jag kan faktiskt helt och hållet säga att det var tack vare din blogg jag först fick upp ögonen och började tänka annorlunda vad gäller att exempelvis handla ekologiskt och reflektera över hur jag lever och hur jag vill fortsätta leva. Är enormt tacksam för detta. Så ta åt dig, du är verkligen en förebild! Fortsätt inspirera! ♡

 16. Du kanske kan tänka ibland att du är “bara Clara” och under tiden sker det “under” genom den du är och det som du gör. 🙂 UnderbaraClara. Grattis igen!!

 17. Fantastiskt, jag blev så otroligt glad! Jag fick läsa detta 2 gånger för att försäkra mig att det inte bara är på skoj. Äntligen att vardagshjältar i miljötänk lyfts, mycket inspirerande! Var stolt över digsjälv, Underbara Clara!

 18. Wow, vad coolt! Stort grattis, det är du verkligen värd!
  Jag har många gånger blivit inspirerad av dina inlägg.

 19. Grattis! Det var välförtjänt. Så fin klänning du har! Hallonröd är bästa färgen och sådan där lös halsringning är så snygg och smickrande.

 20. Grattis Clara!
  Kommer du ihåg när du tipsade om ett klick för skogen? Det var ju jättelängesen, men jag har klickat ganska regelbundet sedan dess. De håller på och försöker rädda en ny skog nu men det går inte så bra. Skulle inte du kunna blogga om dem igen? Jag tror att det skulle ge en effekt, om än tidsbegränsad. 🙂

 21. Att du tar emot priset i loppisfyndet från häromveckan illustrerar vilken miljöhjälte du är! Din sansade konsumtion är lika föredömlig som ovanlig. Stort grattis!

 22. Ett jättegrattis… så himla kul! Du är verkligen värd det.. tack för en trevlig blogg…

 23. Men grattis Clara och så himla bra jobbat! Själv åkte jag och köpte glasmatlådor omedelbart efter ditt inlägg om plast, så visst påverkar du!

 24. Grattis till priset! Jag är en av dem du lyckats inspirera att tänka miljövänligt med dina olika inlägg. Jag har nu dammsugit Naturskyddsföreningens hemsida och vill ha mer mer mer info. Men var hittar jag den? Jag skulle bli jätteglad om du fortsatte på det inslagna spåret och skriva mer om hur man kemikalie bantar sin vardag, sitt hem, och hur man lär sig att läsa innehållsförteckningar på allt från livsmedel till kosmetik, kläder osv. Vad skiljer olika miljömärkningar åt? Jag har verkligen inte varit ngn miljönisse fram till nu, men vem vill låta sina barn växa upp med hormonstörande ämnen om man kan undvika det?

  Här i Tyskland finns det en uppsjö av märkningar och kanske är det ngn blog-läsare som har tips på bra produkter på just den tyska marknaden? För utom Basic och DMs Denk Mit och naturlinje som jag redan bytt till? Miljömärkta möbler i Ty?

  Jag är tacksam för alla tips!
  Tack på förhand

 25. Hör dig just på Go Kväll. TACK för din spaning – det behöver sägas om och om igen! You go, girl! ! !

 26. Grattis! Vilken grej! Kungen å dom! 🙂 Jag tycker du ska klappa dig rejält på axeln, du har i alla fall inspirerat mej.

 27. Grattis! Jag kan förstå att du får det, tror att du inspirerar många till att reflektera över och välja produkter som är mindre farliga både för oss och för vår miljö!

 28. Grattis! Var har du köpt klänningen? Hoppas att just denna inte är ett second hand fynd för en sån skulle jag också vilja ha!

 29. Cher Clara, je vous felicites pour cet prix.Bon chance par la suite et toujour sante’.Gabriela Bucur , Roumanie.

 30. Stort Grattis!
  Du har en bra och inspirerande blogg med många som läser så helt klart ett välförtjänt pris.
  Gör mina försök att inspirera jag också men har mycket kvar att lära.
  Ju fler vi är som kämpar för miljön och framtiden desto bättre.

  Keep up the good work!

 31. Vilket fint pris, det är du så värd! Håller med motiveringen fullständigt. Jag har blivit mer miljömedveten tack vare din blogg och dina handfasta tips. Kemikaliefrågan har du fullständigt fått upp mina ögon för. Inte bara någon slags rädsla för all kemikalieskit omkring oss, utan medvetna val som man kan göra för att minska det. Grattis till priset!

 32. Stort grattis! Bra jobbat! Visst är det häftigt när man följer sin egen röst, tror på sig själv och gör det man brinner för istället för att tänka om och men. När man väl har tagit steget så är ju hälften vunnet. Du inspirerar och bevisar om och om igen att det är så värt att vara sin egen chef och vara sann mot sig själv och att ta vara på vår miljö. Tack för det!

 33. Stort grattis till utmärkelsen! Med anledning av ditt fina miljöengagemang hoppas vi att du vill följa med på vår (isbjörns) resa och gärna delta med en bild. Hoppas höra av dig!